Mehmet Tebrikler yalniz sedef olayindaki tecrubelerini buradada anlatirsan kullandiğin takimlar gibi burdaki niyetli arkadaşlarimiza hem güzel yol göstermiş hemde kalci arşivimize katkida bulunmus olursun.
Bicak üzerindeki ege izleri biçağa çekici bir karakter katmiş..
Vallahi ne yalan soyleyim ben sedefte de yeniyim aslinda. Ama dilimin dondugu kadar bir kac bilgi vereyim. Kullandigimiz sedefler okyanus sedefi. Sam usulunde kullanilan (antepte ceviz kutularin uzerine yapilan islem) tatli su sedefleri gibi degildir daha saglam ve kalitelidir. Eser Istanbul tarzi calismalarda bu tur sedefler kullanilir. Genelde bu tur sedefler eser istanbul tarzinda islenilebilmesi icin 4-4cm yada 5-5 cm olarak satilir. yaklasik tane fiyatlarida 4-6 lira arasinda degisir. Bu sedeflerin arkalarindaki kullanilmayan kisimlari zimparalanip ve duzeltildikten sonra hazir hale gelir.
Kesim icin cok ince cizgili bilgisayar ciktisi alinir yada kalem kullanilacaksa ancak 0,3 kalem ile cizim uygundur.
Sedef islemede kullanilan malzeme basittir. Kesim sehpasi ve kil testere. Ancak hammadde pahalidir. hersey dogal oldugu icin ister istemez pahali oluyo tabi. Malzemeler Abanoz, Pelesenk, yilan agaci gibi akliniza gelebilecek pahali ahsaplar, okyanus sedefi, abalon sedef, siyah sedef gibi sedef cesitleri, kemik ve fildisi, Baga ( yumusak g lisi) (okyanuslarda bulunan zannediyorum sahin gagali kaplumbaganin kabugu, yasak oldugu icin ancak restorayonlarda ozel izinlerle kullanilmakta), Boynuz, Gumus gibi.
Yanliz kil testere ucu kuyumcularin kullandigi ince uclardir. Birden sekiz sifira kadar istenilen detaya gore calisilabilir. Zaten sekiz sifir testere ucu da ancak saç telinden biraz kalindir. Bu gibi ince uclarda cok kucuk hassasiyetin cok oldugu cizimlerde calisilir.
Kesim isleminde farkli metodlar uygulanir. Ancak en cok kullanilani bosaltilacak kisim cizginin icinden kesilir, kakma yapilak kisimda ise cizginin disindan. buda aralarda bosluk kalma olasiligini ortadan kaldirir. iyi ustalar on kurus gibi kucuk objelere yuzuklere cesitli hat yazilari ve geometrik desenler uygular ve hic bosluk birakmazlar. Sanki laserle kesilmisler gibidir. Simdilik bukadar yeter sanirim dedigim gibi cok iyi bildigimden degil sadece duyduklarimi yazdim hatam olduysa simdiden affoluna.
Bunun yaninda Kaya Abi namlulari taslama motorunda actim. Aslinda ic bukey olmuslardi ama tas izlerini yok edeyim derken o ic bukeyligin algilanmasi zorlandi. Kirilganligin gitmesi icinde menevisleme yapilmadi. Ege 6mm olunca gerek yok gibi geldi ama siz oyle uygun goruyorsaniz sapi sabitlemedim. Firina atariz bir iki saat
Ben saplarda oluklu ve duz iskarpela kullandim. Antep yada marasta yaptirmisti oyma hocamiz. Istanbul'da persempe pazarinda tezel yada tuzel ticarette de vardi sanirim aynilari. Bunun bana yarari ise aile saadetimin uzamasidir. Cunku ben evde calisiyorum. Evde de zimpara demek toz demek toz demek Hanim'dan firca demek Hanimdan firca ise gelecek bicaklarin istikbaliyle oynamak demek
Begenen herkese de cok tesekkur ederim. Ben de begendim ama istedigim gibi olmadi. Ne yalan soyleyim siz ustalarimin ve yabanci ulkelerden yapilan ornekleri gorunce sandimki benimki de o kadar guzel olacak

Ama demekki neymis, sanmak yetmiyormus