Bıçak Sanatı - Forum

Sıfıraltı işlemle ilgili bir soru.

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
  • Meslek: Öğrenci(makine müh.)
  • Yer: Kahramanmaraş
Ynt: Sıfıraltı işlemle ilgili bir soru.
« Yanıtla #40 : 26 Şubat 2018, 17:15:42 »
Sıfıraltı işlemle ilgili bulduğum bir tablo var.

Acaba D2'nin ısıl işlem sonrası sıfıraltı öncesi aşınma dayanımı kaç ? Bu değeri bulamadım :)
Aklımda başka sorularda var.
D2'ye kaç derecede ısıl işlem yapılmalı ?
Tablolara bakınca 1010 C'de en yüksek sertlik alınmış ama bu sıcaklıkta yeterince karbür oluşmamış gibi anlıyorum.
Kaç derecede  meneviş yapılmalı kaç defa (60HRC Sertlik için) 1 defa 250 derecede yapsak olmuyor mu :)
aklımda deli sorular... :D
o güzel insanlar , o güzel atlara bindiler ve gittiler.

yunus_cbn

• 1147
  • Yer: Manisa
« Yanıtla #41 : 26 Şubat 2018, 17:43:16 »
Derin sifiralti işlem karbonları bile Çıldırtıyor anladığım kadarı ile :2up
Beni bu guzel havalar mahvetti

« Yanıtla #42 : 26 Şubat 2018, 18:07:47 »
Yalnız dikkat etmek lazım, karbon denildiğinde yalın karbonlu çeliklerle karıştırmamak lazım, bu tablodaki karbon çelikleri alaşımlı karbon çelikleri. İkisi birbirinden farklı, bunlarda karbür yapıcı alaşım elemanları var  ;)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #43 : 26 Şubat 2018, 18:13:04 »
D2'ye kaç derecede ısıl işlem yapılmalı ?
Tablolara bakınca 1010 C'de en yüksek sertlik alınmış ama bu sıcaklıkta yeterince karbür oluşmamış gibi anlıyorum.
Kaç derecede  meneviş yapılmalı kaç defa (60HRC Sertlik için) 1 defa 250 derecede yapsak olmuyor mu :)
aklımda deli sorular... :D
Böhler tablolarında d2(k110) için 1020-1040 arasını tavsiye etmiş. Bildiğim kadarıyla sıfıraltı yapılmayacaksa kalıntı östeniti minimumda tutmak için aralıktaki en düşük dereceyi sıfıraltı işlem olacaksa en yüksek derece yada yakın bir sıcaklığı seçmek gerekiyor.
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2018, 18:16:18 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
« Yanıtla #44 : 26 Şubat 2018, 18:52:06 »
Böhler tablolarında d2(k110) için 1020-1040 arasını tavsiye etmiş. Bildiğim kadarıyla sıfıraltı yapılmayacaksa kalıntı östeniti minimumda tutmak için aralıktaki en düşük dereceyi sıfıraltı işlem olacaksa en yüksek derece yada yakın bir sıcaklığı seçmek gerekiyor.
Sıfıraltı işlem ne garip birşey :D
Sıfıraltı işlem yaptırmak istiyorum. Amacım; oluru varsa D2'den en yüksek verimi almak.
Kalıntı östenitten olabildiğince kurtulup martenzit yapmak, tanelerin düzenli dağılmasını sağlamak ve 60HRC :)
Bir sürü tablo inceledim ısıl işlemi yüksek derece de yapınca (mesela1070C) sıfıraltı ve meneviş(232C) sonrası sertlik değeri 56HRC oluyor en yüksek :)
1070 C de ısıl işlem yapılmış devamında sıfıraltı işleme girip çıkan malzeme 250 derece de meneviş yapılsa 60HRC olabilir mi? :)

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
« Yanıtla #45 : 26 Şubat 2018, 20:15:05 »

Osman Bey dediğiniz şekilde special heat treatment için steel properties bölümünde bilgi verilmiş :)
Şimdi özel ısıl işlem ve sıfıraltı işlem bitince 3 defa 500 derecede meneviş mi yapılacak?

