Bıçak Sanatı - Forum

K 100 Bark River

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
K 100 Bark River
« : 08 Ocak 2013, 18:58:21 »
       Selamlar ustalarım ve arkadaşlar. Bu arkadaş epey zamandır aklımdaydı. Aslında Özgür'ü ziyaret sırasında bana hazır kesim bir tane vermişti fakat ısıl işlem sırasında kazaya kurban gidince bende elimdeki 6 mm lik k100 ( namı değer  D3 ) den bir tane yapmaya karar verdim ( Doğrusu hazır kesim bir bıçak yapmak zaten içime tam sinmemişti kazayada dolayısıyla birazda sevindim sayılır  ;)  ). Perşembe günü damascus dövmeye geç saatte başlayınca projm bitmeden bırakmak zorunda kaldım. Bu profilide bir gün önce hazırlamıştım. Ocak hazırken bu arkadaşında suyunu verdim ve bugüne tamamlamak kısmet oldu. Kalınlık 6 mm. Uzunluk 26 cm. Namlu 14 cm. Sap 12 cm. Sapta bu sefer fiber denilen malzemeyi kullanmak istedim. Ahşaba benziyor ama bana ahşaptan daha çok güven verdi . Tahmini sertliği 58-60 hrc.Nitrik asitte profili karartma yaptım. Beğenilerinize sunuyorum, eleştirilerinizi bekliyorum, selamlar.
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2013, 19:05:02 Gönderen: Soytürk Dönmez »

Soytürk Dönmez

• 4198
Ynt: K 100 Bark River
« Yanıtla #1 : 08 Ocak 2013, 19:00:12 »

Devam ;

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #2 : 08 Ocak 2013, 19:00:51 »
Daha ne olsun ellerinizle sağlık...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 08 Ocak 2013, 19:12:14 »
Canavar olmuş. Çekicine kuvvet. Cepten baktığım için tüm detayları göremedim ama sırt islemesi mi var?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2013, 19:15:29 »
Daha ne olsun ellerinizle sağlık...

Beğenmene sevindim Hakan kardeşim.

Canavar olmuş. Çekicine kuvvet. Cepten baktığım için tüm detayları göremedim ama sırt islemesi mi var?

Evet Salim kardeşim, ufak bir sarmaşık denemesi yapmak istedim, öyle ahım şahım birşey olmadı ama  ::)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #5 : 08 Ocak 2013, 19:20:02 »
İsmine bark river demeseydin iyi olurmus bence bark riverden güzel en azindan karakteri var. Ellerine saglik
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #6 : 08 Ocak 2013, 19:46:37 »
İsmine bark river demeseydin iyi olurmus bence bark riverden güzel en azindan karakteri var. Ellerine saglik

Valla Özgür öyle dedi diye bende öyle biliyorum bu modelin adını. Merak ettim neden öyle dedin ustam? Kötü bir model mi bu bark riverlar?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #7 : 08 Ocak 2013, 19:53:13 »

Birşey eklemeyi unutmuşum; bu bıçakta ilk defa perçinleri şişirdim. Normalde deniz tutkalı kullanıyordum fakat bu sefer önce japonla sabitledim daha sonrada perçinleri şişirdim. Japonuda  fiberle profil arasında sızdırmazlık oluşturmak için kullandım.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #8 : 08 Ocak 2013, 20:01:57 »
eline sağlık usta güzel olmuş ama bu çelik 1020 derecede su veriliyor diye biliyorum sanırım ocakta(kömürocağı kullanıyorsun diye biliyorum) karbon kaybı olmadımı yoksa zarf içinde mi su verdin.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #9 : 08 Ocak 2013, 20:07:13 »
ellerine sağlık ustam, çok güzel... :2up  ;bu nitrik asitle karartma çok hoşuma gidiyor yalnız hangi aşamada nasıl uygulandığını bilmiyorum  nasıl yapılıyor?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #10 : 08 Ocak 2013, 21:09:36 »
eline sağlık usta güzel olmuş ama bu çelik 1020 derecede su veriliyor diye biliyorum sanırım ocakta(kömürocağı kullanıyorsun diye biliyorum) karbon kaybı olmadımı yoksa zarf içinde mi su verdin.

Bence karbon kaybı yaşayacak en son çelik bu çelik zira 2 karbon oranı var  ;D  Benim araştırmama göre 930-960 derecede ısıl işlem değeri verilmiş.

ellerine sağlık ustam, çok güzel... :2up  ;bu nitrik asitle karartma çok hoşuma gidiyor yalnız hangi aşamada nasıl uygulandığını bilmiyorum  nasıl yapılıyor?

