Bıçak Sanatı - Forum

Bu da 3. Bushcraft ( Dağ Bayır Bıçağı )

ibrahim 6360

• 407
  • Meslek: Ticaret
  • Yer: istanbul
Bu da 3. Bushcraft ( Dağ Bayır Bıçağı )
« : 06 Temmuz 2012, 15:08:19 »
Hızımı alamadım ya bilmem sonu nereye varacak,bu bıçakta bir önceki ile aynı model çelik D2 ,kabza malzemesi yeni bulduğum Pelesenk ağacından umarım beğenirsiniz.
Çelik :D2
Kabza : Pelesenk ağacı (Akrilik vernik ile stabilize edilmiş)
Pinler : Pirinç
Namlu boyu : 11 cm
Tam boy : 22 cm
Sertlik : 61 HRC

Fotoğraf "Çekilir", Resim "Çizilir" :)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 681
  • Bülent/1975
Ynt: Bu da 3. Bushcraft ( Dağ Bayır Bıçağı )
« Yanıtla #1 : 06 Temmuz 2012, 15:16:17 »
İbrahim bey,

Hızınızı alamayında belki bize de birşeyler düşer :), her değişik kabza sanki başka bir bıçak havası veriyor,gene süper olmuş,elinize sağlık...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #2 : 06 Temmuz 2012, 15:53:18 »
abi gayet güzel her zamanki gibi... ama bu pelesenk sanki kahverengiye dönmüş, ben pelesengi yeşile daha yakın bir ahşap olarak biliyorum... demek ki vernik böyle bir etki veriyor. satbilizasyon ve D2'nin ısıl işlemlerini sen mi yapıyorsun yoksa dışardan destek mi alıyorsun?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

BY1907

• BAHADIR YİĞİT
  • 280
  • Meslek: özel sektör
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #3 : 06 Temmuz 2012, 17:14:54 »
ibrahim bey yeni çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum, emeğinize sağlık.
talip olduğumu bilmenizi isterim. ve nasip olursa hemen doğada deneme şansına kavuşucam. şimdiden ilginiz ve alakanız için teşekkürler 
BY1907 = BAHADIR YİĞİT

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #4 : 06 Temmuz 2012, 17:53:15 »
ibrahim bey,
yavaşlamayın lütfen, hepimize yetecek kadar yapmanızı bekliyoruz  >:D  >:D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 06 Temmuz 2012, 18:33:52 »
Nereden buluyorsunuz böyle ağaçları. Olanı var olmayanı var yazıktır bize :) Olay sadece işçilikte bitmiyormuş malzeme seçimi de çok önemliymiş. Ellerine sağlık. Bu ağaç bu kabza modeline çok yakışmış. Bu kadar bıçağı ne yapıyorsunuz Allah aşkına, hediye etmek isterseniz kesinlikle kabul ederim :)

Muammer usta

• 224
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 06 Temmuz 2012, 21:01:47 »
Her zaman ki gibi  temiz iş çıkarmışsınız.
Usta eliniz dert görmesin....

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #7 : 07 Temmuz 2012, 08:20:43 »
İbrahim bey ellerine sağlık başka ne denilir bilmiyorum. :2up :2up :2up. Sakın gaz kesme bu hızla devam.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 07 Temmuz 2012, 14:41:15 »
Elinize sağlık. Bushcraft envanteriniz son katılımlarla çok zenginleşti.  :2up

Bu arada kalıpçılığın getirdiği titizlik, güzel bitiriş bıçaklarda kendini gösteriyor.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ibrahim 6360

• 407
« Yanıtla #9 : 08 Temmuz 2012, 16:01:28 »
İbrahim bey,

Hızınızı alamayında belki bize de birşeyler düşer :), her değişik kabza sanki başka bir bıçak havası veriyor,gene süper olmuş,elinize sağlık...
Teşekkür ederim,şu anda aynı hızla devam.

abi gayet güzel her zamanki gibi... ama bu pelesenk sanki kahverengiye dönmüş, ben pelesengi yeşile daha yakın bir ahşap olarak biliyorum... demek ki vernik böyle bir etki veriyor. satbilizasyon ve D2'nin ısıl işlemlerini sen mi yapıyorsun yoksa dışardan destek mi alıyorsun?
Teşekkürler Emin ,pelesenk ağacının bu rengide mevcut senin söylediğin yeşil pelesenk olsa gerek.D2 nin ısıl işlemini kendim yapıyorum 1020 derecede 15-20 dakika beklettikten sonra yağda soğutuyorum,daha sonra 2 sefer 150 derecede 2 saat süre ile meneviş yapıyorum,bu şekilde yaptıktan sonra çıkan sertlik derecesi 60-61 hrc oluyor.

