Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara çeşitleri ve kullanım alanları

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Zımpara çeşitleri ve kullanım alanları
« : 23 Aralık 2014, 12:48:47 »
Soru-Cevap başlığına da alınabilecek bir başlık. Moderatör arkadaşların takdiri hangisiyse öyle olabilir.

Pek çok zımpara çeşidi var. Silisyum oksit, alüminyum oksit, zirkonyum, seramik. Bu zımparaların kullanım yerleri nelerdir? Örneğin sadece zirkonyum oksit zımparayla bir bıçağın tüm aşamaları yapılabilir mi? Ya da düşük gritlerde x, yüksek gritlerde y şeklinde ayrım yapılabilir mi?
Halihazırda yapmaya çalıştığım eğeden bıçak projemde matkap ucuna bağladığım 40 kum zirkonyum zımparayla elde ettiğim yüzey inanılmaz pürüzsüz. E haliyle niye herkes bunu kullanmıyor ki, diyorum. Ustalarımızın bir bildiği var ama ne?

murat sönmez

• 286
  • Meslek: dzkk mhd
  • Yer: bandırma balıkesir
Ynt: Zımpara çeşitleri ve kullanım alanları
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2014, 13:28:06 »
Aynn size katiliyorum... bnde matkap ucuna 80 100 120 ve 150 olarak sonlamdirdim..eldede 220 360 500 zimparalari kullandim inanilmaz cabuk bitti isim..

« Yanıtla #2 : 23 Aralık 2014, 21:36:10 »
Bu zımparalarla ilgili bir yazı hazırlayacağız ama el atamadık bir türlü, biraz daha sabredin  ;)

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #3 : 23 Aralık 2014, 21:59:02 »
Bu zımparalarla ilgili bir yazı hazırlayacağız ama el atamadık bir türlü, biraz daha sabredin  ;)

Merakla bekliyoruz Sefa Hocam.

« Yanıtla #4 : 23 Aralık 2014, 22:40:57 »
Valla bununla ilgi detaylı yazı fikrini ortaya atan Osman ve Emin dir, topun birazını da bana attılar ama tembellikten henüz daha girişemedim, yani suç bende biraz   ::)

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #5 : 23 Aralık 2014, 23:02:48 »

Sayın sefaçabuk:

Hem metal işleri, hem de tesviyecilik meslek teknolojisi kitaplarında, hatırımda kaldığı kadarıyla ölçme ve kontrol kitabında ve makine bilgisi kitaplarıda vardı.
Şimdi bu derslerin adı yok ama yıllık proğramdan çıkarılmadıysa birinin içindedir.

Açıklamalarıyla anlattığımı biliyorum, bakardım ama bulunduğum yerde kitapların hiç birisi yok, siz şu an da görevdesiniz bulmak daha kolay olur.

Birde bakanlık basımı tamamı norlardan oluşan çizelgeleri kapsayan "metal işleri el bilgisi" diye bir kitapçık vardı.
Bu kitapçıkta bir zımpara taşının üzerinde yazan numara ve harflerin açıklamaları vardı.   

« Yanıtla #6 : 23 Aralık 2014, 23:12:11 »
Murat Hocam, haklısınız kitaplarda vardı, onlardan da yararlanarak daha geniş kapsamlı bir yazı planladık zaten. Çok sağolun.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2014, 16:19:12 »
Murat hocam acele etmeyecen bekleyip görecegiz

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #8 : 24 Aralık 2014, 16:58:10 »
Takipteyim....

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2014, 17:04:08 »

İlginç bir bulgu, teşekkürler Durukan,
Zımparalarda birçok kalite var:
1- Al oksit 40 kumdan 220 kuma kadar bantlar genelde çok agresif olmasına rağmen zımpara bezine tutunuşu zayıf oluyor, zımparaladığınız malzeme sert çelik ise hızla bant körleşiyor. Ancak hızlı körleştiği ve malzemeyi çok derin çizmediği için özellikle kabza malzemelerinde birincil tercihim.
2- Zirkonyum (mavi) bantlar ozellikle yüksek alaşım çeliklerinde ve paslanmazlarda sertleştirilmemiş ise uzun ömürlü ve agresif bir seçim. Ancak karbür yapısı yoğun D2 çeliklerde çelik yumuşakken bile hızla körleşiyor...
3- Seramik bantlar (engineered abrasives): Yurt dışından getirttiğim seramik bantlar muhteşem, Norton'un blaze bantlarını kullanmaya başladım, üretim hızım belki 5 kat kadar arttı, zımpara maliyetim de ciddi olarak düştü. Şimdiye kadar tek bir 60 kum blaze bant ile fırın yapımında saatlerce zımpara yaptığım halde iki bıçağı rahatlıkla bitirdi, sertleşmiş AEBL çeliği tereyağı gibi aşındırıyor günlerdir kullanılmış olmasına rağmen....
4- Özel aşındırıcı plastik bantlar. Yine yurt dışından aldığım 3M trizact bantları ile nerdeyse el ile zımparalanmış gibi sonuçlar alabiliyorum. Özellikle paslanmaz çelikler ve demir dışı metallerin 220 kum sonrası ince zımpara işlerinde yüzey düzleme ve polisaja hazırlama öncesinde vaz geçilmezim. Sanırım bir tanesi yıllarca dayanır. Şimdiye kadar sadece 2 tane farklı kum trizact bant kullandım, 20-30 bıçak geçirmiştir ancak hala iş görüyorlar..
5- Klingspor'un "cork" bantlarını kullanmaya başladım, özellikle 400 kumdan 800 kuma kadar çok düzenli polisaj yapıyor. Yurt dışındaki bıçakçılar elle bitirilmemiş bıçaklar için son polisaj olarak 800 kum "cork" bant üzerine yedirilmiş polisaj pastası ile geçiyorlar. Tam anlamıyla muhteşem bir bitirişi var. Daha polisaj tozu sürmedim banta, biraz körleşince sürmeyi düşünüyorum. 5-6 yıldır aynı "cork" bantı kullanan bir sürü bıçakçı var. Polisaj pastası sürüldüğü sürece hayat boyu (en azından bantın bezi bozulana kadar) kullanılabilir.