Aslında tam istediğim renge ulaşamadım zira ben kap kara bıçağı daha çok seviyorum. Benim uyguladığım yöntem forumda bir yerde bahsi geçmişti suyla seyreltilmiş nitrik asit banyosu. Ben bıçağın girebileceği 40*60 profilden kesip ucunu kaynattığım bir kabın içerisini suyla dolduruyorum. Yanılmıyorsam 100 de 3 dü oran fakat ben buna bağlı kalmadım. Tahminimce yüzde 10 luk bir oranda hazırladığım karışıma profili atıyorum. Sonrada rengi gözlemliyorum. Bazen 10- 15 dakika , bazende daha fazla sürebiliyor.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 08 Ocak 2013, 21:32:10 »

Bence karbon kaybı yaşayacak en son çelik bu çelik zira 2 karbon oranı var  ;D  Benim araştırmama göre 930-960 derecede ısıl işlem değeri verilmiş.
1020 dereceyi içerisindeki kromun çözünmesi için söylemiştim ve %2 karbon olduğunu biliyordum ama karbon yanması sırasında çeliğin yapısında bozulma olduğu duymuştum ama sağlıklı sonuçlar almışsın tekrardan eline sağlık.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 08 Ocak 2013, 21:44:52 »
güzel olmuş Soytürk  ;)  keşke kabzeyı  koyu renk  ahşap yapsaydın..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 08 Ocak 2013, 22:30:54 »
Ellerine sağlık Soytürk, sana has ve fiyakalı bir bıçak olmuş.
PRIMUM NON NOCERE

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #14 : 08 Ocak 2013, 22:38:47 »

Valla Özgür öyle dedi diye bende öyle biliyorum bu modelin adını. Merak ettim neden öyle dedin ustam? Kötü bir model mi bu bark riverlar?
[/quote]
Hayir kesinlikle kötü degiller hatta gayet iyi kesme performansi olan bir celik kullaniyorlar fakat fabrikasyon bir sürü esi var Benim kastettigim senin Yaptigin bicak dünyada o anlamda bir benzeri yok böyle bir bilincle ustasi bicagi yapinca ortaya görsel sölen cikiyor sende oldugu gibi
« Son Düzenleme: 08 Ocak 2013, 22:40:18 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Mustafa Özdemir

• 311
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #15 : 08 Ocak 2013, 22:39:50 »
Ellerinize sağlık

« Yanıtla #16 : 08 Ocak 2013, 23:36:32 »
Tam sana yakışan bir iş olmuş, yine de Bark River deme bence de. Karartma yakışmış bıçağa, tam karakterini bulmuş. Sanıyorum ki sertlik senin söylediğinden çok daha yüksektir, 61 HRC den daha düşük olacağını sanmıyorum. İlla da östenizasyonu ocakta yapacağım dediğinde, bıçağı östenize sıcaklığına getirdikten sonra havayı kapat en azından oksijen alamasın, karbon kaybı olsa bile minimum da kalsın diye de önereyim. Ellerine kollarına sağlık  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #17 : 09 Ocak 2013, 07:50:30 »
Tam sana yakışan bir iş olmuş, yine de Bark River deme bence de. Karartma yakışmış bıçağa, tam karakterini bulmuş. Sanıyorum ki sertlik senin söylediğinden çok daha yüksektir, 61 HRC den daha düşük olacağını sanmıyorum. İlla da östenizasyonu ocakta yapacağım dediğinde, bıçağı östenize sıcaklığına getirdikten sonra havayı kapat en azından oksijen alamasın, karbon kaybı olsa bile minimum da kalsın diye de önereyim. Ellerine kollarına sağlık  :2up

Önerin için çok teşekkür ediyorum ustam , beğenmene de ayrıca çok sevindim.

Hayir kesinlikle kötü degiller hatta gayet iyi kesme performansi olan bir celik kullaniyorlar fakat fabrikasyon bir sürü esi var Benim kastettigim senin Yaptigin bicak dünyada o anlamda bir benzeri yok böyle bir bilincle ustasi bicagi yapinca ortaya görsel sölen cikiyor sende oldugu gibi

[/quote]

Kaya ustam, sözlerin beni aşıyor, daha usta olmak için çoook fırın ekmek lazım, beğenmenden onur duydum .

güzel olmuş Soytürk  ;)  keşke kabzeyı  koyu renk  ahşap yapsaydın..

Beğenmene sevindim ustam, yazıda da belirttiğim gibi bu bıçakta ahşabı hiç düşünmedim zira bu fiberin daha dayanıklı olduğu kanısı oluştu bende, sap için konuşuyorum korkmadan fırlatabileceğin, dağda taşat yere düştüğünde zarar gelmeyecek bir malzeme olsun istedim. Bu sapta benim gönlümde yatan bu fiberin yeşil rengi olsaydı tadın yenmezdi  8)

Ellerine sağlık Soytürk, sana has ve fiyakalı bir bıçak olmuş.

Beğenmene sevindim Şafak abi  :2up

Ellerinize sağlık

Çok teşekkür ediyorum .

YAŞAR PEHLİVAN

• 362
  • Meslek: memur
  • Yer: sakarya
« Yanıtla #18 : 09 Ocak 2013, 08:08:30 »
Ustam, ellerin dert görmesin. emek verildimi mühim olan o.  ;) :2up

RSM57

• 2640