Bıçak Sanatı - Forum

şef seri (ilk deneme)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 681
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
şef seri (ilk deneme)
« : 11 Ağustos 2012, 22:52:14 »
Arkadaşlar merhaba,

Yaklaşık 1,5 ay kadar önce kendim için bir tane bushcraft profil edinmek için Özgür ustamızı ziyarete gittim,çok yakın tanışmamıza rağmen çok iyi bir şekilde karşılayıp misafir etti.

Yaklaşık akşam 7 civarı başlayan muhabbet gece 12 gibi bitti, bir de baktım ki kendim için d2 bushcraft,bir tane şef seri ve bir baltayla eve dönüyorum :)

Bir aksilik çıkmazsa diğerlerini de yakın zamanda bitireceğim.

Misafirperverliği ve güler yüzü için de Özgür ustamıza tekrar teşekkür ediyorum,sağolsun..

Aslında şef seri aklımda olan bir model değildi,muhabbet esnasında babamında konuya meraklı olduğunu ve onun için de bir bir şey yapmak istedeğimi söyledim.

Bu arada babam 45 senelik ahçıdır.Oda öyle bir ustaya bu yakışır diyerek özel çekmecesinden bu profili çıkarıp hemen ağız açma işlemine başladı,mükemmel bir ustalıkla ''sırta kadar taşmama denilen '' tabirle işini bitirdi :)

Bende hediyesi olan kabzeye acizane şekilde eklemeler ve şekillendirme yaparak ekledim,namlu kısmını da sırasıyla 400 kum civarı başlayıp 2000 kum zımpara ile sonlandırdım..

Umarım beğenirsiniz,fotoğraflar biraz aceleye geldi çok detay çekemedim kusura bakmayın,yakın zamanda da büyük keyifle yeni sahibiyle buluşacak :)

Çelik : 440C (yağda su verilmiş) Mükemmel bir ağız tutuşu var,nerdeye A4 kağıdı baskısız kesiyor :)

Kabze: Tam anlayadım ama bana meşe gibi geldi,çok sert ve değişik desenleri var,akr.vernikle stabilize ve üstünde de akr.i.mat vernik var..

Pinler : Aslında pin deliği var ama epoksi ile yapıştırma esnasında pin deliği doldu,bir nevi gizli pin görevi yapıyor,ilerde bir sorun çıkarsa tekrar pin koyup yapıştıracağım,ama şu an çok sağlam oldu..

Namlu boyu: 16 cm

Tam boy : 28 cm

Kalınlık: 2,5 mm

Sertlik : Bunu konuşmadık ama konuyu görüp altına yazacaktır :)

« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2012, 23:06:39 Gönderen: BLACK08 »

Ynt: şef seri (ilk deneme)
« Yanıtla #1 : 12 Ağustos 2012, 00:42:09 »
Bülent çok hoş olmuş, yüzey gayet güzel. Taşan epoksileride temizlersen daha güzel olacaktır. Ağaç sanki Beyaz meşeye ( veya Amerikan meşesi) benziyor, orada bir lamine kısım var, onlar ne ola ki acaba? Ellerine sağlık, Özgürün de eline sağlık.  :2up
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2012, 12:17:48 Gönderen: sefaçabuk »

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #2 : 12 Ağustos 2012, 02:32:50 »
ahşabın ne olduğunu ben bilmiyorum sadece japon iş birşey demiştiler sert bir malzeme stabilize etmiştim duruyordu köşede ne güzel değerlendirilmiş oldu bu sayede bıcağın ısıl işlemi dememe maksatlı olarak yagda ve sıfıraltı işlem ile 61,5hrc yi buldu bu ilk çıkıştı bende biraz daha meneviş yaparak 60 hrcye düşürdüm ne olur ne olmaz diye bıcak cok güzel olmuş ellerine sağlık diyorum gerisinide bekliyoruz hayırlısı ile bu bıcaktan ben kendime bile yapmadım :) şimdi kıskandım doğrusu

tekrardan eline sağlık iyi günlerde kulanılması dileğiyle
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

BLACK08

• 681
  • Bülent/1975
« Yanıtla #3 : 12 Ağustos 2012, 12:05:42 »
Bülen çok hoş olmuş, yüzey gayet güzel. Taşan epoksileride temizlersen daha güzel olacaktır. Ağaç sanki Beyaz meşeye ( veya Amerikan meşesi) benziyor, orada bir lamine kısım var, onlar ne ola ki acaba? Ellerine sağlık, Özgürün de eline sağlık.  :2up

Teşekkür ederim Sefa abi beğenmene sevindim :) ,taşan epoksileri biraz önce temizledim..

