Yeni konu açacaktım ama zaten bu başlığa uygun olduğundan buradan devam ediyorum.
Konu ilgi çekince bugün bulduğum taşlarla biraz uğraştım. Çok fazla detay vermeden gözlemlerimi tyazayım. Taşların yüzeylerini seramik arkasında düzelttikten sonra son olarak 150 kum zımparayla perdahladım. Kırılgan bir taş, öyle çarpmaya düşürmeye filan gelmez. Taşın birisini suyla diğerini yağla denedim. her ikisi de aynı taş. Denemede, yağ kullandığım taşta Opineli, su kullandığım taşta ise yeni yapmakta olduğum bir ( planya bıçağı ) bıçağı kullandım. Kıyaslama olarak elimde bulunan 6000 kum japon su taşını kullandım.
Gözlem; taş yavaş çalışan bir taş, yüzeyi daha önce kabaca zımparaladıysanız yavaş çalıştığını farkediyorsunuz zaten. Ancak İnce zımparalarla ( 600-1000 kum arası) çalışma yapıp ardından bu taşı kullanıyorsanız bileme biraz daha hızlanıyor doğal olarak. Taşın agresif karekterde olmaması bence iyi bir şey, daha kontrollü çalışabiliyorsunuz. Taşın yağda mı suda mı daha iyi iş gördüğünü farkedemedim. Suda daha iyi iş gördüğünü taşı 15-20 dak suda beklettikten sonra farkettim. Özellikle yüzeyde çamur oluşmaya başladıktan sonra taş performansına kavuştu. Ve çok fazla bir çaba göstermeden kolumdaki kılları traş etmeye başladı. Taşın kalınlığı 6000 kumdan ince burası kesin ama kaçtır tahmin etmek güç 8000 de olabilir 10000 de. Bu anlamda bir honlama taşı görevini rahatlıkla görür. Ben sonuçtan memnunum, zaman içerisinde sizlerin de memnun olacağını düşünüyorum. Tek dezavantajı kırılgan olması, dikka edilmez ise taş kesilirken bile kırılabiliyor. Bu dezavantajın iyi bir tarafı da kırıkların hepsi hatlar şeklinde, yani parça pinçik olmuyor, çubuklar çeklinde birbirinden ayrılıyor. Taşı, Şubat tatilinde sahil yolundan Antalya' dan Adana'ya giderken yolda bir yerde farkederek almıştım. Durum budur, bilginize.