Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden iki yeni bıçak.(ilk bıçaklarım)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Eğeden iki yeni bıçak.(ilk bıçaklarım)
« : 24 Eylül 2012, 20:43:20 »
Çelik bulamadığım için eğeden yapmaya karar verdim ve ortaya bunlar çıktı.
Sap konusunda çok zorlandım yaparken beni çok yordu bir günümü aldı diyebilirim.
https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/IlkBCaklar
Fotoğrafları çok iyi çekemedim ve bazı yerlerde hatalarım oldu.
Menevişlemeyide tam anlamıyla yapamadım.Fırında yarım saat kadar kaldıktan sonra közün 1-2 cm üstünde köz sönene kadar yaklaşık 1 saat kaldı ocak üstünde menevişleme yapsam mı ne dersiniz?
İyi yada kötü yorum yaparsanız sevinirim, teşekkürler. :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
Ynt: Eğeden iki yeni bıçak.(ilk bıçaklarım)
« Yanıtla #1 : 24 Eylül 2012, 21:31:56 »
bravo sana başlamışsınya  iyi yada kötü hiç önemli değil.Her yaptığın bıçak bir öncekinden iyi olacak.Yaşında genç ilerde çok mükemmel bıçaklarını yine burada paylaşacağını biliyor ve bekliyoruz. Çalışmalarında başarılar dilerim.
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #2 : 24 Eylül 2012, 22:00:03 »
bravo sana başlamışsınya  iyi yada kötü hiç önemli değil.Her yaptığın bıçak bir öncekinden iyi olacak.Yaşında genç ilerde çok mükemmel bıçaklarını yine burada paylaşacağını biliyor ve bekliyoruz. Çalışmalarında başarılar dilerim.

Cok tesekkur ederin yorumunuz cok mutlu etti beni.Nice guzel bicaklara. :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #3 : 24 Eylül 2012, 23:24:32 »
İlk bıçaklar iyi bir başlangıç olmuş her geçen gün daha iyisi oluyor merak etme iyi çalışmalar...

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #4 : 24 Eylül 2012, 23:28:17 »
İlk bıçaklar iyi bir başlangıç olmuş her geçen gün daha iyisi oluyor merak etme iyi çalışmalar...
Teşekkür ederim abi sana da iyi çalışmalar.

« Yanıtla #5 : 24 Eylül 2012, 23:52:13 »
Su verme , sertleştirme işlemini nasıl yaptın? Közün üzerinde 1 saatte bıçak kızarmadı mı  ::) Biraz anlatırmısın işlemleri.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #6 : 25 Eylül 2012, 01:48:08 »
İlk bıçak için iyi diye bilirmiyiz? Ne açıdan iyi diyoruz. Harcanan emeğe ve uğraşı içinse iyi. Ama ilk bıçak için eğe yanlış seçim bence. Herhangi bir bilgi ve deneyim olmadan sertleştirilmiş bir metal üzerinde çalışmak çok hatalı değil mi? Çocuk bile yürümeden önce emekliyor. Eğe bu şekle nasıl getirildi. Malzemenin sertliği alınıp eğe ile mi bu hale geldi? Bana daha çok taşlamada bu hale getirilmiş gibi geldi. Keşke en azından doğru bir çelikle başlasaydınız. Eliniz alışması adına sonuç önemli değil eğelemeyi öğreneyim, profil çıkarmayı öğreneyim diyorsanız hiç değilde düz bir lama demir ile çalışsaydınız daha iyiydi bence. İkinci denemenizde bu sefer doğru bir çeliğe geçebilirdiniz. Çelik bulamama konusuna da anlam veremedim. Sitedeki tüm ustalarımız elinden geldiğince herkese yardımcı oluyorlar. Siz bu siteye kayıt olduktan sonra Özgür usta da bir sürü profil kestirdi. En azından onlardan bir tanesini alarak başlasaydınız daha iyi olmaz mıydı?

Kardeşim eleştiri istediğin için bunları yazıyorum. Umarım bu eleştirilerimin yapıcı olsun diye söylendiğini kabul edersin. Yapılan işi görünce mutlaka emek harcamışın bu da görünüyor. Ama uygun bir malzeme ile çok daha iyisi çıkacaktır ortaya. Bundan sonra çok daha iyi çalışmalarını burada görmek isteriz. Bu sitede yapılan her güzel iş bizleri mutlu ediyor.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #7 : 25 Eylül 2012, 14:53:25 »
tebrik ederim ....
başlamak , bitirmenin yarısı derler
eminim senden daha da güzel ve mükemmel olmuş diyebileceğimiz eserler göreceğiz...ilk bıçakta olabilecek ufak tefek şeyleri kendine gelişim noktası olarak belirleyip , geliştirirsen ; inanıyorum ki  harika şeyler yaparsın... :2up

