Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağı nerede kullanıyorsunuz? Bıçak ne içindir?

cem eser

• 752
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ereğli/KONYA
Ynt: Bıçağı nerede kullanıyorsunuz? Bıçak ne içindir?
« Yanıtla #80 : 25 Kasım 2016, 16:08:59 »
Konu eski ama bence güncelliğini yitirmemeli düşüncesi ile yorum yapmak istedim.
Ben bıçağı kampta yada avda yemek yaparken,odun kırarken,ateş yakarken,Balık tutarken,meyve yerken,kalem açarken,mantar toplarken,oyalanırken kısacası her zaman her yerde kullanıyorum.Hatta bazen arkadaşlarla bir yerlerde otururken kendimi elime bir tahta parçası almış,minyatür eşyalar yapmaya başlıyorum.Bu şekilde bir minyatür bağlama yapmışlığım bile  var :)

Bir avuç toprak,birazda suyum ben.
Neyimle övüneyim,işte buyum ben.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #81 : 25 Kasım 2016, 21:49:32 »
Herşey Serdar KILIC ile başladı. Sonun başlangıcı yani... bir bicakla medeniyet kurulur dedi ama bizim medeniyetimiz yıkıldı :) neyse konu eski ama biz yeniyiz yine de konuyu dağıtmayalım:) opinel 6carbon kabzasini işleyip yaktım bunu ve 6 inoxu pek yanımdan ayırmam. Sırt çanta
 Vardır ben nereye çantam oraya :) içi full+full hatta bir artı full daha :) yüksek bir meblağa aldığım Sürmene çakısından enZo bagger d2'ye, soyturk üstattan edindiğim dağcı modeli 5160a, 5 liraya aldığım ve hiç acımadan severek kullandığım bag bıçağı çakıya kendi yaptığım tactical küçük bıçaklarıma hepsi var. Bisikletimin,arabamın ve motosikletimin anahtarlıklarında 5 cm lik çakılarım her daim durur ve her an lazım olur. Ama sorun şu ki üretmek mi daha zevkli kullanmak mı? onceden sürekli motosiklet kampları dağ bisikleti gezileri yapardım ve her gezi icin özel iki tane bıçak yada çakı alırdım yanıma, yapacağım ise göre hemen hemen birini çıkarıp kullanırdım hatta bu gezilerde koleksiyonumun yarısını arkadaşlarıma kaptirmişlığım vardır. Ama maalesef bir  kere yapmaya başlayınca hiç durmuyorsunuz:) ve bu kez kullanmak icin asla zamanınız olmuyor. İmal etmekten kullanmaya vakit kalmıyor işin rengi değişmeye başlıyor vesselam
Beni bu guzel havalar mahvetti

Tolga Yıldız

• 146
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Ayvalık
« Yanıtla #82 : 25 Kasım 2016, 22:22:53 »
Ama maalesef bir  kere yapmaya başlayınca hiç durmuyorsunuz:) ve bu kez kullanmak icin asla zamanınız olmuyor.

Maalesef kısmına katılmasamda   :)  üretmekten keyif alan insanlar için durum böyle. Yiyecek İçecek Hizmetleri öğretmeniyim. Haftada 4 günü atölyemde uygulamalı ders veriyorum ve özellikle mutfak bıçaklarını elimden hiç düşürmüyorum. Bunun haricinde doğa gezileri vazgeçilmezim, soluklanacak bir saatim varsa kendimi dağ, bayır ormanın içinde buluyorum. Haliyle ordada bıçak (larım) yanımda oluyor.
"Bir gün mutlaka tüm Türk devletleri ile çin seddinde buluşacağız" Mustafa Kemal ATATÜRK

FATİH YILANCI

• 114
  • Meslek: Teknik ER
  • Yer: Rize / Çayeli (MAPAVRİ)
« Yanıtla #83 : 02 Ocak 2017, 15:53:49 »
Genelde bıçak taşımam ve hep küfrederim neden taşımadığıma. Kendime ait bir bıçağım şimdiye kadar hiç olamadı, yaptıklarım hep başkalarına gitti,
----Açıkçası kendi bıçaklarımı alabilecek kadar zengin değilim   ----;)
Ustam gördüm ve gülmeye başladım doğrusu
___Çam da bizim kozalak da___

berkpayat

• **
  • 58
  • Meslek: Müzisyen
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #84 : 07 Ocak 2017, 03:36:32 »
Ben hayallerimde kullanıyorum şimdilik bıçaklarımı. Bir kaç çakıdan öteye geçmemişti koleksiyon sevdam.  Esasen üretmek önemli olan. Aklınızda çizdiğinizi elinize alıp, başarabilmenin verdiği hazzı hissetmek. Daha sonra kime giderse, kimde kalırsa kalsın mühim değil. Yukarıdaki üstadımızın da dediği gibi, kendi bıçaklarını almak icin zengin olmak gerekir. Yaptıgım ilk bıçağımı hiç bir yerde kullanmamayı düşünüyorum. :) En iyisi bir Mora almak :)
"Kesik başlı bir gecenin sol yanında, sabahı kesen bir rüzgar gibi ayakta kalmak,
Ve sen rüzgar, sertleştirme içimdeki gazabın çiçeklerini!"

