Bıçak Sanatı - Forum

Sıfıraltı işlemle ilgili bir soru.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
Ynt: Sıfıraltı işlemle ilgili bir soru.
« Yanıtla #60 : 05 Mart 2018, 21:31:13 »
Bir saniye şimdi aklıma takılan bir kaç nokta var
1-bu firma Bohler gibi ısıl işlem ve sifiralti işlem hizmetleri ki veriyor.
2- bireysel olarak gönderdiğimiz 1-2 kg bıçakla uğraşırlar mi?
3- daha önce bu firma ile çalışan arkadaşlarımız var mi?

Ben denemelikte olsa 1kg göndermeyi düşünüyorum.

Lütfen sonuçlardan bizi haberdar ederseniz seviniriz. Hayırlı haberlerinizi şimdiden bekliyorum

Isıl işleme İzmir Bohler'e kriyonojik için Alper ısıl işleme göndermeyi düşünüyorum. 1 aydan evvel gönderemem gibi duruyor şimdilik ama gönderirsem sonuçları yazarım buraya.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #61 : 05 Mart 2018, 21:36:13 »
Kriyojenik işlemin etkili olması için sertleştirme işleminden hemen sonra yapılması gerekiyor.İzmir Böhlerden geldikten sonra yapılacak işlem çok etkili olmayacaktır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #62 : 05 Mart 2018, 21:44:42 »
Kriyojenik işlemin etkili olması için sertleştirme işleminden hemen sonra yapılması gerekiyor.İzmir Böhlerden geldikten sonra yapılacak işlem çok etkili olmayacaktır.

O zaman Alper isîl işleme güvenip göndercez artık.  8)

Sercan ÖZDEMİR

• 106
  • Meslek: Met. Mlz Müh.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #63 : 05 Mart 2018, 22:14:20 »
Gönderin bana yardımcı oluruz.

yalnız şu var.

D2 ile toz metal paslanmazları aynı kefeye koymayın.

Özel çelikten kastınız nedir?
Derin sıfıraltıyla performansı artacak tüm yüksek alaşımlı çelikler.  ;D D2den başlayıp M390 gibi toz metallere giden geniş bir aralık var.
Sorumda dikkat çekmek istediğim özel çelikler değilde derin sıfıraltı işlemdi.
#1 in High Performance Tool Steel

Sercan ÖZDEMİR

• 106
« Yanıtla #64 : 05 Mart 2018, 22:19:32 »
Bu arada...

bıçak meraklıları için teknik bir kılavuz hazırladık.

www.transfernow.net/6199p1222mf4

incelemenizi öneririm...

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #65 : 06 Mart 2018, 11:02:03 »
Bu arada...

incelemenizi öneririm...

Kriyonejik işlem yapıyor musunuz? Dökümanda yazıyor ama. Siz nerde çalışıyorsunuz?

Sercan ÖZDEMİR

• 106
« Yanıtla #66 : 06 Mart 2018, 13:04:02 »
Yapıyoruz.

Bu arada...

incelemenizi öneririm...

Kriyonejik işlem yapıyor musunuz? Dökümanda yazıyor ama. Siz nerde çalışıyorsunuz?

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #67 : 19 Mart 2018, 12:05:26 »
Tam bu konuyla alakalı değil ama, bu başlığı okuduktan sonra kafamda oluşan fikir ile harekete geçtim ve ısıl işleme hazır bekleyen 3 adet büyükçe mutfak bıçağı ve bir adet de mini dağ-bayır bıçağını ısıl işlem+sıfıraltı işleme göndermek üzere Bursa Böhler'i aradım. İsteklerimi söyledim ve fiyat istedim. Sıfıraltı işlem Bursa şubesinde yokmuş. Gebze'ye gönderilmesi gerekiyormuş. Fakat konuştuğum yetkili bana şunu sordu, "Sıfıraltı işleme gerçekten ihtiyacınız var mı?" Bu soru üzerine biraz teknik konuların üzerinden geçti kendisi. Gerçekten ilgililer, bu konuda firmayı taktir ettim. Fakat bilgilendirmenin sonunda farklı bir soru işareti oluştu kafamda, normalizasyon. Yani sıfıraltı işlem opsiyonel fakat normalizasyon olmazsa olmaz gibi bir kanı oluştu kafamda. Çalışılan parçaya, girintili-çıkıntılı olmasına, çalışılan hıza bağlı olarak normalizasyon yapılmalı, sıfıraltı işlem çok da elzem değil gibi bir kanı oluştu bende. Bir de hangi işlemin yapılmasını istediğime benim karar vermem gerekiyormuş. Yani sıfıraltı işlem istiyorum yada normalizasyon istiyorum diye belirtmem gerekiyormuş. Peki dedim, siz parçayı görseniz, bana tavsiye verebilir misiniz buna normalizasyon gerekir yada buna sıfıraltı işlem gerekir diye, ona da birşey söyleyemem dedi.

