Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinası yapımı ..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Zımpara makinası yapımı ..
« Yanıtla #80 : 04 Temmuz 2010, 13:08:49 »
Taner vibrasyon nerede anlayamadım., V kayışta mı var? Fotoğraflardan birinde V kayışı biraz görebiliyordum, sanki biraz bol gibi duruyordu.

Uygulanabilecek yöntemlerden biri motoru senin koymuş olduğun yere yine bir tabla üzerine monte etmek ama tablanın arkaya doğru tarafı zemine menteşeli diğer tarafı da belki uzun bir vidayla gerilmiş  olarak yerleştirmek.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #81 : 04 Temmuz 2010, 14:09:30 »
Bence de olması gerektiği gibi olmuş Eylem, çok sağlam görünüyor konstrüksiyon...

Taner bu arada kullandığın şalterden ben de kullanıyordum. Kısa zamanda sorun çıkartıyor tecrübelerime göre, iki tane eskittim birkaç ay içinde, neden bilmiyorum ama hızla bozuluyor, motorun saçmalamasına neden oluyor. Çıkarıp attım yerine korumalı devre kesici şalter koydum, sanırım artık sorunumu çözdüm. Motorlar için öneririm. Örnek olarak: http://www.bopaelektrik.com.tr/default.asp?link=urunler&kat=1

anladım Emre şalterı değiştiririm  teşekkürler ;)
Taner vibrasyon nerede anlayamadım., V kayışta mı var? Fotoğraflardan birinde V kayışı biraz görebiliyordum, sanki biraz bol gibi duruyordu.

Uygulanabilecek yöntemlerden biri motoru senin koymuş olduğun yere yine bir tabla üzerine monte etmek ama tablanın arkaya doğru tarafı zemine menteşeli diğer tarafı da belki uzun bir vidayla gerilmiş  olarak yerleştirmek.

benım motor tabla uzerınde ve delıklerı freze ıle actırdım ılerı ve gerı hareket ettırebılıyorum . ancak usengeçlik işte herseferınde cıvataları sık vs vs. bır sevıyede gergın bıraktım kayısı atlatarak yer değiştiriyorum ;D

halıyle bıraz gevsek kalıyor alta bır bılyalı gergı koyarsam bu gevseklıkten olusan vıbrasyonu alırım dıye dusınıyordum.
kullanacağım sıstem aracların trıger kayıslarında kullanılıyor...
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #82 : 13 Ekim 2010, 13:23:35 »
ustalara konu kirliliği yapmamak adına burdan birkaç sorum olacak. bir kaç gün önce çelik lamadan çıkardığım kaba bıçak şeklinin çapaklarını eğelerken bir hışımla gidip bauhous dan kale marka taşlama motoru aldım. taşlama motoru kullanan pek yok gördüğüm kadarıyla adı geçmiyor. çapak vs almak için son derece hızlı bir çözüm ancak sanırım ağız açısının verilmesi taşta zor gibi henüz denemedim. taşlamanın dezavantajları nelerdir?her imalatçıya bu bant zımparadan gereklimidir? bant zımparanın avantajları nelerdir? birde kendi imal ettiğimiz aşağıda linkini verdiğim hazır makinelerden kullanımı dahamı kolaydır?

http://www.sasmaz.com.tr/index.php?p=show&pid=4246&k_id=137&kn=137

http://www.sasmaz.com.tr/index.php?p=show&pid=4245&k_id=137&kn=137

bu makineler işimizi görürmü?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #83 : 13 Ekim 2010, 13:36:43 »
bırıncı makıne bende vardı profılılı duzeltırken bu gıbı işlerde ıyı ancak ağız açamadım uygun değil bence.
ikincı makınada boyutlar cok ufak motor ne kadar dayanır bılemem.
ayrıca zımparaları yok ben burda zırkonyum olanını  bulmustum.. alımınyum oksıt olanlar muthıs bır sekılde metalde körelıyor..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #84 : 13 Ekim 2010, 13:38:25 »
Sinan , sadece tas motoru ile gayet guzel isler cikariyor , benim bildigim.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #85 : 13 Ekim 2010, 13:54:45 »
İlk başlangıç için özellikle taşlama açısı amacıyla ikinci verdiğiniz bağlantıdaki tipte makineler iş görebilir. İlk verdiğiniz linkteki tipte makineler taşlama açısı konusunda sorunlu, çünkü taşlama bant zımpara tam kenardan akmıyor. Ancak bu makinaların hiçbirinin ayarlanabilir hız imkanı yok, bu da gerçek bir dezavantaj. Ayrıca motorları yeterince güçlü olmadığından fazla yüklü işlerde zorlanırlar. Bu tip makineler bizim işlerde en güzel kabza ve balçak gibi üretimlerde iş görüyorlar. Yine de hobi amaçlı bir üretimde eğe ile üretim yapan bir arkadaşın belli bir miktar rahatlamasını sağlayabilir. Örneğin taşlamayı kabaca eğe ile yapıp sonra bu tip bir makinede eğe izlerini yok etmek elde yapılacak saatler süren zımpara işini 10-20 dakika gibi bir zamana indirgeyebilir...

