Bıçak Sanatı - Forum

Şef bıçağı.

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Ynt: Şef bıçağı.
« Yanıtla #20 : 30 Mart 2013, 23:13:48 »
İncir rakisimi?

Ev yapımı erik rakısı var arzu edersen.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #21 : 30 Mart 2013, 23:40:58 »
Anlaştik o zaman bekliyorum. Herşey benden sen rakiyla biçaği al gel Sertaç bekliyorum
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #22 : 31 Mart 2013, 04:23:24 »
bekle bekle kaya yarim saat sonra orda sen rakiyi al bende bicaga talibim :D :2up

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #23 : 31 Mart 2013, 12:35:36 »
Oda olur umarım.  :)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Brac

• 624
  • Burak/1984/İstanbul
  • Meslek: Endüstriyel ve Mekanik Tasarım
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #24 : 01 Nisan 2013, 09:12:34 »
Güle güle kullan Sertaç güzel olmuş , tam şef bıçağı

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #25 : 01 Nisan 2013, 11:09:01 »
ellerine sağlık Sertaç, güzel bir çalışma olmuş. zeytin sap da çok yakışmış. ısıl işlemini de kendi başına halletmeni de ayrıca takdir ettim:)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #26 : 01 Nisan 2013, 16:37:48 »
Güle güle kullan Sertaç güzel olmuş , tam şef bıçağı

Teşekkür ederim abi.

ellerine sağlık Sertaç, güzel bir çalışma olmuş. zeytin sap da çok yakışmış. ısıl işlemini de kendi başına halletmeni de ayrıca takdir ettim:)

Teşekkür ederim ustam.Zeytin bıçaklara çok yakışıyor ancak çok çabuk kirleniyor.Kırılan 1-2 bıçaktan sonra ısıl işleme birazda olsa aşina oldum. :)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #27 : 02 Nisan 2013, 23:12:05 »

Ellerine sağlık Sertaç, görüntü gayet güzel olmuş. Yanlız bu 4109 çeliğine suyu ne ile verdin ? Bu hafta sonu bende 2 tane kasap bıçağı yaptım ve birkaç defa yağda su vermeme rağmen su almadı malzeme. Sağolsun Gökhan ustam nette biraz araştırıp havada su vermem gerektiğini söyleyince öyle yaptım ve sonu tatminkar oldu. Demek istediğim eğer yağda su verdiysen gerektiği gibi sertleşmemiştir  :(

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #28 : 02 Nisan 2013, 23:46:19 »

Ellerine sağlık Sertaç, görüntü gayet güzel olmuş. Yanlız bu 4109 çeliğine suyu ne ile verdin ? Bu hafta sonu bende 2 tane kasap bıçağı yaptım ve birkaç defa yağda su vermeme rağmen su almadı malzeme. Sağolsun Gökhan ustam nette biraz araştırıp havada su vermem gerektiğini söyleyince öyle yaptım ve sonu tatminkar oldu. Demek istediğim eğer yağda su verdiysen gerektiği gibi sertleşmemiştir  :(

Teşekkür ederim ustam.Ben yemeklerde kullanılan yağlarda su verdim.İyide su aldığını düşünüyorum eğe işlemiyordu.Bu arada havada soğutmalı olan çelikleri nasıl yumuşatabiliriz?

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #29 : 02 Nisan 2013, 23:50:55 »
   Sistem aynı , 150 -200 derecelik mutfak fırını yada benim yaptığım tarz hemen su verdikten sonra tekrar ocağı üzerine koyup  200 - 250 derecede ocaktan alıp tekrar soğutma şeklinde .

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #30 : 03 Nisan 2013, 00:17:21 »
Abi bahsettiğim hava çeliklerinde normalizasyonun nasıl yapıldığı.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #31 : 03 Nisan 2013, 00:37:57 »
1.4109 su verme islemi yag ile su ile olabiliyor enteresan olan bu çelige 1140-900 dereceler arasinda form verebilme .Normalizasyon için 750 800 dereceler arasi  6 saat gösteriyor sonra firinin içinde soğutma.su verme islemi için 1020-1030 Hava 1050-1060 yağ gösteriyor sonrasinda 150-300 arasi firinda meneviş sertlik 56-58 gibi;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #32 : 03 Nisan 2013, 00:55:19 »
sertaç eline sağlık gayet güzel gidiyorsun ama derslerdende uzak kalmamanı tavsiye ediyorum  ;)
bu çelik için diyecek pek fazla birşey yok gayet güzel işlem yapıldıktan sonra ömrü billah kulanırsın
ısıl işleme gelince

aşağıdaki linkte belirtildiği gibi olursa sıkıntı cıkmaz sertlik ısıl işlem yağında yapıldığında gayet güzel olur diğer yağlar biraz yavaş kalıyor ben bu çeliğin aynısından yağda suyunu verdim 57-58 sertlik aldım :)
http://www.metalravne.com/selector/steels/PK6.html
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

