Bıçak Sanatı - Forum

Bu da benim ilk bıçak başlangıcım:)

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
Ynt: Bu da benim ilk bıçak başlangıcım:)
« Yanıtla #20 : 10 Eylül 2012, 12:16:08 »
Sabunla nasıl olacak merak ettim  ::)

:)) :)) :)) :))
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #21 : 10 Eylül 2012, 20:49:02 »
aynı Eylem gibi ben de bir ara yapmak istediğim bıçakları ahşaptan oyarak modellemiş ve çıkan modelde oynamalar yaparak elde daha rahat bir hale getirmiştim, fakat ben üretemedim model olarak kaldı çalışmam, daha ileriye gidemedi maalesef..
zamanınız varsa tavsiye ederim..

'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

« Yanıtla #22 : 10 Eylül 2012, 21:28:57 »
Mehmet, bunlardaki detaylara bakıyorum da, bir bu kadar daha uğraşsan mükemmel bıçaklar görecektik senden ( hala da bekliyoruz )...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #23 : 10 Eylül 2012, 22:43:23 »
sağolun hocam, çok naziksiniz..
ilk fırsatta gveninize layık olma amaçlı bir ikisini tamamlarım..
yeter ki alet edevatı bir tamamlayayım...
bant zımpara da bunların en önemlisi..
e malum : kem alatla kemalat olmuyor..
yapmışken adam gibi olsunlar takıntısı var galiba bende..
ısıl işlemi sizlerin yardımıyla çözeriz nasılsa diye de düşünüyorum... :)
biliyorsunuz 6 adet yarım kalmış bıçak yaglıkağıtta yatar durur.
3 shark seri... 3 barracuda  ::)

« Yanıtla #24 : 11 Eylül 2012, 01:13:52 »
Ne zaman istersen  ;)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #25 : 11 Eylül 2012, 10:25:50 »
abi senin güzel iş çıkartmak için bant zımparaya ihtiyacın yok ki? bence sen sonuca kısa zamanda ulaşmak istediğin için böyle ötelemektesin ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #26 : 11 Eylül 2012, 10:32:16 »
abi senin güzel iş çıkartmak için bant zımparaya ihtiyacın yok ki? bence sen sonuca kısa zamanda ulaşmak istediğin için böyle ötelemektesin ;)

Bak bu da aklımdan geçmişti.  ::)
Fakat yine de bant zimpara illaki, bir de fırın olsa extradan cabası.

mat

• 217
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #27 : 11 Eylül 2012, 18:55:19 »
Bir mekan değişikliği yaparak önerilerinizi gerçeklerştirmeye çalıştım.Ama çok kalın eğe kullanmışım ilk başlarda derin çizikler oluşmuş bıçak üzerinde ve 2.30 saat zımparalamama rağmen onlar kaldilar. Bu gibi çiziklerin nasıl zararları olur? Işıl işlemden sonra bıçak çok sertleşmez mi? Yaptıklarım boşa mı gitmiş olcak yani:)?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #28 : 11 Eylül 2012, 19:41:07 »
Meakn güzelmiş  :2up
Derin çizikleri ısıl işlem sonrasına hiç bırakma, yoksa fena başını ağrıtır. Kullandığın zımpara çelikte hiçbir işe yaramaz bişey, 80 kum Sia, Sait, Indasa gibi bir kırmızı zımpara ile giriş, nasıl kolay eğe çizikleri gidiyor inanamazsın...

Kipmen Sanat web sitesi

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #29 : 11 Eylül 2012, 19:46:48 »
Yarın hemen alacağım onlardan o zaman Emre abi:) Bide meraktan soruyorum ışıl işlemde böyle çizikler olması çok mu kötü etkiliyor?

« Yanıtla #30 : 11 Eylül 2012, 19:59:26 »
Mekan sanki sıhhi tesisat bölümüne benziyor gibi  ::) Mehmet Ali, ısıl işlem öncesi bu tür çizikler dert olmaz ama ısıl işlem sonrasında Emre ustanın da dediği gibi uğraştırır. Sap kısmına çok uğraşma zaten oraya ahşap vs gelecek. Bu çelik sanıyorum 4mm kalınlığında idi, buna göre senin ağız eğimi biraz az olmuş, ben olsam bu eğimdeki açıyı biraz daha düşürür, yani ağız hattını daha yukarıya çıkarırdım.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #31 : 11 Eylül 2012, 20:07:43 »
Mekanı görünce benimde aklıma meslek lisesindeki günlerim aklıma geldi. Bu arada bıçak güzelleşmeye başlamış :) Profil ilk haline göre çok daha iyi durumda.

