Bıçak Sanatı - Forum

Tatara

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tatara
« Yanıtla #240 : 24 Aralık 2010, 10:45:29 »
01. Sefa Çabuk________________ANTALYA_____________________Sefa araç
02. Emre_____________________Bordum______________________Araçla - birkaç gün önceden
03. Yavuz Selim________________istanbul-üsküdar______________
04. Tolga Arıkan_______________bolu________________________
05. Metin Sakin________________İstanbul (pendik)_____________Eylem araç
06. Emin Albayrak______________İstanbul (üsküdar)____________Uçak
07. Soytürk Dönmez____________İstanbul (Büyükçekmece)_______Eylem araç
08. Nesrin (truus)______________Bodrum_____________________Emre'nin aracı
09. Kaan Eren (skeren)__________Marmaris____________________
10. Durukan__________________Şanlıurfa____________________koşarak
11. Bozkurt Işıklı_______________Ankara_____________________
12. Eylem Cengiz______________İstanbul-Dudullu______________Eylem araç
13. Gökhan Bakla_____________silivri & tekirdağ_______________Eylem araç

Etkinlik takvimi kabaca etkinliğin başladığının 2. günü külçemizi elde etme üstüne kurulu olmalı. Bu arada istenirse bir gün daha kalınır dövme, küçük yeniden eritme işleri denenir (Skip Williams'ocaklarında). İlk kez bir araya geliyoruz çoğumuz, bu yüzden bence de ilk gün tanışmaya ayrılsın, muhabbet arasında ön hazırlıkları da yaparız, ikinci günün sabahı ateşimizi yakarız...

Bir konuya daha vurgu yapmam gerek: Şu anda tüm masrafların altına Sefa Ustamız girmiş durumda. Kabaca hesapladık, katılanlar eşit bir şekilde yükü paylaşırsa 20 lira gibi bir masraf var aslında kişi başı, bu etkinliklerin birisine zul olmaması da önemli, bu yüzden katılmadan önce en azında 20-30 lira gibi bir parayı Sefa Ustamıza vermek için kenara koyalım da etkinliklerimiz kimseye yük olmadan keyifle devam edebilsin, bundan sonra bu tip bir toplaşmayı üstlenen olursa kafası rahat olsun....

Kamp - pansiyon listesini de başlatıyorum:
1- Emre: Kendi çadırında kalıyor...

Not: Ana masraflar: Odun Kömürü, 50 kilo kadar tedarik edilecek, jeneratör için mazot, hurdacıdan tatara ocağının bacası, ateş tuğlası, hurdacıdan idareten örsler, tatara boru bağlantıları, kamp için genel kullanım malzemesi, ilk gün ziyafeti (büyük ihtimal balık veya tavuk) gibi şeyler....
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2010, 10:52:34 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #241 : 24 Aralık 2010, 11:07:30 »
cumartesi
                *geliş + yerleşme
                *tanışma

pazar ( hazırlık )
                * fırınların kulumu (tatara ve  bir iki tane yer ocağının yapımı )
                * kömürlerin ve cevherin hazırlanması ( parçalanması)
                *akşam üstü fırınların yakılıp kurutulması ( oluşacak çatlamaların tamiri )
                *

pazartesi ( çalışmalar )
                * fırının yakılması
                * dileyenler yer ocaklarında demir dövebilir
                * iş devam ederken teknik konularda ( dövme, yada tatara konusunda ) bilgi paylaşımı, anlatımlar..
                * akşam üstü elde edilen külçenin, döverek belirli bir forma kazandırılması
                 *   

salı ( sonuçlar )
                 * elde edilen çelikten bir hatıra bıçak yapılması (lama şekline getirmek yada en azından ana hatlarıyla oluşturmak )
                 *

şimdi üzerinde değişiklik yapmak için bir liste oluşturdum. bunun üzerinden gidebiliriz sanırım

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #242 : 24 Aralık 2010, 11:16:33 »
Masraflar konusuna bende katılıyorum kesinlikle paylaşılır. Hatta yemek olayını ortak bi kasa oluşturup  fazla dağılmadan halledebiliriz günlük bi alışveriş yapılıp.
Benzer bi aktivitede yemek masrafları için kasaya başlangıçta 30-40 lira atıp, alışveriş sorumlusuna kasa emanet etmiştik boşaldıkça yine bi tur dönülürdü,  bir kişinin fazladan nakit harcama derdi olmuyor.

Pansiyon konusunda da beki günlük duruma göre karar verilebilir. Birkaç gün çadırdan sonra arada bi gün pansiyon olur çadırı başkası kullanır. Bence biraz esneklikte fayda var.