Taş motorları da kullanılır bu tür işlerde, ancak oldukça zordur hakim olması, çok agresif olduğundan hata riski çok daha fazladır. Ayrıca taşın üretiminden kaynaklanabilecek ya da yanlış kullanımda meydana gelebilecek kaza riskleri bant zımparada meydana gelebilecek kazalardan çok daha ciddi olabilir. Yarattığı dağılan taşın tozu bant zımparanın yarattığı kirlilikten daha fazladır, ısıl işlem görmüş çeliklerde ise taşın ısıl işleme zarar verme ihtimali daha fazladır, çünkü deviri çok daha fazladır, daha küçük bir bölgede yoğunlaşan ısı nedeniyle suyun kaçma ihtimali bant zımparadan daha fazladır. Ayrıca taş disklerin zamanla çapının küçülmesi yüzünden ve yüzeyinin düzgünlüğünün bozulması yüzünden tutarlı bir üretim yapmak imkansızdır. Halbuki bant zımparanın temas alanı deforme olmaz, hep aynı çap ya da düzgünlükte iş yapma imkanı vardır...

Eğer tanış bir makine tasarımcısı ya da teknikeri birisi varsa bant zımparayı kendinizin yapması mümkündür. Ancak hem bu seçeneklerden daha pahalıya malolur, hem de oldukça fazla emek ve zaman harcamanıza neden olur. Temel makina bilgisi olmadan, düzgün bir metal işleme imkanı olmayan kişilerin bant zımpara imal etmesi biraz güçtür, aynı zamanda tehlikeli olabilir, hatalı bir konstrüksiyonda hızlı dönen parçalar söz konusu olduğundan hayati tehlikeye neden olabilir makine...

Kipmen Sanat web sitesi

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #86 : 13 Ekim 2010, 14:12:44 »
yanıtlar için teşekkür ederim. şimdilik idare edelim bakalım. memlekette başka bir iç için aldığım güçlü bir motorum var ve kullanılmıyor ancak onun ankaraya gelmesi zaman alır ve motorun devir sayısınıda bilmiyorum. motor gelene kadar idare edicez artık. birde taş motorların taşının parçalanması gibi konular var. ben korumalıkları çıkarmadım. taşlama kullanırken nelere dikkat etmek lazım? arada durdurup taş ısınmışmı filan diye bakmakmı lazım?

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #87 : 14 Aralık 2010, 22:09:53 »
işler yoğun ama kafamda olan seylerı vakıt buldukça aralarda yapmaya  çalıştım. kontak dısk   28cm çapında  5,5 cm kalınlığında kestamıtten yapıldı. ustunu kauçuk ıle kapladım.
parmak oyukları  ve bunun  gıbı ufak tefek işlerde eğe çok zaman kaybettırıyordu  ufak sılındırler ne zamandır kafamdaydı sonunda onlarda bıttı  :2up

10mm  , 15mm , 25mm  çaplarda üç adet yaptım   kullanılan mıl 8mm  cıva çelığı uzerını kestamıt çakıldı ve tornalandı.  ufak sılındırlerın  rulman no  608   buyuk dısk  rulman no 6008 dı sanırım .

ufak sılındırlerın takıldığı aparat alımınyumdan frezede işlendi.   

ancak denemelerımde görduğum  dısklerı monte ettığım profıl kolun dolu malzeme ıle  değiştırılmesı gerektığı.
en ufak bır sağ sol denge bozukluğunda bant zımpara ufak sılındırlerın uzerınde gezıp alımınyum parcayı yıyıyor.
tabı ayarlarını yaptığımda sorun yok .
ancak mılı değiştirırsem ayarla fılan uğrasmayıp  daha pratık kullanım sunacağı kesın :)

ve sılındırlerın uzerını kauçuk kaplatmak ıstedım usta kestamıde tutmaz dedı bende yapıstırdım sıyonoakrılat ıle :D
sorunsuz çalışıyor açılma yok buyuk dıskte.

ufaklara kauçuğu dönemedım  bunun yerıne sert hortum çaktım ıkı tanesınde sorun yok  zımpara daha stabıl çalışıyor ancak ufak olanının hortum sıkı oturmadığı için yarın değişmem gerekecek.

artık eğe ıle uğraşmaya paydos :2up :2up

kontak dıskte bıraz çalıştım ancak ağız açarken dıkkat etmek gerekıyor veya ben alışamadım tanı bıraz tuhaf geldı bana duz çalışmadan sonra . umarım buna alışabılırım.. :-\

ve böylece konuyuda hortlatmış oldum....
« Son Düzenleme: 14 Aralık 2010, 22:11:49 Gönderen: Taner Salar »

