Merhaba,
Nedir, ne değildir diye oradan oraya gezinirken, HAMON konusunun bu forumda önemli bir yer tuttuğunu düşünmeye başladım.
Bu arada Japon kardeşlerimizin hamon paternleriyle ilgili bu resmi buldum.
Öğrenmeye çalışırken bir de benim için hazine değerinde olan Japon Kılıcı Terminoloji Sözlüğü'nü buldum.
Bu şekilde bir sürü sözlük var ama bu bence kullanımı kolay olan bir tanesi.
http://www.samuraisword.com/glossary/#sŞimdi gelelim kıymetli kardeşlerimizin hamon paternlerine:
SUGUHA – Straight temper line Düz Hamon/Meneviş paterni
NOTARE – Wavy hamon. Large, medium, small, or irregular. Dalgalı hamon. Büyük, orta, küçük veya düzensiz.
GUNOME – undulating hamon Dalgalı/İnişli çıkışlı/Ondüleli hamon
Şimdi bu madde gerçekten düzeltme gerektirebilir. Yine de ben elimden geleni yapayım.
Midare'lerin temel özelliği düzensiz paternde olmaları. Ama bir çok farklı ustanın yarattığı ekollerle isimlendirilen şekilleri var. Google ederseniz, görsellerde fikir edinebilirsiniz. Amacımız görerek öğrenmek olmasa daha derine de girebilirdik, ama burada yazı az, resim bol olmalı. Bu resimdeki hamon hangisine girer ben bilemedim. Hepsinin tek tek çevirisini yapmayacağım.
MIDAREBA – Irregular hamon patterns. Many varieties. Düzensiz Hamon paternleri. Çok farklı şekilleri mevcuttur.
MIDARE CHOJI – Irregular clove seed shapes in hamon. Düzensiz karanfil çekirdeği şekilli hamon.
MIDARE GASHIRA – Irregular tops of midare patterns – some high, some low. Düzensiz (alçaklı yüksekli)tepecikler(veya yukarı doğru kıvrımlar) içeren patern.
MIDARE KAGERO – Slightly wavy suguba hamon by Bizen Kanemitsu.
MIDARE KOMI SUKOSHI KAERU – A short boshi return.
MIDARE HOKKOKU GOKORO – Small points in Bingo groups hamons.
MIDARE no AHSI HASAKI ni NUKERU – Ashi touching edge.
MIDARE ITO – Thin lines of nie like sunagoshi in Bingo hamon.
MIDARE SANJU – Triples lines mixed in Bitchu midare patterns.
MIDARE UTSURI – Irregular reflection spots in hada.
ve son olarak;
SANBONSUGI – Three cedar trees pattern hamon. Kanemoto. Üç sedir ağacı paterninde hamon.