Kamp - pansiyon listesi:
1- Emre: Kendi çadırında kalıyor.
2- Metin: Kendi çadırı belki 1 akşam pansiyon ;) ( temizlik için :) )
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #243 : 24 Aralık 2010, 11:19:21 »
Birde belgelendirme konusu kamera fotoğraf makinesi olayı bende bir DSLR birde harddiskli JVC kamera var ufak el tipi istenirse getirebilirim. Ama başka daha iyi opsiyonlar varsa boşuna Eylemin arabayı doldurmayayım :)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #244 : 24 Aralık 2010, 11:26:03 »
emre ve metine katılıyorum. onden bir para toplayıp gerekirse yendien toplıyarak bu iş halledilir. fazlaca kişiyiz yemek başlıbaşına bir iş bolumu denmek.  bir kaç kişi yeteneklşi olanlar bu işlede yanı sıra ilgilenevbilir. veya yemek işini akşamları halledip gunuduz ekmek arası bir şey yiyebiliriz. bana fark etmez 3 gün yemesemde sorun değil ama eylem için durumu bilemem :)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #245 : 24 Aralık 2010, 11:29:48 »
hhooppp!! topramla uğraşmayın. 8)

oramanda on kaplan gücünde olduğunu bilmiyonuz mu ?

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #246 : 24 Aralık 2010, 11:30:52 »
1- Emre: Kendi çadırında kalıyor.
2- Metin: Kendi çadırı belki 1 akşam pansiyon  ( temizlik için  )
2- Tolga: Pansiyon

Çadır da getireceğim, daha önce kamp yapmadım denemek istiyorum.
Müthiş bir etkinlik olacak sanıyorum, hele hayatında ilk defa eline demir dövmek için çekiç alacak olan benim gibiler için. Örs malzemesi, çekiç vb temin etmeye başlayayım artık. 20 30 kglik bir malzeme örs olarak kullanmak için uygun mudur, çekiç nasıl bir şey tavsiye edersiniz?
Bir hesap numarası verebilirseniz biz de katkımızı yapabiliriz

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #247 : 24 Aralık 2010, 11:36:31 »
Açıkçası bir tane video kayıt cihazı olsa çok iyi olur Metin.
Yemek olayını hiç dert etmemiştim kafamda, ancak dikkat çektiğiniz iyi oldu. Metin'e katılıyorum, 10-20 lira gibi bir ortak kasa oluşturulur, burada toplananla malzeme alınır. İsteyen kayılmayabilir bu kasaya eğer yemek olayını mesela otelde kalarak halletmişse, veya vejeteryandır kendine göre bir çözüme gider filan, sonuçta şehrin hemen dibinde olduğumuzdan malzeme tedariki çok kolay bir iş. Bazı öğünleri tatara bacasında tütsülenmiş sucuk ve ekmek şeklinde geçiştirebiliriz mesela  ^-^

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #248 : 24 Aralık 2010, 11:47:34 »
Tolga, herkes favori çekicini vs. getirsin tabii. Örs olayını basit bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Sefa Ustam arada bir urdacıları kolaçan ediyor. Ben ise benim 75 kiloluğu getirmeyi düşünüyorum. Bir sürü çekiç ile geleceğim etkinliğe, elbet birisi eline uyar baba  ;)...

cumartesi
                *geliş + yerleşme
                *tanışma

pazar ( hazırlık )
                * fırınların kulumu (tatara ve  bir iki tane yer ocağının yapımı )
                * kömürlerin ve cevherin hazırlanması ( parçalanması)
                *akşam üstü fırınların yakılıp kurutulması ( oluşacak çatlamaların tamiri )
                *

pazartesi ( çalışmalar )
                * fırının yakılması
                * dileyenler yer ocaklarında demir dövebilir
                * iş devam ederken teknik konularda ( dövme, yada tatara konusunda ) bilgi paylaşımı, anlatımlar..
                * akşam üstü elde edilen külçenin, döverek belirli bir forma kazandırılması
                 *   

salı ( sonuçlar )
                 * elde edilen çelikten bir hatıra bıçak yapılması (lama şekline getirmek yada en azından ana hatlarıyla oluşturmak )
                 *

şimdi üzerinde değişiklik yapmak için bir liste oluşturdum. bunun üzerinden gidebiliriz sanırım

Gökhan bir değişiklik olarak, cumartesi günü ilk gün ise, akşam en azından tatara'nın ve diğer ocakların akşam gibi inşasını bitiremesek de başlamalıyız gibi geliyor. Tanışma iyi hoş da, hatırlarsan Yatağan'dan sohbete dalınca etkinlik arada kaynıyor  ;D Bu etkinlik tam olarak bir çalıştay, bu yüzden asıl amaç sonuca ulaşmak...
Bir de son gün için bir şüphem var, elimizdeki külçeyi dövüp bir bıçağa dönüştürmemiz öyle hemen olabilecek bişey değil. Bir sürü katlama işi var, en az 10 kat tavsiye ediliyor, bunu bir de tesviye ettin, şekil verdin, kabzesını taktın filan, bu bir günde bitebilecek bir işmiş gibi gelmiyor. Ancak elde edilen değil de tatara yanarken arka planda yaptığımız dövme vs. etkinliklerinde çıkan bıçakları bitirme olayı olabilir...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #249 : 24 Aralık 2010, 12:15:31 »
Eylem'in arabayı yüklemeyi de iyi planlamak gerekecek.  :)

-- o --

Benim programda güncel olarak cumartesi sabah erken kadroyu toplayıp yola çıkmak ve kısmetse gece saat 19:00 20:00 arasında çadır kurmaya başlamak var.

