Bıçak Sanatı - Forum

Yağ Taşında Bileme

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Yağ Taşında Bileme
« Yanıtla #20 : 10 Eylül 2010, 12:30:06 »
Bunu yemek gerekmeyecekse niye dert edesiniz ki?  >:D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #21 : 10 Eylül 2010, 20:02:10 »
Yanıt için teşekkür ederim Emre ustam, içimi rahatlattın doğrusu :), Eylem ustam, elbette yemeyeceğiz fakat yiyecek keseceğim bir bıçağa içinde domuz yağı bulunan bir maddenin  temas etmesi rahatsız etti beni.

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #22 : 11 Eylül 2010, 02:58:38 »
            Eline sağlık ustam..
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #23 : 17 Eylül 2010, 02:42:38 »
Sefa ustam kullandığın yağın viskozitesi zeytinyağına ve makine yağına göre daha yüksek değil mi?

« Yanıtla #24 : 17 Eylül 2010, 04:01:17 »
Burada kullandığım yağın viskositesi 10 yani neredeyse zeytinyağıyla aynı, makine yağları bir çok çeşit ama dikiş makinelerinde kullanılanı kastediyorsan ondan biraz daha yüksektir.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #25 : 17 Eylül 2010, 04:09:40 »
Peki viskositesi yüksek yağ kullanmanın bir yararı olur mu? Yüksek vizkozite yağda aşındırma daha hızlı olmaz mı?
« Son Düzenleme: 17 Eylül 2010, 04:12:56 Gönderen: ferroburak »

ferroburak

• 539
« Yanıtla #26 : 17 Eylül 2010, 04:34:24 »
Biraz araştırdım bitkisel yağları önermiyorlar.. Birde adi makine yağında zaman içinde asitlenip kararma oluyor bu yağda o sorun var mı bunun bir önemi var mı?

« Yanıtla #27 : 17 Eylül 2010, 05:15:39 »
Viskositesi yüksek yağ doğal olarak daha kalın olacaktır, çok kalın yağda bilemenin çok iyi olmadığını gözlemledim. Bitkisel yağlar bir süre sonra reçineleşiyor, bu nedenle reçineleşme taşın yüzeyinde sakızımsı bir durum oluşturuyor, kullanmamak lazım. Bu yağ tellus yağı, hidrolik sistemlerde kullanılan sistem yağı bunda asitleşme sorunu olmaz, asit oluşumu daha çok yağ zincirinin bozulmasıyla olur, bunun içinde yağın hidrokarbon bir bileşikle teması ve yüksek sıcaklık gerekir. Bu durumda tellus yağları kullanmayıp ince madeni yağlarda kullansan bir asit oluşumu mümkün gözükmüyor, tabii yağ kullanılmış değilse.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #28 : 17 Eylül 2010, 05:36:29 »
Sefa ustam makine yağı kutusunda açılmasa bile zaman içinde rengi kararıyor asitleniyor galiba. En iyisi kullandıktan sonra taşı iyice silmek belki de.

isasoydan

• *
  • 4
  • Meslek: Teknik Servis Md.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #29 : 27 Eylül 2010, 16:26:06 »
Sefa usta eline sağlık. Uzun zamandır bileyleme işleminin yöntemi konusunda tam emin değildim çünkü hiç yapanı görmemiş idim. Ben hep sizin deri üzerinde yaptığınız şekilde biliyordum.
Tekrar elnize sağlık.

uote author=sefa çabuk link=topic=489.msg7333#msg7333 date=1284045565]
Bu seferde ses fazla olmuş halbuki o kadar açık da değildi, yinede anlaşılıyor, neyse bu video işini beceremeyeceğim galiba :(
http://vimeo.com/14815208
[/quote]

« Yanıtla #30 : 27 Eylül 2010, 18:59:43 »
Sağol, işe yarıyorsa ne mutlu ^-^

ferroburak

• 539
« Yanıtla #31 : 27 Eylül 2010, 20:12:56 »
Birde yeni aklıma geldi kerosen ile de bileme yapılabilir petrol yan ürünü viskositesi düşük olduğu için bazı çeşitleri uçak yakıtı olarak kullanılıyor.

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #32 : 27 Kasım 2010, 00:37:50 »
Bitkisel yağlar bir süre sonra reçineleşiyor, bu nedenle reçineleşme taşın yüzeyinde sakızımsı bir durum oluşturuyor, kullanmamak lazım.