Abi ahşap gerçekten çok sertti,birazcık ağaç bilgim var ama yerli meşe bu kadar sert olmaz,ama bu demir gibi bir şey,dediğin gibi ithal meşei bir şey olabilir,ortadan keserken de küçük bir kaza atlattık sayılır..

Lamine kısımlara gelince;
Siyah bölümler 2mm pvc,ortada ki bölümde 2,5mm maun papel,bıçağın kuyruk kısmı için maun papelde kanal açıp içine yerleştirdim,sonra hepsini birleştirdim..

ahşabın ne olduğunu ben bilmiyorum sadece japon iş birşey demiştiler sert bir malzeme stabilize etmiştim duruyordu köşede ne güzel değerlendirilmiş oldu bu sayede bıcağın ısıl işlemi dememe maksatlı olarak yagda ve sıfıraltı işlem ile 61,5hrc yi buldu bu ilk çıkıştı bende biraz daha meneviş yaparak 60 hrcye düşürdüm ne olur ne olmaz diye bıcak cok güzel olmuş ellerine sağlık diyorum gerisinide bekliyoruz hayırlısı ile bu bıcaktan ben kendime bile yapmadım :) şimdi kıskandım doğrusu

tekrardan eline sağlık iyi günlerde kulanılması dileğiyle

Beğenmene sevindim Özgür :)

Zira verirken de ''gözüne sokma adam gibi bir şey yap demiştin'' ayrıca kaynak sende,bu ne ki deve de kulak bile değil,sen elindekileri bitirsen 7 sülaleye yeter :)

Ahşap gerçekten çok uğraştırdı,ortadan keserken makine epey zorladı ve birazda benim acemiliğimden kaynaklı tam bitmek üzereyken ve kısa parça olduğu için makineden fırladı,anlayacağın biraz maceralı oldu..

Sertlikte çok iyi çıkmış,bu sınıf bir bıçak için 60 hrc fazla bile,ağız tutuşu gerçekten çok güzel..

Bir ara bendeki vıctorınox 22cm namlusu olan şef seriyi babama vereyim bu bende kalsın dedim ama sonra vazgeçtim,sonuçta bu onun kısmeti niyet öyleydi..

Tekrar eline eline sağlık..

« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2012, 12:10:32 Gönderen: BLACK08 »

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #4 : 12 Ağustos 2012, 15:17:04 »
elinize sağlık...

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #5 : 12 Ağustos 2012, 22:32:30 »
Çok hoş duruyor ellerinizle sağlık.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #6 : 13 Ağustos 2012, 12:01:44 »
Çok hoş olmuş eline sağlık
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

BLACK08

• 681
  • Bülent/1975
« Yanıtla #7 : 13 Ağustos 2012, 15:27:17 »
elinize sağlık...

Çok hoş duruyor ellerinizle sağlık.

Çok hoş olmuş eline sağlık

Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 13 Ağustos 2012, 19:09:41 »

Ellerinize sağlık gayet güzel ve kullanışlı olmuş.

Benim dikkatimi çeken 440 C ye yağda su vermeniz oldu. Sonuç olarak 60 hrc de sertlik bayağı iyi.Merak ettiğim şimdi aynı bıçaktan 2 adet yaptığımızı farz edelim biri yağda biri de havada su verilmiş olsun, aralarındaki fark nedir? Yani bariz bir fark olur mu?

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 13 Ağustos 2012, 20:15:39 »
bariz far esasen şu sertleştirme yağda daha hızlı olduğunda +1 hrc fark ediyor +1-1,5 hrcde sıfır altı işlem le oluşuyor  5 barda bile vakumlu fırında ısıl işlem yapsanız dahi yağdaki gibi olmuyor malesef zaten ısıl işlem tablolarında yağda ve vakumda diye iki kısım vardır tabi bu bunlar için geçerli  suda sertleşen bir çeliği yagda yaparsanız herhalde -1 hrc olur :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 13 Ağustos 2012, 20:33:50 »
namlu gayet hoş gözüküyor ,  ama kabzede koyu renklı bır ahşap seçilseydı  ve bıraz daha detaylı işlenseydi  bır o kadar daha görkemli gözükecekti bence  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

BLACK08

• 681
  • Bülent/1975
« Yanıtla #11 : 13 Ağustos 2012, 22:04:05 »

Ellerinize sağlık gayet güzel ve kullanışlı olmuş.

