Bıçak Sanatı - Forum

Tatara

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
Ynt: Tatara
« Yanıtla #20 : 07 Eylül 2010, 03:43:03 »
Malzeme hematit. Kökünü kurutma işine gelince. En son uğradığımda, kamyonlar vagonlar dolusu vardı. MAnyetit de vardı ama Emre bey telefonla konuştuktan sonra hematit de karar kılınca onu gönderttik.
You lie, we die.

« Yanıtla #21 : 07 Eylül 2010, 10:21:32 »
Malzeme hematit. Kökünü kurutma işine gelince. En son uğradığımda, kamyonlar vagonlar dolusu vardı. MAnyetit de vardı ama Emre bey telefonla konuştuktan sonra hematit de karar kılınca onu gönderttik.
Süper :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 07 Eylül 2010, 14:20:47 »
İyi haber, cevher çok kolay ufalanıyor, aşırı kırılgan, çekicin vuruşuyla hemen tuzda buz oluveriyor.
Bu arada tatara yapanlara baktım, adamlar baya ince elenmiş cevher kullanıyor...
Resimler:

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #23 : 07 Eylül 2010, 14:24:03 »
1. Sefa Çabuk
2. Emre
3. Yavuz Selim
4. Tolga Arıkan

Demir dövme ve su verme işi de yapacakmıyız hocam ?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 07 Eylül 2010, 15:06:23 »
Ben neden olmasın derim, sonuçta tatara olayı en fazla 2 günlük bir iş...

Kipmen Sanat web sitesi

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #25 : 07 Eylül 2010, 15:56:24 »
1. Sefa Çabuk
2. Emre
3. Yavuz Selim
4. Tolga Arıkan
5. Metin Sakin

Bende varım odun kesmeye adam lazım olur belki :)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

« Yanıtla #26 : 07 Eylül 2010, 16:21:20 »
Valla çalıştay değil de Bıçak Sanatı 1. Kurultayı gibi olacak ;D Hadi arkadaşlar herkes çadırını tulumunu şimdiden ayarlasın bu iş olacak gibi :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #27 : 07 Eylül 2010, 19:13:09 »
Harbiden heyecanlandım ben de   ;D  Ustam oralara örs çıkar mı?  ::)

Cevherden daha getirtebiliriz bu işlerse. Düşünsenize, BıçakSanatı kendi çeliğini üretiyor. Acaip sansasyonel ve havalı olur  :))

Bu arada, yavaş yavaş katılanların hem standart getirmesi gerekenler listesi ve imece usulü getrilecek malzemeler listesi hazırlayalım derim. Bir de üstünde çalışılacak konu listesi belirlersek malzeme listesini hazırlamak kolaylaşır...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #28 : 08 Eylül 2010, 01:31:27 »
Yol inanılmaz bozuk aslında, örs çıkar ama tablasıyla beraber bizdeki örsler 250 kg. Onu götürmeye çalışmak biraz sorun olur. Bu arada şöyle 50 kg. luk bir örs olsa daha iyi olur. Tabla olarak bir kütük uydururuz. Diğer malzemeler de epeyce ağırlık yapacak. ( işin doğası gereği zaten malzemeler hep demir-kömür) Malzemelerin organizasyonu için daha zaman çok yavaş yavaş şekillenir zaman içinde. Bu arada sormakta yarar var, katılmayı düşünen arkadaşlar arasında 4X4 aracı olan kimse var mı acep? Olursa tadından yinmez. Şu an tek araç var, başka olmayacaksa ona göre çözüm üretmek lazım. Heyecan verici kısmına kesinlikle katılıyorum ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #29 : 08 Eylül 2010, 11:57:45 »
50 kiloya bile gerek yok bence, zaten en tipik bıçakçı örsü şu tip bişeydir dünyada çoğunlukla kullanılan sanırım.

