Bıçak Sanatı - Forum

Turk bicak formu nasildir?

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Turk bicak formu nasildir?
« : 02 Eylül 2010, 13:53:03 »
Bu basligi nerede acacagimi bilemedim , yanlis yerde ise kusuruma bakmayin. Arkadaslar , Turkiye'yi geleneksel okculuk dalinda neredeyse butun dunyada buyuk bir basari ile temsil eden bir arkadasim var. ( bu gruptan haberi olanlar oldugunu tahmin ediyorum ) Son olarak Korede bircok kulturun de geleneksel giysileri ile katildigi bir yarismaya davet edilmisti . Bana ,en az ok ve yay formlari ve okculuk yetenekleri kadar geleneksel giysilerin de ilgi cektigini anlatmisti. Gelecek bir zamanda tekrar davet edilmis(ler). Benden eger becerebilirsem , geleneksel formda kucuk bir Turk bicagi ( disarida pichak - khanjar ) ya da hanceri yapmami rica etti. Ben bildiginiz gibi bicak formlarimdan hic anlamadigim icin kucuk bir arastirma yaptim ve Osmanli elli tane kulturu bir arada icinde barindirdigi icin olsa gerek bircok degisik form ile karsilastim. Asagida karsilastigim bu formlarin birtakim resimlerini koyuyorum , sizce hangisi daha Turk ?
resim1 - 2 cembiye - arap formlari
resim3 kinjal ya da kama- cerkes
resim4 mughal - hint
ve diger karma formlar
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
Ynt: Turk bicak formu nasildir?
« Yanıtla #1 : 02 Eylül 2010, 13:56:07 »
ya da - Gokhan'in yaptigina benzer - kucuk yatagan seklinde saldirma formlari
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 02 Eylül 2010, 14:27:04 »
Fikrim bazılarını kızdırabilir ama tam anlamıyla Türk bıçak formu diyebileceğim bir formla daha karşılaşmadım. Ne zaman yani bir form görsem hep altından Hint, İran, Arap, Kafkas, Balkan vs. temeller görüyorum...
Ancak kesinlikle "khanjar" (hançer) formları Türk değil, daha çok Arap ve Hint...

Muhtemelen en çok Türk diyebileceğim bıçak bana ikinci mesajındaki sondan bir önceki Beyaz kabzalı olan gibi geliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 02 Eylül 2010, 16:17:32 »
Aslında benim yaptığım balkan tarzı bir bıçaktı, bıçağın son kısmındaki gösterişli motifler sanırım yatağanların kulaklarının büyümesiyle ortaya çıkan bir görsel gereklilik. Yalnız balkanlarda yapılan bu bıçakta, Özbek bıçaklarında, Karadeniz’de, Bursa’da yapılan bıçaklarda da Türk bıçağının belirgin özelliklerini görebiliriz.

Bunlar ; (İstisnalar haricinde)
Tüm bıçaklarda belirgin bir balçak yoktur. sapın devamı gibi gelen bir metal kullanılmıştır.
Bıçağın yüzünde belirgin bir taşlama açısı yoktur ve sırttan ağza doğru incelir.
Sapta genellikle kemik yada boynuz kullanılır.
Sap üzerinde işleme varsa bunlar genelde kakma tarzı işlemelerdir.
Kınları, bıçağın sapının hemen hemen yarısına kadar girecek şekilde yapılır.
Kınlar genelde, ahşap üzeri deri giydirmedir.
Sapın üst ve alt tarafları pirinç veya gümüş gibi metalle kaplayan bir şerit vardır.

Burak bey hatırladığım kadarıyla belirgin özellikler bunlar, birde Osmanlıda bıçak nasıl taşınırdı derseniz, bir hançerin ve küçük bir kullanım bıçağının resmedildiği bu minyatür size biraz fikir verebilir. ;)
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2010, 16:19:56 Gönderen: gökhan bakla »

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 03 Eylül 2010, 15:28:28 »
Yöresine  göre  degişiyor,bazen   eğri modeller  bazen düz modeller  .Kafkaslara  yakın olan  veya  alakası olanlar   kınjal  tarzı,araplara  yakın olan  güney  bölümü  kıvrık  cenbiye tarzı  kullanılıyor.