Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım ( HSS )

HsynzgN

• *
  • 25
  • Hüseyin Özgen
  • Yer: adana
İlk bıçağım ( HSS )
« : 28 Nisan 2013, 23:11:05 »
merhaba üstadlarım.

Bir süre sizleri izledikten sonra bende birşeyler yapmadan duramayacağımı anladım. Etrafımdaki bıçakları incelemeye malzemeleri araştırmaya başladım. En sonunda uğraşmazsam rahat edemeyeceğim bir malzemeyle karşılaştım ve kolları sıvayıp başladım işe.
Çalıştığım işyerinde tornada kesici kalem olarak kullandığımız hss malzeme nedense çok uygun geldi gözüme. hss co5 mi co8 mi bilemiyorum üzerinde yazmıyordu. Kırılgan olmasından korkup biraz zorladım, sonra biraz daha zorladım fakat ne kırılma nede çizilme yok eğe ile çizmek bile mümkün değil.

Sertliğini hiç ellememe kararı aldım. En sağlıklı sertliğindeydi zaten. şekil vermeye başladım. Taş, elmas eğe , zımpara ile yavaş yavaş sürekli soğutarak şekillendirdim vs vs. sonuç resimlerdeki gibi.

HsynzgN

• *
  • 25
  • Hüseyin Özgen
Ynt: İlk bıçağım ( HSS )
« Yanıtla #1 : 28 Nisan 2013, 23:13:13 »
Sapı için fiber diye satın aldığım micarta benzeri bir malzeme kullandım. Sarı pimler ile sabitledim.

keskinliği müthiş oldu. jilet gibi traş ederken metal malzemelerden talaş kaldırabiliyor.

« Yanıtla #2 : 28 Nisan 2013, 23:21:31 »
İlk bıçak için HSS oldukça zor bir malzeme. Görünüşe göre fena olmamış, hele de malzemenin sertliği düşünülünce. Saptaki pim sayısı bence çok fazla olmuş, HSS malzemeye delik delmek zaten zor, Siz üstelik bunu dört tane delmişsiniz. Matkap mı kullandınız, oksi-gaz kaynağı mı? Elinize sağlık.

HsynzgN

• *
  • 25
  • Hüseyin Özgen
« Yanıtla #3 : 28 Nisan 2013, 23:29:02 »
yorumunuz için teşekkür ederim aslında sadece 2 tane pim hss den geçiyor. diğerlerinide basit bir süs olsun renklensin diye taktım. delik işini elektro dalma erezyon makinesinde bakır ile yaptım.
 saygılar.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #4 : 28 Nisan 2013, 23:40:20 »
kılıfı ile birlikte farklı ve güzel bir çalışma olmuş...tebrikler

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 29 Nisan 2013, 00:00:58 »
Güzel olmuş. :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #6 : 29 Nisan 2013, 00:10:36 »
Ellerinize sağlık. İlk malzeme için bende HSS seçmiştim ama neyse ki benim malzemem sertleştirilmemişti. Su verilmemiş çeliklerde çalışırsanız daha iyi bıçakları göreceğiz bence. Ahşap kınları seviyorum ama sanki bu bıçağa çok gitmemiş gibi. Genele bakılınca ilk bıçak için gayet başarılı. Aynen devam.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #7 : 29 Nisan 2013, 01:07:14 »
Gayet başarili bir kabza pimleri olmuş,biçakta sahip olduğunuz en değerli bicak olacaktir .ilkler hep değerli oluyor namlu hava çeliği bileyleme sorun olmasa güzel bir çelik  çok emek çektiğiniz belli,kullanacaksaniz iyi günlerde kullanin.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #8 : 29 Nisan 2013, 08:28:14 »
Ellerine sağlık ustam tebrikler

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #9 : 29 Nisan 2013, 09:03:58 »
Tebrikler guzel olmus ustalarin deyimiyle artik  zehiri aldiniz bundan sonra guzel bicaklar yaparsiniz

-Hüseyin Ateş

• 196
  • Meslek: mekatronik teknikeri
  • Yer: istanbul-B.Paşa
« Yanıtla #10 : 29 Nisan 2013, 09:05:25 »
ellerine sağlık devamını bekliyoruz