« Yanıtla #88 : 14 Aralık 2010, 23:42:35 »
Nihayet bitmiş, hadi güle güle kullan. Bu çapı dar kontak tekerlerden benim de yapmam lazımdı iyi aklıma düşürdün. Kesinlikle gerekli.( hortum fikri acayip güzel, kesinlikle parlak bir fikir) Ellerine sağlık :2up :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #89 : 15 Aralık 2010, 00:37:34 »
teşekkür ederim Sefa usta..     :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #90 : 15 Aralık 2010, 03:02:53 »
Oyy hep şu dar teker eklentilerini yapmaya üşendiğimden hep oralara eğeleyip sonra dremelle girişiyorum hala. Hortum fikri de, kestamid'e japonla tutturma deneyimi de eşsiz Taner, kesinlikle yapılması gerekenler listeme girdi bu yaptıkların, sağolasın paylaştığın için  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #91 : 15 Aralık 2010, 20:10:17 »
beğenmene sevındım Emre :)  sımdıye hadar nıye yapmamısım  bılmıyorum buyuk kolaylık. eğeyle 20 dk yaptığım yer kaba kum ıle max 2 dk ve tertemız cıkıyor.

yanlız bır uyarı...!   bılyaları  ucuz yollu normal olanlardan aldım ve bugün ıkı tanesı calısırken sardı..  aslında bıldığım bır konu ama  fıyatlar cüzi olunca ıyı gelmıstı.  bılyaları ytuksek hız bılyası olarak almanız gerekıyor . boşluğu bıraz daha fazla oluyor ve sanırım metalıde farklı..

bu ufak sılındırler gayet yuksek  devırde çalışıyor. ve normal bılyalar yalan oldu..

« Yanıtla #92 : 15 Aralık 2010, 20:23:09 »
Taner bu tür yüksek devirli rulmanlarda yağlayıcı olarak molibden disülfidli yağlar kullanılır. Piyasa adıyla molikot ( aslında marka adı molykote)diye ararsan bulursun. Rulmanların kapaklarını çıkarır bu yağla yağlarsan bir sonraki rulmanlarda sorun yaşamazsın.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #93 : 15 Aralık 2010, 21:07:42 »
Sefa ustam molıbdenlı gresler bende mevcut :2up    bunu denemedım ancak dığer buyuklerın ıçıne powerup koymustum "orj olandan"   ancak bu sefer kapaklar deforme oldu içine giren metal tozu bılyaları bozdu.

bu akşam bır gres yaptım deneme amacı ıle 600c dayanımlı belkıde ustu..     onu denıyeceğim.   ana malzeme bentonit sodyum, heawy natural, alkol"etanol"  , grafit   .

bu arada hamon çalısırken grafıt bentonit şamot karısımını denıyeceğim bakalım ne cıkacak..

« Yanıtla #94 : 15 Aralık 2010, 21:37:32 »
Yahu bizim ki de laf işte, tereciye tere satıyoruz :)) :)) Adam yağ işinde ben molibden disülfid diyorum.. Valla çok güldüm :)) :))

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #95 : 15 Aralık 2010, 22:59:02 »
sefa abi ince olanlardan yapacaksan ben garibe yardım edebilirsin

« Yanıtla #96 : 15 Aralık 2010, 23:06:19 »
Usta olur tabi, başlayınca ikişer takım işlerim sorun değil. Mil bağladığın çapı ve zımpara genişliğinin ne olduğu lazım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #97 : 03 Mayıs 2011, 21:51:40 »
konuyu hortlatayım  ;D  makınede bır takım modlar yaptım yıne devırı kasnaklarla oynayarak bayağı yükselttım. 60 kum seramık zımpara ıle sulu susuz malzemeyı resmen yağ gıbı erıtıyor kafama takılan bant hızı ne kadar.
Sefa usta bır ara nasıl hesaplanacağını söylemıstı ama unuttum :(
eylem konusunda anlatmıs ama tahrık kasnağının kaçta kaç oranla tur attığını bılmıyorum  yardımcı olursanız sevınırım ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #98 : 03 Mayıs 2011, 22:07:53 »
Çok keyifli bir olay di mi?  :2up Modları görelim mi yakından, fotolarda pek uzaktan bişeyler gördük ama...

Hesabı kolay gibi,
(Motor Kasnağı çapı) / (tahrik mili kasnağı çapı) X Motor Devri (RPM) X Tahrik Tekeri Çevresi(metre cinsinden) sana dakikada metreyi verir, sanırım  ::) ...
Tahrik tekeri çapı (metre cinsinden) X Pi(3.14) sana çevreyi verir...

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #99 : 03 Mayıs 2011, 22:09:56 »
emre ustam ben biraz hesapladım taner abi 59mt /sn gibi bir uçuşta hayırlısı olur inşallah
taner ustam rulmanlara molikot sürüver istersen yanmasın
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