Benim dikkatimi çeken 440 C ye yağda su vermeniz oldu. Sonuç olarak 60 hrc de sertlik bayağı iyi.Merak ettiğim şimdi aynı bıçaktan 2 adet yaptığımızı farz edelim biri yağda biri de havada su verilmiş olsun, aralarındaki fark nedir? Yani bariz bir fark olur mu?

Teşekkür ederim :)

bariz far esasen şu sertleştirme yağda daha hızlı olduğunda +1 hrc fark ediyor +1-1,5 hrcde sıfır altı işlem le oluşuyor  5 barda bile vakumlu fırında ısıl işlem yapsanız dahi yağdaki gibi olmuyor malesef zaten ısıl işlem tablolarında yağda ve vakumda diye iki kısım vardır tabi bu bunlar için geçerli  suda sertleşen bir çeliği yagda yaparsanız herhalde -1 hrc olur :)

Bu tip ayrıntılar benim gibi işin dışından bakanlar için iyi bir açıklama oldu :)

namlu gayet hoş gözüküyor ,  ama kabzede koyu renklı bır ahşap seçilseydı  ve bıraz daha detaylı işlenseydi  bır o kadar daha görkemli gözükecekti bence  ;)

Teşekkür ederim Taner bey :)

Aslında kabzede kullandığımız ahşap biraz garip ,elde zımpara karşısında biraz inatçı,bende disk zımpara da biraz korkak çalıştım,en küçük hatanın geri dönüşü olmuyor,birazda acemilik var :)

En son formunu verdikten sonra 600 kum zımparada da bitiriş yaptım ama gene de çok iyi bir yüzey olmadı,bu sebepten akr.vernikle stabilize edilmiş ahşabı daha iyi dursun diye mecburi akr.i.mat vernikle sonlardırdım..

Kabzede sizin beğenmediğiniz tarafı neresi oldu ?

« Son Düzenleme: 13 Ağustos 2012, 22:36:07 Gönderen: BLACK08 »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #12 : 14 Ağustos 2012, 01:01:30 »
kabzeyi balçakla bitirseydin bence daha güzel olurdu. Ahşabın rengi bence çok güzel. Bu haliyle göze kaba geliyor sanki ama kullanışın çok rahat olduğuna eminim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #13 : 14 Ağustos 2012, 01:29:03 »
bu arada malzeme normlarda 440c diye geçiyor fakat 440c den daha iyi bir keskinliğe ve bu keskinliğini de koruması var sertleşmesi de 440c ye oranla dahada iyi sanırım firmaların farklı üretiminden kaynaklanıyor malzeme böhlerin N695 i

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #14 : 14 Ağustos 2012, 02:14:16 »
 :D buarada hasedimden çatladım bir tanede ben başladım   :))

BLACK08

• 681
  • Bülent/1975
« Yanıtla #15 : 14 Ağustos 2012, 11:28:17 »
kabzeyi balçakla bitirseydin bence daha güzel olurdu. Ahşabın rengi bence çok güzel. Bu haliyle göze kaba geliyor sanki ama kullanışın çok rahat olduğuna eminim.

Aslında kullanım açısından bir ergonomi sorunu yok,hem yuvarlak hende namluya doğru köşeli hatları var,genel olarak ele çok iyi oturuyor,yönlendirmesi çok rahat,fotoğraf biraz yanıltıcı olabiliyor,farklı bir form olsun istiyordum,özellikle balçaksız sonuç olarak netice böyle çıktı, canlı görseniz fikriniz değişebilir :)

bu arada malzeme normlarda 440c diye geçiyor fakat 440c den daha iyi bir keskinliğe ve bu keskinliğini de koruması var sertleşmesi de 440c ye oranla dahada iyi sanırım firmaların farklı üretiminden kaynaklanıyor malzeme böhlerin N695 i

Kesim kalitesi için söylenecek hiç bir şey yok Özgür,gerçekten muhteşem, hatta diyebilirim ki kullandığım vıctorınox şef seriden çok daha iyi..

A4 kağıt testinde kesim sonrası vıctorınox'ta çok ince çapak kalmasına rağmen bunda ustura kesiği gibi net bir kesim var :)

:D buarada hasedimden çatladım bir tanede ben başladım   :))

Bende istiyorum,biliyorsun bu da bende emanet,bayramda sahibini bulacak :)