Bıçak Sanatı - Forum

ilk çakı denemem

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
  • Meslek: egitim
  • Yer: Aksaray
ilk çakı denemem
« : 06 Aralık 2013, 21:22:46 »
Elimden geldiğince eldeki ufak tefek alet edevatı kullanarak nacizane bir çakı denemem oldu. Beğeninize sunuyorum ve  olumlu olumsuz yorumlarınız bekliyorum.

Bıçak kısmı eğe çeliğinden yapıldı ısıl işlem görmedi (beklemeye aldım) doğal görünsün diye çok fazla temizlik yapılmadan sadece ağız kısmında  zımpara ile parlatma yaptım.
Beyaz sap kısmı plexglass malzemeden (tabelacılardan topladığım)
Mekanizmayı oluşturan diğer parçalar 304L paslanmaz çelikten yaptım.
Kilit mekanizmasında lineer lock denemesi yaptım gayette başarılı oldu.

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
Ynt: ilk çakı denemem
« Yanıtla #1 : 06 Aralık 2013, 21:25:50 »
Birde bu çakılarda kullanılan çektirme somunla imbus vidalar nereden temin edilir? m3 veya m4 olanlarına hiç rastlamadım. Yoksa farklı birşeymi onların adı?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 06 Aralık 2013, 21:38:36 »
Çok güzel görünüyor  :2up Temel araç gereçlerle yapılmış olması gerçekten ayrıca değerli kılıyor çakıyı.
Yanlış görmediysem bir "stop" yani durdurma pini yok. Güvenlik açısından açılmada sırtın dayanacağı bir pin eklememeniz için bir neden yok gibi...

O ufak vidalar amerikan sisteminde 2-56 1-72 4-40 gibisinden numaralar alan vidalar. Bu vidaları zamanında http://usaknifemaker.com/catalogsearch/result/?cat=0&q=Screw sitesinden almıştım. Ancak bunların delikleri için de uygun çaplı matkap ucu ve klavuz ve bu incecik klavuzların hemencecik kırılacağını hesaba katarak yedeklerini de almak gerekiyor. Bendeki yedekler de kırıldığından çakı projelerini kenara kaldırdım şimdilik  :(...

Kipmen Sanat web sitesi

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
« Yanıtla #3 : 06 Aralık 2013, 21:49:02 »
Emre bey öncelikle beğendiğiniz için teşekkür ederim. Dış kısımdaki vidaları sadece beyaz plexyglass parçaları tutmak içi kullandım. metal parçaları bağlamak ve sırttaki stop pimini setiskur başsız civata (M3) kullanarak yaptım.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 06 Aralık 2013, 21:52:08 »
ne yalan soyleyeyım gercekten hoş duruyor  elınıze saglık kazasız belasız kullanmak nasıp olur

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 06 Aralık 2013, 21:58:22 »
Ellerinize sağlık. Ben bir türlü tamamlayamadım çakılarımı  :'( Böyle çalışmaları görünce kendimi kınıyorum.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 06 Aralık 2013, 22:06:19 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
« Yanıtla #7 : 06 Aralık 2013, 22:07:29 »
Bu çektirme somunlar yerine kullandığınız herhangi bir alternatif varmı?
ben deneme amaçlı kenar parçalarına m3 yiv açıp bıçak kısmı arada kalacak şekilde karşılıklı sıktırdım şimdilik herhangi bir sıkıntı yok.

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
« Yanıtla #8 : 06 Aralık 2013, 22:13:01 »
Emrah, Alper ve Salim beyler sizlerede ayrıca teşekkür ederim.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2013, 22:19:44 »
En basiti aşağıdaki gibi bir pivot kullanmak olur herhalde. Sizin yaptığınız sistemde zamanla sıkıntı çekilir.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #10 : 06 Aralık 2013, 22:31:05 »
Direk pimde koyulabilir ben hiçbirşey bulamasan iç içe çakilmiş boru yayli pim kullanirdim.sürekli darbeye maruz kalan bir yerde vida enson düşünülmeli İlla vida kullanacak olsam kesme dayanimi yüksek bir çelikten yapilmiş olmasina dikkat ederdim  10.9 gibi
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2013, 22:46:23 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #11 : 06 Aralık 2013, 22:42:08 »
Çakı gerçekten güzel olmuş,Vidalarda çözülme riski (hareketli kısımda) çok oluyor belki gevşemez kullanılırsa olur ama ozamanda civata kullanmanın anlamı kalmaz ben perçin kullanıyorum.Belki birgün civatalıda yapabilirim.Emre usta çakıdan vazgeçme sende perçinli dene hen daha kolay klavuzla falan uğraşmazsın 100 g çekiç yeterli
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #12 : 06 Aralık 2013, 23:01:36 »
Çok güzel görünüyor ve çok başarılı bence. Ellerinize sağlık.

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
« Yanıtla #13 : 06 Aralık 2013, 23:55:42 »
Mehmet bey dediğiniz gibi civata çok sağlıklı görünmüyor çok uzun sürede dayanacağını sanmıyorum ama özellikle sökülüp takılabilen bir mekanizma olsun istediğim için perçin kullanmadım.

çektirme somunlu civatalardan getirtmek lazım. fakat temin edinceye kadar pim , pivot, boru çakma gibi önerdiğiniz yöntemleride uygulamakta mantıklı. (sonuçta eldeki imkanları değerlendirip, en kolay ulaşılabilenle, iyi eserler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #14 : 07 Aralık 2013, 20:25:24 »
Mehmet bey dediğiniz gibi civata çok sağlıklı görünmüyor çok uzun sürede dayanacağını sanmıyorum ama özellikle sökülüp takılabilen bir mekanizma olsun istediğim için perçin kullanmadım.

çektirme somunlu civatalardan getirtmek lazım. fakat temin edinceye kadar pim , pivot, boru çakma gibi önerdiğiniz yöntemleride uygulamakta mantıklı. (sonuçta eldeki imkanları değerlendirip, en kolay ulaşılabilenle, iyi eserler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz)
Sökülebilir yapabilirsiniz tabiki gevşetmez denen bir ilaç var bu ilaç iki çeşit sökülebilir ve sökülmez diye sökülebilirini al civatanın dişlerine damlat anahtar kullanmadan bırakmaz.Ben sütunlu matkap tezgahının kolu sürekli gevşiyordu sürdüm iki yıl oldu henüz tık yok
http://www.hirdavat.com/Vida-Gevsetmez-Wurth-Yapistici-Sizdirmaz-Beyaz-890-100-1-310-Ml.html
linkte var bakabilirsin
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2013, 20:27:42 Gönderen: genç bıçak »
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
« Yanıtla #15 : 07 Aralık 2013, 20:36:45 »
Mehmet bey böyle ürünün varlığından habersizdim bay işe yarar bişeye benziyor bundan edinmem lazım hemen. teşekkürler

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #16 : 07 Aralık 2013, 22:51:13 »
hocam ellerine sağlık güzel bir çalışma olmuş, merak ettiğim bir şey var bu küçük parçanın açısı, ölçüsü, şekli nerden geliyor. diğer parçaların oyuntuları nasıl belirliyorsunuz. ölçü aldığınız bir örnek mi var, tekrarladığınız bir çakı mı. yoksa deneye yanıla çıkardığınız birşey mi. kilitli pim olursa o parçanın ölçüsü ve şekli ne olacak gibi. baktığınız bir kalıp şablon oldumu. bilmem anlatabildim mi. açıklarsanız sevinirim. :'( :(
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

haluk

• *
  • 18
  • Meslek: çok
  • Yer: giresun
« Yanıtla #17 : 08 Aralık 2013, 01:36:22 »
Elinize emeğinize sağlık, çok hoş bir çakı olmuş...

Serkan KILCI

• mgblozyGD
  • 246
« Yanıtla #18 : 08 Aralık 2013, 09:59:50 »
hocam ellerine sağlık güzel bir çalışma olmuş, merak ettiğim bir şey var bu küçük parçanın açısı, ölçüsü, şekli nerden geliyor. diğer parçaların oyuntuları nasıl belirliyorsunuz. ölçü aldığınız bir örnek mi var, tekrarladığınız bir çakı mı. yoksa deneye yanıla çıkardığınız birşey mi. kilitli pim olursa o parçanın ölçüsü ve şekli ne olacak gibi. baktığınız bir kalıp şablon oldumu. bilmem anlatabildim mi. açıklarsanız sevinirim. :'( :(

Bilindik bir model olmasına karşın herhangi bir şablon kullanmadım kağıt üzerinde çizim yaparak ve kağıt model çıkartarak parçaları ayarladım. Küçük parça diye kastettiğiniz sanımırım resimdeki parça. Du parçanın iç kavisi bıçağa göre dışıda sapın şekline göre sonradan şekillendirdim.
Kilitli mekanizma olsaydı çakının sap kısmı daha geniş ve o küçük parça uzayacaktı olacaktı ben ince olması için bu şekilde yaptım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #19 : 11 Aralık 2013, 19:35:48 »
bence güzel olmuş, helekı eldekı kısıtlı ımkanlarla yapılan işler bana daha bır değerlı gelıyor. cıvataların gevşememesını ıstıyorsan   " LOCTİTE 243 "  kullanabılısın.   yada çok daha mukavemetlı olsun dıyorsan   "Loctite 270  "  ama dıkkat et bunu sökmeye çalışırken bazen diş falan ne varsa gelıyor  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)