Bıçak Sanatı - Forum

Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #20 : 22 Mart 2015, 21:18:37 »
Sizi çok iyi anlıyorum. 30 saniyede keskinleşsin, ama 1 hayvanı üzmeden kessin. Diger hayvanın yanına gidene kadar tekrar masatlanıp hazır olsun. İşinizi düşününce mantıklı. 20 hayvan kesip, yarım saat bileme yapamazsınız o ortamda. Ha bu arada ben öyle bıçak üreticisi falan degilim sadece keyif için birşeyler yapmaya çalışıyorum. Umarım begeneceginiz bir bıçak çıkar ortaya
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 22 Mart 2015, 21:25:22 »
Bahsini yaptığınız kalem örneğinin Bıçakçılıktaki ismi tam taşlama, hatta tamdan da öte sıfır taşlama oluyor diyebiliriz.
Asagidaki linkte 11 numaralı mesajda full flat veya zero grind olarak verilen şekillere bakabilirsiniz.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7143.0
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 22 Mart 2015, 22:19:16 »
Merhaaba,
Bıçağı tam anlamı ile işinize özel hale getiriyorsunuz. Yani aslında bıçak bir anlamda bıçak olmaktan ustura olma yoluna girmiş görünüyor diyebiliriz. Tahminim boğazlamada kullandığınız bıçağı yüzme yada kesimin diğer aşamalarında kullanmıyorsunuz ki ağzı bozulmasın.

Konu ile alakasız ama öğrencilik yıllarımda mimari illüstrasyon yapan bir firmada staja başlamıştım. Bilgisayarın olmadığı illüstrasyonların el ile yapıldığı dönemlerdi. O zamana kadar güzel işler yapıyordum. Yapım tekniklerini yabancı kitaplardan hocalarımızdan vs. öğrenmiştim. Ama buraya başladıktan sonra bildiğim her şeyi baştan revize etmem gerekti. O kadar çok ve hızlı iş üretmek gerekiyordu ki, benim Avrupanın ehlikeyf illüstratörlenin yaptığı tekniklerle yaptığım zamanda adamlar 10 tane iş üretiyorlardı. bu rafine tecrübe "zamanla" ve "gereklilikten" gelişmişti. O zamana kadar yanlış yapılmış bir işin atılarak tekrar çizilip boyanmak yerine yıkanarak baştan yapılabildiğini orada gördüm. Bu bakımdan bu forumdaki ustaların itinaları ve öncelikleri ile sizinkilerin farklı olması çok doğal. Önemli olan işinizi başarı ile devam ettirecek şimdilik en iyi sonucu yakalamış olmanız.

Aklıma birden bu çakı geldi nedense. Bir av belgeselinde görmüş ilgimi çekmişti. Adam vurduğu geyiği kısa bir süre içerisinde bu bıçakla parçalayıp paketliyordu. Parçalama süresi uzadığında çevredeki sineklerin anında bıraktığı larvalar nedeni ile et hemen kurtlanıyordu. Adam da çare olarak işini en çabuk görecek bu ürünü kullanmakta bulmuş. Bir nevi neşter bıçak diyebiliriz.

http://www.outdooredge.com/category-s/31.htm

Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #23 : 22 Mart 2015, 23:00:07 »
bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın...  ;D   bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
 masatıın canına okumuş benım bıçak .  bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar.  ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #24 : 22 Mart 2015, 23:33:07 »
bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın...  ;D   bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
 masatıın canına okumuş benım bıçak .  bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar.  ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..

Taner ustamın örneği gayet net. Bizim yaptığımız bıçakların aşınma dirençleri yüksek ama kasapların kullndığı bıçaklar da böyle değil özellikle yumuşak isteniyor. Masata anında cevap vermesi o iş için önemli.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
« Yanıtla #25 : 23 Mart 2015, 00:14:50 »
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

« Yanıtla #26 : 23 Mart 2015, 00:52:42 »
ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
Doğru ve amacına uygun ısıl işlem uygulanmış bir bıçak ağzı ne döner ne kırılır, öyle oluyorsa bir hata vardır.

