Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem fırını

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
Isıl işlem fırını
« : 04 Ocak 2014, 23:19:48 »
 Hazır resim yüklemeyi öğrenmişken tamamen kendi yaptığım ısıl işlem fırınıda payşayım :).Yapmayı düşünen arkadaşlara fikir verebilir.
Bu fırını yapmak için iyi bir elektrik bilgisine sahip olmanız lazım (ben elk teknikeriyim)Yani en basitinden bi kaç hesaplamaya hakim olmanız lazım onu söyliyeyim :) nedir o hesaplama V = I x R .
  Aksi takdirde aşırı akım çekimi kısa devre yapma gibi tehlikeleri olabilir.

Malzemeler reflakter tuğla,board denilen şıkıştırılmış seramik elyafından yapılmış bi malzeme ve seramik elyaf.Bu board aynı evlerin dış yalıtımlarında kullanılan malzemeye benziyor.Daha ağır ve 1250 C ye dayanıyor tabiki.Yapım aşamasında maalesef resim çekmedim.
 Fırının genişliği ne kadar olacaksa bordu o ölçüde kestim ve tuğlaları yan taraflarına harçla yapıştırdım.Bu harçta ısıya dayanıklı özel bir malzeme kovayla satılıyor.60 tl.Fırının alt kısmını harçla sıvadım.Üst tarafınıda bordu yapıştırdım.Arka tarafa bi delik açıp termukulpu 10-15 cm kadar içeri yerleştirdim.Fırının yan taraflarına resistans taşlarını kesip yerleştirdim.1 mm kalınlığındaki resistansı bi tarafta 3 sıra olacak şekilde yerleştirdim.Yani 3 sağa 3 sola yalnız bunlar tek devre paralel değil yani.Resistansların uçlarını fırının üst tarafından çıkarttım bordu delerek.Dışa çıkan telleri ikiye katlayıp burmamız gerekiyor ki fazla ısınmasın.Fırını komple seramik elyaf ile (3 cm kalınlık) iki defa sardım.resistan uçlarını iki elyaf arasında bırakıp seramik klemense bağladım ve yanmaz kablo ile dışarı çıkarttım.Termokulp çıkışlarıda aynı şekilde.Bütün dış kısmı galveniz sacla resimlerde görüldüğü gibi kapattım.
 Fırın 2500 w ve bir saatte 1030-1040 dereceye çıkıyor.Dış kısım sadece biraz ılık oluyor ,yani yalıtım oldukça iyi.Resistans çıkışları zaman zaman kopabilir bunlara ulaşımı kolay yapın  ki tamiri kolay olsun.Kapağada biraz bord kestim ve vidaladım.
 Yalıtım malzemelerini gebzeden ateş tuğladan aldım.Ufak bi fabrika fakat ilgi alaka güzel.Telefonla kargolama falan yapacaklarını sanmıyorum boşuna aramayın bence :)
  Diğer elektrikle ilgili malzemeleri karaköyden aldım.Kapısında resistans yazan çoğu dükkanda bütün malzemeleri bulabilirsiniz.Kontrolör 95 tl resistans 11 mt sanırım Galveniz sac klemensler falan kıldı yündü derken  Toplam maliyet 500 tl yi buluyor.

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Isıl işlem fırını
« Yanıtla #1 : 04 Ocak 2014, 23:30:12 »
buda çok harika olmuş ellerine sağlık merter hocam, :2up  içinden de görüntü versen daha güzel olurdu şimdi iç görünüşünü merak ettim.  :( sen şimdi seri üretime geçersin,  ^-^ bizde bir atölye kurabilirsek (müstakil ev alınca (yani çıkmaz ayın son çarşambası  :'() kendime garaj gibi atölye yeri yapınca) bu fırından bende isterim haberin olsun  :D
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

merter

• 374
« Yanıtla #2 : 04 Ocak 2014, 23:46:35 »
 Aslında fırını geçen sene yapmıştım yayınlamak şimdiye nasipmiş

merter

• 374
« Yanıtla #3 : 04 Ocak 2014, 23:49:39 »
 Kapağı açınca elektriği kesen bi anahtar yapıcam kapağa

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
« Yanıtla #4 : 04 Ocak 2014, 23:52:04 »
ellerine sağlık gerçekten  çok harika olmuş,  :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #5 : 05 Ocak 2014, 00:01:42 »
Bu fırında hangi bıçaklar pişecek kim bilir :2up
Derli toplu iyi olmuş, kapak için düşündüğün şiviç güvenlik için olmazsa olmazlardan biri, digeri ise topragı unutma ;)
Kolay gelsin.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 05 Ocak 2014, 00:18:48 »
Elinize sağlık. Görünüşü temiz ve derli toplu. Ben o taraflarda kolayına kaçmıştım ama siz hakkını vermişsiniz.

