Bıçak Sanatı - Forum

Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #40 : 23 Mart 2015, 21:17:35 »
bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde  ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..
+1, bence de AEB-L biçilmiş kaftan olurdu.


Evet evet   +1     

Ersin Özdemir

  • ***
  • 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #41 : 23 Mart 2015, 21:18:32 »
Anladım Ahmet abi konu seninle alakalı değil zaten ben Furkan arkadaşımızdan özür diledim  :2up


ZENON

  • **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #42 : 23 Mart 2015, 23:10:43 »
bence seri kesimde her hesap alt üst olabilir.
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

Furkan CAN

  • *
  • 18
  • Meslek: Mezbaha
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #43 : 23 Mart 2015, 23:23:54 »
Merhabalar , herkese iyi akşamlar.
Yoğun çalıştığımdan dolayı foruma pek sık bakamıyorum ama baktıkça herkese cevap vermeye çalışacağım bu başlık altında.

Sizi çok iyi anlıyorum. 30 saniyede keskinleşsin, ama 1 hayvanı üzmeden kessin. Diger hayvanın yanına gidene kadar tekrar masatlanıp hazır olsun. İşinizi düşününce mantıklı. 20 hayvan kesip, yarım saat bileme yapamazsınız o ortamda. Ha bu arada ben öyle bıçak üreticisi falan degilim sadece keyif için birşeyler yapmaya çalışıyorum. Umarım begeneceginiz bir bıçak çıkar ortaya

Aynen öyle , tam olarak istediğimiz bu. Seri kesimde benim bıçak bileyecek yada 2 saat masatla düzeltmeye çalışacak kadar vaktim yok. Anlıyorum , inşallah dediğiniz gibi güzel bir bıçak çıkarda size ücreti neyse verip tekrardan yaptırabiliriz eğer sizde kabul ederseniz tabiki.

Bahsini yaptığınız kalem örneğinin Bıçakçılıktaki ismi tam taşlama, hatta tamdan da öte sıfır taşlama oluyor diyebiliriz.
Asagidaki linkte 11 numaralı mesajda full flat veya zero grind olarak verilen şekillere bakabilirsiniz.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=7143.0

Harika bir görsel gerçekten çok açıklayıcı olmuş. Burdan anladığıma göre biz sero grind tarzında biliyoruz bıçaklarımızı.

Merhaaba,
Bıçağı tam anlamı ile işinize özel hale getiriyorsunuz. Yani aslında bıçak bir anlamda bıçak olmaktan ustura olma yoluna girmiş görünüyor diyebiliriz. Tahminim boğazlamada kullandığınız bıçağı yüzme yada kesimin diğer aşamalarında kullanmıyorsunuz ki ağzı bozulmasın.

Konu ile alakasız ama öğrencilik yıllarımda mimari illüstrasyon yapan bir firmada staja başlamıştım. Bilgisayarın olmadığı illüstrasyonların el ile yapıldığı dönemlerdi. O zamana kadar güzel işler yapıyordum. Yapım tekniklerini yabancı kitaplardan hocalarımızdan vs. öğrenmiştim. Ama buraya başladıktan sonra bildiğim her şeyi baştan revize etmem gerekti. O kadar çok ve hızlı iş üretmek gerekiyordu ki, benim Avrupanın ehlikeyf illüstratörlenin yaptığı tekniklerle yaptığım zamanda adamlar 10 tane iş üretiyorlardı. bu rafine tecrübe "zamanla" ve "gereklilikten" gelişmişti. O zamana kadar yanlış yapılmış bir işin atılarak tekrar çizilip boyanmak yerine yıkanarak baştan yapılabildiğini orada gördüm. Bu bakımdan bu forumdaki ustaların itinaları ve öncelikleri ile sizinkilerin farklı olması çok doğal. Önemli olan işinizi başarı ile devam ettirecek şimdilik en iyi sonucu yakalamış olmanız.

Aklıma birden bu çakı geldi nedense. Bir av belgeselinde görmüş ilgimi çekmişti. Adam vurduğu geyiği kısa bir süre içerisinde bu bıçakla parçalayıp paketliyordu. Parçalama süresi uzadığında çevredeki sineklerin anında bıraktığı larvalar nedeni ile et hemen kurtlanıyordu. Adam da çare olarak işini en çabuk görecek bu ürünü kullanmakta bulmuş. Bir nevi neşter bıçak diyebiliriz.

http://www.outdooredge.com/category-s/31.htm



Evet aynen öyle.Benim bıçağın görünümüyle , parlaklığı ile işim yok. Benim tüm işim bıçağın keskin olması. Aslında olması gereken kesim bıçağı ile kelle bacak bıçağının ayrı ayrı olması ama bizde mezbahada "eğer ustaysan hepsini aynı bıçakta yapıp keskinliği korursun" şeklinde bir söylem var. Bu nedenle genelde aynı bıçağı kullanıyoruz her işte. Onun dışında 1 tanede yedek var yanımda.

bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın...  ;D   bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
 masatıın canına okumuş benım bıçak .  bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar.  ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..