ibrahim bey yeni çalışmalarınızı ilgiyle takip ediyorum, emeğinize sağlık.
talip olduğumu bilmenizi isterim. ve nasip olursa hemen doğada deneme şansına kavuşucam. şimdiden ilginiz ve alakanız için teşekkürler 

Teşekkür ederim

ibrahim bey,
yavaşlamayın lütfen, hepimize yetecek kadar yapmanızı bekliyoruz  >:D  >:D
Teşekkürler Bora ,keşke herkese yetecek kadar yapabilsem :D

Nereden buluyorsunuz böyle ağaçları. Olanı var olmayanı var yazıktır bize :) Olay sadece işçilikte bitmiyormuş malzeme seçimi de çok önemliymiş. Ellerine sağlık. Bu ağaç bu kabza modeline çok yakışmış. Bu kadar bıçağı ne yapıyorsunuz Allah aşkına, hediye etmek isterseniz kesinlikle kabul ederim :)
Teşekkürler Salim,bu ahşapları çok yerde arıyorum ve bazen bu şekilde şansım yaver gidiyor,aslında bu tür malzemeleri bulduğum zaman bazılarından yeteri kadar olmuyor bazen de fazlası ile denk geliyor,anlayacağın şanslıysan buluyorsun,şu ana kadar bulduğum ve kullandığım malzemelerin tamamı yurt içinden bulduğum malzemeler dışarıdan alınan hiç kabza malzemesi yok.Hediye konusuna gelince inşallah diyelim,zaten bendeniz bugüne kadar yaptığım bıçaklardan sadece 1 tanesini ücreti karşılığında o da alıcının ısrarı üzerine para ile verdim,onun dışında hepsini bedelsiz olarak hediye ettim.Sakın yanlış anlaşılmasım bende yaptığım bıçakları bir bedel karşılığında vermek isterim fakat verdiğim emek ve yapım aşamasında harcadığım paraları üst üste koyunca ve vitrinde satışta olan çok değerli ustaların çok kıymetli eserlerinin satış fiyatlarını da görünce,hemen satışa koymaktan vazgeçiyorum ve birilerine hediye etmeyi yeğliyorum.Aslında ustalarımızın yaptıkları ve vitrine satışa koydukları bıçakların hiç birisinin değeri satış fiyatları ile mukayese bile edilmez eminim ki bir çoğu maliyetinin bile altında satılıyordur,bu alıcı için bir şans fakat üretici için ise çok zor bir durum,eğer siz emeğinizin karşılığını alamıyorsanız yaptığınız işten de bir süre sonra zevk alamazsınız,yada eskisi kadar özenli ve itinalı çalışmazsınız,daha doğrusu çalışamazsınız.Bendeniz yaptığım bıçaklarda hiç bir zaman ticari bir düşünce ve kaygı taşımadan sadece güzel birşeyler ortaya çıkarabilmek için yaptım ve bunun için harcanan paranın ve maliyet hesabını düşünmedim.Size sadece küçük bir misal vereyim,bir bıçağı yapmak için evvela çelik temin ediyorsunuz ve çeliğin yapacağınız işe uygun olması için bilginiz dahilinde yapmak istediğiniz bıçağa en uygun çelik olsun diye iyi bir çelik alıyorsunuz.Sonra zamandan kazanmak ve daha düzgün bir profil çıksın diye lazerde kestiriyorsunuz sonra kestirdiğiniz çeliğe daha sonra ısıl işlem esnasında çatlama çarpılma olmasın diye normalize işlemi yapıyorsunuz ,bunu için 18 kv lık fırını bazen tek bir profil için saatlerce çalıştırabiliyorsunuz daha sonra yüzeyi düzeltmek için taşlamaya gönderiyorsunuz sonra ağız açmak için (bendeniz her bir bıçak için 4-5 adet sıfır bant zımpara kullanıyorum ,çünkü bir bıçaktan sonra ikinci bıçakta aynı performansı aynı zımparadan almanız mümkün olmuyor,hatta sizi hataya sürüklüyor,bir tarafı kesiyor diğer tarafı kesmiyor ve siz bu arada profili bozabilme şansınız oluyor bu sebep ile her seferinde yeni zımpara kullanıyorum) uğraşıyorsunuz.Daha sonra ısıl işlem için tekrar fırın yakılıyor tekrar bir maliyet,ısıl işlem sonrası tufali temizlemek için elde zımpara süreci başlıyor yada (ben taşlamayı tercih ediyorum) taşlama işlemi yine bir maliyet ve kabza süreci başlıyor nihayet.Kabza için malzeme bulmayı anlatmama gerek yok herkes bunu zaten biliyor,ya yurt içi yada yurt dışından temin edildikten sonra,mesele bitmiyor bu sefer ahşabın çalışmasını önlemek için stabilize işlemi yapılmak zorunda kalınıyor bu da bir maliyet sonra kabza malzemesini balçağını pinini ip pinini falan ayarlıyorsunuz bu da bir maliyet ve nihayet kabzanın işlenmesine sıra geliyor,önce bant zımparada kabasını alıyorsunuz sonra el zımparası süreci başlıyor ,geçen gün baktım bir bıçağın kabzasına fasılasız tam 5 saat uğraşmışım,bu uğraş 2-2,5 saatten daha kısa olmadı şimdiye kadar.Bütün bu kademeleri hiç bir aksilik yaşamadan tamamlamışsanız nihayet bıçağınıza artık gururla bakabilirsiniz.Tabii hiç bir aksilik olmadıysa,şimdi gelelim işin en zor kısmına değerli dostlar gelin bu yapılan bıçağa siz bir değer belirleyin ,öyle bir değer belirleyin ki ne sizin emeğiniz havada kalsın ne de karşınızda alıcı konumunda bulunan dostlara ağır gelmesin.Hadi bakalım fiyatı siz verin. ;D

