Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden Bıçak

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Eğeden Bıçak
« Yanıtla #40 : 04 Mart 2011, 17:40:48 »
iyisi 17-25 tl arası
hindistan malları 12,5 tl den başlıyor.
hurdanın kilosu 1-3 tl en az 3 eğe düşer
nerdeyse beleş :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #41 : 04 Mart 2011, 21:16:12 »
uğraşmayınn...!  sağlam pazarlık yapın alın bır duzıne  hem eğeleyın hemde bıçak yapın.  ;D
hurdacılara artık ıllet olmaya basladım. >:(
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #42 : 04 Mart 2011, 21:26:54 »
Kaan elde nasıl duruyor diye merak etmiştin, fotoğraf aşağıda.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #43 : 04 Mart 2011, 22:11:14 »
sefa hocam eğeye hiç ısılişlem yapmadınız ve ardından meneviş yaptınız acaba aşırı olan sertliği biraz daha aşağılara indirmek içinmi yoksa başka bir nedeni varmı.

« Yanıtla #44 : 04 Mart 2011, 22:20:00 »
Aynen düşündüğün gibi özgür, eğeler kendi sertlikleriylede kullanılabilir bıçak olarak ama o halde çok kırılgan bir yapıları var, özelliklede kesit kimi yerlerde inceldiği için risk biraz daha artıyor. Bunun önüne geçmek için menevişleme yapıp sertliği biraz daha düşürdüm ki sertlik biraz düşsün ve tokluk artsın .

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #45 : 04 Mart 2011, 22:36:58 »
sağ olasın hocam 200 derece yeterli olurmu meneviş için yoksa 250 mi yapsak
bu eğeler genelde w1 denmi yapılıyor.

« Yanıtla #46 : 05 Mart 2011, 01:47:52 »
Genelde W1 e denk gelen bir alaşım kompozisyonları var doğrudur. ben 250 derece civarında yaptığımda sertliği 61.5HRc ölçtüm, ardından bir meneviş daha yaptım ama sertliği ölçmedim sanırım59-60 civarındadır. bence deneyeceksen 300 derece yap daha tok olacaktır. 61.5 fazla, bu sertlik bir bıçak için kırılganlık sınırında.

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #47 : 05 Mart 2011, 12:37:38 »
Kaan elde nasıl duruyor diye merak etmiştin, fotoğraf aşağıda.
Ustam çok şık bir genel kullanım bıçağı. Günlük yaşamda kemerin üstünde yatay duran güzel bir kılıfla her daim belde taşınabilir. Kimsenin ruhu bile duymaz. Tekrar tebrikler harika olmuş.
Bu arada örme kabzalarla ilgili döküman bulamadım forumumuzda yada benim yaşlılığıma verin göremedim. Elinizde döküman varsa paylaşırmısınız rica etsem.
Cehalet Mutluluktur...

orhanbilgin

• 659
  • Orhan Bilgin
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #48 : 05 Mart 2011, 12:48:20 »
bu kadar güzel bıçakları gördükçe benim ilk bıçak bitmez gibi geliyor her gün işte oldu diyorum bi yeri gözüme batıyor :) elleriniz dert görmesin Sefa ustam çok güzel olmuş

« Yanıtla #49 : 06 Mart 2011, 00:38:43 »
Teşekkür ederim, çok abartılı bir işçiliği yok aslında ;) Kaan bu konunu uzmanı TT ( Turan Tactical) arkadaşımız aslına bakarsan ama o da şimdi askerde, bende döküman ne yazık ki yok, bunuda uydurmuştum biraz ;)

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #50 : 06 Mart 2011, 23:21:03 »
Hocam gerçekten tebrikler...

Gruba daha bugün aradığım bıçak markalarını sorup üyelerin yardımıyla bulabilmek ümidiyle katılmıştım ama sizlerin sanatınızı gördükten sonra hem biryandan utandım, hem de sizin gibi üstadları bulduğuma çok sevindim. Sizi gönülden kutluyor ve tebrik ediyorum, ellerinize sağlık...
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

« Yanıtla #51 : 06 Mart 2011, 23:58:57 »
Teşekkürler, ayrıca hoşgeldin.

Münir

• 176
  • Münir OKMAN
« Yanıtla #52 : 07 Mart 2011, 00:11:09 »
Teşekkürler Sefa hocam, bundan sonra takipçinizim....  :)
If you light a lamp for somebody, it will also brighten your own path.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #53 : 15 Nisan 2011, 22:39:56 »
Eski bir Black&Decker eğeyle çalıştım. Sefa hocamın verdiği kavisleri tutturamadım, ayrı konu, eğe testinde ilginç bir şeyle karşılaştım: ağız ve yanaklar sert, arası değil. Yakın plan resimden görüleceği üzere, eğe ağzın 2mm kadar içinden itibaren işliyor, sonra yanakta yine işlemiyor. Eğenin sadece dış 2mm'si sertleştirilmiş, içi yumuşak.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

« Yanıtla #54 : 15 Nisan 2011, 22:59:13 »
Dış kabuk sertleştirilmiş o zaman ::) kimi eğelerde üretim tekniği biraz farklı olabiliyor, eski eğelerin hepsi tam sertleştirilmiş olmasına karşın günümüz eğelerinin bazıları nitrürleme yöntemiylede yapılabiliyor demek ki sana bunlardan birisi denk geldi ^-^ neyseki farketmişsin ( nasıl farkettin?) yoksa işin sonunda daha çok canın sıkılabilirdi. Bence öncelikle yumuşak kısmı taşa tutup bir bak, eğer kıvılcımlar yıldız şeklinde patlamalarla çıkıyorsa demekki karbonu yüksektir, o zaman işleme devam et ve en son iş bitiminde yeniden tavlayıp sertleştir.

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #55 : 16 Nisan 2011, 04:45:23 »
Dış kabuk sertleştirilmiş o zaman ::) kimi eğelerde üretim tekniği biraz farklı olabiliyor, eski eğelerin hepsi tam sertleştirilmiş olmasına karşın günümüz eğelerinin bazıları nitrürleme yöntemiylede yapılabiliyor demek ki sana bunlardan birisi denk geldi ^-^ neyseki farketmişsin ( nasıl farkettin?) yoksa işin sonunda daha çok canın sıkılabilirdi. Bence öncelikle yumuşak kısmı taşa tutup bir bak, eğer kıvılcımlar yıldız şeklinde patlamalarla çıkıyorsa demekki karbonu yüksektir, o zaman işleme devam et ve en son iş bitiminde yeniden tavlayıp sertleştir.

Avuç taşlama ile çalışırken farketmedim, yıkama sonrasında o bölgede hafif bir sararma olmuş. Pas mı tuttu, niye orada tuttu, dur bir elde zımparalayayım derken, baktım o bölge farklı. Eğe testi yaptım, onda anladım. Fotoğraftan önce de yarım yuvarlakla uzun eksende giriştim ki belirgin olsun.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

burakciftci

• *
  • 28
  • Burak Çiftci
  • Meslek: İstatistikçi
« Yanıtla #56 : 28 Mayıs 2011, 16:28:09 »
sefa ustam gerçekten tebrikler cok güzel olmuş
bende aranıza orhanbilgin sayesinde yeni katıldım yakında bende ilk bıcağıma baslıcam insallah yardımlarınıza o zaman cok ihtiyacım olucak  :)

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #57 : 28 Mayıs 2011, 17:44:44 »
elinize sağlık
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

« Yanıtla #58 : 29 Mayıs 2011, 00:18:18 »
sefa ustam gerçekten tebrikler cok güzel olmuş
bende aranıza orhanbilgin sayesinde yeni katıldım yakında bende ilk bıcağıma baslıcam insallah yardımlarınıza o zaman cok ihtiyacım olucak  :)
Teşekkürler.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #59 : 17 Aralık 2011, 19:35:55 »
Merhaba. öncelikle konuyu hortlattığım için özür dilerim
ben de ilk bıçağımı yapmak için yola koyuldum. etrafta (kaynakçı hordasında)  çelik parçaları aradım ama tek bulduğum 10 mm kalınlığında bir kamyon makası. önce aynı şekilde spiral ile kazımayı düşünüyordum. ama istediğim parçayı kesmek için 1 saat uğraşmamın ardından parçayı yumuşatmakta çare buldum. sobaya attım ertesi gün sönen sobadan çıkardım. istediğim yumuşaklığa gelmişti.
önce profilini çıkardım (affınıza sığınarak aynı profili taklit ettim). sonra 10 mm fazla diye düşünerek kesici kısmı çift taraflı yontarak yaklaşık 5 mm düşürdüm. sonra da yine spiral kullanarak ağzını yaptım. nerdeyse bitti sayılır. sonra zımpara ile çizikleri yok etmeye çalıştım. bunun için ahşap şerit zımparası kullandım. yine bazı çizikler var ama çok derinler uğraşmayacağım.

sadede geliyorum. ;D
anlamadığım nokta ağız kısmını keskinleştrene kadar mı yontacaz yoksa 1 mm oluncaya kadar yontup sonra mı bileyliyecez?
ikincisi buna nasıl su verecem ;D