Bunun dışında engineered aşındırıcılı bantlar (mühendislik eseri bantlar) aslında özel tasarımlı AlO bantlar, ancak çok özel reçine ve 3 boyutlı kum yerleşimi çom uzun ömürlü ve temiz işler çıkarmak için birinci sınıf. Daha almadım bunlardan. Bunun dışında çok agresif ama az ömürlü silisyum karbür bantlar ve scotch-brite bantlar dışında deri kayışlar da var. Daha önce kullandığım zirkonyum j-flex bantları bir araları Hermes markası altında Türkiyede bulabiliyordum, son yıllarda her halse kriz yüzünden sanayinin gerilemesi ile pek getirtmiyorlar. Aklınızda bulunsun 3m, Norton veya Klingspor bant bulursanız bunlar dünyanın en kaliteli ürünlerini üretiyorlar, gözü kapalı alabilirsiniz...

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2014, 17:40:03 »
Hocam hazırlayacağınız yazıda zımpara temizlik ve bakımına bir paragraf ayırırsanız. Kauçuk kullanımı varmış. Bilgim bu kadar.  ;D

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #11 : 24 Aralık 2014, 17:46:24 »
Hocam hazırlayacağınız yazıda zımpara temizlik ve bakımına bir paragraf ayırırsanız. Kauçuk kullanımı varmış. Bilgim bu kadar.  ;D
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6408.msg125889#msg125889  :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
« Yanıtla #12 : 24 Aralık 2014, 17:57:04 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6408.msg125889#msg125889  :D

Ah Osman!

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #13 : 24 Aralık 2014, 18:35:30 »
Ah Osman!
İyi anlamda mı bu ''Ah Osman!''  yoksa ::)
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2014, 18:37:10 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

hüseyin75

• 935
  • Yer: kirobasi yaylasi silifke yaş 30
« Yanıtla #14 : 24 Aralık 2014, 18:43:13 »
Ben bazi kumlari norton beyaz kum kuru zimpara kagidi kullaniyorum memnunum . Adres m.marangizdan aldim

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #15 : 24 Aralık 2014, 18:52:24 »
Zimpara markalarinada degenirsek güzel olur. Ornegin atlas nasil

hüseyin75

• 935
  • Yer: kirobasi yaylasi silifke yaş 30
« Yanıtla #16 : 24 Aralık 2014, 19:26:28 »
Bazi markalar ahsapta iyi bazilari metalde iyi degisiyor cogu seyde oldugu gibi zimpara markalarinin urettigi urunler de fiyat performans dogru orantili gibi geliyor fiyat arttikca performansta artiyor . Ne icin kullanacagimiz da cok onemli nortonun 150 kumu atlasin daha yuksek kumuna denkgeliyor gibime geldi. Polisajdan onceki kumlarda norton iyi is cikartiyor dayaniklilik olarak. Atlasi buyuk kumlarda tercih ederim. Simdiye kadar bir bicak icin harcadigim zimpara kagidiyla ustalarimiz daha cok is yapardi. Acemiliyimden. :'(

« Yanıtla #17 : 24 Aralık 2014, 20:29:02 »
Defalarca söylemişimdir, zımpara da hiç maceraya gerek yok SAIT alın keyfinize bakın.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #18 : 24 Aralık 2014, 21:17:05 »
Defalarca söylemişimdir, zımpara da hiç maceraya gerek yok SAIT alın keyfinize bakın.

+1 Sait performans olarak gayet iyi.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #19 : 24 Aralık 2014, 21:23:44 »
Rhino da öyle. Ben ahım şahım fark görmedim. Rhino sipariş ettim, mağazadakiler işgüzarlık edip, Rhino olmayan kumları SAIT ile kapatmışlar. Böylece hem SAIT hem de Rhino zımparalarım oldu.

Gerçi mağazadakiler de haklı, ha diye 3000 yaprak birden sipariş edince... Eski yatağın altı zımpara kolileri ile doldu. :)

Artık bana bol bol indirim kuponu gönderiyorlar! ;)
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2014, 21:29:20 Gönderen: egeleme_rampasi »