Bıçak Sanatı - Forum

İlk Bıçak...

Berke Boyacı

Ynt: İlk Bıçak...
« Yanıtla #60 : 13 Ekim 2010, 15:45:23 »
Fazla sulanmadan konuyu toparlayalım :) Nihayet zımpara işini bitirdim galiba. Zımparalarken ısınma sorununa WD-40 kardeşimiz derman oluyordu değilmi? Ha birde bir adet gürgenim oldu ama kendisinin kalınlığı 5 -6 cm dikdörtgen 27 cm uzunluğundadır. Şimdi ben bunu işlenir hale nasıl getirebilirim? Marangoz abimiz ortadan ikiye tamamen bölersen perçin tutmaz falan dedi. Sizce yarısına kadar bölüp bıçağı oraya oturtup şekillendirmelimiyim. Yoksa komple ikiye bölüp iki aynı parçadan yapıp bunları perçinlemelimiyim ?
NOT: Bu evrede bıçakla konuştuğum çok oldu :) Al sana pis bıçak diye :)

« Son Düzenleme: 13 Ekim 2010, 15:50:42 Gönderen: Berke Boyacı »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #61 : 13 Ekim 2010, 23:18:18 »
Hadi geçmiş olsun Berke  :2up Artık ben konuşmuyorum bıçaklarla, son zamanda onları dinlemeye başladım, ne yapmam gerektiğini artık onlar bana söyler oldu  O:-)

En güzeli şu olur: Aşağıda bir örnek çizim yaptım, sendeki ahşap bloğu baz alarak hazırladım. Burada 6 santim veya 5 santimi 3'e bölebilirsin. Ancak büyük miktar ahşabı heba etmiş olursun. Onun yerine önce boydan boya "D" harfiyle işaretlediğim üçtebirlik bölümü kestir. Daha sonra kalan 3'te 2'lik bloğu 3'e böldürüp boydan ikiye böldürebilirsin. Bu şekilde yaklaşık 4 tane bıçaklık malzeme çıkar  ;) Perçin tutmaz dedikleri şeyi anlamadım, pek takma Berke. Sanırım ahşabın yolundan bahsediyor ama çoğu bıçakta ahşap yolu çok önemli değil, sonuçta arada metal kuyruk var bıçağın, tüm yapıyı o taşıyor zaten....

Eee, zamanı gelmiş bıçağın bana yollanmasının değil mi?  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #62 : 14 Ekim 2010, 14:40:53 »
Teşekkürler emre abi. Malzemeyi kestirdim söylediğin gibi.  Bıçağı sana göndereceğim ama zımpara işini berbat etmiş olabilirim. İlk bıçak işte. ama ikincide veya üçüncüde kesinlikle hata olmaz gibime geliyor..

NOT: Aman allahım ben bu bıçağın çeliğini unuttum :) Mehmet Abi bilir ama oda girmio ki...
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2010, 20:11:42 Gönderen: Berke Boyacı »

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #63 : 14 Ekim 2010, 20:37:52 »
CK 67    berke

Berke Boyacı

« Yanıtla #64 : 14 Ekim 2010, 21:10:43 »
Teşekkürler Halis abi :) :2up Bu arada üstadlar Kabzayla ilgili biraz cehaletim var. Giderebilirmiyiz ?
İç yüzü...

Dış yüzü biraz kirli zımparaladım ama çıkmadı kirler... Acaba beyaz zımpara olsa çıkarmıydı ?

Sizce fazla yerlerin kesilmesi gerekiyormu yoksa ter döke döke tahta törpüsüyle uğraşayımmı ?

Sağolsun marangoz abimiz ona çizdiğim çizgiden kesememiş. >:( Şöyle bir oransızlık olmuş bir parçanın kalınlığı diğerinden daha büyük. Bu bir problem yaratırmı ??
« Son Düzenleme: 15 Ekim 2010, 23:22:28 Gönderen: Berke Boyacı »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #65 : 16 Ekim 2010, 01:53:01 »
Hiç önemli değil Berke, nasılsa kabza parçalarını her halukarda kesecek/zımparalayacaksın bıçağa uydurmak için... Şu noktada ahşabın aman aman düz olması, temiz olması da önemli değil. Sadece iç taraflarının güzelce düzlendiğinden, iki parçayı birleştirdiğinde arada boşluk, yamukluk kalmadığından emin olana kadar, düz bir cama yapıştırdığın zımpara ile zımparala. Hele bıçak sertleşsin, ısıl işlem sonrası temizliği filan bitsin, kabza takmaya hazır olsun, sonra kabza konusunda detay bilgi aktarırız...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #66 : 22 Ekim 2010, 21:06:13 »
Berke'ciğim, bıçağı biraz temizledim, taşlama eğimlerini ve eşiğini biraz düzledim, sonra normalize edildi, sertleştirildi.. Şu anda 200 derece menevişte. Yarın yollarım sana, yamulma, çatlama bükülme filan yok  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #67 : 23 Ekim 2010, 00:00:33 »
Öncelikle herşey için çok teşekkürler Emre abi. Kızma ama okulunda verdiği yorgunlukla biraz tembellik ettim O:-). Hep yarım bıraktım. Sanada çok iş çıktı tabi. Uğraştığın için sağol, ısıl işlemin kazasız belasız geçtiğine sevindim.  :2up (Sertlik derecesi aşağı yukarı kaçtır? )  tekrar çok teşekkür ederim : )))

Bidahaki bıçakta daha temiz çalışmayı ve bayramda yanına geldiğimde eve bir çelikle dönmeyi düşünüyorum. Ne dersin ?