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #11 : 29 Nisan 2013, 09:52:02 »
tebrikler....  ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #12 : 29 Nisan 2013, 11:57:38 »
tebrikler  :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #13 : 29 Nisan 2013, 13:30:40 »
Eline sağlık. Dalma erozyonla delik fantastik olmuş : )
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Mustafa Özdemir

• 311
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #14 : 29 Nisan 2013, 14:51:13 »
Güzel olmuş eline sağlık

HsynzgN

• *
  • 25
  • Hüseyin Özgen
« Yanıtla #15 : 29 Nisan 2013, 22:17:31 »
Güzel olmuş eline sağlık

elimde başka alternatifi yok o malzemeyi delmenin.   ;D   teşekkür ederim.

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #16 : 29 Nisan 2013, 22:35:01 »
Eline sağlık hss kesme kalemi galiba.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #17 : 29 Nisan 2013, 22:42:05 »
Sanırım keski kaleminden yapmışsınız delmede iyi bir yöntem kullanmışsınız başka türlü matkapla zor delerdiniz elmas matkap bile olsa, körelmeyi unutun kaya kesmezseniz körelmez ama çok sert olduğundan kayma yapabilir elle kullanılan kesici aletlerde aşırı sertlik çok kullanışlı değildir.Avrupadan gelmiş bir kasap bıçağı oldukçada pahallıya almışlardı boğazlama yapmak için kullanacaklarmış uzun diye ucunu kesmiştim spralle çizdim cam kadar sertti ve esnettiğimde fırlayıp gitti bileyip verdim adam eti tutmuyor adeta kayıyor demişti aslında mütiş keskindi ama kullanamamıştı  Kesici aletlerde çok sert olursa dal keserker dala yapışmaz adeta kayar ve çalışmayı engeller .Ama sen bu malzemeden ilk bıçağını yapmışsın başka melzemelerden harikalar çıkarırsın tebrik ediyorum
« Son Düzenleme: 29 Nisan 2013, 22:44:13 Gönderen: genç bıçak »
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

HsynzgN

• *
  • 25
  • Hüseyin Özgen
« Yanıtla #18 : 29 Nisan 2013, 23:04:29 »
Sanırım keski kaleminden yapmışsınız delmede iyi bir yöntem kullanmışsınız başka türlü matkapla zor delerdiniz elmas matkap bile olsa, körelmeyi unutun kaya kesmezseniz körelmez ama çok sert olduğundan kayma yapabilir elle kullanılan kesici aletlerde aşırı sertlik çok kullanışlı değildir.Avrupadan gelmiş bir kasap bıçağı oldukçada pahallıya almışlardı boğazlama yapmak için kullanacaklarmış uzun diye ucunu kesmiştim spralle çizdim cam kadar sertti ve esnettiğimde fırlayıp gitti bileyip verdim adam eti tutmuyor adeta kayıyor demişti aslında mütiş keskindi ama kullanamamıştı  Kesici aletlerde çok sert olursa dal keserker dala yapışmaz adeta kayar ve çalışmayı engeller .Ama sen bu malzemeden ilk bıçağını yapmışsın başka melzemelerden harikalar çıkarırsın tebrik ediyorum

hocam öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. kayma olayı ağzını çok ince bilemekden kaynaklanıyor. ben yağ taşında bilediğimde  olağanüstü bir keskinlik oluyor ama herhangi birşeyi keserken dalmıyor kayıyor. 600 kum zımpara ile bileyince hem kayma yapmıyor hemde resimdeki gibi traş ediyor. resimlerde bıçağın yüzeylerinin çizikli görünmesinin sebebi de zımpara ile bilemiş olmam :D. bıçağı ilk yaptıpımda bir tane çizik bile yoktu. kayma sebebini keşfettiktne sonra görüntüsünü bozup bu halini kabullendim diyebilirim. :D

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #19 : 29 Nisan 2013, 23:11:23 »
Huseyin ustam ellerine saglik. Bende bir ara bunlardan yapayim diye baya kafa yormustum ama eldeki malzemeyle imkansiz oldugunu anlayinca biraktim. Ama isteyince insan yapabiliyormus demek. Bu arada soylemeden edemicem sen bicagi baya baya yurutmusun bacakta epey bi traslama olmus :)
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com