Bıçak Sanatı - Forum

Çeliklerde Isıl Tav Renkleri

tarpoon

• 4739
Ynt: Çeliklerde Isıl Tav Renkleri
« Yanıtla #60 : 01 Nisan 2014, 13:57:55 »
hıdrolık sıstem yağı olursa ıyı olur. vızıkotesı dusuk olmalı. mesela shell tellus 32 ıyı olur.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
« Yanıtla #61 : 01 Nisan 2014, 14:03:51 »
Çok teşekkür ederim yardımın için abi. :2up :2up :2upSaygılar.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #62 : 01 Nisan 2014, 23:50:26 »
 ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #63 : 15 Nisan 2014, 12:48:55 »
Selamunaleykum değerli ustalar ve abilerim su verme işleminde kullanılmış (yanmış yağ dediler) kullansak sıkıntı olurmu? Yoksa kullanılmamış yağ mı kullanmamız gerekli bıçağa bir zararı olur mu?Saygılar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #64 : 15 Nisan 2014, 12:58:50 »
Selamunaleykum değerli ustalar ve abilerim su verme işleminde kullanılmış (yanmış yağ dediler) kullansak sıkıntı olurmu? Yoksa kullanılmamış yağ mı kullanmamız gerekli bıçağa bir zararı olur mu?Saygılar.
Burada kullandığımız çelikte çok önemli O1 gibi yavaş yağda bile sertleşen çelik ise kullanılabilir ancak 1095 gibi hızlı ısıl işlem yağları gerektiren çeliklerde kullanılmamalı
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #65 : 15 Nisan 2014, 14:27:35 »
Abi çelikler CK-55 VE CK 75 yağ 10/40 kullanılmış atık motor yağı.Uygun olur mu?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #66 : 15 Nisan 2014, 14:53:24 »
Yukarıda Taner ustama katılıyorum Viskozitesi düşük yağlar kulanılmalı bu çelikler için
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #67 : 15 Nisan 2014, 14:58:12 »
10/40 kulanılmış motor yağı olmaz diyosun anlaşılan abi.Su nasıl olur abi?Sıkıntı olurmu?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #68 : 15 Nisan 2014, 15:01:15 »
Estağfurullah bana abi demeyin 21 yaşındayım soruya gelirsek su çok riskli olur çatlama ihtimali yükselir profillerin
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #69 : 15 Nisan 2014, 15:55:36 »
Abi çelikler CK-55 VE CK 75 yağ 10/40 kullanılmış atık motor yağı.Uygun olur mu?

10w40 motor yağını hafiften ısıtıver  sonrasında ck75 de su verirsin o-1 ede sonuçta kendi kullanıcağın bir bıçak olucak yeterince sertleşir
suya gelince riski yüksek catlaya bilir.

yok devamlı olarak kulanıcaksan ve uygun ısıda sertleştirme yapabiliyorsan bir teneke ısıl işlem yağı alı ver yıllarca kullan

köylerdeki demircilerde yıllardır kullanılmış yağ kulanırlar sıkıntıda cıkarmaz   ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #70 : 15 Nisan 2014, 15:59:35 »

10w40 motor yağını hafiften ısıtıver  sonrasında ck75 de su verirsin o-1 ede sonuçta kendi kullanıcağın bir bıçak olucak yeterince sertleşir

yok devamlı olarak kulanıcaksan ve uygun ısıda sertleştirme yapabiliyorsan bir teneke ısıl işlem yağı alı ver yıllarca kullan

köylerdeki demircilerde yıllardır kullanılmış yağ kulanırlar sıkıntıda cıkarmaz   ;)
İşte doğru yorum geldi Mustafa abi 
Özgür abi bu yağı kullanınca sertlikte birkaç Hrc azalma oluyor değil mi ısıl işlem yağına göre ::)
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #71 : 15 Nisan 2014, 16:17:29 »

İşte doğru yorum geldi Mustafa abi 
Özgür abi bu yağı kullanınca sertlikte birkaç Hrc azalma oluyor değil mi ısıl işlem yağına göre ::)

