Bıçak Sanatı - Forum

Bir ilkte benden (Sedef Kakmali sabit namlu)

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
Bir ilkte benden (Sedef Kakmali sabit namlu)
« : 20 Nisan 2013, 17:39:04 »
Malzeme : Ege celigi
Tam Boy : 210 mm
Namlu Boyu : 100 mm
Kalınlık : 6 mm
Sertlik : Hic bir fikrim yok.
Sap : Afrika Cevizi, Sedef, Siyah sedef, bakir
Balçak: Kemik

Benden de bir ilk denemesi daha evvelinde hattat kalemtrasi yapmistim eger o bicaktan sayiliyosa bu ilk :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Bir ilkte benden (Sedef Kakmali sabit namlu)
« Yanıtla #1 : 20 Nisan 2013, 17:41:46 »
Elinize sağlık, 2. Fotoda gördüğün kadarıyla arkadaşları da sırada bunun
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #2 : 20 Nisan 2013, 17:42:16 »
ilk oldugu icin biraz zorlandim. sonunda bitti ama. Sap cevizdi aslinda ancak rengi pek uygun olmadigi icin degistirdim
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #3 : 20 Nisan 2013, 17:46:12 »
Resimlerin boyutlarini baya dusurdum onun icin bol bol koyuyorum :) bu arada bicak henuz bitmis degil ince zimparasini attim uzerine ne dolgu vernigi ne de cila atildi. birde sap kismina delik acilacak bi iki ufak piruzde giderilince tamamdir. Ben simdi sunu merak ediyorum bu dolgu vernigi nasil kullanilir. ne yapilmali?
www.mehmetatik.com

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 20 Nisan 2013, 17:57:04 »
Dolgu verniğini ahşaba sürdükten sonra iyice kurumasını beklersin ki bu da havalar pek iyi değil 1.  2. Günden aşağı düşmez
Sonra beyaz zımpara ile ( ince kumlu) zımparalarsın
Sonra biraz daha ince zımpara
Sonra biraz daha ince
....
Sonra tozunu pamuklu bir bezle silerek giderirsin ( varsa air kompresör tabanca ile hava da tutulur)
Sonra üzerine son kat saten, mat ya da parlak cila atarsın, bu tercihine kalmış

Dolgu verniği ahşabın dokusundaki gözenekleri doldurup kapatmaya yarar
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #5 : 20 Nisan 2013, 19:01:38 »
Mehmet çok hoş olmuşlar ellerine sağlık
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #6 : 20 Nisan 2013, 19:49:58 »
Dolgu verniğini ahşaba sürdükten sonra iyice kurumasını beklersin ki bu da havalar pek iyi değil 1.  2. Günden aşağı düşmez

Bilgiler icin tesekkurler. Deneyelim bakalim nasil olacak. Kendimi bildim bileli bu vernik boya tiner islerini hic yapamam.
Bu arada ikinci fotograftaki diger bicaklarda karim beni evden atmazsa yakinda cikaririm Insallah
www.mehmetatik.com

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #7 : 20 Nisan 2013, 20:37:50 »
Vay be bir an kendimi beceriksiz hissettim.
Ellerinize sağlık çok güzel bir bıçak olmuş.

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #8 : 20 Nisan 2013, 21:02:31 »
Mehmet usta ellerine emeğine sağlık güzel bir çalışma olmuş tebrikler

« Yanıtla #9 : 20 Nisan 2013, 21:04:38 »
Çok güzel olmuş, bitimişi daha güzel olacaktır eminim. Tek endişem balçaktaki midye kabuğunun kırılma olasılığı  ::)

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #10 : 20 Nisan 2013, 22:07:24 »
Mehmet usta ellerine emeğine sağlık güzel bir çalışma olmuş tebrikler
Abi cok tesekkur ediyorum. Usta demissin :) Hitap sekliniz galiba. Kimi gercek ustalar tevazu gosterirlermis usta denilince kendilerine "Aman efendim estagfirullah ne ustasi diye". Ama benimki bildigin cirak adayligi. Cok tesekkur ederim tekrardan.
Çok güzel olmuş, bitimişi daha güzel olacaktır eminim. Tek endişem balçaktaki midye kabuğunun kırılma olasılığı  ::)
Sefa Abi balcak kemikten. Ben Metin Abiye sormustum sorun olmaz demisti. Hatta bazi orneklerinide sagolsun gosterdi. Hem olmadi yenisini yapariz. :)
Bir kere yaptikya gerisi gelir Insallah.
Mehmet çok hoş olmuşlar ellerine sağlık
Tesekkur ediyorum Tufan Abi. Bizimkisi Ustalarimizdan gor kopyala yapistir, Insallah ilerde daha iyileride gelir.
www.mehmetatik.com

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #11 : 20 Nisan 2013, 22:57:24 »
Mehmet Tebrikler yalniz sedef olayindaki tecrubelerini buradada anlatirsan kullandiğin takimlar gibi burdaki niyetli arkadaşlarimiza hem güzel yol göstermiş hemde kalci arşivimize katkida bulunmus olursun.
Bicak üzerindeki ege izleri biçağa çekici bir karakter katmiş..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #12 : 20 Nisan 2013, 22:57:46 »
    Tebrik ederim ,farklı bir çalışma olmuş,ellerine sağlık.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #13 : 20 Nisan 2013, 23:05:59 »
Çok güzel oluyor. Bitmiş halini merakla bekliyorum.