Benim sorum ise şu; Bu aşamalar için bir standard yok mu? Yoksa her yiğidin bir yoğurt yemesi gibi tarz farklılıkları olması normal mi? Siz de taktir edersiniz ki sıfıraltı işlem başlığını okuyunca bu kesin faydalı ve yapılması lazım diye düşünüyor insan. Aynı şey normalizson için de geçerli. Peki biz neye göre karar vermemiz gerekiyor hangi işlemin yapılması gerektiğine?

« Yanıtla #68 : 19 Mart 2018, 13:10:10 »
Çok basit ve anlaşılır bir temele göre hareket etmek yararlı; Paslanmaya dirençli martenzitik çeliklerin hiçbirine ( N690, N695, AEB-L, M390 vs vs.) normalizasyon uygulanmaz. Karbon çeliklerinin ise hepsine ( ck75, 1090, 80CrV2, O2, W1 vs vs.) uygulanmalıdır.
Isıl işlem merkezinde Sana bilgi veren kişi normalde bunu zaten bilmeli ve söylemeli, örneğin; N690 a normalizasyon istiyorum sorusuna " o çeliğe normalizasyon yapılmaz" demeli.

orkunaydin350

• *
  • 1948
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #69 : 20 Mart 2018, 09:14:59 »
Yanıtınız için çok teşekkürler hocam. İyi niyetli olarak "tarz farklılığı" vardır, her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır demek istiyordum fakat durum o kadar hafife alınacak kadar önemsiz değil. Demekki yüzyüze konuşmuş olsak ve ben o anda adama profillerimi bıraksam çöp olarak geri alacaktım...

Bir işi hobi olarak yapanlar ile o işi profesyonel olarak yapanlar arasındaki ilgi-alaka farkı bazen kabul edilemez seviyede oluyor.

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #70 : 16 Mayıs 2018, 18:04:32 »
Alper ısıl işleme gönderemedim. Kendim yapabileceğim kanaatine vardım sanki.

Konuyu okuduktan sonra hep yaptığımız bıçaklara sıfıraltı ısıl işlemi yapmazsak sanki bıçak eksik kalacak gibime geliyor. Mükemmeliyetçilik var ruhumda biraz. Sıvı azon tankı fiyatlarına baktım bir hayli yüksekler fakat alınamayacak kadarda değiller. Birde internette sıvı azot satılıyor 100tlye 10lt. Konuda bahsi geçen azotla aynı mıdır? Yoksa internettekiler tarım için gübre midir? Bilmediğim konu ise azot tankı yetiyor mu? Yani internetten aldığım azotu tanka koyup bıçaklarıda içine daldırıp 24 saat bekletiyorum işlem tamam mı? Çok mu basitleştirdim yoksa. :)

Youtube'daki bir iki video.
https://m.youtube.com/watch?v=0-M7wkBcPrg
https://m.youtube.com/watch?v=yu_QfIj5kp0

Gaza geliyorum görünce böyle.
« Son Düzenleme: 16 Mayıs 2018, 18:24:00 Gönderen: wmasterfriend »

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #71 : 16 Mayıs 2018, 18:40:54 »
İnternette satılan azotlu sıvı gübreler işe yaramaz onlar dediğiniz gibi gübre.
Azot tankınızı aldıktan sonra bulunduğunuz bölgede bulunan bir tesisten(habaş vs.) sıvı azot doldurmanız lazım.Sonra ısıl işlemini yaptığınız bıçağı azot tankının içinde koyup derin sıfıraltı işlemini yapmış olursunuz.Tekrar belirtmekte fayda var sertleştirme işleminden hemen sonra yapılmalı.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #72 : 16 Mayıs 2018, 19:06:02 »
Teşekkürler Osman. Inşallah birgün yaparım.

Peki kaç kez kullanılabilir sıvı azot tek seferlik mi?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #73 : 16 Mayıs 2018, 19:14:29 »
Azot tanklarının dökümanlarında günlük buharlaşma miktarı yazıyor.20-30ltlik tanklarda günlük 0.2lt kadar buharlaşma oluyormuş.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

wmasterfriend

• 171
  • Abdurrahman
« Yanıtla #74 : 16 Mayıs 2018, 19:52:05 »
Sağolasın tekrardan.