Bıçak Sanatı - Forum

balta bileme

burakc

• *
  • 6
  • Meslek: ögrenci
  • Yer: hatay
balta bileme
« : 03 Şubat 2015, 23:19:27 »
Cumleten s.a. 3 adet balta sahibiyim.hatayda sicak demurci buldum ve 2 adet balta satin aldim ve hayatimda bukadar keskin balta gormedim.ege ile kolayca keskinlesiyor.
Sorunum ucuncu baltada.agzi ege tutmuyor.uzerinde sicak damgasi var.altinors yaziyor.bu baltayi keskinlestirmek icin illa carka mi vurmak lazim?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: balta bileme
« Yanıtla #1 : 03 Şubat 2015, 23:36:13 »
Bir iyi bir kötü haberim var. Kötü haber, o eğe ile keskinleşen KESKİN balta var ya, o balta falan değil! :D

İyi haber, eğe tutmayan gariban var ya, hah işte asıl balta o!

Forumdaki bileme konularını okuyun önce, çark ehil olmayan ellerde ağızları mahveder. Soytürk Ustam profesyonel bileyici, ona danışabilirsiniz.

burakc

• *
  • 6
  • Meslek: ögrenci
  • Yer: hatay
« Yanıtla #2 : 03 Şubat 2015, 23:39:19 »
 :D

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 03 Şubat 2015, 23:42:58 »
Doğrusu öyle ama bilenmeyene iyi bakın  ;)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #4 : 04 Şubat 2015, 06:59:46 »
Hatayda sıcak demirciyi nerden buldunuz?

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 04 Şubat 2015, 10:07:37 »
Genelde bu tip baltalar helede anadolu usulü sıcak demircilerde uretilenleri biraz kara düzen ısıl işleme tabi tutuluyor. Ne normalizasyon çevirimi nede menevişleme var. Kömürden yedigi kükürttte cabası. Rengine göre kızdır , sonra yanmış atık motor yağına sok gitsin. Kullanılan malzemelerde (GENELDE) zaten en alt sınıfdan düşük karbonlu çelikler.  Baltada darbe dayanımı çok önemlidir fakat saydığım nedenlerden eğe tutmayan iyi sertlik almış fakat uygunmeneviş yapılmamış bir balta çalışma esnasında ucundan kırıklar verecektir. o yüzden ege ile test edip bu en iyi balta denmesi cokda gercekci olmaz. Diger yumuşak kalmış baltada ise kırılma yerine agzının  dönmesi , yani uc kısmının hafif yanlara dogru bukulmesi vaki bulabilir ki buda istenmeyen bir ozellik. O yüzden iyi bir baltayı denerken "KAYISI KÜTÜĞÜ" üzerinde test etmeden emin olmayın. 

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #6 : 04 Şubat 2015, 10:14:38 »
Baltada darbe dayanımı çok önemlidir fakat saydığım nedenlerden eğe tutmayan iyi sertlik almış fakat uygunmeneviş yapılmamış bir balta çalışma esnasında ucundan kırıklar verecektir. o yüzden ege ile test edip bu en iyi balta denmesi cokda gercekci olmaz.

+1 O ihtimali atlamışım, doğru söylediniz. Ama deneme yapmadan önce iki baltanın da bilenmesi gerekmiyor mu? Altınörs damgalı baltayı internette arattım daha sonradan. Denizli-Yatağanda yapılmış bir balta da bu damgayı buldum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 04 Şubat 2015, 11:39:23 »
Demircilerde menevişleme adımının olmadığı görüşüne katılmıyorum. Her biri aynı özeni belki gösteriyordur belki göstermiyordur ama ben bile dayım vasıtasıyla dedemin yaptığı menevişleme yöntemini öğrendim ve demircilerin de bu yöntemi uyguladığına denk geliyorum.

Baltalara, alaşımlı çelikten yapılan bıçaklara yapıldığı gibi fırında menevişleme yapılmamakta. Zaten fırının verebildiği üniform bir menevişleme, ustanın elde yapabildiği etkiyi verebilmekten uzak. Tabi bunun da doğru yapılması da yine el melekesi ve gözlem ile olduğundan dolayı her biri aynı kalitede olmayabilir yahut üstünkörü bir üretime denk gelmiş olabilirsiniz. Daha fazla bilgi için içten menevişleme konusunun üzerine gidebilirsiniz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #8 : 04 Şubat 2015, 11:58:54 »
benim gordugum demircilerde menevişleme su verdikden sonra kısa bir süre tekrar ısıtmakdan ibaret. Elbette dedeniz gibi sanatını hakkı ile icra eden meslek erbabı yoktur demek degil. Tabi bu kısa süreli menevişte benim kendi ocagımda yaptığım birçok denemede gordüğüm menevişin sadece üsteki miimetrenin altında seviyelerde kaldığı. Bunu menevişlediğim parçaları kırıp iç yapısını inceleyerek gördüm. tabi bu konuyu geçmişde emre ustanın yazılarında okumuştum. Yurtdışıda ustaların yaptıkları balta çekiç gibi eserlerde sap kısmına kızgın bir demir geçirerek menevişlemeye bıraktıklarını biliyorum yani ısı en esnek olması gerekn bolumden sert olması beklenen bolume kadar kademeli larak meneviş yapıyor gibibirşey. ama bunu gezip gordugum demircilerde rastlamadım.

bu arada "stilh timpersports"  kullanılan yarışma baltalarının bilenmesi konusunda genelde kullanılan ekipmanda şu şekilde , belki fikir verir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #9 : 04 Şubat 2015, 13:47:58 »
benim gordugum demircilerde menevişleme su verdikden sonra kısa bir süre tekrar ısıtmakdan ibaret. Elbette dedeniz gibi sanatını hakkı ile icra eden meslek erbabı yoktur demek degil. Tabi bu kısa süreli menevişte benim kendi ocagımda yaptığım birçok denemede gordüğüm menevişin sadece üsteki miimetrenin altında seviyelerde kaldığı. ...

