Bıçak Sanatı - Forum

Tavlama Çeşitleri

Tavlama Çeşitleri
« : 17 Ocak 2010, 19:08:23 »


TAM TAVLAMA
Bu tür tavlama, çeliğin uygun sıcaklıkta ısıtılmasını ve faz dönüşümü için yavaş soğutulmasını ( daha çok fırında) içerir. Soğutma oda sıcaklığına kadar devam eder.
Tam tavlama taneleri küçültmek, sertliği düşürmek, işlenebilirliği arttırmak, elektrik ve manyetik özellikleri iyileştirmek için yapılır.
Ötektoid altı çelikler tam tavlama için A3 ( üst kritik) sıcaklığının 10-20 derece üzerinde ısıtılır. Faz dönüşümü tamamlandıktan sonra fırında yavaş soğutulur. Soğutma hızı, alaşımlı çelikler için 30-100 derece/saat, alaşımsız karbon çelikleri için 200derece/saat alınır.
Ötektoid üstü çeliklere tam tavlama işleminden kaçınılır, genellikle uygulanmaz. Bu tür çeliklerde, yavaş soğutma sonucu, tane sınırlarında sementit ağı oluşur. Sementitin sert ve kırılgan olduğunu biliyoruz. Sementiti kesici takımlar kesemez, sadece koparır, dolayısıyla işlenebilirliği olmayan sert bir yüzey kalitesi oluşur. Bu nedenle ötektoid üstü çeliklere tam tavlama yerine küreselleştirme tavlaması uygulanması tercih edilir.

KÜRESELLEŞTİRME TAVLAMASI
Özellikle ötektoid üstü çeliklerin mekanik işlenebilirliğini iyileştirmek için kullanılan bir tavlama yöntemidir. Bu tavlama çeşidinde, sementit tabakaları yüksek sıcaklıklarda kırılarak uçlarından yuvarlaklaşıp küreler halinde ayrılırlar. Bu olaya küreselleştirme denir. Genel olarak uygulanan yöntemler,
1-   alt- kritik sıcaklığın hemen altında bir sıcaklıkta uzun süre bekleterek.
2-   Alt-kritik sıcaklığın hemen altında ve üstünde arka arkaya ısıtılıp soğutulmayla
3-   Alt-kritik sıcaklığın hemen üstünde ısıtma ve sonra ya fırında çok yavaş soğutmayla, ya da kritik sıcaklığın hemen altında bekletmeyle
4-   Tüm karbürlerin çözüldüğü minimum sıcaklıktan sementit ağı oluşmayacak şekilde uygun bir hızla soğutma ve sonra 1 veya 2 numaralı yöntemi uygulamayla ( mikroyapılarında sementit ağı içeren ötektoidüstü çeliklere)

Çelik parçalarda minimum sertlik, maksimum süneklik veya maksimum mekanik işlenebilirlik ( yüksek karbonlu çeliklerde) önemli ise, küreselleştirilmiş yapı en uygunudur. Düşük karbonlu çeliklere mekanik işleme için bu tav uygulanmaz. Bu tip çeliklerde küreselleştirilmiş yapı çok yumuşak ve yapışkandır. Böyle bir yapı, talaş kaldırma sırasında kesici takımın çelik parçaya dalmasına ve takım ucunun aşırı ısınmasına neden olur, aynı zamanda parça da sıvanma gözlenir. Bununla beraber düşük karbonlu çeliklere, soğuk çekme işlemini ( boru yapımı, tel çekme vs) daha kolay yapabilmek için küreselleştirme uygulanabilir.

İZOTERMAL TAVLAMA
Bu işlem çeliğin A1 ( alt-kritik) sıcaklığı üzerinde, uygun bir sıcaklıkta, östenitleme yapılmasını ve hemen sonra A1 sıcaklığı altındaki dönüşüm sıcaklığının aniden soğutulmasını kapsar. Dönüşüm tamamlandıktan sonra çelik oda sıcaklığında serbestçe soğutulabilir. İzotermal tavlama tam tavlamaya göre iki yönden daha üstündür, birincisi, işlem süresi kısadır. İkincisi, dönüşüm sabit sıcaklıkta gerçekleştiğinden metalin mikroyapısı daha düzenlidir.
Pratik nedenlerden dolayı izotermal tavlama iki ayrı fırında uygulanır. Birinci fırında östenitleme işlemi, ikinci fırında faz dönüşümü gerçekleştirilir.

YENİDEN KRİSTALLEŞTİRME TAVLAMASI
Bir çeliğe soğuk işlem yada işlemler uygulandığında sertliği artar, kırılgan hale gelebilir veya dokuda gerginlikler oluşur. Doğal olarak sürekli soğuk işlenebilirliği azalır. Soğuk ilem görmüş çelikler 600 derecenin üzerinde tavlanırsa, yeni ve gerilimsiz taneler oluşur, çelik tekrar elastikiyet ve dayanıklılık kazanır.
Yeniden kristalleştirme sıcaklığı yalın karbon çeliklere 500-700derecede, alaşımlı çeliklere 600-800 derecelerdedir. Soğuk biçimlendirilmiş yumuşak ve orta sertlikteki çeliklere 550-650 derecede, sert çeliklere 600-700 derecede ön ısıtma  veya son ısıtma yapılır. Yeniden kristalleşme sıcaklığı ne kadar yüksek seçilirse, tam yeniden kristalleşme için gereken zaman o oranda azalır. Örneğin bir alaşımsız çelikte yeniden kristaleşme 700derecede 5 dakika olsa, bu süre aynı çelik için 600 derecede yaklaşık 2 saat olacaktır, ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; sıcaklığın artmasıyla birlikte kaba tane oluşumu da hızlanır.
Yeniden kristalleşme için yapılan tavlama, tüm soğuk haddelenmiş düşük karbonlu saclara uygulanır.

GERİLİM GİDERME TAVLAMASI
Dökümden, kaynaktan, mekanik işlemlerden ve sıcak veya soğuk şekil değiştirmelerden sonra malzemelerde iç gerilmeler oluşur. İç gerilmeler sürekli işlenebilirliği zorlaştırır, buna ek olarak parçaların çekmesine, eğilmesine ve hatta çatlamasına neden olur
Gerilim giderme işlemi bu tür parçalara daima A1 ( alt-kritik) sıcaklığının altındaki sıcaklıklarda yapılır. Gerilim giderme 1-2 saat arasında uygulanan bir tavlamadır. Gerilim giderme her hangi bir faz dönüşümüne neden olmaz. Ancak yeniden kristalleşmeye neden olabilir. Soğutma sırasında ısıl gerilmeler ortaya çıkma olasılığı göz önünde tutularak parçalar fırın içerisinde ve gayet yavaş soğutulmalıdır.

HOMOJENLEŞTİRME TAVLAMASI
Bu tav genelde döküm işlemlerinde uygulanır. Döküm sonrası katılaşan bir çeliğin yapısı homojen değildir. Döküm parçasının ısıtılması ve sıcak işlem uygulanması yapıyı büyük ölçüde homojen hale getirir. Bu işlem çelik döküm parçayı yüksek sıcaklıklarda ( 1100 derece gibi) uzun süre ( hatta belki günlerce) bekletmeyle uygulanır.

ÖSTENİTLEME-SU VERME TAVLAMASI
Bu yöntem genellikle paslanmaz ve manganlı çeliklere uygulanır. Östenitik çeliklerde yavaş soğutma tane sınırlarında karbür çökelmesine neden olur. Karbür çökelmesi özellikle paslanmaz çeliklerde tane sınırlarının korozyona karşı direncini düşürür. Östenitik mangan çeliklerinde ise düşük mukavemet özelliği gösterir.
Karbür çökelmesi olayı, karbürlerin katı eriyik içerisine alınması ve hemen ardından su verme işlemi süretiyle önlenebilir. Bu işlem, çeliğin östenitinin homojenleştiği sıcaklığa ( 1000-1100 derece) kadar ısıtılıp ardından da çok hızlı soğutulması kademelerinden oluşur.

NORMALİZE TAVLAMASI
Normal tavlama, çeliğin faz dönüşüm sıcaklığında ( A3 veya Acm nin üzerinde) ısıtılması ve sonra havada soğutulması olarak tanımlanır. İyi bir normalize tavlama işlemi şunları gerektirir,
1.   ferritin östenite dönüşebileceği uygun sıcaklık.
2.   faz dönüşümünün tüm yapıda eşit gerçekleştirilmesi için bu sıcaklıkta yeteri kadar bekletme
3.   oda sıcaklığında ve durgun bir havada kendi halinde soğutma.
Normal tavlama ile çeliğin havada su vererek sertleştirilmesi karıştırılmamalı. Normal tavlamada elde edilen normal perlitik yapı, havada sertleştirmede elde edilemez. Havada su vererek sertleştirme martensitik yapı içerir.
Normalize tavlaması aşağıdaki amaçlar için yapılır
1.   döküm parçaların, kalıp içinde yavaş soğumasından kaynaklanan yapı kusurlarını düzenlemek.
2.   mekanik işlenebilirliği iyileştirmek.
3.   mekanik özellikler kazandırmak
4.   daha sonra uygulanacak sertleştirme işlemleri için taneleri küçültmek ve mikroyapıyı homojen hale getirmek.
Normalize tavlama sıcaklığı, tam tavlama ve küreselleştirme sıcaklığından 20-50 derece daha yüksektir. Döküm parçalar, kum kalıplarda yavaş soğudukları için, kaba dendritik yapıya sahip olur. Sıcaklık artışıyla bu yapı bozulur ve ince taneli yapı oluşur. Döküm parçalarda normalize tavlamayla daha homojen ve ince taneli yapı elde edilmiş olur. Yalın karbonlu çeliklere ve az alşımlı çeliklere her zaman normalize tavlaması uygulanmalıdır.
Normalize tavlamasında soğuma hızı, tam tavlama ve küreselleştirmedeki soğuma hızlarından daha yüksektir. Bu özellik, çeliğin daha ince taneli perlit bölgeciklerine sahip olmasını sağlar. Aynı zamanda hızlı soğumayla tene sınırları boyunca karbür ağı meydana gelmez. Böylece çelik, diğer tavlamalara göre daha sert ve daha dayanıklı olur. Bunun için orta ve yüksek karbonlu çeliklerde normalize tavlaması son işlem olabilir.


Diğer tavlama çeşitleri

MAVİLEŞTİRME TAVLAMASI
Genellikle menevişleme ya da gerginlik giderme tavlaması da denilen bir tavlama çeşididir. 200-350 dereceler arasında çeliğin aldığı renklerden ötürü bu ismi almıştır. Kimi zaman gerginlik giderme amacıyla yapılmaz ve metalin yüzeyine mavi renk vermek amacıyla yapılır.

KAPALI TAVLAMA
Tavlama sırasında tavlanacak malzemenin oksijenden etkilenmemesi için uygulanan bir tavlamadır. Malzeme tavlama sırasında oksijenle iletişimi kesecek şekilde yalıtılılarak kapalı bir kutuya veya ortama alınırak tavlama işlemi uygulanır.

PARLAK TAVLAMA
Koruyucu gaz atmosferinde temiz, oksitsiz ve meneviş renklerini içermeyecek şekilde yapılan tam, normal veya gerilim giderme tavlamasıdır. Bu tavlama ile elde edilen temiz yüzeyler daha sonra yapılacak işlere kolaylık sağlar.

HİDROJEN GİDERME TAVLAMASI
Çelik içerisinde erimiş halde bulunan hidrojen belli değerin üzerinde ise iç çatlaklara neden olur. Hidrojen miktarının azaltılması için çelik 600-650 derecede birkaç gün ısıtılır ve bunun ardından yavaç yavaş soğutulur.

