Sertaç, canını sıkmak istemem ama bir takım yanlışlarını söylemek, seni doğru yönteme yöneltmek açısından önemli olduğundan biraz konuşmak isterim. Bıçağın formu veya üzerine yaptığın işçiliğe sözüm yok, bu noktada ciddi bir ilerleme içerisindesin. Ancak ısıl işlem için ne yazık ki aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çalıştığın çelik AISI 440a nın eşdeğeri bir çelik. Bu durumda zaten bu çeliğe östenizasyon yapman gerekirdi. Bu şu demek; çeliğin içerisindeki karbonu yakmadan, tabloya göre 1000-1050 dereceler arasında en az 10-15 dakika bekletmek ( oksijenle temasını engelleyerek) ve bu bekleme sonrası ister havayla ister yağ kullanarak su verme işlemini yapmak demek. Ardından da menevişleme işlemini, tabloya göre
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2022.msg41032#msg41032 örneğin 200 derecede yapmış olsan bu çeliğin alabileceği sertlik zaten 54-56 HRC.
Senin yaptığın işleme bakarsak, su verme tavlamasını mangalda yapmışsın ki bu çelik böyle bir tavlamaya uygun değil. Sıcaklığı bilmiyorsun ki paslanmaz çeliklerdeki sıcaklık renkleri karbon çelikleriyle aynı renk değildir ve yanıltır. Son soruna yanıt, bu tür çeliklerde normalizasyon yapılmaz, eğer sorduğun yumuşatma tavlamasıysa bunun için üreticinin verdiği değer 840-870 dereceler arasında fırında çok yavaş soğutma.
Senin yaptığın işlemle de çelik sertleşir belki ama çeliğin performansının %30 unu ancak kullanırsın, bir süre sonra paslanma başlar ağız çabuk körelir vs. O zaman da bu tür bir çeliği kullanmanın bir anlamı kalmaz. Önerim, bu tür çeliklerle çalışmadan önce en azından teorik olarak bu çeliklerle ilgili sorunun kalmaması gerektiği. Unutmamak gerekir ki bıçağı komple yapmak kesinlikle ısıl işlemi bilmeyi gerektirir. Kendin yapmasan da en azından kime nasıl yaptırman gerektiği konusunda önünü açar ve seni bağımsızlaştırır. Şimdi heyecanlısın ve eminim işleri bu heyecanla bir an önce olsun bitsin diyerek yapıyorsun, gayet normal. Bu heycanı doğru bilgiyle de desteklersen eminim seni tutamayız. Kolay gelsin.
Eklemeyi unutmuşum, derslerle ilgili olarak Özgür le aynı düşünceyi paylaşıyorum