Geri kalanını ortak plan üzerinden konuşuruz. 8)

-- o --

Sahadaki düzenimi çok da dert etmeyin derim. Ortamım kabaca aşağıdaki gibi olacak:

Çadır vs.:

Pişirmek için ocağım:

Kap kacak:

vs. vs. Aç kalmayı düşünmüyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
« Yanıtla #250 : 24 Aralık 2010, 13:02:28 »
valla eylem yanında bir çadırlık boş yeride bana ayırırmısın. senin teşkilat çok iyiymiş. senin yanında yamacında oturan aç kalmaz valla...

« Yanıtla #251 : 24 Aralık 2010, 13:03:55 »
Orayı ben ayırttım ustam :))

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #252 : 24 Aralık 2010, 13:40:26 »
peki uçakla gelecek olan ben fakir, yanında bıçak getiremeyecek mi o zaman bağaja verse bile?

Hadi güvenlikten geçtin.

Yinede büyük ihtimal, bagaj bir sonraki uçağa kalabilir (güvenlik nedeni ile bagajda rontgende gördüklerinde aynı uçağa vermiyorlar.) Bu da bagajsız kalmak demekki, sinir bozucu bir durum.

Bagaj kaybolunca bana ve arkadaşlarıma bir kaç kere bu soruyu sormuşlardı ordan biliyorum.

durukan

• 774
« Yanıtla #253 : 24 Aralık 2010, 14:02:38 »
senin evin var git orda uyu be ustam

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #254 : 24 Aralık 2010, 14:21:34 »
Horlamam için 3m 1110 kulaklık da getireyim mi size?  ;D

-- o --

Bak Durukan, senden işkillenmeye başladım kardeşim. Hem yayla'da hem de tatara başlığında olayı benim beslenme olayıma getirmişsin. Ne biliyorsun çabuk söyle.    >:(                   --->     :D  :D  :D

Bu arada iş yaparken benim ayarım bozuluyor. Günde tek öğünle de gittiğim oluyor. Ondan bana güvenmeyin.  :-\
Belli de olmaz tabii. Bakarsınız 304 paslanmaz çubuklara sucukları geçirivermiş sarı menevişe getirivermişim.

-- o --

Matkap gerekirse elektrik olmadan ne yaparız diye düşündünüz mü?  ;)  (bkz. ek)

-- o --

Son olarak yakında iptidai örslere dönüşmesini umduğum Ck45 parçaları...  (bkz. ek)
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #255 : 24 Aralık 2010, 14:28:27 »
senin evin var git orda uyu be ustam
bu eğlence kaçar mı ustam, eve filan gitmem >:D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #256 : 24 Aralık 2010, 14:49:19 »

Eylem onları kap gel, güzel olur delik imkanı, iptidai örsler için de tam ihtiyacımız olan şeyler  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #257 : 24 Aralık 2010, 15:04:11 »
hhmmm... sizin simdi den kanınız kaynamaya başlamış 8)
birde orada nasıl olur kim bilir?

eylem sendeki örslere birer kulak kaynatsan da, orada bulabileceğimiz bir kütüğe civileyerek sabitlesek nasıl olur? ;)

olayın tatara deneme boyutunun yanında eğitsel boyutunu atlamadan, hiç demir dövmemiş arkadaşlarında da bu işi yapmalarına olanak sağlayacak şekilde güzel organize olmalıyız!

Metin Sakin

• 404
« Yanıtla #258 : 24 Aralık 2010, 15:21:31 »
Beyler sanki masa gibi bişey düşünsek fena olmaz gibi ama nasıl ?
hem mengene bağlanır hem yerde iki büklüm olmayız yemeği de yeriz üstünde

sanki uzun iki kalas 4 kütük getirip çiviledik mi yaparız gibi geliyo
hatta kömürler yetmezse sonunda yakarızda  >:D

hatta portatif katlanan sandalye ya da yine kütük ve kalastan tabure olabilir bişeyler yamak lazım gibi

Ne dersiniz ? ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #259 : 24 Aralık 2010, 16:08:13 »
Yemek yer sofrasında. :-) Doğadayız sonuçta.

Tezgah için benim niyetim yine minimalist davranmak ama mengene, el çarkı vs. için gereken en zavallı çözüm için de düşünüyorum. Sonuç olarak basit, taşınabilir bir tezgahçık ortaya çıkarmak hedefim.

Kütük ise zaten gerekecek olan şeylerden biri. Örs için kütük bence şart.

Gökhan, bunlara kulak kaynatma yada dibini saplama örslerinkine benzetme konusunu düşünüyorum. Buradaki kriterim bunları ısıl işlem ocağına sokup su verebilmek. Kulakları haliyle fırından taşmayacak büyüklükte yapacağım...

Bu parçalar bir balyoz başından bile geniş değil, büyük işler için yine de büyük örsler gerekli.
Namık Kemal
Instagram'da ben