Kapaktaki switchi ben geçenlerde ancak devreye soktum. Bu güncellememle fırınımı vermiş olduğum devre şemasına uydurmuş oldum.

Switch'in montajını olabildiğince basit tuttum. Siyanoakrilat ile karşılıklıklı iki parça yapıştırdım.

Parçalardan birincisi kapak üstüne yapıştırılan L biçimli bir parça. Bunun bir tarafı kapağa yapışık, diğeri ise gözvde yönüne bakıyor. Gövdeye bakan parçanın üzerindeki bir delikte bir vida var. Bu vida switche basmaya yarıyor. Vidanın üstündeki somunlar ile vidanın basması ayarlanabiliyor.

İkinci parça, gövdeye yapıştırılmış bir parça fiber. Switch bunun üzerine vidalı. Karşıdaki vida switch üzerine basınca devre kapanıyor böylece kontrolör SSR'a kumanda edebiliyor.
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2014, 00:50:28 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 05 Ocak 2014, 00:38:40 »
Güzel günlerde kullanın.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #8 : 05 Ocak 2014, 00:43:46 »
merter ustam eline sağlık çok güzel olmuş  :2up

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #9 : 05 Ocak 2014, 10:16:50 »
Mert ustam ellerine sağlık temiz ve kaliteli işçilik. Bizim d2 ler hazır olunca kapınızı çalıp bu canavarıda bi yakından görürüz inşallah.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #10 : 05 Ocak 2014, 10:24:55 »
Tam rezistans, kontroler gibi malzemeleri hazır etmişken refrakter malzeme arayışındaydım. Ateş tuğlayı biliyorum orası hiç aklıma gelmemişti teşekkürler.

:)
Okinawian

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
« Yanıtla #11 : 05 Ocak 2014, 10:59:51 »
ustam ellerine sağlık güzel günlerde kullanın
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

merter

• 374
« Yanıtla #12 : 06 Ocak 2014, 22:22:43 »
Yorumlarınız için teşekkür ederim.

birkan

• 123
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #13 : 05 Mart 2014, 15:52:30 »
gercekten harika gorunuyor

pumpingiron

• 105
  • Erman
  • Meslek: Mekanik
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #14 : 14 Mart 2014, 16:26:19 »
Bence elektriği kesen bir kapak swichine ihtiyacınız yok aşkım her zaman kısa yolu tercih eder rezistansa dokunsanız bile elektrik çarpmaz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #15 : 17 Mart 2014, 01:20:31 »
Elektrik bir yolu ötekine tercih etmez. Aynı anda on kişiyi çarpacak şekilde devre tamamlanışsa onunu da çarpar. Elektrik varsayıma gelmez. Aman diyelim, tedbirli olalım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #16 : 17 Mart 2014, 08:21:48 »
Doğrudan gerilim kaynağına dokunduğunuz için böyle bir durum olmaz. Rezistans 0 ohm değil, ısıtıcının watt ına bağlı ama iki ucu arasında 230VAC görünecek kadar büyük değerde bir direnç. Eğer dediğiniz doğru olsaydı, tek fazın dolandığı bir evde çalışan bir cihaz varken (=rezistans) prize parmağını sokan hiç kimsenin çarpılmaması lazımdı.

Bence elektriği kesen bir kapak swichine ihtiyacınız yok aşkım her zaman kısa yolu tercih eder rezistansa dokunsanız bile elektrik çarpmaz.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #17 : 17 Mart 2014, 10:07:11 »
Ahmet bey pumpingiron un söylemek istediği farklı bir durum fazla nötürün birleştiği sıfır noktasından bahsediyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #18 : 17 Mart 2014, 10:44:30 »
Böyle bir fırın içinde hangi kaza kombinezonunu yaşayacağınızı öngöremezsiniz. Tedbir almak zorundasınız.

En iyimser tedbir, fırını açmadan önce hep fişi çekmektir. Ama bunu hep hatırlamayı da garanti edemezsiniz. Bunun yerine sistemi güvenli hale getirmelisiniz. Zaten fişi çekmek kontrol cihazınızın ayarlarını da yok eder ve siz de bir süre sonra fişi çekmemeyi düşünmeye başlarsınız.
Namık Kemal
Instagram'da ben

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #19 : 17 Mart 2014, 16:57:13 »
Elektrik bir yolu ötekine tercih etmez. Aynı anda on kişiyi çarpacak şekilde devre tamamlanışsa onunu da çarpar. Elektrik varsayıma gelmez. Aman diyelim, tedbirli olalım.

+1000
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)