NOT: Unutmadan delikler ne oldu ?  ??? ??? Unuttum deme ağlarım :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #68 : 23 Ekim 2010, 11:57:35 »
Eylem Cengiz - Altta alıntıladığım mesajın orjinalini ve daha aşağıdaki bazı mesajları yeni bir konu oluşturmak için bu başlığın altından alıyorum ve "pirinç testi" konusunu açıyorum:
https://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=12007.0

815 derecede su verildi, 205 derecede çifte menevişlendi, bu durumda yaklaşık 57-58 HRC civarında olmalı CK67. Zaten kullanılabilir en yüksek sertlik bu CK67'de. Yarın pirinç testi yaparım geçici bir ağız açıp, ama sanırım rahatlıkla geçecek...

Delikler tabii ki delindi  ;) Yanında gerekli pinleri de yollayacağım. Biraz hafiflesin kabza kısmı diye fazladan delik deldim.

Tekrar teşekkürler. :)
« Son Düzenleme: 27 Mart 2017, 18:57:27 Gönderen: Eylem Cengiz »

Berke Boyacı

« Yanıtla #69 : 26 Ekim 2010, 16:21:49 »
Gözlerim yollarda kaldı  :'(

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #70 : 26 Ekim 2010, 18:28:16 »
Gözlerim yollarda kaldı  :'(
Bugün çıkabildim atölyeden, yarın elinde olur büyük ihtimal Berke. MNG kargo ile geliyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #71 : 26 Ekim 2010, 21:25:14 »
Elime ulaştı Emre abi. Ellerine sağlık ısıl işlem için. Daha bitmeden elime alıp birşeyler kesiyorum sürekli :). Zımpara işini tamamladım. Kabza işide yarıda. Kabza biraz daha ufalacak , düzelecek, delikler delinecek, zımparlanacak. Her yönden resim koydum. Eğer şu an için yapılması gerken eksik birşey varsa bildirin lütfen abilerim...

Öncelikle Emre abime ve desteğini benden esirgemeyen herkeze sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Saygılar...

« Son Düzenleme: 29 Ekim 2010, 17:30:03 Gönderen: Berke Boyacı »

« Yanıtla #72 : 29 Ekim 2010, 21:23:44 »
Berke kolay gelsin hadi eli kulağında, neredeyse bitirmişsin :2up

Berke Boyacı

« Yanıtla #73 : 29 Ekim 2010, 22:22:41 »
Sağol ustam :). Bu gün çok yorulmuş olmasam bitirecektim ama neyse. Büyük ihtimalle pazar günü bıçağım bitiyor yanlız emre ustam bana hala kaç milimlikle deldiğini söylemedi :( Birde üstad ben bir tik yağı aldım ama vernik kokuyor. Normalmidir?

« Yanıtla #74 : 29 Ekim 2010, 22:42:03 »
Normaldir, verniğe benzer biraz kokusu. Deliği Ustadan bekleme kumpasla ölçüver.

Berke Boyacı

« Yanıtla #75 : 29 Ekim 2010, 23:25:48 »
İnan bana kumpas diye birşey olduğunu sen söyleyince öğrendim Sefa usta :) Kusuruma bakmayın.

Kabzayı yaparken bıçağı tahtanın arasına sıkıştırmıştım öyle daha rahat olmuştu ama eğe bıçağın ağzına kaydı. Emre ustamın açtığı geçici ağızda bir çentik oluştu :( Önce eğe ile açısını bozmadan sornada taşta biledim ama ufak çentik hala duruyor ve kesiş performansını etkiliyor. Bileme konusunda hiç bilgim olmadığı için soruyorum. En ufak bilgim olsa sizi yormaz kendim uğraşırdım...
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2010, 23:28:25 Gönderen: Berke Boyacı »

« Yanıtla #76 : 29 Ekim 2010, 23:40:21 »
Bilemede bence elde bileme yöntemi kullan, zımparalar işini görecektir, emre ustanın bu konuda eklediği bir video vardı, ondan yararlanabilirsin. Ya da bileme taşlarıyla yok etmeye çalış. Tik yağını da bir kez uygulama, kuruduktan sonra bir kaç kez tekrarla derim.

Berke Boyacı

« Yanıtla #77 : 30 Ekim 2010, 00:14:55 »
Ustam taşı bol buldum kullanayım bari :) 7 tane taş var galiba.. Saymadım ama. Tik yağını bende bi denemiştim bi sonuç alamayınca üzülmüştüm sırrı ordaymış :) Teşekkürler... Saygılar...

« Yanıtla #78 : 30 Ekim 2010, 00:21:16 »
yalnız unutma tik yağını sürdükten sonra 3-5 dakika sonra ağacın ememediği fazlalıkları kuru ve tüysüz bir bezle sil, öylece kurumasını bekle. Tabi ki katların hepsi bittikten sonra ve iyice kuruduktan sonra ( en az 24 saat) yumuşak pamuklu bir bezle de silmeyi unutma.

Berke Boyacı

« Yanıtla #79 : 30 Ekim 2010, 00:32:29 »
Ben benim klasik zeytin yağı yönetimini uygulasam daha iyi sanki daha kolay :). Avuca zeytin yağı dökülür ahşap iyice ovalanır. taki üzerindeki fazla yağı iyice yiyene kadar. Daha sonra evin hiç bir yerine bulaşmıyacak şekilde havaya dikir ve kurumaya bırakılır. Bir hafta kokusu kalır ama sonra geçer ve rengi daha koyu olur :D

Tik yağı tavsiyelerin için teşekkürler. Tinere alerjim var :( Eldiven takıcaz artık...