Bıçak Sanatı - Forum

Tatara

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
Ynt: Tatara
« Yanıtla #360 : 03 Şubat 2011, 11:31:41 »
Bu güzel faydalı etkinliği düzenlediğiniz için teşekkürler,ayrıca hepinizi tebrik eder,başarılarınızın çoğalarak hepimize sirayet etmesi dileğiyle ;D,İnşeallah bizde bir gün bu tür etkinlikleri yapma fırsatı bulabiliriz.Görüp öğrenmek çok güzel benim aklımda güzel fikirler oluştu.

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #361 : 03 Şubat 2011, 11:42:34 »
Emin "hematit " ismini tek başıma taşıyamam, haksızlık olur sana. Seninle çekiç kardeşliğini kurduk, hematite karşı verdiğimiz amansız mücadele sonucu kırıcı rütbesini kazandık  :D  Sefa ve Güngör hocalarıma mükemmel evsahiplikleri için çok teşekkür etmek isterim. Anlatılmaz yaşanır tabirini tam olarak karşılayan dolu dolu dört gün geçirdim. Tatara dışında eğe dövdüm, su verme işlemini gördüm ve  güzel insanlarla tanıştım. Sefa hocayı, Durukan ı ve Emre yi çalışırken seyrettim, onların eserlerini elimde tutup inceleme imkanım oldu. Benim için büyük olaylardı. Hepsine minnettarım, bana çok şey öğrettiler.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #362 : 03 Şubat 2011, 15:04:25 »
Sefa Hocam, tam bir halk adamı. göz kararını kriter kabul eden bir köklü tecrübeye sahip. çalışma öncesi hassas değerler veya kritik unsurları yazıp çizmek yerine, "hadi artık yapalım" diyen bir heyecana ve samimiyete ve koca bir yüreğe sahip "hoca". çalışma esnasında sıfır karamsarlık, sıfır endişe ve sıfır telaş. ne yöne akacağını bilen bir nehir, rüzgar nereden eserse ne yana yönelmesi gerektiğini öğrenmiş bir koca çınar... bu yönüyle tam bir "anadolu"

Emre usta bir paylaşım, aktarım ve anlatım cengaveri. yeter ki o konuşurken biraz donuk bakın, o hemen anlatsın üşenmeden, sıkılmadan. yapılanları yapacaklarına kaynak olarak kullanmayı öğrenmiş, eleştiriye sonsuz açık, tek derdi bir adım daha ilerlemek ve bu ilerleyişi paylaşmak olan bir "usta". yaptığı işe en ince detaylarına kadar vakıf olmak için bitmek tükenmek bilmeyen bir araştırma, belgelendirme, aktarmak ve paylaşmak anlayışı bir de bilimsel kaynak ve rakamlarla desteklenince, kaliteli bir "batı"

Durukan usta ise ilk başta "cool" ve sakin. anadolu ve batının buluşacağı ortak mecranın kaynama noktası. son derece mantıklı, hassas ve gerekeni gerektiği kadar yapma olgunluğu ile bezenmiş ; anadolu ile batının, modern ile gelenekselin buluştuğu bir anlayışın sahibi.

Yavuz. siz yeter ki bir konu açın, o mutlaka aktaracak bir tecrübeye sahiptir. korkunç bir birikim...

Tolga. mütevazi ve kalender bir eğe işçisi ben gibi ^-^ eğe bulamazsa hematit kırıcısı. resim hocası olmasına rağmen tek bir çizgi çizmeden kalem ve kağıt karşısında durabilmesi şaşırtıcı. bir bıçak "sevdalısı".

ben ^-^ tek bir şey söyleyeyim. antalya daki ilk akşam, Emreye şunu sordum: "yahu şimdi bu tatara falan, ne yapılacak burada, ne çıkacak yani :)) :))"
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #363 : 03 Şubat 2011, 19:31:07 »
Hoş geldiniz ellerinize sağlık. Keşke imkanlar el versede bizde orda olabilseydik. Teşkkürler emeği geçen herkeze...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #364 : 04 Şubat 2011, 00:08:14 »
Etkinliği özetlemek gerekirse:

İki gün önce yoğun bir şekilde malzeme tedariği ile uğraştık Sefa Ustamızla. Özellikle asıl maliyet ateş tuğlası ve kömürdeydi. Ancak bulması ve ayarlaması en zor olan tesisat oldu... Akşam Durukan geldi, gece geç saatlere kadar nasıl olacağına dair detayları tartıştık.

Sabah erkenden gelecek arkadaşları beklemeye başladık, bu arada da uzun uzun iş listesini ve nasıl yapılacağına dönük tartıştık, kararlar verdik. En önemli etkenin hava girişi olacağını bildiğimizden özellikle hava üfleçlerinin yerleşimini tartıştık, karara bağladık, yapıyı nasıl kuracağımız, ne kadar kömür ve cevher yüklemesi yapacağımız vs. konusunda kafa patlattık. Bu arada gelen arkadaşlar ile Sefa Ustamızın evinde toplanıp tanıştık, muhabbet edip planlar yaptık. Aynı zamanda deri kılıf yapımı, çeşitli alet edevat, teknikler konusunda bir sürü fikir teatisinde bulunduk. Arkadaşlarımızı Otele yerleştirdik. Bu arada deneyelim diye Eylem arkadaşımızın yolladığı pota elimize geçti...

Pazar günü ilk işimiz tüm malzemeyi otelin önüne yığmak oldu. Oldukça fazla miktarda bir alet edevat yığını, bir sürü kömür, cevher vs. ciddi bir miktar idi. Tolga ve Emin hemen cevherleri kırmaya başladılar ki bence işin en zor kısmıydı. Cevher çekiç altında direniyor, kırıldığında ise sağa sola rastgele sıçrıyordu. Bu nedenle gözlüksüz arkadaşların yüz siperliği ile çalışması gerekti, bu da onları daha bir bunalttı (çoğul olarak Emin'den bahsetmekte olmam ilginçtir  :) ).
Bu arada tatara ocağının yapımına başladık. Bu arada pota ocağı da yapmaya başladık, ancak son anda nasıl yapacağımıza karar verdiğimizden biraz da doğaçlama oldu. Tatara ocağının yapılması herhalde yaklaşık 1 saat almıştır, hemen ateşlendi ve ısıtılmaya başlandı. Bu arada pota ocağı da bitti ardından o da yakıldı. Bir süre ısındıktan sonra tatara iyice ısındı, bu aşamadan sonra belli oranlarda kömür ve cevher tozunun karışımı yüklenmeye başlandı, ısı sürekli kontrol edilmeye çalışıldı, yüklemeler uygun aralıklarla devam etti, zaman içinde yavaş yavaş curuf oluşmaya ve hafiften hava akışını engellemeye başladı. Sanırım biraz erken davranıp curuf kapağını açtık bu noktada, ancak uzun süre curuf gelmedi. Bu arada pota ocağına da kömür yüklendiğinden kömür bitecek endişesiyle bir koşu yeni kömür alındı. Bu arada ilk curuf gelmeye başladı. O görüntü ve yaşadığımız sevinç kesinlikle tarif edilemez. Bu arada curuf ile birlikte hava yollarının ve curuf akıntı yolunun de tıkanması tehlikesiyle boğuştuk, bir noktada özellikle sağ hava girişimiz tamamen aşağıda biriken maddeden ötürü (sonradan onun çelik külçesi olduğunu öğrendik) ciddi bir şekilde tıkandı, içeriye hava üfleyemez oldu, bu aşamada boruların eğimini yukarı verdik, bu noktadan sonra ocağın kömür yakışı ve curuf akışı çok hızlandı, elimizdeki kömür bitmeye yakın tatarayı durdurduk ve içindeki külçeyi yakındaki bir su birikintisinde soğuttuk. Külçe üfleçlerin altında duvarlara yapışık idi ve iki parça halindeydi, biri sağ biri ise sol üflecin altında. Yan tarafta pota fırını ilgisizlikten sönmeye yüz tutmuştu, tatara dağıtıldıktan sonra ilgimizi pota ocağına vermeye çalıştık. İlave bir üfleç daha ekleyerek pota fırınını harlandırdık, tataranın tuğlalarını kullanarak potayı daha yüksek ısılara çıkarmaya çalıştık, ancak hem ocağın taarımındaki kusurlar hem de kömürün istediğimiz kaloride yanmamasından potadaki malzeme erimemişti sonuçta. Ancak ön yalıtımı iyi yapabilmiş olduğumuz potadan parlak, hiç okside olmamış demir talaşı çıkınca kesinleşti. Sonunda müthiş yorgun ve keyifli bir şekilde otel lobisine çekilip çaylarımızı kahvelerimizi içtik, güzel güzel muhabbet ettik. Masaya çakılar bıçaklar döküldü, inceledik...