Bence eğer herkes çalışacaksa ocak başında en azından 3-4 tane böyle çelik parçası ve o kadar kütük bulalım yeter. Hem taşıması kolay olur hem de işimizi görür...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #30 : 08 Eylül 2010, 14:13:05 »
 :2up :2upUstam bu güzelmiş, süper olur.

« Yanıtla #31 : 08 Eylül 2010, 16:13:24 »
Yalnız gelecek arkadaşlara şimdiden hatırlatmakta yarar var, burası bir kent ortamı değil. Alışık olmayan arkadaşlar için söylüyorum. Doğada çadırda kalınacak ( çadırım yok diyen arkadaşlar için 6 kişilik 3 mevsim bir çadır fazladan bende var), uyku tulumunda uyunacak, masa sandalye yok, banyo yok, tuvalet yok ( tuvalet olarak arazi kullanılacağından her tuvalet etkinliği sonrası ortamda mayın bırakılmayacak üzeri kapatılacak ;)) o mevsimde dere akıyor olur el yüz derede yıkanacak, götürülen su sadece yemek ve içmek için. Ekmek ilk günden sonra bayatlayacak :D, yani dört gün kalınacaksa ilk günden sonra gittikçe daha bayat bir ekmek yiyeceksiniz. Yağmur yağabilir ( hatta dört gün boyunca bile yağabilir), börtü böcek yaz aylarındaki kadar olmazsada tek tük olur. Kışın balık yaza göre daha çok çıkar, oltası olanlar oltalarını da getirebilir. Tüm iş ve işlemler ( bulaşık, odun getirme, malzeme taşıma vs vs vs) eşit paylaşım mantığına göre yapılacak. Kafası esen "ben şöyle bir dolaşayım geleyim" diyerek habersiz kamptan uzaklaşmayacak- yani adam aramayacağız- gece kamptaki ilk arkadaş uyuduğunda ses yapılmayacak ( gerekirse uyuyacak arkadaş taciz edilerek  uyumaması sağlanacak :))). Hiç kimse gereksiz atraksiyona girip kafayı gözü yarmayacak. vs vs vs . ( esir kampı gibi mi oldu ne ;))
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2010, 16:21:21 Gönderen: sefa çabuk »

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #32 : 08 Eylül 2010, 16:38:46 »

manyetit ve hematit bana da lazım acaba nasıl bulabilirim.  belli bir suredir forumu tam takip edemediğim için konuyu ikinci baskı yapmak istemem. daha once konuşulduysa linki de verebilirsniz. şimdiden teşekkür ederim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 08 Eylül 2010, 18:11:23 »
Aslında doğal bu tür doğa kamplarında bu kurallar, sağduyu bunu gerektirir. Bir rica, eğer meteoroloji yağmursuz bir iki gün öngörürse o tarihler içinde bu döneme denk getirmeye çalışalım. Tatara işi veya o tip eritme işlerinde sorun yaşayabiliriz eğer yağmur altında yapmaya çalışırsak. Jeneratör önemli ve en az 12 saat kadar bir demirci körüğünü destekleyebilmeli. Eğer olmazsa mecburen ayak körükleri yapıp onları dönüşümlü kullanmak gerekir ki, sonunda bacaklar haşat olur :)

manyetit ve hematit bana da lazım acaba nasıl bulabilirim.  belli bir suredir forumu tam takip edemediğim için konuyu ikinci baskı yapmak istemem. daha once konuşulduysa linki de verebilirsniz. şimdiden teşekkür ederim.

