Bıçak Sanatı - Forum

Bu da benim ilk bıçak başlangıcım:)

mat

• 217
  • mehmet ali tor
  • Meslek: Meteoroloji Müh.
  • Yer: Mersin
Ynt: Bu da benim ilk bıçak başlangıcım:)
« Yanıtla #40 : 12 Eylül 2012, 10:24:49 »
Sefa abi, hemen bitsin istiyorum ama burdaki önerileri yerine getirmeden bitirmekte istemiyorum bu yüzden sabrediyorum:) Bir iş üzerinde ne kadar çok uğraşırsan o kadar güzelleşiyor gerçekten.

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #41 : 12 Eylül 2012, 10:26:37 »
Bahadır abi, teşekür ederim. Modeli ilk çizdiğimden çok farklı oldu ama bence çok daha güzel oldu:)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #42 : 12 Eylül 2012, 11:09:16 »
eğer seksen kumdan daha fazla zımparaladıysan evet eğe ile çizikler açabilirsin ya da daha kolayı kabza gelecek yerlere yarım delikler açmak sütun matkapla. 5-10 tane, kafana göre yerlere iki yüze de matkapla tam delmeden yarım delikler açabilirsin, hatta tam olarak delebilirsin bile, araya epoksi girer ve iki taraftan da tutar kabzayı. bu sayede sap kısmı da hafiflemiş olur. uygun görselleri bulmak konusunda acemiyim ama sanırım meramımı anlattım:)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #43 : 17 Eylül 2012, 15:36:59 »
Taşlamayı yukarı çekmeye çalıştım biraz daha ama iki taraf tam eşit olmadı, önerilen zımparaları aldım ve masaya yapıştırıp bıçağı hareket ettirerek zımparaladım. Bıçak hala tam halini almadı, inşaallah bir gün alacak:)

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #44 : 17 Eylül 2012, 15:39:04 »
Önceki fotoğraflara baktımda pek fark etmemiş sanki keşke hiç bozmasaymışım :(

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #45 : 17 Eylül 2012, 15:48:23 »
Bozulan bişey yok gayet iyi gidiyor. Sadece biraz daha çalışman gerekir. Daha öncede dediğim gibi acele etme. Taşlama yapacağın alanı önceden işaretlenmesi çok işine yarar. CD kalemi diye adlandırılan kalem ile bunu yapabilirsin. Ondan sonra eğeleme veya zımparalama yaparsan daha başarılı olursun.

mat

• 217
  • mehmet ali tor
« Yanıtla #46 : 17 Eylül 2012, 15:52:13 »
Cd kalemiyle çizip öyle yapıyorum ama zımparalayınca taşlama çizgisi belirsizleşiyor daha çok eğelemem lazım demek ki. Neyse iyiye yaklaşana kadar devam etcez artık:)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #47 : 17 Eylül 2012, 16:05:56 »
Zımpara yönü kesici ağıza paralel yaptığın için öyle kayboluyor gibi görünüyor. Daha önce söylediğim gibi zımparayı bir yere sabitleyip kesici yüzeye dik olacak şekilde bıçağı zımparaya sürersen taşlama çizgisi daha belirgin olur.

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #48 : 17 Eylül 2012, 16:30:40 »
Zımpara yönü kesici ağıza paralel yaptığın için öyle kayboluyor gibi görünüyor. Daha önce söylediğim gibi zımparayı bir yere sabitleyip kesici yüzeye dik olacak şekilde bıçağı zımparaya sürersen taşlama çizgisi daha belirgin olur.

:2up

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #49 : 17 Eylül 2012, 20:33:33 »
ve tabi bir de zımpara yaparken zımparan çizdiğin çizgiye temas ettiği için o çizgiler kayboluyor. zımpara hareketini kontrollü olarak yapman bu sorunu çözecektir ve bu da zamanla olacaktır ^-^

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #50 : 17 Eylül 2012, 20:40:04 »
Bu arada ben zımparayı sert bir yere sabitliyorum. Yüzey sert oldu mu yüzey daha düzgün çıkıyor. Böylelikle çizgiye gelince zaten iş bitmiş artık daha büyük numaralı zımparalara geçme vakti gelmiştir. Birde 80 kum zımpara yaparken birden 600 kum zımparaya geçiş yapılmamalı. Aralardaki numaralarda zımparalar kullanılmalı. Son olarak zaman zaman zımpara üzerinde bir mıknatıs gezdirilir ise zımpara arasına dolan talaşlardan da kurtulmuş olursunuz. Mıknatıs her kumdaki zımpara için baya işe yarıyor.

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #51 : 17 Eylül 2012, 20:47:33 »

Kesici yüzeye daima dik mi sürüyorsunuz zımparaları? Bazı yazılarda zımpara numarası değiştikçe yönü de değiştirmenin yararlı olacağı ile ilgili bir bilgi vardı.Bunu uygulamak gerekmez mi ?
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #52 : 17 Eylül 2012, 20:54:35 »
Aslında bunun cevabı eğe aşamasında yüzeyi ne kadar düzgün eğelediğinizle de alakalı. İlk aşamalarda büyük numaralı zımpara ile işlem yaparken faklı yönlerde yapılan zımparalamalar yüzeyin daha düzgün olmasında faydası var. Düzgünlük derken şekil değilde ölçü düzgünlüğünü kastediyorum. Son numaralara geldikçe zaten yüzey ve ölçü düzgünlüğü ile ilgili bir derdinizin kalmaması gerekiyor, onun için tek yönde zımparalama daha uygundur. Hatta en sonlarda tek yönlü zımparalama yapmak daha idealdir. 

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #53 : 17 Eylül 2012, 21:21:30 »
zımpara yaparken açı değiştirmekten muradımız bir önceki kumdan kalan derin çizikleri daha kolay fark etmek. onları daha rahat görünür kılmak ve yüzeyi kusursuzlaştırmak. o kadarcık çizikten kusur mu olur diyorsanız benim gibi, 80 kumdan sonra açı değiştirmek gönül rahatlığıyla devam edersiniz yüzey işlemlerine ^-^