Sur verme tavlamasına özellikle değinilmedi, ayrı bir başlık altında ve geniş bir şekilde su verme ya da sertleştirme tavlaması da ayrıca yazılacaktır.
Tüm yazılar geçmişte tutulmuş ders notlarından derlenmiştir.
« Son Düzenleme: 27 Mayıs 2018, 19:13:28 Gönderen: sefaçabuk »

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2010, 21:48:35 »
elline saglık eklenecekbir şey kalmamış :)





emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2010, 21:57:26 »
*************
Ötektoid üstü çeliklere tam tavlama işleminden kaçınılır, genellikle uygulanmaz. Bu tür çeliklerde, yavaş soğutma sonucu, tane sınırlarında sementit ağı oluşur. Sementitin sert ve kırılgan olduğunu biliyoruz. Sementiti kesici takımlar kesemez, sadece koparır, dolayısıyla işlenebilirliği olmayan sert bir yüzey kalitesi oluşur. Bu nedenle ötektoid üstü çeliklere tam tavlama yerine küreselleştirme tavlaması uygulanması tercih edilir.
**************

Sağolasın ustam, önemli katkıların sürüyor,
Burada şu paragrafın altını çiziyorum, çok çok önemli benim için. Arada bir kendime hatırlatma yapmam lazım. Bazen dalgınlıkla yumuşatma işlemine girişiyorum ve elim ilk önce östenitleme ısısına kaçabiliyor. Alışkanlık işte...

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2010, 00:44:58 »
 hatam varsa düzeltin lütfen, ötektoid çeliklerde ac3 üstüne sementit ouşumu kaçınılmaz oldugu için ac1 in hemen üzerine çıkılması yeterli 30-50 derece kadar.

Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2010, 01:18:12 »
hatam varsa düzeltin lütfen, ötektoid çeliklerde ac3 üstüne sementit ouşumu kaçınılmaz oldugu için ac1 in hemen üzerine çıkılması yeterli 30-50 derece kadar.
Ne tavlaması için ?

durukan

  • *****
  • 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2010, 01:27:42 »
normalizasyon..

Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2010, 01:30:48 »
doğru, 723 ü geçmek yeterli.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #7 : 18 Ocak 2010, 02:10:17 »
Ötektoid çelik pek yok etrafta (1080), ötektoid üstü için 780 ve üzeri tavsiye edilir genelde ama çelikten çeliğe değişecek kanımca.
Güzel bir çizelge daha buldum arşivden. Kaynağını hatırlayamıyorum. Mesela 1095 için buradaki normalizasyon tavı 870 civarında.
Sefa'nın da verdiği çizelgelerde ve bunda da dikkat edilmesi gereken bir dik eğim var ötektoid üstü çeliklerde. Bu yüzden 1080 740 civarı iş görürken 1095 140 derece yukarda tavlanıyor.
Bu konuda önemli bir cevap: http://www.bladeforums.com/forums/showpost.php?p=3452272&postcount=8

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 48
  • *****
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2015, 11:47:55 »
Sefa usta'nın yazısındaki başlıkları koyulaştırdım. Böylece bahanemi buldum ve bu mesajı attım ki konuyu yukarı çekeyim. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Yilmaz Dogan

  • ***
  • 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #9 : 02 Ekim 2015, 19:23:52 »
cok güzel ve degerli bir paylasim,
sayin ustalarima tüm sevgi ve saygilarimi iletiyorum
burayi yeni farkettim :2up :2up :2up :2up

mehmet5505

  • **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #10 : 30 Eylül 2019, 19:49:08 »
6mm makas çeliğinden küçük bir bıçak yapmak istedim.Yumuşatmak için tavlama renk tablosuna göre ısıttım ve ytong tuğla tozuna(elimde vardı)

soktum.Geceden sabaha kadar bekledi.sabah baktım gayet soğumuş.Eğeyi sürttüm yine çok sertti.Tavlamayı yapamadım mı acaba?

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #11 : 01 Ekim 2019, 22:12:33 »
6mm makas çeliğinden küçük bir bıçak yapmak istedim.Yumuşatmak için tavlama renk tablosuna göre ısıttım ve ytong tuğla tozuna(elimde vardı)

soktum.Geceden sabaha kadar bekledi.sabah baktım gayet soğumuş.Eğeyi sürttüm yine çok sertti.Tavlamayı yapamadım mı acaba?