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #8 : 25 Eylül 2012, 16:18:09 »
yaptığın gizli kuyruk çalışmadaki pimler sanıyorum bıçak kuyruğundaki delikten geçmiyor. eğer öyleyse sadece görsel bir amaca hizmet ediyor diye düşünüyorum. bıçak yapmak ilk deneyimlerde gerçekten zor ve meşakkatli bir uğraş. zaman zaman havlu atma noktasına gelebiliyor insan. sırf bu yüzden bile bir tebriği hak ediyorsun bence. ama madem ki azimle ve gayretle bıçak yapmaya devam edeceksin, o zaman daha sabırlı ve planlı olmalısın.

ben eğe tercihini çok hatalı bulmuyorum eğer taşlamasını yapmadan önce eğeyi yumuşatarak işlem bittikten sonra tekrar sertleştirdiysen. eğer bunu yapmadan direk sertleştirilmiş eğede avuç taşlama ile çalıştıysan da riskli bir iş yapmandan dolayı bu hareketini destekleyemem. ama yumuşak çelikte çalışmak ilk başlarda daha kolaydır. denemelisin bence.

ellerine sağlık kardeşim.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #9 : 25 Eylül 2012, 17:19:06 »
Su verme , sertleştirme işlemini nasıl yaptın? Közün üzerinde 1 saatte bıçak kızarmadı mı  ::) Biraz anlatırmısın işlemleri.

Tabii anlatırım.
Öncelikle eğeyi nar gibi kızarana kadar ısıttım daha sonra közün içinde bırakarak soğumasını bekledim yumşadıktan sonra eğeyi iki parçaya bölerek işlemeye başladım işleme bittikten sonra ağızlarını açtım ve tekrar ısıttıktan sonra  yağa soktum ve yıkadım.Fırında yarım saate yakın kaldı (çıkarmak zorunda kaldım ailem mırın kırın etti biraz:)).Közün 1-2 cm üstünde bekleteyim dedim köz sönene kadar beklettim. Sonra 800 kuma kadar zımpara çektim.Sapı işledim ve taktım.Sap daha uzun olacaktı ancak pim delikleri hatalı olduğundan dolayı kısaltmak durumunda kaldım.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #10 : 25 Eylül 2012, 17:24:16 »
İlk bıçak için iyi diye bilirmiyiz? Ne açıdan iyi diyoruz. Harcanan emeğe ve uğraşı içinse iyi. Ama ilk bıçak için eğe yanlış seçim bence. Herhangi bir bilgi ve deneyim olmadan sertleştirilmiş bir metal üzerinde çalışmak çok hatalı değil mi? Çocuk bile yürümeden önce emekliyor. Eğe bu şekle nasıl getirildi. Malzemenin sertliği alınıp eğe ile mi bu hale geldi? Bana daha çok taşlamada bu hale getirilmiş gibi geldi. Keşke en azından doğru bir çelikle başlasaydınız. Eliniz alışması adına sonuç önemli değil eğelemeyi öğreneyim, profil çıkarmayı öğreneyim diyorsanız hiç değilde düz bir lama demir ile çalışsaydınız daha iyiydi bence. İkinci denemenizde bu sefer doğru bir çeliğe geçebilirdiniz. Çelik bulamama konusuna da anlam veremedim. Sitedeki tüm ustalarımız elinden geldiğince herkese yardımcı oluyorlar. Siz bu siteye kayıt olduktan sonra Özgür usta da bir sürü profil kestirdi. En azından onlardan bir tanesini alarak başlasaydınız daha iyi olmaz mıydı?

Kardeşim eleştiri istediğin için bunları yazıyorum. Umarım bu eleştirilerimin yapıcı olsun diye söylendiğini kabul edersin. Yapılan işi görünce mutlaka emek harcamışın bu da görünüyor. Ama uygun bir malzeme ile çok daha iyisi çıkacaktır ortaya. Bundan sonra çok daha iyi çalışmalarını burada görmek isteriz. Bu sitede yapılan her güzel iş bizleri mutlu ediyor.

Öncelikle eleştirdiğin için teşekkürler abi benim için her bir eleştiri bir ders bir tecrübedir, dikkate alacağım.
Yapımını yorum olarak yazdım Sefa abiye oradan görebilirsin.Özgür abiyle konuştuk elinde olmadığını söyledi. En son konuştuğumuzda Iraktaymış.Bir türlü ondan fırsat olmadı ve birde işin kolayına kaçmak istemedim.Bu benim için bir deneyim oldu bilgi konusunda da fazlasıyla araştırma yaptım(ukalalık yaptığımı düşünme sakın abi :) ).Her şey için teşekkürler.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #11 : 25 Eylül 2012, 17:26:21 »
tebrik ederim ....
başlamak , bitirmenin yarısı derler
eminim senden daha da güzel ve mükemmel olmuş diyebileceğimiz eserler göreceğiz...ilk bıçakta olabilecek ufak tefek şeyleri kendine gelişim noktası olarak belirleyip , geliştirirsen ; inanıyorum ki  harika şeyler yaparsın... :2up
Teşekkür ederim abi sizlerin yorumları ve sizler olduğu sürece daha iyiye gideceğime gideceğimize inanıyorum. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #12 : 25 Eylül 2012, 17:30:01 »
yaptığın gizli kuyruk çalışmadaki pimler sanıyorum bıçak kuyruğundaki delikten geçmiyor. eğer öyleyse sadece görsel bir amaca hizmet ediyor diye düşünüyorum. bıçak yapmak ilk deneyimlerde gerçekten zor ve meşakkatli bir uğraş. zaman zaman havlu atma noktasına gelebiliyor insan. sırf bu yüzden bile bir tebriği hak ediyorsun bence. ama madem ki azimle ve gayretle bıçak yapmaya devam edeceksin, o zaman daha sabırlı ve planlı olmalısın.