Trabzonda , Bursada ve daha birkaç yerde daha çeşit çeşit olmak üzere onlarca ustaya bıçak yaptırdık ve 1-2 tanesi dışında istediğimiz bıçağı yapabilen olmadı kesinlikle. Tekrar tekrar aynı ustalar çeşitli bıçaklar yaptılar malesef sonuç hiç istediğimiz gibi olmadı.

bulunduğum yerdeki mezbaha satın alma bölümü benim bır bıçağı elıne geçirmiş nerden geldi ise. bu olay iki sene önce oldu . araya araya benı buldular bıraz konuştuk . aynı model yüksek adetli sipariş vermek istedi lakin tek şartı vardı bıçakları yumuşak yapın...  ;D   bu işi hobi olarak yaptığımı taleplerine karşılık veremiyeceğimi anlattım.
 masatıın canına okumuş benım bıçak .  bundan anladığım ve buradakı kasap arkadaşlara yaptığım bıçaklarda gözlediğim. namlunun max 54/55 hrc olmasını ve tam taşlamadan sonra ıkıncı bır ağızın olmamasını ıstıyorlar. sürekli masat atıyorlar bıçağa ,ıkıncı bır taşlama açıyı kaçırıp bıçağı dahada köreltıyorlar.  ama bilmiyorlarki çok kalıtelı bır çelıkle yapılmış bıçaklarda ıkıde bırde masat atmak zorunda kalmayacaklar..

Taner ustamın örneği gayet net. Bizim yaptığımız bıçakların aşınma dirençleri yüksek ama kasapların kullndığı bıçaklar da böyle değil özellikle yumuşak isteniyor. Masata anında cevap vermesi o iş için önemli.

Son cümlenize harfiyen katılıyorum.

ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu

İlhan tebrik ederim , mevzuyu yakalamışsın.
Arkadaşlar , tam olarak bizim istediğimiz bıçak İlhan arkadaşımın anlattığı tarzdadır.

Biz kesinlikle sert bıçak istemiyoruz , ağzı dönmeyen bıçak istemiyoruz.
Benim kullandığım bıçağın çeliği yumuşal olsun , ağzı dönsün hiç önemli değil. Ağzı dönmüyorsa işte o zaman sıkıntı var demektir.
Şimdi şöyle anlatayım ;

Diyelim ki X marka bıçak oldukça sert , ağzı hiç dönmüyor.

Victorinox yumuşak ve ters bir harekette ağzı dönüyor.

X marka sert olduğundan o anda masatla düzeltemem ve taşa vurmam gerekir. Sert olduğu içinde taş zamanımı alır.
Ama victorinox döndüğünde yaptığım şey tam olarak şudur ;

Diğer bıçağın tersi ile , ağzı dönük bıçağın kesen kısmına paralel olarak bastırarak defalarca çekerim dönük olan kısımlar dökülsün diye.
Sonra masatı her zamanki şekilde değil , masatın üst ve alt kenar kısmını kullanarak dik masat atarım.
Daha sonra bıçağı masada yatırarak bastırarak masat atarım.
Sonra ilk hayvanda bıçak iyi kesmez.
Tekrar bastırarak bi masat atarım.
Bir sonraki hayvan , tek çekişte omurgaya kadar iner. Derisi istediği kadar kalın olsun , eti istediği kadar sert olsun , kılı istediği kadar bol olsun. Oda yetmedi yelesi olsun. :)

ama hocam bildiğim kadarıyla hayvanları bogazlarken bıçağın agzı illaki yamuluyor dönüyor. masatla düzeltebiliyorlar cunku vakit nakit onlar için çok sert bir çelik zor döner ağzı ama illaki döner ve masat bu ağzı tam düzeltemeyecekse ağzı çabuk bozulsun hemen düzelsin bence mantık bu
Doğru ve amacına uygun ısıl işlem uygulanmış bir bıçak ağzı ne döner ne kırılır, öyle oluyorsa bir hata vardır.

Dediğiniz doğru olabilir , asla inkar etmiyorum ama her zaman geçerli olmayabilir. Victorinox bence çok kaliteli benim işim açısından ama ağzı hemen dönüyor. En ufak bir ters hareket görmesin. :)

peki sert bıçağı yağ taşında bilemek biraz zor olmazmı
Elbette sertlk arttıkça bileme zorlaşır ama öte yandan bu doğrudan belirleyici de değildir. Bıçakta kullanılan çeliğin karbür yapıcı alaşımı zenginleştikçe bileme daha zorlaşır ve hatta kimi çelikleri bu yağ taşında veya su taşında bileyemezsiniz veya çok zor bilersiniz.