Tablolar da var bakılmaz istenirse
tamamı için : http://www.schmolz-bickenbach.com/fileadmin/user_upload/public_images/Brochures/Cold_work_tool_steels_GB.pdf
Sadece D2 için : http://www.schmolz-bickenbach.co.za/fileadmin/user_upload/_SCHULUNG_/Sudafrika/Data_Sheets/Coldwork_Steel/thyrodur_2379.pdf

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #46 : 27 Şubat 2018, 02:20:01 »
Yalnız dikkat etmek lazım, karbon denildiğinde yalın karbonlu çeliklerle karıştırmamak lazım, bu tablodaki karbon çelikleri alaşımlı karbon çelikleri. İkisi birbirinden farklı, bunlarda karbür yapıcı alaşım elemanları var  ;)
Pardon hocam o1 de alaşımlı Çelik, haklısınız:)

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #47 : 27 Şubat 2018, 02:34:02 »
Sıfıraltı işlem ne garip birşey :D
Sıfıraltı işlem yaptırmak istiyorum. Amacım; oluru varsa D2'den en yüksek verimi almak.
Kalıntı östenitten olabildiğince kurtulup martenzit yapmak, tanelerin düzenli dağılmasını sağlamak ve 60HRC :)
Bir sürü tablo inceledim ısıl işlemi yüksek derece de yapınca (mesela1070C) sıfıraltı ve meneviş(232C) sonrası sertlik değeri 56HRC oluyor en yüksek :)
1070 C de ısıl işlem yapılmış devamında sıfıraltı işleme girip çıkan malzeme 250 derece de meneviş yapılsa 60HRC olabilir mi? :)

Emre bey aslında benim düşündüğüm gibi düşünüyorsunuz sizde. Benim de amacim d2’nin gerçek performansını yakalamak... yüksek sertlik, yüksek agiz tutuşu agiz dayanımı, nispeten iyi bir tokluk... lakin anladığım kadarı ile sifiralti işlem yaptırmak bile cok zorken derin sifiralti işlem yapacak yer bulamayız. Bizde de o imkanlar olmadığına göre hiç bir zaman d2’nin gerçek performansını yakalayamayacagiz anlaşılan.
3-5 sene önce aldığım İspanyol Enzo Bagger D2 bıçağımın imalat aşamasında fabrikası muhtemelen bütün proseslere harfiyyen uymuş olsa gerek ki onca seneye rağmen sürekli bir şekilde yontma yapmasına rağmen hala körelmedi. Tam olarak koldaki kılları almıyor yarısını kaçırıyor ama yontma be kesme işinde yaptığımız aldığım bütün bıçaklardan daha iyi. Bazen acaba diyorum bizde d2’nin bu performansına tam olarak ulaşabilsek muhtemelen belki de başka hiç bir Çelik kullanmazdım belki de. Bilmiyorum belki de hala kesebilmesinde iri karbur yapısının etkisi olduğu kadar belki de tasarımının da etkisi olabilir belki de full dışbükey taşlamasının da etkisi olabilir. Ama şunu söyleyebilirim ki farklı kategoride olmasına rağmen m390 dan bile daha zor körelecek anlaşılan bizim enzo bagger d2  ;)

emremg46

• 135
  • Emre GÜZELGÖRÜR
« Yanıtla #48 : 27 Şubat 2018, 15:09:36 »

Emre bey aslında benim düşündüğüm gibi düşünüyorsunuz sizde. Benim de amacim d2’nin gerçek performansını yakalamak... yüksek sertlik, yüksek agiz tutuşu agiz dayanımı, nispeten iyi bir tokluk... lakin anladığım kadarı ile sifiralti işlem yaptırmak bile cok zorken derin sifiralti işlem yapacak yer bulamayız. Bizde de o imkanlar olmadığına göre hiç bir zaman d2’nin gerçek performansını yakalayamayacagiz anlaşılan.
3-5 sene önce aldığım İspanyol Enzo Bagger D2 bıçağımın imalat aşamasında fabrikası muhtemelen bütün proseslere harfiyyen uymuş olsa gerek ki onca seneye rağmen sürekli bir şekilde yontma yapmasına rağmen hala körelmedi. Tam olarak koldaki kılları almıyor yarısını kaçırıyor ama yontma be kesme işinde yaptığımız aldığım bütün bıçaklardan daha iyi. Bazen acaba diyorum bizde d2’nin bu performansına tam olarak ulaşabilsek muhtemelen belki de başka hiç bir Çelik kullanmazdım belki de. Bilmiyorum belki de hala kesebilmesinde iri karbur yapısının etkisi olduğu kadar belki de tasarımının da etkisi olabilir belki de full dışbükey taşlamasının da etkisi olabilir. Ama şunu söyleyebilirim ki farklı kategoride olmasına rağmen m390 dan bile daha zor körelecek anlaşılan bizim enzo bagger d2  ;)
Biraz bu tam performansı istiyorum biraz da bu işlemlere dahil olamayacağım için kaygım var :)
D2 ve türevi ısıl işlem basamaklarını amatör olarak halledemediğim çeliklerle uğraşmam bir süre :)
Mangalda ısıl işlem candır :D