Ondan sonraki günler hem tatara sonucu üzerinde Sefa Ustamızın okulundaki imkanları kullanarak çalıştık, hem su verme, şekilllendirme, bant zımpara kullanımı hem de dövme çalıştık. Elimizdeki eski eğelere çekiçle giriştik. Akşam yorgun argın döndüğümüz Sefa ustamızın evinde aç kurtlar gibi yemeğe saldırdık. Günlerimiz böyle geçti gitti. Güzel arkadaşlıklar kurduğumuz, hoş bir çalışma ile geçen, yorucu koşturmacalı bir etkinlik de sonunda bitti. Kucaklaşarak evlerimize döndük. Ancak ben hala dinlenemedim, acaip yorulmuşum (tabii Sefa Ustamızın insan üstü çalışkanlığına ayak uyduramamış da olabilirim  ;) ) ...

« Son Düzenleme: 04 Şubat 2011, 00:26:45 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #365 : 04 Şubat 2011, 00:11:38 »
Etkinlik ve tatara konusunda detaylar ve bu konuda bilimsel tarzda bir rapor hazırlıyoruz. Detaylı bir şekilde girdiler ve çıktılar tutuldu, prosesler Durukan sağ olsun incelikle not edildi. Bunlar üzerine detaylı bir çalışmayı önümüzdeki hafta gibi hazırlamaya çalışacağız...

Kipmen Sanat web sitesi

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #366 : 06 Şubat 2011, 16:26:41 »
 bu da bendeki videolardan biri...   internete girmeye anca  fırsat buldum.

http://www.youtube.com/watch?v=EpVAL5wO1TY
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #367 : 07 Şubat 2011, 10:49:40 »
Yahu arkadaşlar haftasonu vakit ayırıp videoların hepsini izledim ama o çerçevenin içinde kalan görüntüler yetmiyor insana. Keşke orada olabilseydim.

Etkinliği yaşayanların, yayınlayanların eline sağlık.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #368 : 07 Şubat 2011, 22:16:07 »
Tüm detay bilgiler elime ulaştı, elimden geldiğince yorum yapmadan, objektif bir şekilde sonuçları bir bilimsel makale haline Türkçe ve İngilizce olarak hazırlamaya başladım. Yıllar geçmiş üzerinden, bilimsel makale nasıl yazılırmış unutmuşum. Artık kusuruma bakmayın eğer beceremezsem. Birkaç güne kadar biter herhalde. Emin bu yazıları ve görselleri toplayıp kitapcık şeklinde bir PDF haline getirilecek, ilgili arkadaşlar için iyisiyle kötüsüyle bu etkinlik detayları bir referans olur. Konu basit gibi görünmesine rağmen çok fazla miktarda değişken var, bu yüzden raporumuzu ne kadar titiz hazırlarsak o kadar yararlı olacaktır gelecekteki çalışmalara....

Bu arada hızlı bir bilgi:
Harcanan kömür: Ön ısıtma için yaklaşık 10 - 15 kilo, cevher ile birlikte toplamda yaklaşık 40 kilo
Cevher: yaklaşık 17 kilo

Elde edilen çelik malzeme yaklaşık 8 kilo.

Elde edilen yaklaşık kullanılabilir yüksek karbonlu çelik: 2.8 kilo

Elde edilen yaklaşık dökme demir: 2.1 kilo

Elde edilen yaklaşık düşük karbonlu çelik: 3.1 kilo

Yaklaşık oran: 8:2:1

Yani bir birim çelik için 2 birim cevher 8 birim kömür harcandı.

Toplam ateşleme süresi: 4 saat

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #369 : 07 Şubat 2011, 22:29:50 »
Dostum word ile hiç debelenmeden git önce Pardus sonra Pardus'ta LyX kur. LyX ile "article" formatında yazarsın.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #370 : 09 Şubat 2011, 03:03:21 »
Nasıl ısındıysa artık suyla bile epey zor soğumuş. Rüzgar da doğal körük vazifesi görmüş sanırım. Elinize sağlık.

