diyagrama göre konuşacağımızda en azından kullandığımız ortak bir diyagram olsun, herkese de uygunsa bunu kullanalım.
Demir Sementit Denge Diyagramındaki Yapıların Tanımları
Sementit : Smentitin diğer adı demir karbür (Fe3C) olarak ta geçer. Bünyesinde %6.67 karbon barındırır. Çeliğin yapısındaki en sert ve en kırılgan fazdır. Çekme mukavemetinin düşük olmasına karşın basma mukavemeti çok yüksektir, ortorombik ( dikdörtgen prizmatik) kristal kafese sahiptir.
Östenit: Austenit diye söylenip yazıldığı da olur, aslında diyagramlardaki gama katı eriyiğine verilen isimdir, 14 atomlu yüzey merkezli kübik ( YMK) yapıya sahiptir. Karbon östenit faz içerisinde, 1129 derecede en çok %2 çözünür, yumuşak ve sünek bir yapıdır, normal olarak oda sıcaklığında görülmez.
[Ledebürit: Sementit ve östenitin ötektik karışımıdır. %4.3 karbon içerir ve 1129 derecede oluşur. 723 derecenin altında östenit bulunmayacağından oda sıcaklığında ledebürit, perlit ve sementitin meydana getirdiği bir yapıdır.
Ferrit: diyagramlarda alfa katı eriyiğine verilen isimdir. Oda sıcaklığında 9 atomlu hacim merkezli kübik ( HMK) kristal kafese sahip bir yapıdır. Ferit içerisinde karbonun en çok çözünürlüğü 723 derecede %0.025 dir. Oda sıcaklığında en çok % 0.008 karbon çözebilir. Ferit çeliğin en yumuşak ve en sünek fazıdır.
Perlit: ferrit ve sementitin ötektoid karışımıdır. Perlit %0.80 karbon içerir ve 723 derecede oluşur. perlit demir karbon alaşımlarında çok önemli bir yere sahiptir. Önemi, ferritin tek başına yumuşak ve sünek, sementitin ise sert ve kırılgan olmasına karşın onun yüksek bir mukavemete ulaşmasındadır. Perlite bu özelliği, yapısındaki sementitin, ferrit ana yapı içinde peş peşe dizilmiş yaprakcıklar ya da tabakalar biçiminde oluşması sağlar.