Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımpara makinesi tasarımı

Ynt: Bant zımpara makinesi tasarımı
« Yanıtla #120 : 26 Ekim 2014, 00:35:57 »
Manyetik tablaya örnek olabilecek bir tabla elimde var, ama elektromanyetik değil. Düzenek aslında basit, mıknatıs gurubu bir kol yardımıyla yüzeye sürülüp/ayrılıyor, yüzeyden ayrıldığı zaman da tozlar dökülüyor zaten. Eski bir tezgah parçası, çok isterseniz fotoğraflayıp paylaşayım  ;)

« Yanıtla #121 : 26 Ekim 2014, 00:39:03 »
Eklemek isterim, hatırladığım kadarıyla bu Neodyum mıknatıslar belli bir sıcaklıktan sonra ( 80 derece olabilir) galiba kendini bırakıyordu, aklımda kalmış.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #122 : 26 Ekim 2014, 00:40:50 »
Vallaha Sefa hocam bizde çok merak ediyoruz :) Daha çok teorik olarak düşünüyoruz ve bu teorileri sağolsun ustalarımızın paylaşımları ve yardımları ile birleştirmeye çalışıyoruz. Birkaç gündür tabla hareket sistemlerini  düşünüyorum. Kafamda bitmediği için resimlere de geçmedim. Bu konuda yardım ve fikirlere de ihtiyacım var. Liner hareket ile sağ sol hareket işini netleştirdik ama yukarı aşağı ve ileri geri vidalı hareket sistemi kullanacağım. Bu hareketi oldukça kısa tutma taraftarıyım. Sonuçta çok az bir derinlikte taşlama yapılacak. Tabla vidalı sistem haricinde manüel olarak da ileri geri hareket edecek. En son tablayı ayağa monte etmeye karar verdim. Böylece makine dönse bile tablayı döndürmemize gerek kalmayacak.
Gelelim soruya. Bu sistem için nasıl bir tipte ve adımda vida kullanılmalı?

Bu sıcaklık olayını araştırmakta fayda var demek ki.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #123 : 26 Ekim 2014, 00:41:32 »
Her mıknatıs belli bir sıcaklığın üzerinde demanyetize oluyor bildiğim kadarıyla. Çok ısınan sabit mıknatıslı elektrik motorlarındakiler örneğin.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #124 : 26 Ekim 2014, 00:46:58 »
o zaman tablaya da 2 su borusu çekilecek Salim ustam. bu iş iyice yokuş olmaya başladı :)
genelde bu şekilde sistemlerde trapez yada kare diş kullanılıyor.adım konusuna gelecek olursak benim dükkana gitmem gerek ama makina imalatıyla daha fazla ilgili olan ustalarımız daha iyi fikir verebilir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #125 : 26 Ekim 2014, 00:52:30 »
Sorma Tarık ustam :) En başta bu şekilde planladık ama yinede tablayı en sona bıraktım. Bakalım bu hafta birde makineci arkadaşlara uğramam gerekiyor.

« Yanıtla #126 : 26 Ekim 2014, 00:54:15 »
Tam anlayabildim mi bilmiyorum; Tablayı aynen mengene örneğindeki gibi mi hareket ettireceksin  ;) ( ayrıca da sürerek )

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #127 : 26 Ekim 2014, 00:58:07 »
Aynen Sefa hocam. Teknik resim kurallarını görmezden gelin kabaca bir çizim yaptım :)

« Son Düzenleme: 26 Ekim 2014, 01:15:30 Gönderen: Salim Türk »

« Yanıtla #128 : 26 Ekim 2014, 01:19:32 »
Bu gayet güzel olur, uzunca bir kare vida veya trapez vida kullanırsan, kurs boyunu istediğin kadar uzatabilirsin  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #129 : 26 Ekim 2014, 01:27:44 »
Sefa hocam aslında çok fazla talaş vermediğimiz için vidayı çok fazla uzun kullanmayı düşünmüyorum. Aynısı yukarı aşağı hareket içinde kullanılacak. Yukarı aşağı vidanın adımını ve boyunu daha büyük tutmayı planlıyorum. Ortadaki sarı hareketli parçaya dikey hareket monte edilecek. Bu dikey kısma da lineer arabası monte edilecek. Sağa ve sola lineer yardımı ile serbest hareket edebilecek. Böylece taşlama aparatıda yapılmış oluyor. Hedef bu :)  Bir defa zahmete girip diğer aparatları zahmetsizce yapmayı planlıyoruz.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #130 : 26 Ekim 2014, 01:38:51 »
Trapez veya kare vida olması konusunda katılmıyorum bence bu noktada en önemlisi adımı olmalı 1 diş gibi zaten üzerine ton gibi bir yük binmeyecek aşırı yüke maruz kalması gibi bir risk te yok düşünmen gereken mümkün olan en ince diş ve çevirme kolu skalasındaki taksimat  olmalı bu durumda 1 diş bir örnek olabilir 360 derece çevirdiğinde 1mm paso vermiş olursun 180 derecede 0,5 mm 90 derecede 0,25 , 45 derecede 0.125 gibi düşünmelisin ama taksimatı küsürlü yaparsan paso ilerlemeyi tam olarak yapabilirsin.. daha önce de konuştuğumuz gibi ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #131 : 26 Ekim 2014, 01:43:57 »
Aynen katılıyorum, bunu konuşmuştuk bir ara. İleri hareketin hem serbest hemde vidalı olmasının sebebi bu aslında. Vida döndürüldüğünde min ilerleme olmalı. Yukarı aşağı harekette ise adım daha büyük olsun diyorum. Kullanılan aparatlara baktığımda yukarı aşağı hassasiyet gerektiren bir ihtiyaç yok. Bu mil makine üzerine konulur ise bu sefer makine döndüğünde tablayı da döndürmemiz gerekecek. O yüzden mil ayağa monteli olacak. Mili tablanın alt noktasına bağlanır ise yukarı aşağı 20cm lik bir hareket yeterli. Gerçi hala düşünüyorum :)
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2014, 01:47:21 Gönderen: Salim Türk »

