Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem fırını

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Isıl işlem fırını
« : 24 Kasım 2010, 18:32:33 »
Eveet fırın biraz daha ilerledi. Çıkan kısmın bir özetini yayınlayayım.

Öncelikle 20 adet tip 23 tuğla tedarik ettim. Bunu aldığım mekan bana bir parça da seramik battaniye verdi.

Karaköy'den tanesi 7,5 liradan bu taşları aldım. Taşlarda içinden rezistans geçirmek için dört kanal var.

Bu taşların boyutlarını projeme uydurmam gerekti. Bu yüzden taşları gördüğünüz testere ile kestim. Bu galiba seramik kesmeye yarayan bir testereydi.

Aynı mekandan K tipi termokupl aldım. Dışındaki izolasyon nesnesi de ordan. Termokupl 38 liraymış. Daha önce soranlara aklımdaki rakamları vermiştim ama bir iki gün önce bu kalemlerin fiyatlarının yazılı olduğu kağıdı da buldum.

Mekanda üç parça kanthal rezistans yaptırdım. 1500 watt değerini tercih ettim. İki tanesi kullanmak için, bir tanesi ise yedek olarak... Bunların her biri 15 lira. Böylece 3000 wattlık bir fırınım oldu.

Bu mekandan yukarda söylediklerim dışında 2 tane seramik klemens, ısıya dayanıklı kablı falan da aldım. Klemenslerin tanesi 1,5 lira. Kablonun metresi 8,5 lira. Unutmadan fiyatlar geçen senenin fiyatları.  ::)

devamı gelecek....
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2010, 22:35:16 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
Ynt: Isıl işlem fırını
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2010, 22:23:22 »
devam...

Oluklu taşların şekli beni biraz düşündürmedi dersem fena halde sallamış olurum. Hem iç hacmi tutturmak hem de 20 adet tuğlayla yetinebilmek gerekiyordu. Ortaya bu tasarım çıktı. Gözden çıkardığınız bir testere varsa bu işte kullanabilirsiniz. Kıyamadığınız bir testereyi ise kullanmayın derim çünkü bu tuğlalar olsun ytonglar olsun çok kolay kesilmelerine rağmen testereleri çok hızlı köreltiyorlar.

Bu da fırını paketsiz ama çalışır hale getirdiğimde çektiğim bir resim. Profil kontrolör, içinde bıçak saplarımın olduğu bir kutuda uykuya dalmış halde.

Termokuplu fırına geçici olarak pratik bir şekilde üstten daldırdım. Sonradan bu şekide daldırınca termouplun dış ucunun da ısınıp yanlış ölçüm yapacağından şüphelenmeye başladım.

Kontrolör 48x48 mm'lik olanlardan. Bu tür kontrol nesneleri bazı standart boydaki kare hatta dikdörtgen yuvalara girecek şekilde yapılıyor. Ancak aynı işlevdeki üründe fiyatlar yine de farklılaşabiliyor. Tabi tamamen aynı olmayıp,  seri port gibisinden şeyler de eklenmiş yada eksik olabiliyor.

Bu SSR. Galiba uygun olan en ufağı elde yoktu da 50A'lık almıştım.

Bu haliyle sistem bir kenarda aylar boyu bekledikten sonra geçenlerde kasasını yapmaya giriştim. Bir boy 30x30x3'lük köşebent profil ve gereken boylarda sac parçaları aldım.

Profil demirler gördüğüm kadarıyla hep 6 metrelik "boy"lar halinde satılıyorlar. Alışverişimi yaptığım mekan profilleri ve sacı istediğim boylarda kestiğinden levhayı kendi imkanlarımla kesmeye çalışmak ve 6 metrelik profil taşımak derdim olmuyor.

Kasayı, fırını soğutma suyu ve yağıyla yakında isteyeceğimi düşündüğümden yerde ve güvenli dursun diye ayaklarını yeterince uzun yapmaya karar verdim. Fırınla su tenekesini böylece hem yakın koyabileceğim hem de su tenekesini (edit var.) devirirsem belki kebap olmam.

Fırının izolasyonu konusunda fazla paranoyak olduğumdan battaniyeyi üste çift kat sermeyi planlamıştım. Ancak görünüşe göre böyle yaparsam ön ve arkada kullanabileceğim battaniyem kalmayacaktı. Katların birinden vazgeçmek de kasanın üstünün 2 cm kadar boş kalmasına neden olacaktı. Ben şimdilik üstü tek kat yapmaya ve üstteki boşluk için iyi bir çözümün aklıma gelmesini beklemeye başladım. Halen aklımda iki üç çözüm var ama kafamdaki bulutlar tamamen dağılmış değil.

