Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: İlk Bıçak...
« Yanıtla #100 : 02 Kasım 2010, 17:43:17 »
Benim program netleşmedi ama bir umut var gibi...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #101 : 03 Kasım 2010, 01:17:36 »
Al işte. Bende seviniyorum bir işim ilk defa düz gitti diye... Eylem abi maraton bitmeden bi kanıya varmamak lazım... İnsan her an tökezleyip geri kalabiliyor...

Bu gün deriyi kaynattım ve salak gibi kaynattıktan sonra bıçağı içine soktum. Hadi tamam şunu biliyoruz derinin içinde çok beklerse paslanır biliyoruz ama bide ıslak deri olduğunu düşünmüyoruz. Deri bu şekilde 6 saat kalıyor. saat 22.45 gibi deri sertleşmediğinden ben alıp kaloriferin üzerine koyuyorum. Saat 12 de içimde bir sıkıntı hali. Kalkıyorum bıçak biliyorum yatıyorum hoppala... Hala sıkılıyorum. Uzun uzun düşündükten sonra aklıma bıçağın kaloriferde bütün gece ısınıp ısıl işleminin kaçabileceği geliyor... Kalıyorum bıçağı çıkarıyorum birde ne göreyim... Bıçak pas tutmuş. Sinirleniyorum kabzayı ayırıyorum yapıştırıcıdan. Emre abiyi dinlemeyipte pinleri çaktığım için kabza çıkmıyor. Başlıyorum gecenin bu saati yağla zımparalamaya bıçağı. E haliyle perdah biraz kaçıyor...

Sonuç olarak boş bir günde gidip bir mengene alınacak. Pinlerin tek taraftaki uçları uçtan kesilecek( Kabzanın çıkması için) Perdah 120 kumdan baştan yapılacak... Kabza ıskarpela ile yarılacak veya pin deliklerinin etrafından matkapla zayıflatılacak... Tekrar kabza yapmaya başlanacak.( Önce marangoza gidip tahta inceltilecek) Sonra  sınavlarım başlamış olacak. Tavsiyesi olan....

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #102 : 03 Kasım 2010, 02:27:52 »
Berkeciğim, sana anlatılan teknikleri nasıl bir şekilde anlıyorsan  ??? ::) Yani deriyi kaynatman iyi değil dedik kaynatmışsın, perçinleri çakmana gerek yok demiştim taa zamanında çakmışsın, ahşabı yağla zımparalama olayı da nerden çıktı, ilk kez duyuyorum vallahi  :o  :))

Kuru haliyle bile bıçağı kılıfta bırakmamak lazım sen tutmuşsun ıslak kılıfta tutmuşsun. Her neyse kulağına küpe olsun  >:D Bu arada bıçak kalorifer üstünde filan suyu kaçmaz. Bu bıçak 230 derecede meneviş yapıldı, ancak 300 derece üzerini görürse filan biraz yumuşayabilir, bu konuda dert etme, 50 derecelik kalorifer çelik için dondurucu soğuk sayılır  ;)

Doğrudur, izlemen gereken ana yol bu, ahşabı at, sıfırdan sana anlatılanlara daha dikkat ederek yap, perdah fazla zaman sürmeyebilir, pasın derinliğine bağlı. Kabzayı inceltmek eğe ile çok kolay ve hızlıdır, bu konuyu dert etme, bıçak çelik eğelemiş adamsın, ahşap eğe altında erir gider...

Tavsiyeye gelince: Bence tüm herşeyi bir kenara bırak, bıçağı yağla gaste kağıdına sar bir dolaba kaldır. Sonra otur güzel güzel sınavlara çalış. Sömestr tatilinde otur doya doya bıçaklarınla uğraş derim...