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #49 : 04 Mart 2018, 12:50:03 »
Bilgisizliğimi maruz görün. Türkiye'de derin sıfır altı işlem yapan bir yer var mı?

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #50 : 05 Mart 2018, 00:03:22 »
Bilgisizliğimi maruz görün. Türkiye'de derin sıfır altı işlem yapan bir yer var mı?
Ah keske olsa ne iyi olurdu

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #51 : 05 Mart 2018, 08:11:39 »
Neredeyse tüm ısıl işlem firmaları...
#1 in High Performance Tool Steel

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #52 : 05 Mart 2018, 11:16:20 »
Sercan bey  - 185derece ve aşağısında bahsediliyor. Benim denk geldiklerim hep "- 70" - "- 80" derecelerde yapılan sıfıraltı işlemler sıvı azotla -185dereceden aşağıya inen bir yer söylerseniz özel çeliklerimizi oraya gönderelim.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2018, 11:20:58 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #53 : 05 Mart 2018, 12:21:55 »
http://www.alper.com.tr/hizmetler/isil-islem/kriyojenik.html

Reklam vermek gibi olmasın ama -140C indiklerini yazıyor. Gönderen var mı acaba?

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #54 : 05 Mart 2018, 12:27:40 »
http://www.alper.com.tr/hizmetler/isil-islem/kriyojenik.html

Reklam vermek gibi olmasın ama -140C indiklerini yazıyor. Gönderen var mı acaba?

Alper sıl işlemi arayıp sordum. Paslanmazlar kilosu 5TL, toz metaller kilo 20TL, kriyonojik kilo başı 2TL imiş. Gebze'ye gönderebilirsin dediler.

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #55 : 05 Mart 2018, 17:21:03 »
Bir saniye şimdi aklıma takılan bir kaç nokta var
1-bu firma Bohler gibi ısıl işlem ve sifiralti işlem hizmetleri ki veriyor.
2- bireysel olarak gönderdiğimiz 1-2 kg bıçakla uğraşırlar mi?
3- daha önce bu firma ile çalışan arkadaşlarımız var mi?

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #56 : 05 Mart 2018, 20:56:18 »

Ben denemelikte olsa 1kg göndermeyi düşünüyorum.

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #57 : 05 Mart 2018, 20:57:23 »
Özel çelikten kastınız nedir?

Sercan bey  - 185derece ve aşağısında bahsediliyor. Benim denk geldiklerim hep "- 70" - "- 80" derecelerde yapılan sıfıraltı işlemler sıvı azotla -185dereceden aşağıya inen bir yer söylerseniz özel çeliklerimizi oraya gönderelim.
#1 in High Performance Tool Steel

yunus_cbn

• 1147
« Yanıtla #58 : 05 Mart 2018, 21:07:59 »

Ben denemelikte olsa 1kg göndermeyi düşünüyorum.

Lütfen sonuçlardan bizi haberdar ederseniz seviniriz. Hayırlı haberlerinizi şimdiden bekliyorum

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #59 : 05 Mart 2018, 21:20:37 »
Özel çelikten kastınız nedir?
Derin sıfıraltıyla performansı artacak tüm yüksek alaşımlı çelikler.  ;D D2den başlayıp M390 gibi toz metallere giden geniş bir aralık var.
Sorumda dikkat çekmek istediğim özel çelikler değilde derin sıfıraltı işlemdi.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram