Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden bowie

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Eğeden bowie
« : 24 Mart 2012, 23:38:42 »
      Eğe Tatara etkinliği sırasında ustalar tarafından dövüldü, az biraz da ben cekiçledim. Zaten benim vurduğum yerler hemen belli oluyor  :) Bir senedir ne yapacağımı bilmeden bekletiyordum, ocağı da yapınca denemek için hazırladım. Toplam boy 27,5 cm, namlu 16 cm, kabza 11,5 cm. Kabza gül ağacı, balçak bakır. Su verdikten sonra nereden aklıma estiyse mengenede düzeltmeye kalktım. Eğriliği düzeltemediğim gibi bir de çatlak oluşturdum. Çatlak imzanın olduğu fotoğrafta ağızda görülüyor.

Eleştirilerinizi bekliyorum  :)

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
Ynt: Eğeden bowie
« Yanıtla #1 : 24 Mart 2012, 23:44:33 »
Bıçağın güzelliği çatlağı kapatıyor, eline emeğine sağlık Tolga abi. :)

Saygılar...

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #2 : 24 Mart 2012, 23:48:13 »
Bıçağın güzelliği çatlağı kapatıyor, eline emeğine sağlık Tolga abi. :)

Saygılar...
Teşekkürler Uğurcan :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 24 Mart 2012, 23:52:17 »
Su verirken mi eğildi? Böyle ateşin sert vurduğu ocaklarda süreki bıçağı döndürmek, ileri geri hareketlerle her noktanın eşit ısınması gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #4 : 24 Mart 2012, 23:58:30 »
Su verirken mi eğildi? Böyle ateşin sert vurduğu ocaklarda süreki bıçağı döndürmek, ileri geri hareketlerle her noktanın eşit ısınması gerek.
Ustam ne zaman eğildiğini bilmiyorum. İşlem sırası olarak önce fırını 10 dakika kadar ısıttım sonra ateşi kısıp çeliği koydum, gözüme kestirdiğim rengi bulunca 5 dakika bekleyip su verdim.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #5 : 25 Mart 2012, 00:04:51 »
namlu kısmındaki problem haricinde çok güzel olmuş. bu arada sanırım suda su verdiniz.

« Yanıtla #6 : 25 Mart 2012, 00:08:24 »
Tolga çatlak şansızlık olmuş, çatlağı önemsemezsek çok yerli yerinde bir bıçak olmuş, sap bir başka güzel olmuş. Perçinde çok yakışmış bu namluya. Ancak çatlak zorlamaya izin vermeyecek bir bölgede, çatlağı inceleyip eğer devam etmiyorsa fazla ısıtmadan bu bölgeyi oymanı önerebilirim. o zaman durumu kurtarır gibi. Soğutma sıvısı ne kullandın?

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #7 : 25 Mart 2012, 00:19:17 »
namlu kısmındaki problem haricinde çok güzel olmuş. bu arada sanırım suda su verdiniz.
Sağol Murat  :)

Tolga çatlak şansızlık olmuş, çatlağı önemsemezsek çok yerli yerinde bir bıçak olmuş, sap bir başka güzel olmuş. Perçinde çok yakışmış bu namluya. Ancak çatlak zorlamaya izin vermeyecek bir bölgede, çatlağı inceleyip eğer devam etmiyorsa fazla ısıtmadan bu bölgeyi oymanı önerebilirim. o zaman durumu kurtarır gibi. Soğutma sıvısı ne kullandın?

Teşekkürler Sefa abi. Çatlak sanki devam edecek gibi duruyor, oymanın gereği kalmayacak sanırım. Soğutma için az tuzlu su kullandım.

« Yanıtla #8 : 25 Mart 2012, 00:44:53 »
Keşke yağ kullansaydın, Su bile yeterince riskliyken tuzu neden attın  ::)

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #9 : 25 Mart 2012, 01:09:13 »
Keşke yağ kullansaydın, Su bile yeterince riskliyken tuzu neden attın  ::)
Abi basiretim bağlandı diyelim. Aklımda tuzun buhar tamponunu önleyerek daha sağlıklı bir soğuma sağlayacağı kalmış, tuz o yüzden işe karıştı. Isıl işlem yağı almaya çalışacağım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 25 Mart 2012, 01:29:14 »
Güzel bıçak olmuş ama şanssızlık dıyelım..  ocaktakı profıle  elev bır taraftan gelıyorsa muhakkak cevırıp dığer tarafıda aynı zamana kadar tavlıyorum..  özendığım bıçaklarda kesınlıkle normalıze işlemini yapıyorum..     ve eğe ile tuzlu su   :(  pek ıyı sonuçlar vermıyor  , yağda da gayet ıyı sertleşirdi Tolga  ;)   

ancak ocağınız stabıl olarak hertarafı ısınıyorsa pek gerek kalmıyor çevırmeye  bunu ancak ıkıncı brülörü ekledikten sonra sağlayabıldım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #11 : 25 Mart 2012, 08:59:13 »
Sağol Taner, benim için güzel deneyim oldu, bundan sonra çevirme işini uygulayacağım.

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #12 : 25 Mart 2012, 10:16:31 »
Çok güzel görünen bir bıçak olmuş.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #13 : 25 Mart 2012, 10:41:12 »
Tolga, Harika görünüyor, Kabza ergonomisi çok hoş görünüyor. Eğeye tuzlu su  ??? Amanın, az çatlamış bile  :)

Bıçağın dövülme macerasını hatırlıyorum da, güzel bir anısı olan bıçak olmuş. Tebrikler...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 25 Mart 2012, 11:25:28 »
Bıçak tavlamak mangalda şiş yapmak gibi. Ama ben daha da işkilli bir şekilde çeviriyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #15 : 25 Mart 2012, 21:04:35 »
eline sağlık tolga, güzel bir bıçak,  ;)
birden ilk yaptığım eğe'den bıçak geldi aklıma, ben de ilk su vermeden sonra temperleme yapamadan bıçağı mengeneye bağlamaya çalışırken yere düşürmüş ve uç kısmını kırmıştım. ;) tecrübe etme safhasında olur böyle şeyler,,

tolga yalnız dikkat et temperleme yapmadıysan kullanımla birlikte çatlak ilerlemeye devam edebillir :-\

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #16 : 25 Mart 2012, 21:28:37 »
ufak kazayı saymazsak çok güzel bir işçilik olmuş elinize sağlık

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #17 : 25 Mart 2012, 21:29:30 »
tolğacım eline sağlık gayet güzel olmuş  bu şekilde sap yapmak gerçeten sabır istiyor  ama sen bu coktan başarmışsın bundaki tecrübelerin ilerdeki bıcakların için iyi sonuçlar doğuracaktır.

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

gecmisgelecek

• 573
  • Mustafa Tekin
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #18 : 26 Mart 2012, 00:07:43 »
Tolga Bey elinize sağlık çok güzel olmuş , bir etkinlik esnasında yapılmasıda bana göre ayrı bir anlam katıyor esere.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 26 Mart 2012, 09:40:17 »
Tolga eline sağlık. 2 sene önceki malzemeyi şimdi değerlendirdiğine göre, bodrumdakileri de heralde seneye göreceğiz ha ;) kabza ve namlu gayet güzel. artık ısıl işlemin de tadını aldığına göre senden daha kısa zaman aralıklarıyla eserler görebileceğiz diye düşünüyorum :) ellerine sağlık tekrar...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/