Bıçak Sanatı - Forum

Fırlatma Bıçağı Yardım (Denge Bıcağı)

ali rıza

  • ***
  • 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Fırlatma Bıçağı Yardım (Denge Bıcağı)
« Yanıtla #20 : 01 Ağustos 2013, 11:56:34 »
yasal olmadığından dolayı sıkıntı yaşarsınız
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

jeopol46

  • *
  • 24
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: İstanbul
Ynt: Fırlatma Bıçağı Yardım (Denge Bıcağı)
« Yanıtla #21 : 19 Haziran 2014, 17:04:03 »
Merhaba arkadaşlar,

foruma yeni üye oldum. "denge bıçaklarında kullanılacak en uygun oranlar" veya "denge bıçağı ideal ölçüleri" üzerine araştırma yaparken bu sayfa ile tanıştım  ve hemen üye oldum. bıçaklara özel bir ilgim var. özellikle de bıçak atma konusuna küçük yaşlardan beridir ilgiliyim. o yüzden şöyle ideal ölçülerde bir denge bıçağı ölçüsü nasıl olmalı? bu daha çok sap ve namlu uzunluğu oranları ilemi alakalıdır, yoksa sap ve namlu ağırlığı ile mi? yoksa hem boy oranları hemde ağırlık oranları birlikte mi önemlidir? ve bu oranların en ideal ölçüleri nasıldır? bu konular hakkında bilgi edinmek istiyorum. eğer bu oranlara sahip olursam bu oranları kullanarak bir model tasarlamayı ve sipariş vermeyi düşünüyorum. bu konuda ki bilgi ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Saygılarımla,
Orhan SANCAR

ozguryelaldi

  • ***
  • 115
  • Meslek: Subay
  • Yer: TSK
Ynt: Fırlatma Bıçağı Yardım (Denge Bıcağı)
« Yanıtla #22 : 24 Haziran 2014, 23:52:54 »
Merhaba Orhan Bey.
Bıçak fırlatma konusunda az buçuk bilgim ve tecrübem mevcut, umarım faydam dokunur. Öncelikle hangi bıçak fırlatma yöntemini kullanacağınız önemli. İki tip fırlatma yöntemi mevcuttur ve hangi yöntemle çalışacağınıza bağlı olarak da kullanacağınız bıçak tipi değişir. Birincisi; Combat Throwing yani muharebe fırlatışı olarak adlandırılan ve bıçağa havada tur attırmadan yapılan atıştır. Bu tip atışta kol ile yandan, alttan, üstten ya da farklı tarzlarda atışlar yapabilir hatta koşarak ya da zıplarken bile bıçak atabilirsiniz. Bıçak havada tur atmadığından hedefle ile aranızda bulunan mesafeyi tahmin etmenize gerek yoktur. Genellikle dünya ordularında özel birlik personeline bu tür atışlar öğretilir, buna uygun bıçak ve teçhizat verilir. Dezavantajı ise biraz sonra anlatacağım yöntemle kıyaslandığında daha kısa menzillerde (azami 6 adım) atışa imkan tanıması ve isabet oranı olarak nisbeten daha isabetsiz olmasıdır. Bahsi geçen yöntem ile ilgili videoları ve nasıl atış yapılacağını youtube'de "Combat Knife Throwing ya da No spin (ya da flip) knife throwing" olarak taratabilirsiniz. Bu türden bir atış çalışması için her türden sivri alet, bıçak, çivi vs. kullanılabilir ise de genellikle denge noktası ortada bulunan ve fırlatma yaparken tutacağınız sap kısmında girinti çıkıntılar bulunmayan bıçaklar seçilir. Benim size tavsiyem alışma atışları için her yerde bulabileceğiniz tereyağı bıçaklarını denemenizdir. Genellikle dengeli olurlar ve sizin maksadınıza uygun bıçaklardır. Alıştıktan sonra ise 20-24cm aralığında bıçaklar sipariş edebilirsiniz. Fırlatma bıçakları seçilirken ne kadar haşin ve gaddar göründüğünden ziyade dengeli olması önemlidir. En iyi tursuz fırlatma bıçakları genellikle basitçe ucu sivriltilmiş çelik plakalardır.

ozguryelaldi

  • ***
  • 115
  • Meslek: Subay
  • Yer: TSK
Ynt: Fırlatma Bıçağı Yardım (Denge Bıcağı)
« Yanıtla #23 : 25 Haziran 2014, 00:11:51 »
İkinci yöntem ise; Competition Throwing (Müsabaka fırlatışı) ya da spin throwing (turlu fırlatış) olarak adlandırılan fırlatıştır. Öncelikle hedef ile aranızdaki mesafeyi sizin kendi standart adımlarınız ölçü olacak şekilde kesin olarak biliyor olmanız gerektiği gibi, atış tekniği yalnızca kolun dik şekilde kırbaç misali sallanması ile gerçekleştirilir. Bu nedenle muharebe atışları için uygun değildir. Atış yapıldığında kullandığınız bıçağın büyüklüğü, hedef ile aranızdaki mesafe, atış tekniğiniz gibi hususlar bıçağın havada atacağı tur miktarını belirler. Buna göre kullanacağınız her bıçak için hedefe olan adım cinsinden mesafeler çizilir, daha sonra hangi adımda bıçağın sapından, hangi adımda bıçağın ucundan tutularak atılacağı belirlenir. Örneğin hedefe 6 adımdayken sapından atış yapılırken 9 adımda ucundan atış yapılır. İlk yönteme göre daha uzun mesafelere (büyük bıçak ile daha uzak mesafelere atılabilinir) daha isabetli atışlar yapılabilir. Tahminimce 25-30 adıma kadar atış yapabilenler mevcuttur. Bu tip atış için denge noktası hafifçe öne yakın bıçaklar tercih edilmelidir ki havada tur atabilsin. Bu yöntem için yine youtube da geniş anlatımlar bulabilirsiniz. Ben bu yöntemi kullanmıyorum ama sanırım 20-24 cm aralığında bıçaklar işinizi görür. Yine tereyağı bıçaklarından başı ağır olanları ilk etapta kullanabilir, başarı durumunuza göre size uygun bıçaklar sipariş edebilirsiniz. Bu yöntem için genellikle sap kısmında delikler olan bıçakları tercih etmenizi öneririm. Böylece her atışta bıçağı aynı noktadan tutabilir, böylece her defasında aynı dönü hareketini verebilirsiniz. Bu delikler aynı zamanda bıçağınızın başça ağır olmasına da katkıda bulunmuş olur. Umarım faydam dokunmuştur.