Evet harfi harfine katılıyorum , günün birinide mezbahaya bi arkadaş bir bıçak getirdi. Öyle ki  , bıçağı taş sürtüyoruz ama banamısın demiyor. Utanmasa taşın yüzeyinden bir katman alıcak ama bıçakta en ufak bir değişme yok. Bileme yapan tüm arkadaşlar denediler bıçağa elimizdeki imkanlarla birşey yapamadık. He tabi belli bi keskinliğe geldi ama bizim istediğimiz keskinlipe ulaşamadı malesef.

Furkan Bey kardeşim farklı bileme acıları farklı çeliklerde uygulanıyor. Aslında iyi bir karbon çeliği daha düşük acılarda çok daha keskin vaziyette kalabiliyor. Paslanmaz çelikler 20 derecenin altındaki açılarda sağa sola yatma eğilimi gösteriyor ya da kırılıyor.

Evet doğrudur. Victorinox bilerkende eğer iki tarafın açısı aynı olmazsa muhakkak bir taraf diğer tarafa dönüyor.

bende bu foruma girmeden önce victorinox un en iyi bıçak olduğunu zannediyordum  :D

Bu beklentilere göre değişir. Bizim için şuanda en iyisi victorinox. Öyle ki koskoca belediye  , biz victorinox kullanmaya başladıktan sonra yalnızca victorinox vermeye başladı istihkak olarak. Bizim için tartışmasız çok iyi.

   
  Benim bu konudaki kıt olan tecrübeme göre, ustura parlaklığındaki bir kesici ağız et kesiminde tam istenen sonucu vermiyor. Hele ki boğazlama gibi kıl, deri, et, kıkırdak, yağ, damar gibi dokuları aynı anda kesmek isteyince... Bildiğiniz gibi yeni bilenmiş bir usturanın ağzına dik açıyla parmağınızı sürdüğünüzde, sanki körmüş gibi derinizin üzerinden kayıp gider. Fakat masatlanmış bir kasap bıçağı bu hareketinize ağresif bir tepki verir, derinizi anında yakalayıp keser. Bunun sebebi sanırım bıçağın ağzında mikro testere diyebileceğimiz bir yapının oluşması.Galiba bu sebepten kurbanda  400-600-800-1000-1500-2000-5000 kum zımpara sırasıyla bilediğim boğazlama bıçakları, 400-1500-5000 kum bilediğim bıçaklar kadar etkili olmadı. (buradaki 5000 kum dediğim taş yada zımpara değil, parlatıcı sürülmüş deri masat) Gerçi kullanıcılar amatör olduğu için, geri bildirimler de pek sağlıklı değil tabii.
 
  Kasapların çelik masata cevap verecek sertlikte-yumuşaklıkta bıçaklar istemesi mantıklı gelse de bıçakta kullanılan çeliğin ideal performans/kullanım amacı sertliğine uygun masat yok değil.
 
...

Evet , adam gibi bilenip masat atılmış bir kesim bıçağının ağzına elinizi götürdüğünüzde anında derinizi yakalar. Biz buna bıçak ısırması deriz. :)

Furkan Bey kardeşim ben buradaki mezbahalarda vulkanus kullanımını çokça gördüm .bıçaklardaki sertlik bir iki rockwel artırılabilir o takdirde  ben kasap bıçağına Aebl çeliğini çok yakıştırıyorum hem yumuşak hem keskin oluyor..

Vulkaus belki iyi sonuç veriyor olabilir ama ne biz kullanıyoruz nede kullanan biri gördük. Bizim için girit taşı ve masat yeterlidir. Bu ikisi sayesinde bize gerekli olan keskinliğe ulaşabiliyoruz.

Merhaba değerli ustalarım
İş yerindeki görev değişikliğinden sebep artık forma çok fazla takılamaz oldum. Her gün trakya istanbul arası çalışıyorum buda ortalama günde 500 km gibi bir yol yapıyor. Yol adeta canımı okuyor.
Ahmet abi ben bir video ile ilgili yorum yapmıştım doğrudur , aynı konumudur bilemedim ancak  düşüncelerim yine değişmedi. Bende buradaki ustalarımla tanışmadan önce bıçaksanatı formu öncesi  çok şey bildiğimi sanıyordum ancak tek öğrendiğim şu oldu . Hiç bir şey bilmiyormuşum.
Buradaki ustalarım yaptıkları cok değerli çekliklerden her biri sana eseri olan bıçakları ve bileme tekniklerini gördükce öğrendikçe açıkcası bana çok çok amatörce geldi ve doğal olarak eleştiride bulundum. Şahsızınıza yönelik kesinlikle bir hakaretim olmamıştır. Eğer öyle anladıysanızda sizden özür dilerim