Aytuğ Talha

• 236
  • Hattat-Kemankeş..
  • Meslek: İnşaat Mühendisi
  • Yer: Amasya
« Yanıtla #85 : 07 Ocak 2017, 12:36:23 »
İlgilendiğim işlerin hepsinde bıçaklarımı ve çakılarımı kullanıyorum olmazsa olmaz diyebilirim hatta. Geleneksel okçuluk talimlerim sırasında ufak tefek ok tamirinde taşıdığım çakı güzel iş görüyor. Hat sanatında civa çeliğinden hat bıçağım kamış kalemin ağzını doğru açmama yarıyor. Kampa gittiğim zamanlarda ise çoğu işte bıçaklarım en iyi yardımcılarım oluyor.

Salih Can

• 35
  • Meslek: Havacılık
  • Yer: İstanbul ikamet Kırklareli memleket.
« Yanıtla #86 : 04 Mart 2017, 21:09:02 »
 Uzunca bir süre Çin malı bir noname devamında Sog auto clip, Opinel no 9 carbone ve Kershaw swerve en son da Bauhaus multitool  taşıdım. Multitool av çantamda her daim hala gezmekte. Son dönemdeki olaylar ve memleketin durumundaki sıkıntıdan dolayı son iki senedir üstümde taşımıyorum. Güvenlik vs hiç bir zaman  düşünmedim. Sanırım o zamanki amacımı tesbih taşımaya benzetebilirim. Nadiren bir şeyler kesiyordum işe yarıyordu.

Çin malı bir tarafı kaşık bir tarafı çatal olan çakı kılıfonda bir vaziyette arabadan hiç eksik olmaz. Arada kargodan alınan paketleri açar, fast food tarzı şeyleri arabada atıştırmama yardımcı olur. Ufak işler vesselam.
Daha çok kaşık çatalını kullanıyorum desem yeridir :)

Başına gelmedik kalmayan, dahası sahte olduğunun sonradan farkına vardığım bir Gerber ayıcık modeli  bıçağı evdeki tüm ağır ve kirli işlerde kullanıyorum. Örneğin kanırtılacak bişeylerde hindistan cevizi kırılması vs. Bıçak kırılmalardan dolayı takribi uçtan 2 cm kısaldı testere ağzında da diş namına birşey  kalmadı.

Avda yanımda bazen Mora clipper bazen de Robust olur. Denk gelemediği için henüz kaz ve keklik, değmeyi ben tercih etmediğim için de domuz haricinde etine değmedik av hayvanı kalmadı her ikisinin de. Balık temizlemek, arazide ufak tefek yemek işleri, tekne motoruna dolanan ağ ot temizliği, dal budak kesme, icab ettiğinde toprak eşeleme... Bu sebepten sık sık bileylerim ki  namlunun ağzı ve sapın hemen önünde kalan keskin kısmı arasında bariz gözle görülür fark var.

Bıçak ne içindir kısmı için yeri gelir ekmeğinizi kazandığınız tekneniz olur. Yeri gelir dal yontarken can sıkıntısını alır. Yeri gelir şehirde veya doğada hayatı kurtarır. Yeri gelir hediye olur, modelin görüntüsünden sebep arada çıkarıp sevmelik olur. Acizane düşüncelerim bunlardır.

Saygılarımla.

berke_625

• *
  • 22
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #87 : 02 Mayıs 2018, 22:42:43 »
'' O kadar bıçağı ne yapıyorsun?''  Repliğine maruz kalan tek ben değilimdir herhalde. Bıçak yanımdan ayırmadığım çakıdan tut taktik amaçlı bir bıçağa  kadar çok geniş bir alanı kapsar ve her bıçak aynı iş için uygun olmayabilir sanki
300 tl lik bit bıçak her işi yapmaya uygunmuş gibi konuşurlar.  Millet sanıyor ki evin her tarafında komando kasaturası var. Ben deniz 6-7 kesici alet(çakı, bıçak) sahibiyim bir kısmı ona buna hediye olarak gidiyor. Neyse iç dökme kısmından sonra geçelim bıçağı nerede kullanıyorum sorusuna:
Yeri gelir cebimdeki çakıyı elime aldığım dal parçasını yontmak için kullanırım yeri gelir sadece bıçağı kullanmak için elma keser yerim.  Canım sıkılır bıçaklarımı bilerim. Ara sıra evdeki salataları ben yaparım mobilyaların cılalarını kazımada kullanırım en son proje ödevimin görsellerini kesmek için opinel çakıyı kullanmıştım.   :D

CANER AKSU

• 75
  • 44
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #88 : 02 Mayıs 2018, 23:17:31 »
Eylem usta yıllar yıllar önce açmış konuyu. Ben de bir kaç ilave yapayım konuya bari.
LEATHERMAN WAWE
Şehirde sürekli ya belimde kılıfındadır ya da alien ve yıldız uç setleriyle çantamdadır. 2 farklı bıçağı, makası, tornavidası, eğesi, testeresi, büyük pensesi ile her işimi görüyor.

