Bıçak Sanatı - Forum

Küçük pala misali.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Küçük pala misali.
« : 04 Ekim 2012, 21:30:32 »
Merhaba öncelikle buradan Oktay hocama teşekkür ederim bana bu fırsatı verip malzemeleri gönderdiği için. :)
Çelik 1,4109 kalitesinde 0,70 karbon oranına sahip paslanmaz çelik.Sap kök ceviz.Perçinler 4 mm pirinç.
Aşağıdaki linkte fotoğraflar var.
Başlığa ne yazacağımı bilemedim biraz palayı andırdığı için böyle yazdım.
İyi yada kötü yorum yaparsanız sevinirim..
Not:Hatasız kul olmaz. :P :D
https://picasaweb.google.com/107995507867589728561/BCak
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Küçük pala misali.
« Yanıtla #1 : 04 Ekim 2012, 23:47:12 »
Kukrik, pala, bowie mi şimdi bu?  :P
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #2 : 04 Ekim 2012, 23:51:37 »
    Sertaç tebrik ederim seni,ellerin dert görmesin, nasıl yaptığını aşamalarını da anlatırsan çok daha güzelleri için eminim fikir alabilirsin büyüklerinden ustalarından.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2012, 00:02:06 »
Anladığım kadarıyla, yüzeyi spirale cırt zımpara takarak düzenlemişsin. Bıçağın formu güzel olmuş, yüzey kalitesi çok iyi olmamış, başlangıçta taşlama eşiği bıraktığın halde sonradan bundan vazgeçmişsin sanırım. Sapı özensiz yapmışsın, bıçakla sapın birleştiği yerde çok fazla hata var üstelik bunlar giderilebilecek basit hatalar olduğu halde gidermemişsin, sanırım acele ettin. Perçin yerleştirmeleri düzgün değil, çok fazla boşluk var ki bunlarda basit hatalar. Güzelim ahşabıda yine aceleye getirip bizleri ahşabın dokusunun güzelliğinden mahrum bırakmışsın. Sen yorum yapabilirsiniz dediğin için yorum yapıyorum bu nedenle alınmayacağını düşünüyorum. Bana kalırsa aceleye getirmeyip bir bıçağın üzerinde sabırla çalışsan hepimizi şaşırtacak işler ortaya çıkaracaksın çünkü buna çok yakınsın. Son olarak, kullandığın çelik paslanmaz bir çelik, su verme işlemini nasıl yaptığını detaylıca yazarsan o konuda da bilgilenmek isteriz.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2012, 02:29:46 »
Evet sefa bey eksiklerini söylemiş. Bende ilk eğe den yaptığın bıçakla bunu kıyaslayarak gelişme var diyorum :2up bir sonraki bıçağın daha güzel olacak .İyi çalışmalar diliyorum.
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2012, 02:57:58 »
Sertaç  abi  birde şu foto işine biraz el atarsan iyi olur. ;)
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Knife

• **
  • 73
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2012, 08:54:12 »
Sertaç güzel bıçaklar yaparsın inşallah.

BY1907

• BAHADIR YİĞİT
  • 280
  • Meslek: özel sektör
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2012, 11:17:21 »
eline sağlık devamı daha güzel olur umarım.
BY1907 = BAHADIR YİĞİT

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 05 Ekim 2012, 11:19:05 »
Her bıçak kendi için açılan bir konuda fotoğrafı hak eder. Tabi biz de hak ediyoruz.  :)

Eline sağlık.

Sertaç, bıçakların profillerini tasarlamak konusunda fazlaca tecrübe edinene kadar önce var olan bir bıçağı, bıçağın fotoğraf ya da şalonunu örnek alarak çalışmaya başla. Bıçağın en azından sapını, sapın ilerisindeki taşlamanın başladığı noktaya kadar olan kısmı örnekle, planla yap. Taşlama eşiğinin yerini planlamadan işe koyulmuş gibisin.

Balçaksız bir bıçağın sapını takmadan önce her bir sap yanağının ön kısımlarını biçimlendirip zımparalamalı, bitirmelisin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #9 : 05 Ekim 2012, 15:33:49 »
Kukrik, pala, bowie mi şimdi bu?  :P

Abi ortaya karışık bir şey oldu bu bıçak.  ;D
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #10 : 05 Ekim 2012, 15:37:06 »
    Sertaç tebrik ederim seni,ellerin dert görmesin, nasıl yaptığını aşamalarını da anlatırsan çok daha güzelleri için eminim fikir alabilirsin büyüklerinden ustalarından.

