Bıçak Sanatı - Forum

Tatara

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
Ynt: Tatara
« Yanıtla #40 : 09 Eylül 2010, 00:35:12 »
sağolasın hocam, bekleyeyim ben o zaman  :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #41 : 09 Eylül 2010, 02:10:34 »
Oldukça keyifli bişey önümüzde belirmeye başladı gerçekten, heyecanlanmak normal.

Bu çalıştay-kurultay ya da her neyse çok ilginç bir şekilde konulu olma yoluna girdi: Çelik yapmak... Aslına bakarsanız bence müthiş iyi oldu, çünkü belli bir konu belirlenmese konsantrasyonlar dağılır, herkes ayrı telden çalmaya başlardı. Burada ise bir amacımız var öncelikli. Çelik Yapmak!

Bu çelik yapma olayı güzel bir şekilde bizi geçmişe de götürecek, kökene doğru bir yolculuk. Toprak ve ateşin birleşmesi, mistik birşey, hiç yoktan insanın binlerce milyonlarca yılda ulaştığı noktaya sadece ateş ve toprak elementlerini kullanarak ulaşmayı planlıyoruz. Bu aslında biriken bilginin gücünü anlatıyor, teknoloji hiçbirşeydir, bilgi ve çaba herşey. Kalma koşullarımız da buna uygun olacak, geçmişe bir pencere aralayıp içeri bakacağız...

Doğaçlama gelişmiş olsa da bu inanılmaz anlamlı benim adıma. Belki yüzlerce yıldır ilk kez bu topraklarda birileri toplanıp bunu yapacak. Sonuçta kalettiğimiz çelik eski zamanlardan beri elde edilen şeye çok yakın birşey olacak. Bunun üzerinde çalışmayı da ondan sonraki çalıştaylarda konu ediniriz belki.

Malzeme olarak favori çekiçleri getirmek serbest di mi?  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #42 : 09 Eylül 2010, 02:48:38 »
Konuyu güzel özetledin Ustam, her turlü el aleti serbest ;) yeterki elektrikli olmasın. Elektrikli bir spiral yeter.

Berke Boyacı

« Yanıtla #43 : 09 Eylül 2010, 08:35:11 »
Ustalar bu etkinliği bolca fotoğraflarsanız çok sevinizir :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #44 : 09 Eylül 2010, 13:02:55 »
Tam anlamadım seçilen mekanı ama böyle bir calisma cok iyi olur.  :2up

Bu tatara şeysinin içinde aynı anda bir iki de yumurta denemesi yapmak mümkün olmaz mı?

Kamp ve doğa konusunda kaynak olarak gezenbilir.com forumu gayet faydalı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #45 : 09 Eylül 2010, 14:27:00 »
O zaman biraz fotoğraf kalabalığı yapıp mekanla ilgili genel bir bilgi vereyim. Burası Adrasan-Kemer arasındaki koylardan birisi, buradan batıya doğru gidilirse sonraki koylar Çıralı-Olimpos-Atbükü-Sazak-Adrasan. Aralarda ufak tefek koyları saymıyorum. Koy Maden koyu, işgal yıllarında İtalyanlar tarafından ülkeden krom madeni kaçırmak amaçlı oluşturulmuş yapılar var, hepsi terkedilmiş ve kullanılmamakta. Araçla ulaşılabiliyor ama genelde arazi araçlarıyla. Denize dökülen bir dere var, yazın çok sıcaklarında dere akmıyor. Kışın ve baharda hep akar. Tekirovaya 19Km.
İtalyanlardan kalma bir takım yapılar İsveç yapımı bir dizel makina ve jeneratör grubu kalıntıları ve koyun hem denizden hemde dağ tarafından fotoğrafları da aşağıda

Tüneller

Dizel makina-jeneratör

Denizden görünüşü

Dağdan görünüşü

« Son Düzenleme: 09 Eylül 2010, 14:29:50 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #46 : 09 Eylül 2010, 15:35:14 »
Sefa ustam harıka bır yer..  aracla max nereye kadar ınebılırız.   arazı aracı değil ama benım duldul , balığa gıttığımde  benı hıç arazıde yarı yolda bırakmadı.
nasıpse bende gelmeyı planlıyorum..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #47 : 09 Eylül 2010, 15:41:02 »
Taner araç yüksekse olabilir, senin araç nasıl? Araçla sıfıra kadar iniyoruz.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #48 : 09 Eylül 2010, 15:43:24 »
abı benımkı uno  kazılmıs tarlalara dahı gırıp cıktım
malum balık ve av hastalığı mevcut ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #49 : 09 Eylül 2010, 16:03:41 »
Taner bu yolda çamur yok zaten, kış döneminde bir kaç dere var derinliği yarım metre civarı, ve yol hep kayalık. Unoya yazık olur. Bu aralar bir sefer yapacağız, yolun fotoğraflarını çeker yüklerim.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #50 : 09 Eylül 2010, 16:40:22 »
anladım ustam,  resımlerı göreyım bıseyler ayarlarım sanırım..