Doğru ama hepsi çin değil

Ayçiçek yağı, ki bu yağ Türkiyede çok tüketildiğinden elimizi ilk ona atıyoruz :) reçineleşme (kuruma) özelliği var.

Ancak Mısır veya Kanola yağında bu özellik yok. Viskoziteyi bilmem ama kullanılabilir. Denemedim. Bir ara Deneyip bildiririm.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #33 : 27 Kasım 2010, 03:18:20 »
Bütün yağlar bozulmaya ve taşı kirletmeye mahkum uzun süreli kullanımda.

nocardia

• *
  • 13
  • Utku
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #34 : 28 Kasım 2010, 01:59:38 »
Sefa Ustam bu gerçekten çok değerli paylaşım için çok teşşekkür ederim, internette bu şekilde net bilgiler bulmak o kadar zor ki. Bileme denemesi yapmam için teşvik ettin beni, bileme taşı almam için bir tavsiye verirsen (hangi taş, nereden?) çok mutlu olurum.

Utku

« Yanıtla #35 : 28 Kasım 2010, 02:27:36 »
Bileme taşlarını bir kaç kez buradan http://www.takimmarket.com/?_args=catsel,2712,promar almıştım, ürünleri kaliteli ama geliş süresi biraz uzun olabiliyor ( bir ayı bile bulduğu oluyor) videoda görünen bileme yaptığım taş bu http://www.takimmarket.com/?_Args=ProductImage,4007,Promar,21767  bu kombine bir taş, diğer yanda duran doğal Arkansas taşı da bu http://www.takimmarket.com/?_Args=ProductImage,4021,Promar,21821. Kolay gelsin. Bu arada ismini hala bilmiyoruz  ;)

nocardia

• *
  • 13
  • Utku
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #36 : 28 Kasım 2010, 02:49:32 »
Kusuruma bakmayın Ustam ismim Utku. Alta eklediğimi sanıyordum, şimdi halletmeye çalışacağım. Verdiğiniz blgi için teşekkür ederim.
Utku

« Yanıtla #37 : 28 Kasım 2010, 03:33:29 »
Önemli değil  ;) kusur ne demek.

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #38 : 28 Kasım 2010, 12:04:24 »
Utku, kemeraltındaki bıçakçılarda doğal bileme taşları var.Ben memnunum o taşlardan, sen de deneyebilirsin.

Arkadaşlar, benim gözümden mi kaçtı emin değilim ama bileme taşında yağ kullanmanın mantığını çözemedim ben.Yağ kullanımı mutlaka kesme işlemin kolaylaştıran ve daha iyi yüzey kalitesi sağlayan bir etken.Ama biley taşında asıl yapılması gereken talaşları ve taşın tozlarını taşın yüzeyinden uzaklaştırmak değilmi.Taşlama tezgahında olduğu gibi bolca yağ devirdaimi yapılsa muhakkak yağ daha verimli olur ama bu mümkün olmadığı için ben bolca su yardımıyla bilemekten daha çok verim alıyorum.

Evet, kaçırdığım nokta neresi?  :)

« Yanıtla #39 : 28 Kasım 2010, 13:24:38 »
Bildiğim kadarıyla, kimi taşlarda sertleşmiş kil arasına sıkışmış ve asıl bilemeyi yapan kristaller var ( novaculit, AlO3...gibi) bunların açığa çıkması için kilin biraz yumuşaması gerekmekte, özellikle kilin yumuşaması gereken taşlarda su kullanımı yaygın. Burada su hem kili yumuşatıyor hemde yüzeyde biriken hem taş hem de metal partiküllerini tahliye ediyor. Oysa kimi taşlarda yapı oldukça gözenekli bu nedenle bu taşlara su kullandığınızda su bu gözenekler arasında tutunamayıp emiliyor ve yüzey kuru kalıyor, bu durumda yağ kullanılıyor. Ayrıca yağ kristalleri bilindiği gibi küresel kristallerdir, yağın kaydırıcılık özelliği de aslında bu ilkeye dayalıdır. Sanıyorum bu durumda yüzeye biriken özellikle karbür özelliği taşıyan kimi parçacıklar yüzeyden daha hızlı tahliye oluyor.