Bıçak Sanatı - Forum

Potalı direnç Fırını

kavgam61

• *
  • 3
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: trabzon
Potalı direnç Fırını
« : 15 Aralık 2014, 19:52:31 »
       Sayın Hocalar;

Adım Fikret,Karadeniz Teknik Üniversitesi Makina Müh. son sınıf öğrencisiyim.Tasarım projesi olarak hocamdan ergitme ocağı tasarımı aldım.Bu fırında alüminyüm-çinko ve ötektik Al-Si gibi alaşımları 1000'C de Potalı direnç fırını yapacağım.Bununla ilgili bana yardımcı olabilecek  bilgiler verebilirseniz çok çok mennun olur ve minnettar kalırım.10kg kapasiteli olucak,hesaplarla alakalı yardımcı olursanız çok mennun kalırım fiyat listesi malzemeler falan.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9514
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Potalı direnç Fırını
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2014, 20:00:01 »
Hoşgeldiniz.

Fikret Bey ile bu konuda mesajlaşmıştık ama soruyu ortaya sorduğu bence daha iyi oldu. El elden üstündür ne de olsa.

Fikret Bey, "Fırının amacı ergitme mi yoksa eritme mi?" diye sorayım. Çünkü ergitme cevherden metalin eldesidir (izabe ocağında olduğu gibi), eritme ise metalin basitçe sıvı hale geçişidir diye biliyorum. Yada terimler benim düşündüğümden farklı mı kullanılıyor?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

kavgam61

• *
  • 3
« Yanıtla #2 : 15 Aralık 2014, 20:05:44 »
     Cengiz Bey

Ergitme,Metalleri, ergime sıcaklığı üzerinde ısıtarak katı durumdan sıvı duruma geçirme işlemi.Yani ikisde aslında aynı =) Bende okulun ilk yıllarında karıştırıyordum.Öncelikle bu forumu bulduğum için ben çok mutlu oldum,gerçekten harika işler yapıyorsunuz buradaki tüm görevleri abileri,dostları tebrik ediyorum.Bende bundan sonra elimden geldiğince bu forumda olacağım ve elimden geldiğince yardımcı olacağım şuan eksiklerim var maalesef bunları çok hızlı bir şekilde gidermeye çalışıyorum.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 15 Aralık 2014, 20:33:36 »
Hoşgeldiniz.

Fikret Bey ile bu konuda mesajlaşmıştık ama soruyu ortaya sorduğu bence daha iyi oldu. El elden üstündür ne de olsa.

Fikret Bey, "Fırının amacı ergitme mi yoksa eritme mi?" diye sorayım. Çünkü ergitme cevherden metalin eldesidir (izabe ocağında olduğu gibi), eritme ise metalin basitçe sıvı hale geçişidir diye biliyorum. Yada terimler benim düşündüğümden farklı mı kullanılıyor?

Eylem Bey'in bahsettiği olay aslında bu karıştırılan 2 konuyu çok güzel açıklamış aslında. Ergitme temel olarak eriyikten ayrıştırma gibi düşünün, sanayide de ocaklar temel olarak 2 şekilde olur zaten birini ergitme için diğerlerinide bekletme olarak kullanırlar yani birisinde ergitme yapıp kompozüsyon ayarlanır diğerlerindede sıvı olarak bekletmeye alınır sıvı metal, kısaca eritmede bildiğiniz eritme olur  ;) Ergitmede de eriyik halde ayrıştırma yada kompozüsyon düzenlemesi esastır.
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

kavgam61

• *
  • 3
« Yanıtla #4 : 15 Aralık 2014, 23:46:38 »
Kanthal rezistans teli kullanmak istiyorum. Yaptığım hesaplara göre 10 kg alüminyum alaşımı eritmek için gerekli olan Q=3,216 kWh ve R= 15,05 buldum.Buna göre kaç m tel kullanmam lazım yani hesaplar konusunda yardımcı olabilecek birisi varmı acaba?