İçten menevişleme yöntemindeki adımları ve püf noktasını yakalamadığını düşünüyorum. İçten menevişlemede çekiç, balyoz, balta vb. büyük kütleli ve kesitli alet, menevişleme için bir kez daha ısıtılmaz. Su verme tavına getirildikten sonra alete hem yerel olarak su verilir (differential quenching) hem de ardından yerel olarak da menevişlenir. (differential tempering) Bu menevişlemede de yüzey (ve balta vb. kesicide ağız; çekiç, balyoz, madırga vb.de baş) menevişlemeden en az etkilenen kısımdır, en çok değil.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #10 : 04 Şubat 2015, 13:49:45 »
Baltaların su verdikten sonra yeniden ısıtıldığını görmediğinden dolayı menevişin olmadığını zannediyor olmayasın?
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #11 : 04 Şubat 2015, 14:28:42 »
Eylem usta bu içten meneviş prosedürünü tam anlamadım , dedenizin tekniği nasıl birşey. yani bilmediklerimizi tekmil etmek için soruyorum. Yerel su verme derken kesici ağızı mı sadece ısıl işlem sıvısına batırıyoruz?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #12 : 04 Şubat 2015, 14:39:50 »
Tembellik yapıp alıntı yapıyorum. Gerçi PDF'in formatı kötü olduğundan yazıyı düzeltmek daha çok zamanımı aldı ama olsun:

Alıntı
İçten Menevişleme

Keski, baskı, nokta, keser, balta, çekiç vb. araç ve takımlarda yalnızca bazı kısımlar soğutularak sertleştirilir. Soğutularak sertleştirilen kısım sudan çıkarılır. Parçanın soğutulan tarafı soğutulmamış tarafın sıcaklığı ile tekrar ısınır. Bu kısım, istenilen meneviş rengini alınca parçanın tümü sıcak su veya yağa daldırılır. Bu işlem, daha çok çeliklerin kısmen sertleştirilmesi istenen yerlerde yapılır. Yapılan bu işleme içten menevişleme denir.

Kaynak: MEGEP - METAL TEKNOLOJİSİ - YÜZEYLERİ RENKLENDİRME VE PARLATMA
http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/yuzeyleri_renklendirmeveparlatma.pdf
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #13 : 04 Şubat 2015, 14:56:47 »
iyi güzelmiş teşekküler

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #14 : 04 Şubat 2015, 16:06:23 »
 Bazı yerlerde "çifte su verme" diye geçen işlem bu içten menevişleme tekniğinin halk ağzındaki adı  mı, yoksa başka bir şey mi kasdediliyor ?

Tembellik yapıp alıntı yapıyorum. Gerçi PDF'in formatı kötü olduğundan yazıyı düzeltmek daha çok zamanımı aldı ama olsun:

Alıntı
İçten Menevişleme

Keski, baskı, nokta, keser, balta, çekiç vb. araç ve takımlarda yalnızca bazı kısımlar soğutularak sertleştirilir. Soğutularak sertleştirilen kısım sudan çıkarılır. Parçanın soğutulan tarafı soğutulmamış tarafın sıcaklığı ile tekrar ısınır. Bu kısım, istenilen meneviş rengini alınca parçanın tümü sıcak su veya yağa daldırılır. Bu işlem, daha çok çeliklerin kısmen sertleştirilmesi istenen yerlerde yapılır. Yapılan bu işleme içten menevişleme denir.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/metal/moduller/yuzeyleri_renklendirmeveparlatma.pdf
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #15 : 04 Şubat 2015, 16:07:53 »
Bunda birden çok tav olmadığından bu değildir diye düşünüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #16 : 04 Şubat 2015, 18:40:20 »

Alıntı
İçten Menevişleme

Geçen sene keski almak için bir demirciye girdik bir arkadaşla. Demirci keskinin ucunu ocakta ısıtıp suda kesintili su verdi. Sonra tam soğutmadan gazeteye sarıp verdi bize. Eğer tam soğutursam kırılır dedi adam.

Yani yontem alıntıda yazanla aynı

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #17 : 04 Şubat 2015, 22:46:59 »

Arkadaşlar, unutulmaması gereken bir şeyde odun baltalarının ağzının çok sert olmaması gerektiği. Aksi takdirde sert olursa ağaç üzerinde rahat çalışamazsınız, daha doğru tabiri ile ağacı sarmaz balta.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #18 : 04 Şubat 2015, 22:59:03 »
Hah! Konu bileme ise, işin ustası geldi sonunda. Eee Üstad, ne yapmalı arkadaş?

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #19 : 05 Şubat 2015, 22:38:15 »
Hah! Konu bileme ise, işin ustası geldi sonunda. Eee Üstad, ne yapmalı arkadaş?

Rica ederim Mustafa abi, ustası demeyelim de heveslisi diyelim ;)  Bence arkadaşın elindeki eğe yiyen baltaları ağaç kesme işlerinde gönül rahatlığı ile kullanabilir ( çivi, taş v.b sert cisimlere dikkat ! ). Diğer sert olanı da kamp, kemik gibi işler için iş görür. Baltada ağız bilenmesi tabi ki de dışbükey ( bence her ikisi içinde en ideali  :2up )