« Yanıtla #33 : 03 Nisan 2013, 01:39:08 »
Sertaç, canını sıkmak istemem ama bir takım yanlışlarını söylemek, seni doğru yönteme yöneltmek açısından önemli olduğundan biraz konuşmak isterim. Bıçağın formu veya üzerine yaptığın işçiliğe sözüm yok, bu noktada ciddi bir ilerleme içerisindesin. Ancak ısıl işlem için ne yazık ki aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çalıştığın çelik AISI 440a nın eşdeğeri bir çelik. Bu durumda zaten bu çeliğe östenizasyon yapman gerekirdi. Bu şu demek; çeliğin içerisindeki karbonu yakmadan, tabloya göre 1000-1050 dereceler arasında en az 10-15 dakika bekletmek ( oksijenle temasını engelleyerek) ve bu bekleme sonrası ister havayla ister yağ kullanarak su verme işlemini yapmak demek. Ardından da menevişleme işlemini, tabloya göre http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2022.msg41032#msg41032 örneğin 200 derecede yapmış olsan bu çeliğin alabileceği sertlik zaten 54-56 HRC.
Senin yaptığın işleme bakarsak, su  verme tavlamasını mangalda yapmışsın ki bu çelik böyle bir tavlamaya uygun değil. Sıcaklığı bilmiyorsun ki paslanmaz çeliklerdeki sıcaklık renkleri karbon çelikleriyle aynı renk değildir ve yanıltır. Son soruna yanıt, bu tür çeliklerde normalizasyon yapılmaz, eğer sorduğun yumuşatma tavlamasıysa bunun için üreticinin verdiği değer 840-870 dereceler arasında fırında çok yavaş soğutma.
Senin yaptığın işlemle de çelik sertleşir belki ama çeliğin performansının %30 unu ancak kullanırsın, bir süre sonra paslanma başlar ağız çabuk körelir vs. O zaman da bu tür bir çeliği kullanmanın bir anlamı kalmaz. Önerim, bu tür çeliklerle çalışmadan önce en azından teorik olarak bu çeliklerle ilgili sorunun kalmaması gerektiği. Unutmamak gerekir ki bıçağı komple yapmak kesinlikle ısıl işlemi bilmeyi gerektirir. Kendin yapmasan da en azından kime nasıl yaptırman gerektiği konusunda önünü açar ve seni bağımsızlaştırır. Şimdi heyecanlısın ve eminim işleri bu heyecanla bir an önce olsun bitsin diyerek yapıyorsun, gayet normal. Bu heycanı doğru bilgiyle de desteklersen eminim seni tutamayız. Kolay gelsin.
Eklemeyi unutmuşum, derslerle ilgili olarak Özgür le aynı düşünceyi paylaşıyorum  ;)
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2013, 02:23:05 Gönderen: sefaçabuk »

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #34 : 03 Nisan 2013, 02:17:25 »
Sertac yinede ellerine saglik ilerde daha üstün yapacagina inaniyorum o sanat hirsini sende görüyorum
Hocalari dinle eksikleri yok etmeye calis  tekrar ellerine saglik  :2up :2up :2up

Kaya

• 2867
« Yanıtla #35 : 03 Nisan 2013, 02:40:41 »
Hocam bu çeliklerde kalipla dövme islemi sonrasi bir normalizasyon öneriliyor onuda 750 800 arasi 6 saat deniliyor ama zaten dövme ve form verme gibi bir durum olmayacaksa zaten normalizasyon gibi bir isleme gerek kalmiyor.buna örnek solingenin 440 a kalip dövmeleri
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2013, 02:42:44 Gönderen: Kaya »

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #36 : 03 Nisan 2013, 08:40:53 »
Sertaç ellerine sağlık kardeşim güzel bir bıçak olmuş tebrikler.

« Yanıtla #37 : 03 Nisan 2013, 10:17:40 »
Hocam bu çeliklerde kalipla dövme islemi sonrasi bir normalizasyon öneriliyor onuda 750 800 arasi 6 saat deniliyor ama zaten dövme ve form verme gibi bir durum olmayacaksa zaten normalizasyon gibi bir isleme gerek kalmiyor.buna örnek solingenin 440 a kalip dövmeleri
Kaya, acaba diyorum normalizasyonla yumuşak tavlamayı karıştırıyorlar mı, kaynak verme şansın varsa okumak isterim.