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #103 : 03 Kasım 2010, 03:02:08 »
İnsanın siniri alt üst oluyor ya... Birde profili çıkarıp ısıl işlemde kıran arkadaşlar kim bilir ne üzülmüşlerdir... Şahsen ben çok sinir olurdum.... Neyse sağol emre abi. Üşenmemişsin bu saatte cevap yazmışsın :). Bağsız kılıf konusundan esinlendim kaynatma işine . Pek bi zarar vermedim deriye ki. Hatta iyi bile oldu. Ben deriyi sertleştirmek istiyorum. Ahşabıda zımparlamadım :). Bıçağı zımparaladım hani şu hafif eğe çizikleri vardı ya. Onların içine bi dolu pas girmiş.  Herhalde ilerde bir sorun çıkarmazlar. Aslında emre abi kabzayı kırmama gerek yok. Pini keserim çıkarırım. Bu arada emre abi bu pinlerde çelikmi. Kesilmiiyor kendileri :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #104 : 03 Kasım 2010, 08:56:25 »
Deri fazla ısıtıldığında çeker de...  :-\
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #105 : 03 Kasım 2010, 10:53:41 »
Elimi sokabiliyordum tencereye. Zaten ıslak kağıt gibi oldu hemen... Bu arada bunu öğrendiğim iyi oldu teşekkürler...

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #106 : 03 Kasım 2010, 11:12:26 »
Bakın benden size bir tavsiye; deriyi yumuşatmak için hiç öyle tencere tavaya gerek yok. Bazı deriler (birçoğu) zaten musluk altında elinizle ovalayarakta istediğiniz formu almaya veya üzerinde desen çalışmaya hazır hale gelirler. Bazı suya dirençli derileri ise musluk altında ovalayarak iyice ıslattıktan sonra kilitli buzdolabı poşetinin içine koyup bekletin. Bu bekleme süresi kimi derilerde birkaç saat, kimilerinde üç beş saat, bazılarında ise bir gün bile sürebilir...Herne kadar beklemek bir dezavantaj gibi görünse bile, deriyi kaynar suda bekletme veya kaynatma eylemine göre,  derinin mevcut orjinalliğini koruyarak üzerinde en iyi çalışmayı yapacak hale gelmesinde en doğal yoldur..... Bu benim bildiğim en zararsız ve doğal bir yoldur.... :)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

Berke Boyacı

« Yanıtla #107 : 03 Kasım 2010, 11:33:50 »
Pas olayından sonra deriye birdaha bulaşacağımı sanmıyorum ama teşekkür ederim...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #108 : 03 Kasım 2010, 11:36:30 »
Hata deride değil ki sende  ;)

Murat bu arada verdiğin bilgiler için sağolasın...

Kipmen Sanat web sitesi

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #109 : 03 Kasım 2010, 11:56:23 »
sakın deriden vazgeçme, yapacağın güzel bıçaklar ona yakışır güzel kılıflarla daha bir değer kazanacaktır..
Sana kalıplama ile ilgili bir tüyo; kalıplayacağın bıçağını streç filme sararak ıslattığın deriye sok, elinle yada kalemle hatları belirginleştirdikten sonra 5 veya on dakika sonra yavaşca bıçağını çıkar. Deri formunu koruyacaktır....
Bir tüyo daha; deriyi kesinlikle direkt güneş alan bir yere yada ısı kaynağının yakınına kesinlikle koyma. gölge ve serin bir yerde derinin kurumasını beklemen gerekir...Bu sürecide hızlandırmak için; herhangi bir yerden alacağın küçük bir vantilatör işini çok rahatlatacaktır...deriyi karşısına rüzgarı her tarafına alacak bir mesafeye koydunmu işlem tamam..... Deri en az metal kadar güzeldir ve kullanım alanı daha geniş olduğundan deriyle her türlü oynarsın..... :2up

Emre Ustam selamlar; bunlar senin de bildiğin şeyler zaten ..... Deriyle uğraşmayı sevmediğini söyleyipte böyle güzel şeyler ortaya çıkaran bir seni gördüm inan...Deri ustalığın da metale olan hakimiyetini aratmayacak cinsten.... :)
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2010, 12:01:20 Gönderen: muraterkut »
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

Berke Boyacı

« Yanıtla #110 : 21 Kasım 2010, 01:46:45 »
Çok teşekkür ederim Murat abi. Bunları öğrendiğim çok iyi oldu ama nedense deri bana çelik kadar zevk vermiyor işlerken. Hep kendi kendime küfür ediyorum inan :). Kesmek olsun şekil vermek olsun. Genede vazgeçmiyorum çünkü daha denemediğim bir sürü deri çeşidi var. Ham deri yerine kalın kadın kemerleridende kılıf yapanlar var. Sanırım bundan sonraki kılıfımı bende böyle yapacağım...