Kaya

• 2867
« Yanıtla #132 : 26 Ekim 2014, 01:45:54 »
Ayrıca dişte ki boşluk oluşacağı endişesi kafana takılırsa vida saplamanın içinde döndüğü somunu sabitlediğin parçanın iki yanından kontra edebilirsin kolda boşluk olduğu takdirde kontra somunları sıkıştırmak suretiyle boşluğuda her zaman alabilmen mümkün ..
Kafana takılan konuyu sana bir kroki ile izah edebilirim...

« Yanıtla #133 : 26 Ekim 2014, 02:25:28 »
Kaya, kare diş olmaz dediğinde farkettim ki ben konuyu tamamen farklı anlamışım  ::) bence de ince diş, hatta whitworth ince diş kullansan boşluk olmaması açısından daha da iyi mi olur bilmem.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #134 : 26 Ekim 2014, 02:52:30 »
Hocam whitworth kullanımıda olabilir dediğim gibi adım tur ilişkisini düşündüğümden yuvarlak olabilmesi için metrik olarak düşündüm  mesela paso ilerletme kolunda her 3.6 derecede bir çizgi düşünürsen bir çizgi paso verdiğinde 0.01 ilerlemiş olacaktır .whitworth dişlerin sürekli kullanımda daha çabuk aşındıkları üzerine bir sohbetimiz olmuştu 55 derece olmasının aşınması üzerine etkisini bir türlü anlamak istememiştim ama öyle olduğunu söylemişlerdi..

« Yanıtla #135 : 26 Ekim 2014, 02:57:18 »
Aşınma konusunda bir fikrim yok ama sonuçta burada dişler sıkma baskısı görmeyeceğinden yani neredeyse yüksüz olacağından yine de aşınma olur mu dersin ( yağlamayı söylemiyorum bile)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #136 : 26 Ekim 2014, 03:33:34 »
Hocam yükten ziyade sürekli ileri geri kullanım taşlama yaparken çıkacak tozlar ve aşındırıcı etkileri tekrar eden hareket burda ölümcül olacaktır bunun için somun için toz ve yağ keçesi kullanılabilse ömrü kat be kat artmış olurdu..

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #137 : 26 Ekim 2014, 05:53:34 »
salim ustam çizimdeki parçaların orantısı doğruysa, sarı hareketli parçanın boyu ve eni biraz kısa gibi,kızak boşluklarını da düşünürsek , hareket yönüne doğru uzun olması iyi olur.saplama çapı 14mm veya 16 mm gibi olursa saplamanın uçlarıda torna olacak bi pay kalır. diş adımı M2 diş düşünülebilir. burda hazır vida bile kullanılabilinir.sert istersen 12.9 sertlikte bulabilirsin.Ayrıca bi sabitleme topuzuda iyi olurdu. boşluklardan oluşan titreşimi almak için.bu çizim bana küçük fireze mengenesini hatırlattı,eni 8 cm ve hertarafı taşlanmış ama hareket vidası kare diş ve hızlı.selamlar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #138 : 26 Ekim 2014, 12:27:10 »
Yok resim orantılı değil, öylesine bir çizim. Konuyu açıklamak adına hızlıca çizdim. Sarı parçanın boyu artması gerekiyor zaten. Çünkü bu parça aynı zamanda yukarı aşağı hareket eden mekanizmada da aynı görevi görecek. Bunun genişliğini 50 veya 60mm olarak düşünüyorum. Hazır vida kullanmak fikri oldukça mantıklı. Ayrıca sarı parçanın oynama yapmaması için kanal açılması veya farklı bir sistem kullanmak gerekiyor. Sabitleme topuzu da mantıklı. Dün gece yatarken düşündüm de çok fazla ince diş kullanmaya da gerek yok. Çok hassas işlerde doğrusal hareketi ölçmek için mutlaka bir ölçü aleti kullanmak gerekiyor. Ya kompratör  kullanılacak yada dijital cetvel. Çok uygun fiyata dijital cetvel bulunabiliyor. Hiç olmadı bir kumpas modifiye edilir bunun için. Çizimleri dijital cetvel kullanılabilirliğini hesaplayarak yapacağım.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #139 : 27 Ekim 2014, 23:27:42 »
Matkaba küçük çaplı silindir zımparayı takıp devri arttırınca o iş zaten halloluyor.
on numara bir fikir ustam çok sağol.ben elle eğelerken,zımpara yaparken deyim yerindeyse canım çıkıyordu.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."