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #32 : 11 Eylül 2012, 22:39:38 »
Babam meslek lisesinde öğretmen, program yapmak için gidecekti bende düştüm peşine:) Tesisat bölümü burasıda:) Sefa abi, taşlama standı yapcak babam birtane bana, böyle eğeyle açıyı düzgün ayarlamak zor oluyor. Stand yapılınca yaparım aslında ama hemende bitsin bu istiyorum:) Bundaki ağız açısının böyle olması kullanışı zorlaştıracağı için söylüyorsunuz değil mi?

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #33 : 11 Eylül 2012, 22:40:52 »
Teşekürler Salim abi yorumun için. Umarım bittiğinide görürüz:)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #34 : 12 Eylül 2012, 02:26:16 »
Ustalarımızın fikirleri bizim için çok önemli sende ustalarımızın dediklerini uygulamaya çalışıyorsun. Onun için profilin daha güzel durumda. Ben acemi biri olarak tesviyeci gözü ile gördüklerimi söylüyorum. Biraz daha olumlu eleştiri yapmak istiyorum :) Taşlama açısı her iki taraf eşit değil gibi duruyor ve ustalarımızın dediği gibi taşlama eşiğini biraz daha yukarı çeksen daha iyi olur. Ayrıca bu kadar aceleci davranma sonuçta bu ilk bıçağın bu profil üzerinde deneyim kazanmaya bak.  Birde zımparayı düz bir yere bantla (düz ahşap olabilir) ve bıçağı zımparaya sürt. Göreceksin bant zımparadan çıkmış gibi yüzey elde edeceksin. Ama dediğim gibi aceleci davranma. Birde Emre ustanın dediği gibi zımparanı değiştir. Ben şerit zımpara alıyorum metre ile, daha önce senin kullandığın zımpara gibi zımpara kullanmıştım arada çok fark var.
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2012, 02:30:35 Gönderen: s_türk »

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #35 : 12 Eylül 2012, 02:31:36 »
Salim abi, ince eğeyle biraz daha yukarı çekmeye çalışacağım taşlama çizgisini ve elimden geldiğince daha eşit hala getirmeye çalışacağım:) Devamında zımpara önerinizide deneyeceğim kesinlikle. Zaten sizlerin önerileriyle bu kadar oldu profilim, inşaallah git gide hatalar azalacak.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #36 : 12 Eylül 2012, 09:15:16 »
kalın dişli eğe ile ana taşlama hattını oluşturduktan sonra, o izleri en kolay ince dişli eğe ile yok edebilirsin. ince dişli eğeden sonra zımpara faslına geçebilirsin. ben genelde bu yöntemi tercih ediyorum. eğer yukarıda sıralanan markalarda zımpara bulamazsan, siyah atlas marka su zımparası da işini görür. ama ilk tercihin yukarıdakileri sormak olsun tabi. zımparayı bıçağa sürmek güzel sonuçlar getiriyor beraberinde ve el melekelerine ve sabrına da ciddi katkısı oluyor. ben küçük ve düz bir tahta parçasına yaprak zımparadan 4 cm civarında bir şerit kesip onu sararak bıçağı sabitleyip zımparayı bıçağa sürüyorum. alternatif bir çözüm olarak aklında bulunsun. güç kullanarak zımparalamak istersen de zımparayı ince dişli / atıl bir lama eğeye sarabilirsin. ahşabın yapışacağı kısımları da 80 kum bol çizikli olarak bırak ki, ahşap daha iyi tutunsun malzemeye ;)

taşlama eşiğini diğer arakdaşlar belirtmiş, ben de sadece alternatifleri söyledim, kolay gelsin ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #37 : 12 Eylül 2012, 09:37:32 »
Benim ayrıca bir önerim daha var. İlk bıçak olduğundan, bir an önce bitirip sonucu görmek istiyor insan, çok doğaldır. Öncelikle bu konuda biraz sabırlı olmak işin neredeyse %80 ini oluşturuyor. "Bir an önce bitsin" aceleciliğiyle yapılan işlerde farkedilen hatalara bile razı olunuyor maalesef. Bu konuda kendini disipline edip, "işi hemen bitirmemeye çalışmak" bir çok detayı gözden kaçırmamayı sağlar. Kısaca, sabrı geliştirmek işlerin de doğal olarak gelişmesini sağlıyor.

BY1907

• BAHADIR YİĞİT
  • 280
  • Meslek: özel sektör
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #38 : 12 Eylül 2012, 10:14:35 »
mehmet ali kardeşim güzel bir çalışma ama bencede acele etme nasıl olsa bitirirsin önemli olan ilk denemende en az hata ile bitirmek.  not : güzel bir model çıkacağı belli merakla bekliyoruz. hadi bakalım kolay gelsin  :)
BY1907 = BAHADIR YİĞİT

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #39 : 12 Eylül 2012, 10:22:44 »
Emin abi, söylediklerini uygulayacağım, ama şimdi ben ahşap gelecek yeri de zımparaladım bilmeden, oraya eğeyle çizikler yapsam daha mı iyi diyosun yani?:)