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #38 : 03 Nisan 2013, 11:04:46 »
sertaç eline sağlık gayet güzel gidiyorsun ama derslerdende uzak kalmamanı tavsiye ediyorum  ;)
bu çelik için diyecek pek fazla birşey yok gayet güzel işlem yapıldıktan sonra ömrü billah kulanırsın
ısıl işleme gelince

aşağıdaki linkte belirtildiği gibi olursa sıkıntı cıkmaz sertlik ısıl işlem yağında yapıldığında gayet güzel olur diğer yağlar biraz yavaş kalıyor ben bu çeliğin aynısından yağda suyunu verdim 57-58 sertlik aldım :)
http://www.metalravne.com/selector/steels/PK6.html

Teşekkürler Özgür ustam.Bıçak işi derslerimi etkilemiyor.Genelde boş zamanlarımda giriyorum atölyeye.Isıl işlemi elimdeki imkanlara göre en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum.Şamüloda ısıtıp yapacaktım ısıl işlemi ama ne yazık ki tüp bitmiş.  :(

Sertaç, canını sıkmak istemem ama bir takım yanlışlarını söylemek, seni doğru yönteme yöneltmek açısından önemli olduğundan biraz konuşmak isterim. Bıçağın formu veya üzerine yaptığın işçiliğe sözüm yok, bu noktada ciddi bir ilerleme içerisindesin. Ancak ısıl işlem için ne yazık ki aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çalıştığın çelik AISI 440a nın eşdeğeri bir çelik. Bu durumda zaten bu çeliğe östenizasyon yapman gerekirdi. Bu şu demek; çeliğin içerisindeki karbonu yakmadan, tabloya göre 1000-1050 dereceler arasında en az 10-15 dakika bekletmek ( oksijenle temasını engelleyerek) ve bu bekleme sonrası ister havayla ister yağ kullanarak su verme işlemini yapmak demek. Ardından da menevişleme işlemini, tabloya göre http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2022.msg41032#msg41032 örneğin 200 derecede yapmış olsan bu çeliğin alabileceği sertlik zaten 54-56 HRC.
Senin yaptığın işleme bakarsak, su  verme tavlamasını mangalda yapmışsın ki bu çelik böyle bir tavlamaya uygun değil. Sıcaklığı bilmiyorsun ki paslanmaz çeliklerdeki sıcaklık renkleri karbon çelikleriyle aynı renk değildir ve yanıltır. Son soruna yanıt, bu tür çeliklerde normalizasyon yapılmaz, eğer sorduğun yumuşatma tavlamasıysa bunun için üreticinin verdiği değer 840-870 dereceler arasında fırında çok yavaş soğutma.
Senin yaptığın işlemle de çelik sertleşir belki ama çeliğin performansının %30 unu ancak kullanırsın, bir süre sonra paslanma başlar ağız çabuk körelir vs. O zaman da bu tür bir çeliği kullanmanın bir anlamı kalmaz. Önerim, bu tür çeliklerle çalışmadan önce en azından teorik olarak bu çeliklerle ilgili sorunun kalmaması gerektiği. Unutmamak gerekir ki bıçağı komple yapmak kesinlikle ısıl işlemi bilmeyi gerektirir. Kendin yapmasan da en azından kime nasıl yaptırman gerektiği konusunda önünü açar ve seni bağımsızlaştırır. Şimdi heyecanlısın ve eminim işleri bu heyecanla bir an önce olsun bitsin diyerek yapıyorsun, gayet normal. Bu heycanı doğru bilgiyle de desteklersen eminim seni tutamayız. Kolay gelsin.
Eklemeyi unutmuşum, derslerle ilgili olarak Özgür le aynı düşünceyi paylaşıyorum  ;)

Eleştirin için çok sağol Sefa hocam.Bu çelikle 3 kere çalıştım ve her defasında eğe işlemedi.Elimde başka imkanlar olmadığı için kömür ocağında yapmak zorunda kaldım.Propan ocak şart oldu sanırım artık. Dersler konusunda bir sıkıntı yok. :)

Sertac yinede ellerine saglik ilerde daha üstün yapacagina inaniyorum o sanat hirsini sende görüyorum
Hocalari dinle eksikleri yok etmeye calis  tekrar ellerine saglik  :2up :2up :2up

Teşekkürler hocam elimden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyorum.  :)

Sertaç ellerine sağlık kardeşim güzel bir bıçak olmuş tebrikler.

Çok teşekkürler ustam.

enemymortar

• 179
  • Ahmet Özgen
  • Meslek: Mali Müşavir
  • Yer: Afyonkarahisar
« Yanıtla #39 : 03 Nisan 2013, 12:01:57 »

Aynı çelikte benimde yağda su verme denemem olmuştu. Başarılı olamamıştım. yakın zamanda tekrar bir denemem olacak bu sefer havada su vermeyi deneyeceğim. Sormak istediğim havada su vermek için aliminyum plaka arasına sıkıştırmak şart mıdır. Veya hava püskürmek. istenen sıcaklığa ulaştıktan sonra havada asılı olarak bıraksak havada su vermiş olur muyuz ?