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
« Yanıtla #27 : 23 Mart 2015, 01:14:39 »
peki sert bıçağı yağ taşında bilemek biraz zor olmazmı
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

« Yanıtla #28 : 23 Mart 2015, 01:20:02 »
peki sert bıçağı yağ taşında bilemek biraz zor olmazmı
Elbette sertlk arttıkça bileme zorlaşır ama öte yandan bu doğrudan belirleyici de değildir. Bıçakta kullanılan çeliğin karbür yapıcı alaşımı zenginleştikçe bileme daha zorlaşır ve hatta kimi çelikleri bu yağ taşında veya su taşında bileyemezsiniz veya çok zor bilersiniz.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #29 : 23 Mart 2015, 02:29:47 »
Furkan Bey kardeşim farklı bileme acıları farklı çeliklerde uygulanıyor. Aslında iyi bir karbon çeliği daha düşük acılarda çok daha keskin vaziyette kalabiliyor. Paslanmaz çelikler 20 derecenin altındaki açılarda sağa sola yatma eğilimi gösteriyor ya da kırılıyor.

Okinawian

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #30 : 23 Mart 2015, 06:10:55 »

Zaman ayirip biraz daha forumda vakit gecirince ara ara pirinc testi diye birseyden bahsedigini goreceksin.  bicaga isil islem dogru mi yapilmis mi testlerinden biri. Bir pirinc cubuga bicagin keskin agzini enlemesine dayayip bastiriyorsun. Bicagin keskin kenarinin bastirinca esnemesi, kirilmamasi kaldirinca da kalici bir deformasyon ezilme vs olmayip eski haline donmesi isil islemin dogru yapildigini gosteriyor.
« Son Düzenleme: 23 Mart 2015, 06:13:35 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #31 : 23 Mart 2015, 13:48:24 »
bende bu foruma girmeden önce victorinox un en iyi bıçak olduğunu zannediyordum  :D

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #32 : 23 Mart 2015, 14:08:30 »
en iyi bıçak, kendi yaptığındır  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #33 : 23 Mart 2015, 14:20:40 »
en iyi bıçak, kendi yaptığındır  ;)

bencede en iyi bıçak ihtiyacın olduğunda elinde olup işini görendir. 

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #34 : 23 Mart 2015, 16:15:57 »

Benim bu konudaki kıt olan tecrübeme göre, ustura parlaklığındaki bir kesici ağız et kesiminde tam istenen sonucu vermiyor. Hele ki boğazlama gibi kıl, deri, et, kıkırdak, yağ, damar gibi dokuları aynı anda kesmek isteyince... Bildiğiniz gibi yeni bilenmiş bir usturanın ağzına dik açıyla parmağınızı sürdüğünüzde, sanki körmüş gibi derinizin üzerinden kayıp gider. Fakat masatlanmış bir kasap bıçağı bu hareketinize ağresif bir tepki verir, derinizi anında yakalayıp keser. Bunun sebebi sanırım bıçağın ağzında mikro testere diyebileceğimiz bir yapının oluşması.Galiba bu sebepten kurbanda  400-600-800-1000-1500-2000-5000 kum zımpara sırasıyla bilediğim boğazlama bıçakları, 400-1500-5000 kum bilediğim bıçaklar kadar etkili olmadı. (buradaki 5000 kum dediğim taş yada zımpara değil, parlatıcı sürülmüş deri masat) Gerçi kullanıcılar amatör olduğu için, geri bildirimler de pek sağlıklı değil tabii.

Kasapların çelik masata cevap verecek sertlikte-yumuşaklıkta bıçaklar istemesi mantıklı gelse de bıçakta kullanılan çeliğin ideal performans/kullanım amacı sertliğine uygun masat yok değil.