En yakın zamanda kalın bir ağaç törpüsü edinmeliyim... Eğeyle bu kadar kalın bir kabzayı küçültmek çok zor... Vaktim olsa üşenmezdim... Unutmadan diğer malzemeleride gidip ince ince kestirmeliyim... Ah okul olmasa  !  :'( :'( :'(

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #111 : 21 Aralık 2010, 02:19:24 »
öğretici güzel konulardan biri tane daha  :)
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2010, 02:21:11 Gönderen: merttt9 »

Berke Boyacı

« Yanıtla #112 : 21 Aralık 2010, 19:51:28 »
En sonunda zaman bulupta bitirdim... Kabzayı yağlamayı düşünmüyorum gürgen yağlayınca hiç güzel bir renk almıyor... Asit işleriylede uğraşıp kabzayı karatmayı düşünmüyorum bence böylede güzel...  Kabza bana göre yeterince ince. Kullanırken rahatsızlık vermiyor...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #113 : 21 Aralık 2010, 20:05:46 »
Berke ellerine sağlık tamamladın gibi işi.

Bence kabzadaki o pin çıkıntılarını eğeyle falan bişeyle yok et, sonra tüm sapı beyaz zımparayla zımparala sonra vax.
Allah korusun şimdi o bıçağı sapından tutup bi tahtaya falan saplamaya kalksan o pinler avuç içlerini sıyırır yırtar..

ha gayret Berke...
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #114 : 21 Aralık 2010, 20:10:49 »
Eline sağlık Berke, çok güzel olmuş.
Yalnız perçinlerin dışa taşan kısımlarını eğelersen ve sapın uç kısmına biraz eğim verirsen daha da güzel olur gibi geliyor bana.

Berke Boyacı

« Yanıtla #115 : 21 Aralık 2010, 20:39:31 »
Yorumlar için teşekkürler. Ama ben bıçağın şu anki halinden memnunum  ^-^

« Yanıtla #116 : 21 Aralık 2010, 22:35:28 »
Berkeciğim ellerine sağlık. Ben şimdi o bıçağın senin için ne anlam ifade ettiğini çok iyi biliyorum. Sen kullanmaya başla, seni her ne rahatsız ederse zaman içerisinde ufaktan düzeltirsin. Rahatsız eden bir şey olmazssa da ilk orijinal durumuyla kalır. Tebrik ediyorum, işte budur tamamladın işi :2up :2up

Berke Boyacı

« Yanıtla #117 : 21 Aralık 2010, 23:05:19 »
Sağol üstad. En sonunda bitti vallaha :). Sene başından beri uğraşıyorum sanırım... Yeni profili mahvettim sanırım... Bıçağın kuyruk tarafını profil çıkarırken çekiçle vurayım derken yamulttum kuyruk kısmı yamuldu.. Şu an fotoğraflıyamıyorum ama  yamukluk penseyle falan düzeltilecek gibi değil... Isıtmadan düzeltilmez gibime geliyor. Acaba ben bu profili kenara atsamda daha sonra yazın dövme işine başlangıç olarakmı kullansam? Ck67 dövme için uygunmudur ?

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #118 : 21 Aralık 2010, 23:41:44 »
Yorumlar için teşekkürler. Ama ben bıçağın şu anki halinden memnunum  ^-^

Eh  8) , bize de laf etmek düşmez bu söz üzere,,, Güle Güle kullan demekten başka..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Berke Boyacı

« Yanıtla #119 : 21 Aralık 2010, 23:46:52 »
Yaa yanlış anladın sen ama :(. Öyle demek istemedim...