Öncelikle merhaba,
Geçenlerde tesadüfen sitenizi keşfettim ve bir kaç yapılan fırına göz atma imkanı buldum. Site içerisinde en son yapılan fırın bu diye tahmin ettiğim için bu paylaşım üzerinden cevap yazmak daha doğru olur diye tahmin ediyorum.
Fırın imalatı konusunda 7,5 yıl tecrübem var. Amacım burada size ürün pazarlamak değil. Sizlere bir kaç cevap yazmak ve bazı yollar göstermek istedim.
Gördüğüm kadarı ile bazı kişiler sizlere yanlış yol gösteriyor. Hafif izole tuğla, ateş tuğlası, 1200 C ye dayanıklı tuğla yada 23 kalite tuğla gibi isimler ile tabir edilen tuğlalar esasında izolasyon olarak kullanılmaz. Bunun bir kaç nedeni vardır. (Seramik fiber board diye adlandırılan plakalar mevcuttur. Detayını daha sonra vereceğim.)
1- Tuğlalar yalıtımdan daha çok dayanım amaçlıdır. Yani ısıyı önce bolca emer ve dışarı aktarımı seramik boardlara göre daha fazladır.
2- Tuğlalar ısıyı çok emdikleri için soğumaları da oldukça yavaştır. Muhtemelen ikinci bir defa fırınlarınızı kullanmaya başlamanız uzun sürer.
3- Isıtma sırasında çatlamalar meydana gelir. Gerçi tuğlalarda hiç işlem yapılmadan koyulduğunu genelde gördüm. Bu ısıtmayı yavaşlatsa da çatlamaları azaltıcı bir durumdur.
Kısada aslında esas yalıtımı seramik battaniye ile yapıyorsunuz.
Tuğlanın bir dez avantajı da fırını ağırlaştırması, hantallaştırmasıdır. Yani tuğlaların ağırlıkları genelde 800 kg/m3 iken bahsettiğim plakaların ağırlığı 250 kg/m3 civarıdır. Kısaca 230x114x64 mm tuğlanız varsa ağırlığı 2,5 kg civarı iken 1000x600x25 mm plakanın ağırlığı sadece 3,5-4 kg civarındadır. Belki sizlerden tuğladan daha fazla maliyet isteyebilirler ancak yalıtım imkanın, taşıabilir bir ürün sunması gibi durumları göz ardı etmemenizi tavsiye ederim.
Seramik plakalar ile ilgili detaylara gelirse yalıtımınız fırınınızın hacmine göre en az 7,5 cm olmasını tavsiye ederim. Yani 2,5 mm 3 plaka üst üste koymanız, yada 2,5 cm ve 5 cm lik plakaları üst üste koymanızı tavsiye ederim. Kolay tıraşlanabilir ve kesilebilir bir üründür. Lama testere kullanarak kesebilirsiniz. Aşındırıcılıkları tuğlaya nazaran daha azdır. Sıcak bölgeden her plaka koyduğunuzda uzaklaştığınız için hepsinin sıcaklık dayanımını aynı seçmenize gerek yok.
Son bir konu ise fırın imalatında refrakter malzemeleri hiç bir zaman limitlerinde kullanmamanız. Bir üst seviye kullanmanız daha uzun vadeli çalışmanızı sağlar. Yani 23 kalite tuğlanın maksimum sıcaklığını eğer 1200 C dedilerse size 25 kalite kullanmanızdır.
Bizim yaptığımız fırınlardan birisinden kısa örnek verecek olursam 6 litre kullanım hacmine sahip (21x20x15 cm) bir fırının 2000 watt ile 1200 dereceye çıkması 45-50 dakika civarındadır. Soğuma detayı vermek yanlış olur. Soğuma süresi çünkü kullanılan rejim ile alakalıdır.