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #14 : 20 Nisan 2013, 23:14:24 »
Değişik ve başarılı bir çalışma olmuş ellerinize sağlık.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #15 : 20 Nisan 2013, 23:44:44 »
elinize sağlık gayet hoş olmuş

Kaya

• 2867
« Yanıtla #16 : 20 Nisan 2013, 23:46:09 »
Ayrica Mehmet eğeleri yumuşatmadanmi işleme aliyorsun profil bitiminde namluya su veriyormusun vermiyorsan en azindan firinda 200 derecede bir saat ihtiyaca göre 2 tekrar meneviş islemi yapman namlunun kirilganliğini büyük ölçüde engelleyecektir..

« Yanıtla #17 : 21 Nisan 2013, 00:26:27 »
Haa, kemikse eğer sözümü geri aldım o zaman  ;) ben midye kabuğu sanmıştım.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #18 : 22 Nisan 2013, 00:50:58 »
Mehmet Tebrikler yalniz sedef olayindaki tecrubelerini buradada anlatirsan kullandiğin takimlar gibi burdaki niyetli arkadaşlarimiza hem güzel yol göstermiş hemde kalci arşivimize katkida bulunmus olursun.
Bicak üzerindeki ege izleri biçağa çekici bir karakter katmiş..
Vallahi ne yalan soyleyim ben sedefte de  yeniyim aslinda. Ama dilimin dondugu kadar bir kac bilgi vereyim. Kullandigimiz sedefler okyanus sedefi. Sam usulunde kullanilan (antepte ceviz kutularin uzerine yapilan islem) tatli su sedefleri gibi degildir daha saglam ve kalitelidir. Eser Istanbul tarzi calismalarda bu tur sedefler kullanilir. Genelde bu tur sedefler eser istanbul tarzinda islenilebilmesi icin 4-4cm yada 5-5 cm olarak satilir. yaklasik tane fiyatlarida 4-6 lira arasinda degisir. Bu sedeflerin arkalarindaki kullanilmayan kisimlari zimparalanip ve duzeltildikten sonra hazir hale gelir.

Kesim icin cok ince cizgili bilgisayar ciktisi alinir yada kalem kullanilacaksa ancak 0,3 kalem ile cizim uygundur.

Sedef islemede kullanilan malzeme basittir. Kesim sehpasi ve kil testere. Ancak hammadde pahalidir. hersey dogal oldugu icin ister istemez pahali oluyo tabi. Malzemeler Abanoz, Pelesenk, yilan agaci gibi akliniza gelebilecek pahali ahsaplar, okyanus sedefi, abalon sedef, siyah sedef gibi sedef cesitleri, kemik ve fildisi, Baga ( yumusak g lisi) (okyanuslarda bulunan zannediyorum sahin gagali kaplumbaganin kabugu, yasak oldugu icin ancak restorayonlarda ozel izinlerle kullanilmakta), Boynuz, Gumus gibi.

Yanliz kil testere ucu kuyumcularin kullandigi ince uclardir. Birden sekiz sifira kadar istenilen detaya gore calisilabilir. Zaten sekiz sifir testere ucu da ancak saç telinden biraz kalindir. Bu gibi ince uclarda cok kucuk hassasiyetin cok oldugu cizimlerde calisilir.
Kesim isleminde farkli metodlar uygulanir. Ancak en cok kullanilani bosaltilacak kisim cizginin icinden kesilir, kakma yapilak kisimda ise cizginin disindan. buda aralarda bosluk kalma olasiligini ortadan kaldirir. iyi ustalar on kurus gibi kucuk objelere yuzuklere cesitli hat yazilari ve geometrik desenler uygular ve hic bosluk birakmazlar. Sanki laserle kesilmisler gibidir. Simdilik bukadar yeter sanirim dedigim gibi cok iyi bildigimden degil sadece duyduklarimi yazdim hatam olduysa simdiden affoluna.

Bunun yaninda Kaya Abi namlulari taslama motorunda actim. Aslinda ic bukey olmuslardi ama tas izlerini yok edeyim derken o ic bukeyligin algilanmasi zorlandi. Kirilganligin gitmesi icinde menevisleme yapilmadi. Ege 6mm olunca gerek yok gibi geldi ama siz oyle uygun goruyorsaniz sapi sabitlemedim. Firina atariz bir iki saat :)

Ben saplarda oluklu ve duz iskarpela kullandim. Antep yada marasta yaptirmisti oyma hocamiz. Istanbul'da persempe pazarinda tezel yada tuzel ticarette de vardi sanirim aynilari. Bunun bana yarari ise aile saadetimin uzamasidir. Cunku ben evde calisiyorum. Evde de zimpara demek toz demek toz demek Hanim'dan firca demek Hanimdan firca ise gelecek bicaklarin istikbaliyle oynamak demek :)

Begenen herkese de cok tesekkur ederim. Ben de begendim ama istedigim gibi olmadi. Ne yalan soyleyim siz ustalarimin ve yabanci ulkelerden yapilan ornekleri gorunce sandimki benimki de o kadar guzel olacak   :D Ama demekki neymis, sanmak yetmiyormus :)
www.mehmetatik.com

Kaya

• 2867
« Yanıtla #19 : 22 Nisan 2013, 01:11:35 »
Mehmet Minimum 180 derecede 45 dakika ardindan soğuk su ayni islem tekrar edebilirsin.o zaman gercekten biçak karakteri kazanacaktir. Yalniz sert olacaktir ayni islem 200 derece bir saatte yapilabilir ozaman sertlik daha düsuk olacaktir ama bileylemede bir okadar kolay.taslama motorunda ağizlari açarken renk dönmesi oldumu mavilesme gibi ozamanda kritik olmus oluyor bir ustamizla kontağa gecip su verme islemi için yardim alman uygun olur diye düşunuyorum .Ustalarimiz bir yanlisim olursa düzelteceklerdir..