enaz 1 enfazla 2 hrc olur 
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #72 : 15 Nisan 2014, 16:22:33 »
Özgür abi sağol işin doğrusu daha ısıl işlemi yapabilir miyim bilmiyorum.Bıçaklardan biri benim biri dte için motor yağı buldum komşudan 10/40 yağı değişen araçlardan çıkan sıkıntı olmazsa ısıtır kullanırım.Sonra dediğin gibi güzel bir yağ alırım inşaALLAH.Sağol abi kolay gelsin.Saygılar.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #73 : 15 Nisan 2014, 16:24:35 »
osman kardeşim yardımların için teşekkür ederim sağolasın.Saygılar.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #74 : 15 Nisan 2014, 16:36:43 »
Bu arada çeliklerde değişiklik oldu özgür abinin test etmesi sonucu ck-55 dediğimiz çelik ck-67 çıktı deniz abi haber verdi artık toza dumana ısıl işlemi yapmaya çalışıcam,kısmet,dte olmasa sıkıntı yok şimdi bir abiye gönderilecek diye stres oluyorum ama elimdeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıyorum yardımlarınız için hepinize teşekkürü bir borç bilirim saygılar.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #75 : 18 Nisan 2014, 12:22:52 »
Selamunaleykum.Çok soru sordum ama yanlış birşey yapmak istemiyorum.Isıl işlem sonrası bıçakları içine daldıracağımız yağ ne kadar olmalı,yağın içinde bulduğu kutu ne büyüklükte olmalı,iki bıçağı aynı zamanda yağa daldırsak sıkıntı olurmu yoksa ayrı ayrımı daldırıcaz kutuya,ayrı ayrı daldırırsak yağ ilk bıçakta  ısınacak ikinci bıçağı bu ısınmış yağa daldırınca sorun olurmu?Yardımcı olursanız sevinirim soru çok oldu ama hepsi kafamda soru işareti olarak kaldı.Saygılar.Hayırlı bereketli cumalar dilerim.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #76 : 18 Nisan 2014, 14:32:54 »
Selamunaleykum.Çok soru sordum ama yanlış birşey yapmak istemiyorum.Isıl işlem sonrası bıçakları içine daldıracağımız yağ ne kadar olmalı,yağın içinde bulduğu kutu ne büyüklükte olmalı,iki bıçağı aynı zamanda yağa daldırsak sıkıntı olurmu yoksa ayrı ayrımı daldırıcaz kutuya,ayrı ayrı daldırırsak yağ ilk bıçakta  ısınacak ikinci bıçağı bu ısınmış yağa daldırınca sorun olurmu?Yardımcı olursanız sevinirim soru çok oldu ama hepsi kafamda soru işareti olarak kaldı.Saygılar.Hayırlı bereketli cumalar dilerim.

Bıçağın boyu kadar yağ kullanıyorum Soğutma için 8 çizmeliniz gerekiyor. Ona göre siz düşünün.
Teneke en güzel ısıl işlem yapılacak yer.
Yağı 50 derece ye ısıtmanız gerekiyor en pratik yol ısınmış bir iki çelik parçasını önceden atmak.
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #77 : 18 Nisan 2014, 15:20:46 »
Yağın ısındıkça inceldiğini, daha iyi aktığını göreceksiniz. Bu da daha hızlı soğuma demek.

Yağın olduğu kap çokça yağ barındırmalı. Aksi halde bıçağı yağda gezdirmeniz zorlaşır, yağın sıcaklığı fazlaca değişir, bıçağı yağa kolay daldıramazsınız.

Ben zamanında kendi halinde bir markette yemek için güvenmeyeceğim kendi halinde bir yağı çok ucuza bulup almıştım. 5lt'lik tenekeyi üstten açtım. O günden beri bu tenekeyi içindeki yağla beraber kullanıyorum. Bıçaktan önce kızdırılmış bir demiri yağa daldırıp yağı ısıtıyorum, akışkanlığı göz kararı yeterli bulursam bu yağda su veriyorum.

Bu yağ yeterli mi daha hızlı ısıtan yağ var mı, bu hassasiyetim önemli mi deseniz bence Karbon çelikte dikkat etmeli ancak daha yavaş su verilen çeliklerde dert değil.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #78 : 18 Nisan 2014, 15:31:59 »
Cevaplar için sağolun eylem abi marketten aldım demişsin normal yemeklik yağmı abi.İki bıçağı aynı zamanda mı yoksa tek tekmi yağa daldırayım sıkıntı olurmu?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #79 : 18 Nisan 2014, 16:06:42 »
Ben bildiğin yemeklik yağ kullanıyorum. Çiçekyağıydı diye hatırlıyorum.

Elin kolun o kargaşada birbirine dolanıp da sakatlık çıkarmaman bence en önemli hassasiyetin olmalı. O esnada kendini yakmaman, yağı devirmemen, yangın çıkarmaman gibi kriterler bence seni bıçaklara tek tek su vermeye yöneltmeli. Ya da tenekenin devrilmemesini, elinin kolunun yanmamasını garantiye almaya çalış, tatmin olursan giriş derim.

Yağla çalışacaksan bir kenarda da biraz ahşap talaşı olsun. Yağlanan bıçakları bunun içine atıp yağı temizlemek gerçekten çok pratik oluyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben