Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem fırını

Ynt: Isıl işlem fırını
« Yanıtla #40 : 19 Mart 2011, 20:31:16 »
Canavar gibi olmuş eline sağlık. :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #41 : 19 Mart 2011, 20:48:46 »
 :2up elıne sağlık Eylem..  artık darısı başımıza dıyelım. maalesef elektırıkten anlamıyorum.  hazır alıcam yanı pamuk eller cebe    ;D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #42 : 19 Mart 2011, 21:09:09 »
taner abi sen malzemeleri temin et gerisini ben halederim
:)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #43 : 19 Mart 2011, 21:24:15 »
 ???  ,   tamamdır o zaman ıkı tane yapıyoruz sanırım ;)  ama elektırıkle ılgılı aksamı sen benı sunları al dıye yönlendıreceksın .Eylemden,de  hangı malzemelerı almamız konusunda yardım isteriz.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #44 : 19 Mart 2011, 21:27:53 »
eylem ustamdan isteriz malzeme listesini  malzemeleri tedarik edersin işçilik benden
çalıştığım fabrikada fırın var ondanda biraz kopyalarız :)

muratkucuk

• 483
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Kütahya
« Yanıtla #45 : 19 Mart 2011, 22:01:12 »
Elektronik malzemelerin teknik isimleri ve ne işe yaradığına dair bir liste olsa tadından yenmez bu başlık.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #46 : 19 Mart 2011, 22:34:47 »
esasen forumda bircok arkadaş mühendis bu ısıl işlem fırını olayını teknik dökümana döksek fene olmaz ve üyeler olarak elimizden geldiği kadar yapımına yardımcı oluruz

« Yanıtla #47 : 19 Mart 2011, 23:05:32 »
Aslında Eylemin burada yaptığı çok ciddi bir iş, yapacak olanlara doğrudan ciddi bir alt yapı ve deneyimsel destek oldu. Bence konuyu bir adım daha ileriye götürmeye yönelik bir girişim olsa dahada mükemmel bir iş yapılmış olur. Vakumlu fırın düşünüyorduk geçen yıl ama zaman bulup yapamadık. Forumdan yeni fırına başlayacak arkadaşlara öneririm, vakumlu fırın ( yada atmosfer kontrollü) bir çok konuda kolaylık sağlıyor, örneğin yüksek sıcaklıklarda östenizasyon isteyen çeliklerde dekarbürize olayını tamamen artadan kaldırıyor. Böylece malzemenin karbonu yanmasın diye kırk takla atmaya gerek kalmıyor vs vs vs.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #48 : 19 Mart 2011, 23:32:54 »
hocam bu büyüklükte bir fırın için vakum olayını düşünüyorumda fırının izolasyonu vakum acısından ve kablo cıkışları acısından bayağı bir yüksek meblalara ulaşır.

« Yanıtla #49 : 19 Mart 2011, 23:41:18 »
Özgür sen elektrikçisin, en dışa monte edeceğin sızdırmaz kabın elektrik geçişi için temas kontaklar kullansan kablo filan geçirmeylede uğraşmazsın... biraz maliyet artar haklısın ama kullandığımız çeliklere baktığında (D2 vs) modern çeliklerin hepsinde östenizasyon süresi uzun. işler kolaylaşıyor, sizi kışkırtayım da olursa bende yapacağım o yüzden birde :D :D

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #50 : 20 Mart 2011, 00:49:28 »
resiztans cıkışları basit bir şekilde cıkar aynı şekilde termokulp da cıkar fakat sıcaklık ve basınç önemli faktör olacaktır
izolasyonun cok iyi olduğu durumlarda malzemenin gövdesi en fazla 80 derece olmalıli elektrik izolasyonunu sağlıklı yapa bilelim
bunlar karşılandığı taktirde maliyet ucuzlar :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #51 : 20 Mart 2011, 01:34:41 »
Eveet...

Firin devresinin şeması. Bu şemanın kullanılan kontrolöre göre değişebileceğini unutmamak gerek.
« Son Düzenleme: 20 Mart 2011, 01:40:09 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #52 : 20 Mart 2011, 02:01:44 »
okulun labratuvarında bizim hocaların yapmış olduğu bi vakum fırını var. içersininde eylem abinin yapmış olduğu tarzda bir fırın dışta vakum tankı. ayrıntılarını sorabilirim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #53 : 29 Mart 2011, 14:09:17 »
Önceden farklı bir başlığa attığım bu mesajı yineleyeyim. Bu konuda sık sık soru aldığımdan sanırım bunun burada durması daha faydalı olacak...

Ustalık değil alın teri. Ne kadar google'da aradım, piyasada ne kadar dolandım bir bilseniz.

Gogıl-fu yaptım ve kendi yazdıklarımı buldum. Bulduklarımı harmanlayıp balyaladım:

eylem bey içi ytong galiba ytongun dışına seramik yünü kaplayıp saç tan bir kasamı yapacaksınız..

Elektrikli fırında ytong kullanmadım; tip23 tuğla kullandım. Doğru, dışına bir kat seramik battaniye sarıp sac bir kasaya koyacağım.

Fırının önden görünüşü (Hâlâ yarım...)

Eylem, sen kontrolor ve termokupla toplam ne vermistin ?

134 liraya profil kontrolörü (ENDA EPC4420) ve 50 A'lik SSR (Solid state relay) almıştım. Bana o kadar amper gerekmiyordu ama elde olan oydu, onu aldım. Karaköy'de Mühendisler Elektrik vs.vs. 'den aldım.

K tipi termokupl'u 30 küsur liraya mı aldım yokda o başka bir şey miydi hatırlamıyorum ama azami 30 küsur liraya olacaktı. Termokupl'u aldığım yerden kanthal rezistans, izolasyon boncuğu, 4 kanallı ocak taşı vs. de almıştım. Mekânın adını hatırlamıyorum ama belki Baykal olabilir. Alışverişi yaptığım mekan Karaköy'de Okçumusa Caddesinde. Rezistansı istediğiniz değer için sarıyorlar.

K termokupl

K termokupl

Kanthal rezistansı ben kaç wattlık ve kaç adet istediğimi söylemiştim. Mekandaki arkadaş da hemen makinede sarıp vermişti. 1700 watt civarı üç tane rezistans istemiştim. Çok tutmadığını hatırlıyorum. Hiç emin değilim ama 15-16 gibi bir şeydi sanki tanesi.  ::)

Mekan önceden de dediğim gibi Okçumusa Caddesi'nde bir yerdi.

Fotoğraftaki seramik borunun problem yaratabileceğini düşünüyorum. Telin arka tarafta kalan yarısının ısısı tuğla ve seramik arasında hapsolurmuş gibi geliyor bana...

Altıngöz galiba benim de tuğlaları aldığım yerdi...
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #54 : 29 Mart 2011, 16:16:23 »
firma ile görüştüm 
uygun zamanda gideceğim

firma ismi baykal rezistans
yetkili gültekin bey 0212 244 52 13
adres
Okçumusa Cad. Savcıbey Çıkmazı. No.3/A  Karaköy / İstanbul

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #55 : 04 Kasım 2011, 13:35:29 »
İzninizle ve zaruri ihtiyaçtan ben bu konuyu hortlatıyorum.

Eylem Hocama sorularım olacak.
En önemli sorum fırının iç boşluk hacmi ölçüleri nedir?
Tip 23 tuğlaların boyutları nedir?
Bu boyutsal bilgiler kullanılacak malzemenin metrajında çok işime yarayacak.

Bir diğer sorum, resimde ok ile işaretlediğim kapağın kıyısındaki o malzeme nedir?

By ertarda at 2011-11-04

Aslında doğru söylemek gerekirse kapağın konstrüksiyonunu tam anlamadım. Sizden kapak içindeki izolasyon katmanları hakkında açıklayıcı bilgi alabilirsem çok memnun olacağım.
Yardımlarınızı için şimdiden teşekkür ederim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
« Yanıtla #56 : 04 Kasım 2011, 23:34:10 »
Selam,

Kapak, yalıtım malzemesini tutan metal yapıyı olabildiğince basit çözmeye çalışınca böyle oldu. Gövde ve kapak birleşimi ısının kaçmasına imkan vermesin diye seramik battaniye ve seramik şeridi iç tarafa, gövde ile birleşimin olacağı tarafa koydum. Dış tarafa ise tuğlaları koydum. Tuğlalar battaniyeyi bastırsın diye. Tüm kapağı çepeçevre sacdan kestirip yapmadığımdan görüntü böyle anlaşılmaz oldu.

Kapak kesitini gösteren resimde acik mavi/turkuaz olan kısım tuğla, açık yeşil olan seramik battaniye, koyu yeşil olan seramik şerit, kırmızı kapağın dış yüzeyininin sacı, siyah kapağın iç tarafındaki metal çerçeve,
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #57 : 12 Kasım 2011, 09:36:49 »
Eylem Usta, çizim için çok teşekkürler.
Kapının konstrüksüyonunu gayet net anladım.

Şimdi de Emre'den bir isteğim olacak.
Emre senin fırının yukarıya doğru kalkarak açılan kapağının mekanizmasını anlatan bir fotoğraf yayınlarmısın?
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Hüseyin Tekinay

• 244
    • manassilah dekor gravür
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bodrum
« Yanıtla #58 : 12 Kasım 2011, 11:23:25 »
Bu iş beni aştı valla. Bıçak işini bırakıp Fuzuli' ye mi dönsem ne :-[
Meyleyleme ol yare ki ağyar eli değmiş
Efsürde olan gülde letafet mi bulunur

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #59 : 12 Kasım 2011, 11:46:12 »
Eylem Usta, çizim için çok teşekkürler.
Kapının konstrüksüyonunu gayet net anladım.

Şimdi de Emre'den bir isteğim olacak.
Emre senin fırının yukarıya doğru kalkarak açılan kapağının mekanizmasını anlatan bir fotoğraf yayınlarmısın?

Kipmen Sanat web sitesi