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #371 : 19 Ağustos 2011, 22:18:48 »
neler kaçırmışım yaww
tatara japon ocağı sanırım içinde dünyanın en iyi karbon çeliğinin pişip kıvama geldiği ocak
sanırım  ::)

cmblc

• 518
  • Cem Balcı / 1968 / B(Rh)+
  • Meslek: Grafik Tasarımcı
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #372 : 27 Eylül 2011, 01:47:17 »
1. Sefa Çabuk
2. Emre
3. Yavuz Selim
4. Tolga Arıkan
5. Metin Sakin
6. Emin Albayrak
7. Soytürk Dönmez
8. Zafer Şentürk
9. Nesrin (truus)
10.Kaan Eren (skeren)
11.Durukan
12.Bozkurt Işıklı
13. Cem Balcı

Ukte kalmasın diye konuyu hortlattım ama sizler nasıl olsa benim kusuruma bakmazsınız, değil mi? Kafasında extra iki delik daha olan kaç arkadaşınız var ki sonuçta? Di mi?

Dört kişilik bi çadır ve dört tulum da bende var, 9x8'lik bi de araç (kıçı başı ayrı oynuyor, o bakımdan, kam on aptullah) sağ arka koltukta bi çapa var, durmak için onu fırlatıyoruz, o derece yani  :)) yalnız dünyada tek 750 yapan Hacı Murattır kendisi, efendi olun bak... Kadranında 100 - 200 - 300 ...... - 750+ yazıyor... :)

Bi daha da böyle bişey yapacağınız zaman her ihtimale karşı bi PM atarsanız iyi olur yoksa Allah muhafaza CV geçirebilirsiniz... Lan gene şekerim yükseldi klavyem düştü... Kusura bakmayın...

Sevgiler,
Get Serious...

En kötü gün bugünse, bugünde FENERBAHÇE!!! Hep destek, tam destek...

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #373 : 25 Ocak 2015, 20:53:53 »
Konuyu  hortlatiyorum, kimse kusura bakmasin.
Böylece hala okumamış olan benim  gibi acemiler, neler kaçırdıklarını görsünler.
Keşke yeniden yapılsa böyle etkinlikler :D
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #374 : 26 Ocak 2015, 01:09:45 »
Vayy bee hocam iyi ki konuyu hortlatmışınız meğer foruma çok ama çok geç üye olmuşum ve neler kaçırmışım ama şu kadarını söylemek isterim hazırlık safhasını okumak çok heyecanlıydı hele hele ilk başta planlanan yer muhteşemdi içim kıpır kıpır oldu. Son anda bazı ustalarımızın planlarının değişmek zorunda olması üzücü olmuş mekanın değişmesi de beni üzdü ne yalan söyleyim   :D ( ilk bahsi geçen mekan büyülemişti beni ve sanırım en son otel bahçesi olmuş ) ama hepinizi yürekten tebrik ediyorum.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

swordy

• *
  • 12
  • Fatih Kılıç
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #375 : 27 Ocak 2015, 16:00:31 »
Sürükleyici bir hikayeyi okur gibi okudum baştan sona... hani severek bitirdiğiniz bi kitabın ardından "bu serinin ikincisi varmıydı yav?!?" diye sorar ya insan bazen aynen o halde kalakaldım sonunda  ::)

« Yanıtla #376 : 27 Ocak 2015, 16:43:43 »
Aslında topluluktan önlenemez bir istek oluşursa bu veya benzer etkinlikler her zaman olabilir  ;)

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #377 : 27 Ocak 2015, 16:52:53 »
Aslında topluluktan önlenemez bir istek oluşursa bu veya benzer etkinlikler her zaman olabilir  ;)

"Önlenemez" ile kastınız nedir hocam?  :D
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

« Yanıtla #378 : 27 Ocak 2015, 16:59:28 »
Şöyle ki, bu tür etkinliklere bir coşkuyla başlanıyor ama ardından sayı onda bire kadar düşüyor. İstekli ve kararlı olunur, yapılacak işe katkı verecek şekilde sinerji oluşursa diye söyledim  ;)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #379 : 27 Ocak 2015, 17:00:07 »
Nolur Tatara etkinliği yapalim demeliyiz hep birlikte  :D
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."