     Bazen ilk seferde yumuşama olmayabiliyor ama bunda kullandığınız tozunda önemi olabilir diye düşünüyorum, en ideali kireç yada kül. Bence bir kez daha deneyin.

mehmet5505

  • **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #12 : 01 Ekim 2019, 23:26:54 »
Teşekkürler Soytürk Bey

Derelli

  • ***
  • 5
    • Deniz Derelli
  • Meslek: Gayrimenkul
  • Yer: Izmir
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #13 : 25 Kasım 2019, 11:54:40 »
Çok teşekkürler hocam..

Amatör seviye yeni başlayan biri olarak bu tarz akademik bilgiler çok önem arz etmekte.. Şuan bütün paylaşımlarınızı derleyip, kılavuz olması için bastırıyorum.

İyi çalışmalar dilerim..
Keskin bıçak olmak için çok çekiç yemek gerekir

Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #14 : 25 Kasım 2019, 22:57:11 »
Ben teşekkür ederim, yararlı oluyorsa ne mutlu bizlere.

Serdar Koleli

  • *
  • 20
  • Serdar Köleli
  • Meslek: emekli
  • Yer: Almanya/Gaziantep
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #15 : 22 Mart 2024, 00:49:25 »
Sefa hocam,
normalizasyon ile ilgili bir sorum olacak.Caki yapmak icin laserde kesim yaptirdim.Fakat kesim yapilan kisimlarda sertlesme meydana geldi.(pivot deligi ve etrafi)Karbür malzeme ile calisabilecegimi düsünüyorum fakat maliyet artiyor.(Bilya icin cep acimi ve diger hassas ayarlar)Bu namlulari normalizasyon tavlamasi yapip yumusatabilirmiyim? Normalizasyon tavlamasi aciklamanizi okuyunca teorik olarak mümkün görünüyor.Celik n690.Sanki 800-850 derece normalizasyon icin gerekli isi.
Selamlar.

dela

  • *
  • 2161
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #16 : 22 Mart 2024, 01:13:57 »
Sefa hocam,
normalizasyon ile ilgili bir sorum olacak.Caki yapmak icin laserde kesim yaptirdim.Fakat kesim yapilan kisimlarda sertlesme meydana geldi.(pivot deligi ve etrafi)Karbür malzeme ile calisabilecegimi düsünüyorum fakat maliyet artiyor.(Bilya icin cep acimi ve diger hassas ayarlar)Bu namlulari normalizasyon tavlamasi yapip yumusatabilirmiyim? Normalizasyon tavlamasi aciklamanizi okuyunca teorik olarak mümkün görünüyor.Celik n690.Sanki 800-850 derece normalizasyon icin gerekli isi.
Selamlar.
Sefa Hoca gördüğünde cevap verecektir ama yanlış bir işleme başlayacakmışsınız gibi geldi. Kavram karışıklığı var. Bekleyin derim.

Serdar Koleli

  • *
  • 20
  • Serdar Köleli
  • Meslek: emekli
  • Yer: Almanya/Gaziantep
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #17 : 22 Mart 2024, 10:23:51 »
Sefa hocam,
normalizasyon ile ilgili bir sorum olacak.Caki yapmak icin laserde kesim yaptirdim.Fakat kesim yapilan kisimlarda sertlesme meydana geldi.(pivot deligi ve etrafi)Karbür malzeme ile calisabilecegimi düsünüyorum fakat maliyet artiyor.(Bilya icin cep acimi ve diger hassas ayarlar)Bu namlulari normalizasyon tavlamasi yapip yumusatabilirmiyim? Normalizasyon tavlamasi aciklamanizi okuyunca teorik olarak mümkün görünüyor.Celik n690.Sanki 800-850 derece normalizasyon icin gerekli isi.
Selamlar.
Sefa Hoca gördüğünde cevap verecektir ama yanlış bir işleme başlayacakmışsınız gibi geldi. Kavram karışıklığı var. Bekleyin derim.

Tesekkürler .

Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #18 : 23 Mart 2024, 01:21:54 »
Sefa hocam,
normalizasyon ile ilgili bir sorum olacak.Caki yapmak icin laserde kesim yaptirdim.Fakat kesim yapilan kisimlarda sertlesme meydana geldi.(pivot deligi ve etrafi)Karbür malzeme ile calisabilecegimi düsünüyorum fakat maliyet artiyor.(Bilya icin cep acimi ve diger hassas ayarlar)Bu namlulari normalizasyon tavlamasi yapip yumusatabilirmiyim? Normalizasyon tavlamasi aciklamanizi okuyunca teorik olarak mümkün görünüyor.Celik n690.Sanki 800-850 derece normalizasyon icin gerekli isi.
Selamlar.

Bu tür martenizitik paslanmaz çeliklerde normalizasyon zaten yapılmaz ama Sizin yapmak istediğiniz de zaten aslında yumuşatma tavlaması, ne yazık ki pratikte mümkün değil, bir yolu var elbette ama hem çok uzun bir işlem hem de amatörce yapılacak bir iş değil. İşlemi yine de kabaca tarif edeyim, martenizitik paslanmazlarda yumuşatma tavlaması için, malzeme sertleştirme sıcaklığına kadar fırında tavlanır ( oksijensiz ortamda) ardından, kaba bir hesapla her saatte fırın 50 derece düşürülerek sıcaklık kademeli olarak sıfıra kadar indirilir.   Karbon çelikleri sınıfında olsaydı kolay olurdu. Lazer kesimde kesme kenarları sertleşir, bir zımparayla bu kesim yerlerini temizlerseniz zaten hemen sert tabaka yok olacaktır, bir kaç mikron kalınlığında bir tabakadır. Özellikle pivot deliği için eğer ölçü çok hassas ise, deliği zımparaladıktan sonra yarım mm büyük bir matkapla delik delmek bir çözüm olabilir. Selamlar, kolay gelsin.

Serdar Koleli

  • *
  • 20
  • Serdar Köleli
  • Meslek: emekli
  • Yer: Almanya/Gaziantep
Ynt: Tavlama Çeşitleri
« Yanıtla #19 : 23 Mart 2024, 10:59:24 »
Sefa hocam,
normalizasyon ile ilgili bir sorum olacak.Caki yapmak icin laserde kesim yaptirdim.Fakat kesim yapilan kisimlarda sertlesme meydana geldi.(pivot deligi ve etrafi)Karbür malzeme ile calisabilecegimi düsünüyorum fakat maliyet artiyor.(Bilya icin cep acimi ve diger hassas ayarlar)Bu namlulari normalizasyon tavlamasi yapip yumusatabilirmiyim? Normalizasyon tavlamasi aciklamanizi okuyunca teorik olarak mümkün görünüyor.Celik n690.Sanki 800-850 derece normalizasyon icin gerekli isi.
Selamlar.

Bu tür martenizitik paslanmaz çeliklerde normalizasyon zaten yapılmaz ama Sizin yapmak istediğiniz de zaten aslında yumuşatma tavlaması, ne yazık ki pratikte mümkün değil, bir yolu var elbette ama hem çok uzun bir işlem hem de amatörce yapılacak bir iş değil. İşlemi yine de kabaca tarif edeyim, martenizitik paslanmazlarda yumuşatma tavlaması için, malzeme sertleştirme sıcaklığına kadar fırında tavlanır ( oksijensiz ortamda) ardından, kaba bir hesapla her saatte fırın 50 derece düşürülerek sıcaklık kademeli olarak sıfıra kadar indirilir.   Karbon çelikleri sınıfında olsaydı kolay olurdu. Lazer kesimde kesme kenarları sertleşir, bir zımparayla bu kesim yerlerini temizlerseniz zaten hemen sert tabaka yok olacaktır, bir kaç mikron kalınlığında bir tabakadır. Özellikle pivot deliği için eğer ölçü çok hassas ise, deliği zımparaladıktan sonra yarım mm büyük bir matkapla delik delmek bir çözüm olabilir. Selamlar, kolay gelsin.

Hocam cok cok tesekkürler.Yüzeyi zimpara/taslayinca cok fark etti.Bilya ceplerini kolaylikla actim.Pivot deligini de karbür uc kullanacam.Selamlar,saygilar.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2024, 11:57:25 Gönderen: dela »