ben eğe tercihini çok hatalı bulmuyorum eğer taşlamasını yapmadan önce eğeyi yumuşatarak işlem bittikten sonra tekrar sertleştirdiysen. eğer bunu yapmadan direk sertleştirilmiş eğede avuç taşlama ile çalıştıysan da riskli bir iş yapmandan dolayı bu hareketini destekleyemem. ama yumuşak çelikte çalışmak ilk başlarda daha kolaydır. denemelisin bence.

ellerine sağlık kardeşim.

Yorumun için teşekkürler abi. Evet bıçak kuyruğundan geçmiyor hem görüntü hemde sağlamlık için yaptım.Sap istediğim gibi olmadı ama elime daha iyi bi ahşap geçerse tekrar yapmayı düşünüyorum.Eğe konusuna gelince evet yumşattım ve işledikten sonra sertleştirdim.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #13 : 25 Eylül 2012, 18:38:51 »
Sertaç kardeş için rahat olsun. Seni bu işe gönül veren hevesli bir kardeşimiz olarak görüyoruz. Yaş ne olursa olsun her tecrübeye açığız. İlk uğraşı için baya zahmete girmişin. Açık söyliyeyim ben bu kadar zahmete girmeye cesaret edemem :) Ama bundan sonraki çalışmalarında acele etme. Çok daha güzel işler bekliyoruz senden.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #14 : 25 Eylül 2012, 18:45:00 »
Sertaç kardeş için rahat olsun. Seni bu işe gönül veren hevesli bir kardeşimiz olarak görüyoruz. Yaş ne olursa olsun her tecrübeye açığız. İlk uğraşı için baya zahmete girmişin. Açık söyliyeyim ben bu kadar zahmete girmeye cesaret edemem :) Ama bundan sonraki çalışmalarında acele etme. Çok daha güzel işler bekliyoruz senden.
Çok teşekkür ederim abi bu yorumun beni nasıl mutlu etti bilemezsin. Ne mutlu bana beni kardeşiniz olarak görüyorsanız. :)

« Yanıtla #15 : 25 Eylül 2012, 19:57:20 »
Şeytanın bacağını kırmış oldun böylece  ;) hepimizden daha şanslısın, çünkü büyük olasılıkla %99 umuz bu işe senin yaşındayken başlamamıştık. Senden ileride kimbilir daha neler göreceğiz. Haydi kolay gelsin.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #16 : 25 Eylül 2012, 20:22:32 »
Şeytanın bacağını kırmış oldun böylece  ;) hepimizden daha şanslısın, çünkü büyük olasılıkla %99 umuz bu işe senin yaşındayken başlamamıştık. Senden ileride kimbilir daha neler göreceğiz. Haydi kolay gelsin.
Şimdi ne öğretirseniz ilerde onları yaparım abi :)

umutulken

• 246
  • Umut Ulken
« Yanıtla #17 : 26 Eylül 2012, 00:30:50 »
Tebrikler kardeşim. Öğrendiklerini uygulamaya koyman çok iyi bir şey. Benden daha cesaretlisin, direk olarak olaya girmişsin  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 26 Eylül 2012, 01:05:32 »
İlk denemen hayırlı olsun, eline sağlık.

Isıl işlem konusuna hem sen çalışmışsın, hem de yeterince geri besleme gelmiş. O yüzden ısıl işleme dair diyeceğim tek şey şu: Hedeflediğin işlemi yaptığından emin ol. Bunu açarsak; su verirken bıçağı doğru sıcaklığa, dengeli olarak çıkardığından emin olmak, yeterli hızda soğutan bir su verme ortamı kullanmak, son olarak da menevişlemede gereğinden yüksek sıcaklıklara çıkmamak, renkleri iyi takip etmek.

Gizli kuyruklu olanda uç gereğinden fazla yuvarlak olmuş. Ya ucu sağlam olsun diye fazla endişe ettin, ya da taşlamayı yaparken burası gereğinden fazla taşlandı ve köşe kayboldu. Bu bıçağın ucu sivri olsa oyuk açma gibi işlerde daha başarılı olurdu.
« Son Düzenleme: 26 Eylül 2012, 01:12:21 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #19 : 26 Eylül 2012, 07:24:55 »
Tebrikler kardeşim. Öğrendiklerini uygulamaya koyman çok iyi bir şey. Benden daha cesaretlisin, direk olarak olaya girmişsin  ;)
Teşekkürler abi estağfurullah. :)