Durukan, Ahmet Beyin bana gönderdiği yer büyük ihtimal sorunsuzca yollayıverir sana da. Adamlar kamyon hesabı çalıştıklarından bir çuval istememi garip karşılamışlardı. Telefonları bende yok, Ahmet Bey büyük ihtimal bizi aydınlatacaktır konuda...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #34 : 08 Eylül 2010, 21:35:03 »
Peki ala, biraz ön çalışma yapıyorum, incelemedeyim. Yeni bulduğum bir sayfada detaylı verilmiş prosesler resimlerle. Yani kömür ve hematit'ten bir tanto olana kadar tüm aşamalar güzelce anlatılmış. Dil problemi olan ve konuyu merak eden olursa bir özete girişebilirim: http://www.uniquescoop.com/2010/03/tatara-project-guy-makes-blade-out-of.html :2up Mutlaka bakın derim..
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2010, 21:51:04 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 08 Eylül 2010, 21:46:16 »
Bir tane daha yazı buldum, resimli. Çek bir ustadan. Kullandıkları cevher bizdekiyle aynı gibi görünüyor fotograftan  :2up
http://www.jswords.com/clanek_019-eng.php
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2010, 21:52:24 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #36 : 08 Eylül 2010, 21:49:02 »
Ustam epoksiden yaparsak da oluyormuymuş bu meret :)) :)) çok pahalı olmazmı ( linki bir kontrol et istersen 8))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 08 Eylül 2010, 21:53:14 »
Ustam epoksiden yaparsak da oluyormuymuş bu meret :)) :)) çok pahalı olmazmı ( linki bir kontrol et istersen 8))
Hahahaha  :)) Harbiden iflas ederiz  :))

Linkleri düzelttim, kusuruma bakmayın...  :-[

Kipmen Sanat web sitesi

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #38 : 09 Eylül 2010, 00:04:01 »
Benim daha önceden kamp yapmışlığım yok. Çadır ve uyku tulumu alacağım, bu konuda tavsiyelerinizi alabilir miyim? İnternette de kampta gerekli olabilecek malzemeler için şöyle tavsiyeler var.
- Sırt çantası
- Günlük çanta veya bel çantası
- Çadır
- Kazıklar
- Uyku tulumu
- Uyku tulumu iç astarı
- Şişme veya kapalı hücreli köpük mat (uyku tulumunun altına serilir ve yerden soğuk hava gelmesini engeller)
- Fener
- Yedek pil
- Yedek ampul
- Mumluk ve mumlar
- Temizlik malzemeleri (sabun, tuvalet kağıdı, diş macunu ve fırçası vb.)
- Pratik mutfak malzemeleri (plastik tabak, kaşık, çatal, termos, kibrit/çakmak, çaydanlık, tencere, tava vb.) Ayrıca matara, çakı, yürüyüş ayakkabısı, yedek ayakkabı, yağmurluk, yedek giysi ve kişisel malzemeler
Bunlardan çıkartılacak eklenecek malzemeler nelerdir sizce? Tabii bunların yanında alet edevat kısmı da var. Bizim yanımızda getirmemiz gereken aletler neler olabilir. Belki biraz erken oldu bunları sormam ama heyecanlandım ben napiim :)

« Yanıtla #39 : 09 Eylül 2010, 00:29:41 »
Tolga aslına bakarsan senin saydıklarının içinde bize gerekenler de var gerekmeyenlerde. Minimum malzeme düşünecek olursak ki teknik malzemelerde olduğundan bu zaten neredeyse zorunlu. Bu listeden günlük çanta ve sırt çantasını çıkarabiliriz, yani masraf olmaması açısından düşünerek. Sonuçta yürümeyeceğiz, arabayla oraya kadar gidip arabayla döneceğiz. Kap kacak işini herkes paylaşır, yani herkes bir tencere almaz, bir büyük tencere alırız, tencereyi alan piknik tüpünü almaz, çayı biri alır şekeri diğeri, herkes organize olursa 2-3 kişiye bir çadır yeter. Bunun dışında tabak bardak herkes kendisi için alır. Yıkanabilir tabakları tercih ederiz. Sonuçta zaten hergün mutlaka tencere kaynatırız, yok öyle konserve filan ;) kurudur, pilavdır, yahnidir.. O zamana yaklaştığımızda malzeme paylaşımı yaparız hele bir önce eller kalksın ona göre :)