Her zaman ki gibi  temiz iş çıkarmışsınız.
Usta eliniz dert görmesin....
Teşekkürler Muammer ustam teveccühünüz

İbrahim bey ellerine sağlık başka ne denilir bilmiyorum. :2up :2up :2up. Sakın gaz kesme bu hızla devam.

Teşekkürler Rasim ustam,devam zaten :D :D

Elinize sağlık. Bushcraft envanteriniz son katılımlarla çok zenginleşti.  :2up

Bu arada kalıpçılığın getirdiği titizlik, güzel bitiriş bıçaklarda kendini gösteriyor.  8)
Teşekkürler Eylem beğenmene sevindim,tabiki kalıpçılığın çok faydalarını görüyorum ;)
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2012, 16:09:35 Gönderen: ibrahim 6360 »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #10 : 08 Temmuz 2012, 16:27:39 »
Bıçak yapmaya yeni başlayan biri olarak yazdıklarınıza okudukça size gerçekten hak veriyorum. İlk başta bıçak fiyatlarını görünce ne kadar pahalı diyordum ama... Bende yapmaya başlayınca maliyetin ne kadar çok olduğunu gördüm. Belki hazır yapılmışını almak daha ucuza gelirdi. Tabi bunlar malzeme maliyetleri daha, bir de bu bıçak yapımında harcanan emek var. Bu emeğe bir fiyat biçmek bence büyük haksızlık. Çünkü bazı şeylerin gerçekten fiyatı yoktur. Bizim tavsiye edeceğimiz fiyat sadece malzeme ve harcanan zamanın fiyatı olabilir bence. Ayrıca kendinize çok büyük haksızlık ediyorsunuz.  İşçiliğinizde çok büyük bir titizlik var. Bıçakları severek yaptığınız görülüyor. Belli ki bir bilgi deneyimi ve tecrübe var. Bu da sizi usta yapmaya yeterli bence. Açıkçası bu forumda işini beğenerek takip ettiğim kişiler arasındasınız. Benim bir fikrim var ustalarımız vitrine ürünleri koyarken malzeme ücreti ve harcadığı zamanın mesai ücretinin minimum değerini hesap ederek bir bedel biçip vitrine koysunlar. Sonrasında açık arttırma ile en çok bedel veren kişiye o ürün verilsin olmaz mı? Böylece hem alan hem de satan memnun olur bence. Vitrin bölümünü de ikiye bölünebilir. Sabit fiyatlı ve açık arttırma olarak.
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2012, 16:53:21 Gönderen: s_türk »

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #11 : 17 Temmuz 2012, 14:52:11 »
her bıçağın bir diğerinden güzel ustam eline sağlık :)
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 18 Temmuz 2012, 01:33:17 »
Çok iyi olmuş İbrahim yine  :2up, ahşap sanırım cocobolo (pelesenk çok geniş bir aileyi içeriyor, belli bir ahşabı betimlemiyor).

Kipmen Sanat web sitesi

mat

• 217
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #13 : 19 Temmuz 2012, 20:33:29 »
bıçakta fotoğrafta harika:)

ibrahim 6360

• 407
« Yanıtla #14 : 21 Temmuz 2012, 16:58:20 »
her bıçağın bir diğerinden güzel ustam eline sağlık :)
Teşekkürler Sinan

Çok iyi olmuş İbrahim yine  :2up, ahşap sanırım cocobolo (pelesenk çok geniş bir aileyi içeriyor, belli bir ahşabı betimlemiyor).

Teşekkürler Emre  beğenmene memnun oldum,ağaç konusunda satan kişi bu ağacın Pelesenk olduğunu söylediği için bende Pelesnk diye yazdım fakat Pelesenk ağacının hangi cinsi olduğunu bilemiyorum,belki de senin dediğin gibi cocobola olabilir.

bıçakta fotoğrafta harika:)
Teşekkür ederim