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #51 : 09 Eylül 2010, 21:51:55 »
Pavel Bolf  - Emre'nin link verdigi macar usta - dunyada bu isi japonya disinda  - basindan sonuna kadar - en iyi yapan 2 - 3 ustadan biri , isleri cok basit olmakla birlikte muthis emeklerle ve cok geleneksel teknikler kullaniyor ve asla bundan taviz vermiyor. Benim icin isi abartan amerikali butun ustalardan daha iyidir. Sefa Hoca katana yaparken bu ustanin youtube linklerini vermistim. ilgilenen herkese bu filimleri tavsiye ederim. Ilgilisi icin butun internetteki en aciklayici filimler bence.
http://www.youtube.com/user/balzerz ya da kendi sitesinden : http://jswords.com/
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #52 : 10 Eylül 2010, 01:40:20 »
Haklısın Burak bu ustadan çok yararlandım, en azından bilgiyi saklamayan bir adam. Sayesinde kıl testere sahibi oldum ;) ama Tsubayı yaptıktan sonraydı.

zafer

• 76
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #53 : 10 Eylül 2010, 03:44:48 »
offf be! sefa hocam burası çok güzelmiş... eğer o tarihte iş yerinden izin alabilirsem ben de gelmek isterim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #54 : 10 Eylül 2010, 11:08:48 »
Sefa ustam, etkinliğin mekanı bile belli sanırım, şu ikinci fotodaki yıkık binanın arka cephesinde güzel bir açıklık var sanki, hem duvarlar rüzgarı keser biraz olsun. Ne dersin?

Tam anlamadım seçilen mekanı ama böyle bir calisma cok iyi olur.  :2up

Bu tatara şeysinin içinde aynı anda bir iki de yumurta denemesi yapmak mümkün olmaz mı?

Kamp ve doğa konusunda kaynak olarak gezenbilir.com forumu gayet faydalı.

Eylem, tatara şeysinin içinde yumurta olayı biraz zor, öncelikle ısı yumurta işi için biraz düşük nispeten, düz çelik eritmek biraz daha gelişkin fırın gerektirir. Tatara'da en fazla 1300 belki 1400'lere çıkacağız, o da bir noktada. Ayrıca o noktaya birşey koyamayız, prosesi engeller. Yumurta için 1500-1600'lere çıkmak gerekiyor...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #55 : 10 Eylül 2010, 11:32:32 »
http://knifenetwork.com/forum/showthread.php?t=53821

Bir örnek daha: Biraz abartmışlar... 3 Ton odun kömürü 1.3 ton cevher ile. Aslında orjinal tatara'ların boyutu çok daha büyük olurmuş. Orjinal tataralar 13 ton kömür ve 8 ton cevher yakarmış  ??? ...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #56 : 10 Eylül 2010, 20:18:02 »
Usta senin dediğin yer kamp yapacağımız yere biraz daha uzak, dizel makinanın olduğu yerin dört tarafı da kapalı sadece üzeri açık ;) ( dış tarafı 1. fotoğrafta görünüyor)orası olursa hem geliş gidişi kolay olur hem de kamp alanına yakın oluruz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #57 : 10 Eylül 2010, 21:26:03 »
Bu, kurultay kelimesi olsun, çalıştay kelimesi olsun bana yapay geliyor. Tatara mecisi diyelim buna.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #58 : 11 Eylül 2010, 11:22:03 »
Valla şöyle birarada bir şeyler yapalım da adı önemli değil, "Tatara Çetesi" bile diyebiliriz ;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #59 : 11 Eylül 2010, 15:39:07 »
Ağaçları yakmayacağımız biyer olsun, kuytu olsun yeter. Dediğin yer bu iş için biçilmiş kaftan gibi görünüyor gerçekten.

Toplaşmanın adını koyma işini de ayrıca yaparız. Önerim "Bıçak Sanatı Forum'u Çelik Yapma Çalıştayı" ya da BSFÇYÇ  >:D

Kipmen Sanat web sitesi