Her bir bitirişin farklı bir etkisi var. Eğer sap zeytin gibi bir ahşaptan mamul ise, ara sıra yağlamak, mumlamak idare ediyor. Örneğin zeytinden tornalanmış bir tabak vitrinimde yıllardır durur. Bundaki tek bitiriş zeytinyağı ile yapılmış. Farklı kullanım koşulları ve farklı ahşap, farklı çözümler gerektirir tabii. Bıçak sapının yaşadıkları vitrin tabağı ile aynı olmadığından eğer elden geliyorsa daha tedbirli olmalı tabii.
Eğer uyguladığınız yağ sürüldüğü yüzeyde polimerleşip kalıcı bir koruma sağlıyorsa bu daha güzel. Bu amaçla bezir yağı, zeytin yağına göre iyi bir tercih. "Türk nevi bezir yağı" ya da "İngiliz nevi bezir yağı" keten tohumu yağının önceden kaynatılmışı olduklarından polimerleşme eğilimleri yüksek oluyor. (Bezir yağı, özellikle Türk nevi ise yeterince inceltilerek kullanılmalı; Türk nevi daha koyudur. Ben inceltici olarak selülozik tiner kullanıyorum.) Geçenlerde yaptığım iki baltadan ovengkol saplı olanını selülozik tiner ile inceltilmiş Türk nevi bezir yağı ile bitirmiştim.
Eğer salt zeytin yağı ile idare edilecekse bunun ara ara yeniden uygulanması bence faydalı. Keten tohumu yağını da tekrarlama faydalı.
Yağdan sonra balmumu vb. içerikli bir kat daha uygulamak bence gerçekten de iyi iş görüyor. Bu amaçla zamanında yapıp bir kenara koyduğum balmumu, karnuba mumu ve paça yağı karışımından oluşan cilayı kullanıyorum. Bu da zaman zaman yeniden uygulanmak istiyor. Ama yağa göre daha uzun ömürlü.