Battaniyenin içine tuğlaları dizerken kasanın eninin biraz az olduğunu farkettim. Battaniyenin kalınlığı konusundaki varsayım hatalıymış. Neyse ki biraz zorlamayla çözülebilecek kadar ufak bir hesap hatası yapmışım.  O:-)

Her şeyi yerleştirdim ve rezistansların arkadan çıkan uçlarına izolasyon boncuklarını dizdim. Battaniyenin kenarlarını kıvırınca fırının arkası büyük oranda örtüldü. Bu arkaya belki de uygun boyutta bir fiber/pertinaks levha kesip kablajı bunun üzerinde yapabilirim.

Bu da önden görünüm:

Fırının kapağını da yapmaya başladım ama onu fotoğraflamadım. Zaten bu kısımda hala netleştiremediğim çok şey var.

Şimdilik varabildiğim nokta bu. Şu an için köşebent profili tüketmiş olduğumdan duraklamış haldeyim. Eksiklerini tedarik edip projenin arkasını getirdikçe paylaşmaya devam edeceğim.
« Son Düzenleme: 18 Ocak 2011, 00:27:18 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2010, 22:35:39 »
 :2up tebrık ederım Eylem neredeyse  bıtmıs. seramık battanıye ıhtıyacın varsa yollayabılırım  ;)
bır ara yapmayı dusundum ancak işin içine elektırık gırınce orda bır dur bakalım taner dıyorum kendı kendıme :D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2010, 22:48:57 »
Karaköy civarına yolunuz düşerse en ucuzundan bir dijital multimetre alın derim. 6-7 liraya dijital multimetre bulmak mümkün. En azından 5-10 ay önce bir tane almıştım bu fiyata.

Multimetreyi piyasada avometre diye adlandıran da çok.

Multimetrenin direnç ölçen ve kısa devre gösterenlerini tavsiye ederim. Bu sayede elektriksel bir montaj yaptıktan sonra kaçak, kısa devre var mı diye kontrol edebilirsiniz.

Dijital multimetre (Ref.:http://laserpointerforums.com/f51/help-setting-current-rkcstr-thank-you-44066.html)

Aslında bu faydalı bir alet ama kontrol kalemi her atölyenin olmazsa olması. Kesinlikle ama kesinlikle bulundurun.

« Son Düzenleme: 24 Kasım 2010, 22:52:23 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #4 : 24 Kasım 2010, 23:21:02 »
Eylem fıstık gibi gidiyor, eline sağlık. Hayran kalmamak elde değil, tam olması gerektiği düzenlilikte usta işi.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 24 Kasım 2010, 23:23:57 »
Eylem, işte budur baba yahu  :2up Sonunda mertliği bozacaksın yani  :D

Kapağın açılma durumunda elektriği kesecek bir düzen yap baba, ben yaptırmayı unutmuştum ancak önemli bir eklenti bence...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #6 : 24 Kasım 2010, 23:38:13 »
Çok teşekkürler  ;D

Çok teşekkürler Taner, bu projeyi büyük ihtimalle eldeki battaniye ile bitirebileceğim.   :)

Emre, aslında güvenlik açısından hem aynı SSR'dan bir tane daha, hem de kapının kapanması ile kapanacak bir "push button" alır almaz projeyi senin dediğin, güvenli hale getireceğim. İkinci SSR, kapak açılınca rezistansın iki ucunu da devreden ayırmaya yarayacak. İşin bu tarafını kağıda dökmedim. Belki devre biraz daha karmaşıklaşabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #7 : 24 Kasım 2010, 23:45:12 »
Eylem hocam,
Harika fırın, vallahi bende olsa atölyeye dondurulmuş pizzalar için bir de derin dondurucu koyardım :D
Saygılar,
TT

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #8 : 25 Kasım 2010, 00:04:27 »
Ehehehehe. Pizza için çok dar ama bir iki şiş sığabilir ya da dar uzun bir pide pişirilebilir.  :D
Namık Kemal
Instagram'da ben

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 25 Kasım 2010, 00:10:58 »
Topraam harika gidiyorsun, yapılacak yeni bir iş daha çıkardın bize  :D tabi yavaş yavaş, acelemiz yok. Emrenin dediği gibi başlangıç için çok az ancak sonrasında cepten çok götüren bir hobi bu belliki. tabi bu forum sayesinde ne nerden ne kadara ve en ucuza alınır konuları herkes için çok faydalı. başarılar...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 25 Kasım 2010, 01:53:04 »
Çok teşekkürler  ;D

Çok teşekkürler Taner, bu projeyi büyük ihtimalle eldeki battaniye ile bitirebileceğim.   :)

Emre, aslında güvenlik açısından hem aynı SSR'dan bir tane daha, hem de kapının kapanması ile kapanacak bir "push button" alır almaz projeyi senin dediğin, güvenli hale getireceğim. İkinci SSR, kapak açılınca rezistansın iki ucunu da devreden ayırmaya yarayacak. İşin bu tarafını kağıda dökmedim. Belki devre biraz daha karmaşıklaşabilir.
Acaba ilk bağlantı direk PID bağlantılı SSR'dan rezistanslara olmak yerine, kapağın kapanmasıyla kontak yapan bir anahtardan rezistansa olsa iki SSR'a gerek kalmazdı değil mi? Yani tüm akım bu anahtardan geçse ve sonra rezistanslara bağlansa, bir sorun olacağını sanmıyorum. Ama elektrik elemanlarından pek anlamıyorum açıkçası, sence bir sakıncası olur mu bu tip bir bağlantının?