...

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #35 : 23 Mart 2015, 20:44:34 »
Furkan Bey kardeşim farklı bileme acıları farklı çeliklerde uygulanıyor. Aslında iyi bir karbon çeliği daha düşük acılarda çok daha keskin vaziyette kalabiliyor. Paslanmaz çelikler 20 derecenin altındaki açılarda sağa sola yatma eğilimi gösteriyor ya da kırılıyor.

Japon mutfak/ kasap bicaklarının yüksek karbon celiğinden olduğundan bahsedilmisti.
Hiç kimse kesici aletler konusunda Japon  kültüründeki muazzam altyapıyı sorgulamaz sanırım.
Furkan usta için de açıklayalım,  yüksek karbon çelikleri paslanma direnci en düşük olan celiklerdir.
Yani ecorotti ustanin söylediği ile birleştirecek olursak,  bu bileme tekniği ile yüksek karbon çelikleri ile daha iyi sonuç almanız mümkün.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #36 : 23 Mart 2015, 20:50:01 »
Furkan Bey kardeşim ben buradaki mezbahalarda vulkanus kullanımını çokça gördüm .bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde  ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #37 : 23 Mart 2015, 21:00:08 »
bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde  ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
+1, bence de AEB-L biçilmiş kaftan olurdu.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #38 : 23 Mart 2015, 21:01:01 »
Merhaba değerli ustalarım
İş yerindeki görev değişikliğinden sebep artık forma çok fazla takılamaz oldum. Her gün trakya istanbul arası çalışıyorum buda ortalama günde 500 km gibi bir yol yapıyor. Yol adeta canımı okuyor.
Ahmet abi ben bir video ile ilgili yorum yapmıştım doğrudur , aynı konumudur bilemedim ancak  düşüncelerim yine değişmedi. Bende buradaki ustalarımla tanışmadan önce bıçaksanatı formu öncesi  çok şey bildiğimi sanıyordum ancak tek öğrendiğim şu oldu . Hiç bir şey bilmiyormuşum.
Buradaki ustalarım yaptıkları cok değerli çekliklerden her biri sana eseri olan bıçakları ve bileme tekniklerini gördükce öğrendikçe açıkcası bana çok çok amatörce geldi ve doğal olarak eleştiride bulundum. Şahsızınıza yönelik kesinlikle bir hakaretim olmamıştır. Eğer öyle anladıysanızda sizden özür dilerim

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #39 : 23 Mart 2015, 21:07:30 »
Merhaba değerli ustalarım
İş yerindeki görev değişikliğinden sebep artık forma çok fazla takılamaz oldum. Her gün trakya istanbul arası çalışıyorum buda ortalama günde 500 km gibi bir yol yapıyor. Yol adeta canımı okuyor.
Ahmet abi ben bir video ile ilgili yorum yapmıştım doğrudur , aynı konumudur bilemedim ancak  düşüncelerim yine değişmedi. Bende buradaki ustalarımla tanışmadan önce bıçaksanatı formu öncesi  çok şey bildiğimi sanıyordum ancak tek öğrendiğim şu oldu . Hiç bir şey bilmiyormuşum.
Buradaki ustalarım yaptıkları cok değerli çekliklerden her biri sana eseri olan bıçakları ve bileme tekniklerini gördükce öğrendikçe açıkcası bana çok çok amatörce geldi ve doğal olarak eleştiride bulundum. Şahsızınıza yönelik kesinlikle bir hakaretim olmamıştır. Eğer öyle anladıysanızda sizden özür dilerim

Vaktiyle yaptığın eleştirinin muhatabı ben değildim Ersin kardeşim. Dolayısıyla yukarıdaki temelde içerik değil de uslüp ile ilgili olduğunu düşündüğüm özrün muhatabı da ben değilim. Cümlenin gelişinden öyle bir anlam çıkarttım da.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.