Teşekkürler, öncelikle profili kestim spiral ile.Daha sonra ince rötuşları yaptım ve ağzı açtım.Isıl işlemi kömür ocağında yaptım yağ yerine su vermeyi tercih ettim daha kolay olduğu için.Perçin deliklerini deldim bunu ısıl işlemden önce yapmam gerektiğini biliyorum ama biraz aptallık ettim.800 kuma kadar zımparalıdıktan sonra sapı yapmaya başladım.Sap ve bıçağı yapıştırdıktan sonra yarım saat civarı mengenede beklettim. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #11 : 05 Ekim 2012, 15:44:39 »
Anladığım kadarıyla, yüzeyi spirale cırt zımpara takarak düzenlemişsin. Bıçağın formu güzel olmuş, yüzey kalitesi çok iyi olmamış, başlangıçta taşlama eşiği bıraktığın halde sonradan bundan vazgeçmişsin sanırım. Sapı özensiz yapmışsın, bıçakla sapın birleştiği yerde çok fazla hata var üstelik bunlar giderilebilecek basit hatalar olduğu halde gidermemişsin, sanırım acele ettin. Perçin yerleştirmeleri düzgün değil, çok fazla boşluk var ki bunlarda basit hatalar. Güzelim ahşabıda yine aceleye getirip bizleri ahşabın dokusunun güzelliğinden mahrum bırakmışsın. Sen yorum yapabilirsiniz dediğin için yorum yapıyorum bu nedenle alınmayacağını düşünüyorum. Bana kalırsa aceleye getirmeyip bir bıçağın üzerinde sabırla çalışsan hepimizi şaşırtacak işler ortaya çıkaracaksın çünkü buna çok yakınsın. Son olarak, kullandığın çelik paslanmaz bir çelik, su verme işlemini nasıl yaptığını detaylıca yazarsan o konuda da bilgilenmek isteriz.

Abi öncelikle çok sağol eleştirdiğin için çok mutlu oldum ki bu benim için bir ders oldu bi kaç tane hatam oldu farkındayım.
Yüzeyi 800 kuma kadar zımparaladım tekrar zımparalarım. Sapı yaparken çok fazla toz yuttum bi an önce bitsin istedim o konuda haklısın.Ahşap tam tersi olacaktı aslında yüzey konusunda ve o perçin boşlukları gidecekti ama yapmayı unuttum.Isıl işleme gelince kömür ocağında yaptım iyice kızarana kadar ısıttım daha sonra suyunu verdim.Pek bi detay yok yani.İyi yada kötü tekrar dönersen sevinirim abi :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #12 : 05 Ekim 2012, 15:45:46 »
Evet sefa bey eksiklerini söylemiş. Bende ilk eğe den yaptığın bıçakla bunu kıyaslayarak gelişme var diyorum :2up bir sonraki bıçağın daha güzel olacak .İyi çalışmalar diliyorum.

Teşekkür ederim.Size de iyi çalışmalar. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #13 : 05 Ekim 2012, 15:47:28 »
Sertaç  abi  birde şu foto işine biraz el atarsan iyi olur. ;)

Abi derken :). Bıçak akşama bitti bende sıcak sıcak koymak istedim akşam karanlığında yeterli ışığı bulamıyorum.Flaşı açıncada çok parlıyor bir daha ki sefere gündüz çekeceğim. :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #14 : 05 Ekim 2012, 15:48:08 »
Sertaç güzel bıçaklar yaparsın inşallah.

Teşekkür ederim abim.Senin sayende :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #15 : 05 Ekim 2012, 15:48:39 »
eline sağlık devamı daha güzel olur umarım.

Teşekkürler, umarım daha güzel olacaklar.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #16 : 05 Ekim 2012, 15:53:23 »
Her bıçak kendi için açılan bir konuda fotoğrafı hak eder. Tabi biz de hak ediyoruz.  :)

Eline sağlık.

Sertaç, bıçakların profillerini tasarlamak konusunda fazlaca tecrübe edinene kadar önce var olan bir bıçağı, bıçağın fotoğraf ya da şalonunu örnek alarak çalışmaya başla. Bıçağın en azından sapını, sapın ilerisindeki taşlamanın başladığı noktaya kadar olan kısmı örnekle, planla yap. Taşlama eşiğinin yerini planlamadan işe koyulmuş gibisin.

Balçaksız bir bıçağın sapını takmadan önce her bir sap yanağının ön kısımlarını biçimlendirip zımparalamalı, bitirmelisin.

Öncelikle sağol abi. Aslında yapmak istediğim bıçak profili bu değildi ama keserken sorun oldu bir kaç yerde bende buna çevirdim böyle bir şeyde istiyordum. Belli bir yere kadar plana sağdık kaldım yani ama daha sonra b planına geçmek zorunda kaldığım için böyle oldu.Daha sonra ki bıçaklarda plana sağdık kalmaya çalışacağım. :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #17 : 05 Ekim 2012, 16:27:02 »
.Isıl işlemi kömür ocağında yaptım yağ yerine su vermeyi tercih ettim daha kolay olduğu için.Perçin deliklerini deldim
Işıl işlemden sonra perçin deliklerini deldim derken ne ile deldin sertleşmiş çelikte matkapla delik delmek zordur.Burdan güzel sertleşmediğini mi çıkarmalıyız.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 05 Ekim 2012, 16:31:26 »
  kabzeyı ıslerken çok toz yuttum demıssın sen bırde benım atölyemi  görsen  kimbilir ne yaparsın  ;D   Sefa usta ve Eylem usta  yapman gereken veya yapmaman gereken önemlı şeylerı söylemış .   sana gereklı olan   sadece bıraz  "sabır "  ;) 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #19 : 05 Ekim 2012, 18:53:48 »
.Isıl işlemi kömür ocağında yaptım yağ yerine su vermeyi tercih ettim daha kolay olduğu için.Perçin deliklerini deldim
Işıl işlemden sonra perçin deliklerini deldim derken ne ile deldin sertleşmiş çelikte matkapla delik delmek zordur.Burdan güzel sertleşmediğini mi çıkarmalıyız.

Bıçağın sap kısmını fazla ısıtmadım delerken zaten bir tane matkap ucu kırıldı :D okulda sabit matkap vardı (gerçek adı ney bilmiyorum) onunla deldik.Onun bile ucu köreldi.