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #11 : 25 Kasım 2010, 11:32:56 »
Rezistansın iki ucunu da şebekeden ayırmak istiyorum ve bu kapak anahtarı konusunun dışında bir ihtiyaç. Fırını fişe (rastlantısal yönde) taktığımdan dolayı bir gün faz olan tel diğer gün nötr oluyor. Haliyle rezistansı tek SSR ile açıp devreden çıkardığımda fırının içinde gezinen çıplak tellerin faz mı nötr mü olduğu şansa kalıyor. İki ucunda da SSR olduğunda ise fırının için güvenli hale geliyor.

Diğer husus da kapak anahtarının kullanımı. Bu anahtarın üzerinden 220 geçirmek istemiyorum. Hem pratik değil hem de fazladan risk oluşturuyor. Bunun yerine kontrolörden çıkıp SSR'a (SSR'lara) giden işareti bu anahtan üzerinden geçirmek tercihim. Bu işaretin gerilimini 4-32 volt arasında bir şey illa ki. E bu da adam öldürmez.  :)

Bkz. http://www.enda.com.tr/TR/Urunler/Urunler.aspx?UrunID=209
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2010, 11:44:03 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 25 Kasım 2010, 11:41:53 »
Eylem sağolasın cevap için, aslında bendeki fırın için de bir modifikasyon düşünüyordum ancak söylediklerin çok mantıklı, özellikle anahtardan düşük akım geçirme istemen, hiç akledemedim bu olayı. SSR'ları kaca aldın bu arada?

Eklediğin PID'yi ben de kullanıyorum seyyar ölçümler için. Ufak ama becerikli bir arkadaş...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #13 : 25 Kasım 2010, 12:21:01 »
Abi, az sonra Karaköy'e gidiyorum. Güncel fiyatı aktarırım.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 25 Kasım 2010, 12:31:07 »
Abi, az sonra Karaköy'e gidiyorum. Güncel fiyatı aktarırım.  ;)
Eylem seni BıçakSanatı forum'un gezgin birimi ilan ediyorum  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #15 : 25 Kasım 2010, 16:16:12 »
Eveet, 25 amperlik SSR'yi 15 liraya aldım. Görüntüsüne bakarsan kaliteli gibi durmuyor ama uzun süre iş görsün yeter.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 25 Kasım 2010, 16:27:11 »
 :2up Fiyat aşırı iyiymiş Eylem. Süper. Benim hayalimdeki tuz banyosu çok da erişilmez gözükmüyor o zaman. Sadece cesaretimi toplamak kaldı, erimiş tuz fikri bile tüylerimi ürpertiyor  :(

Kipmen Sanat web sitesi

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #17 : 25 Kasım 2010, 16:32:59 »
bu fırın  meneviş için mi   yoksa  su verme sıcaklıklarına  ulaşılabiliyor mu  ??
ssr ler  soğutuculu değilse  bir aliminyum  soğutucuya  bağlamakta  fayda var .

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #18 : 25 Kasım 2010, 17:26:07 »
Sistemi yerde iken 800'lere çıkarmıştım. Kullandığım malzemelerin limitlerine bakarak teoride 1200 civarına da çıkabilmem gerek ama hem bu bir çok malzememin limitlerine çok yakın hem de ısıl kayıpların neye imkan verebileceğini görmek gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 25 Kasım 2010, 17:36:53 »
Seramik elyafı kullanmışsın ustam, eğer kapıda da kenarlarda kapattığında sıkışan bir kuşak seramik elyaf olursa ısı kaybın çok cüzi olacaktır. İçerdeki taşların ve tuğlaların belli bir miktar ısınmasından sonra fırın çok iyi performansa kavuşacaktır. Hiç korkun olmasın Eylem, 1200 dereceye uygun elemanların asıl limitleri birkaç yüz derece daha yukarda ancak hızlı eskimeye başladığından 1200'ü öneriyorlar. Benim 1200 derecelik fırınımda bir iki kere seramik işleri için 1250'ye kadar çıktım, bişey olmuyor  ;)

Kipmen Sanat web sitesi