Bunun yanında ise ya 8-9 numara opinel ya da klasik denizli çakısı olur yanımda. Meyve soymak, ufak tefek kesme işleri için.
Son günlerde Cem Emir ustanın yaptığı çakıyı yanıma alıyordum ama biraz büyükçe bir çakı. 10cm kesici ağıza sahip. Malum İstanbul'da asayiş kontrolü çok fazla. Bir sıkıntı yaşamamak için birkaç haftadır yanıma almıyorum. Gerçi çantada ve kılıfında olunca bir sorun teşkil etmiyor ama durduk yere can sıkmaya da gerek yok. Küçük bir çakı da işimi görüyor.
Kamp için ise çok fazla seçeneğim var. Rui energy, moralarım, bir iki Bushcraft tarzı bıçağım, hoyratça kullandığım cold steel bushman bowie bıçağım falan. En kötü yanı seçmede zorlanıyor insan ne götüreceğini.

Şimdi farkettim ki boyun bıçağı eksiğim var. Bunun için de çok maksatlı kullanıma uygun bir tasarım yapıp bir ustayla imal etmek gerekecek.

osman kalpaklıoğlu

• *
  • 5
  • Meslek: serbest
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #89 : 20 Haziran 2018, 17:40:45 »
çakı ve bıçakları çok sevdiğim için konuyu yeni farkettim ama cevapsız kalamadım. öncelikle değerli ustalarımın hoşgörüsüyle....  Çocukluğumdan beri ilgim vardır bunlara ama adam gibi olanlarına.. öyle kelebek sustalı falan gibilerine değil. önceleri çakı bıçak markalı ne olursa alıyordum baktım olmuyor birazda kendim yapmaya çalıştım yada aldığım çakı yada bıçaklara kılıfyaptım. şimdilerde el emeği fabrikasyon olmayan hatta özel yapılmışları temin etmeye çalışıyorum. büyük bir vitrinim var ve orada muhafaza ediyorum. hergün üzerimde gittiğim yere göre (çakı yada bıçak) mutlaka alırım ayrıca el çantamda ve arabamda mutlaka vardır bunlar. hele av yada kamp için doğaya çıkıyorsam enaz bir bıçak ve iki yada üç çakım vardır yanımda. işin enteresan tarafı çevremde de güzel bir grup oluştu. Bu arkadaşlarla imalat aşamasında hertürlü paylaşımı ve sohbetinide yapıyoruz. Forumumuzuda yakından takip ediyorum. Güzel bilgi ve paylaşımlar için herkese teşekkür ederim. kendimde cesaret bulduğum zaman hoşgörunüzle yaptıklarımı (çakı bıçak ve kılıfları) paylaşmayı düşünüyorum.

Çağdaş Öz

• 133
  • Meslek: Öğretim Görevlisi
  • Yer: Bolu
« Yanıtla #90 : 29 Ekim 2018, 14:29:13 »
Evet hem bıçak hemde çakı kullanmaktan çok zevk alıyorum. Onları kullanırken işimi görsünde yerine koyayım diye kullanmıyorum. Kullanırken ilgili ve inceleyerek kullanıyorum. Malzemenin üzerinde bıraktığı etki beni çok ilgilendiriyor. Çocukluğumda çakılara çok ilgim vardı kolleksiyonum hala durur. Şu sıralar ise sabit namlulara ve deri işlemelere daha ilgiliyim. Nerede kullandığım sorusu ise daha çok avda diyebilirim.
Saygılar...

Bıcakcıdrn

• *
  • 33
  • Meslek: mühendis
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #91 : 26 Kasım 2018, 14:40:10 »
Et doğrama işlerini yapıyorum genellikle :D

Bıcakcıdrn

• *
  • 33
  • Meslek: mühendis
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #92 : 30 Kasım 2018, 12:48:15 »
Genellikle doğaya çıktığım zamanlarda.

mehmt

• 38
  • Meslek: Oto kiralama danışmanı
  • Yer: adana
« Yanıtla #93 : 28 Aralık 2018, 13:03:34 »
Aniden kesmek gereken kablo yada küçük işler için,ormanda bağda bahçede aniden gerektiği için ha arada da meyve soymak için çakı 

ugurluahmet

• *
  • 45
  • Meslek: Makine Mühendisi
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #94 : 12 Ağustos 2020, 21:47:56 »
kalıbına göre yapabileceği her işte kullanırım, domates dilimlerken, karpuzu yararken, et keserken, avda..