Evet , size amatörce gelmiş olabilir ama bizim bileme amacımız farklı olup , kesinlikle görsellikle işimiz yoktur. İstediğimiz keskinliğe bıçaklarımızı bu bileme yöntemi ile getirdiğimiz için benim ve mezbahadaki diğer birkaç bileme yapan arkadaşımın tekniği budur. Ticari amaçla yapılan yada hobi olarak yapılan bıçaklarda görsellik büyük önem taşıdığından daha farklı bir bileme yöntemi yada ekipmanlar gerektirebilir ama bizim için gerekli değildir. Ve ilk mesajımdada söylediğim gibi çok iyi bileme yapan ustaların yöntemleri doğrudur hiçbir sözüm yok fakat o yöntemlerin dışında bıçak bilenmez , bilense bile o bıçak kesmez ve o yöntemlerin dışında kalan yöntemler amatörcedir anlamına gelmez bana göre.

Şahsınıza yönelik kesinlikle hakaretim olmamıştır diyorsunuz fakat kendince eğleniyor demek bence alaycı bir davranıştır , bimden aldığı bıçaklarla diye bir tabirde bulunmakta bence küçümseme içerir kusura bakmayın lütfen. Nitekim ilk mesajımdada söylediğim gibi bıçaklarım bimden alınma değil bayisinden alınma Victorinox 5.5203.16 ve 18

İyi akşamlar,
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

Rıza

  • *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #44 : 24 Mart 2015, 00:54:44 »
Öncelikle Furkan Bey foruma hoş geldiniz. Arkadaşların söylediği gibi bu alanda yapılacak bıçakların sahada testi ve geliştirilmesi için tecrübeleriniz ve fikirleriniz önemli. Yapılan av ve doğa bıçaklarının testleri forum üyelerinin çoğunun ilgi alanlarında olduğu için saha performansları test edilip tartışılabiliyor. Fakat seneden seneye kurbanda kullanılacak kesim bıçaklarının testleri konusunda durum aynı değil.(En azından benim gibiler için durum bu) Daha önceden ck67 den yaptığım bıçakları kasap akrabam ağır ve kalın bulmuştu. Yılların kasabı olan akrabam devamlı küçükata bıçaklarını övüyor başka bıçak kullanmam diyordu.Aynı sözleri alışveriş yaptığım kasaptan da duyunca  merak ettim Yalova şubesinden Küçükata bıçak aldım. Geçen kurbanda işini iyi yaptı.Yine mahalle kasabım sürbisayı eleştiriyor bazen iyi çıktı bazen kötü diyordu. Komşumun sapı kırılmış sürbisasını yeniledim. Kabza yaptım. Ben aralarında gerek bilemede gerek keskinlikte çok önemli bir fark göremedim.(masat kullanmadım).2 sene önce kurbanda babadan dededen kasap olan bir arkadaş kılıç marka bıçağı övüyordu. Elinde sadece kesime kullandığı bıçağı görünce bununla mı danayı kesecek diye düşünmüştüm. Bıçak bilene bilene yarıya inmiş namlu boyuda çok kısaydı. Ama işini o da çok güzel yaptı. Ancak acemiler büyük bıçak alır diyordu (Bu arada bu arkadaşın anlattığı  bir durumu da aktarmadan edemeyeceğim. Kesim bıçağını başka hiçbir işte kullanmazmış. Bıçak kullanılamaz hale gelince devamlı hayvan kestiği için atmaz  beze sarıp toprağa gömermiş. Bana ilginç gelmişti)
İşte bu noktada konuda bence olması gerektiği yere geldi-gelmeli diye düşünüyorum. Yoksa Victorinox daha iyisini yapana kadar en iyisi bu mantığı gelişmemimizi sağlamaz.Belki daha iyi yaparız belki yapamayız.Ama deneriz.Bir kısmına cevap verildi ama soruları tekrarlayayım Kasap bıçakları nasıl olmalı(Kesim-yüzme-sıyırma), hangi çelikten, hangi boyutta, ideal sertlik nedir, çelik kalınlığı ne olmalı, ideal kabza nasıldır vs. Konu bu minvalde yürürse kendi adıma çok yararlanacağımı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim
Küçük ata  kabza yaptığım sürbisa ve kendi yaptığım kurban bıçağı fotoğraflarını da aşağıya koyuyorum.



Kutsal

  • ***
  • 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #45 : 24 Mart 2015, 00:58:42 »
https://m.youtube.com/watch?v=6B4QH7DJvVE

Furkan Ustam,
Ustalarımız AEB L celiginin kasap bicagi için biçilmiş kaftan olacağını soylemisler. AEB L en kabul görmüş traş bıçağı ve mutfak / kasap bıçağı celiklerinden birisi.
Yukaridaki videoda AEB L çeliginden bıçak ile yapılmış olan keskinlik testi var. Hem de bıçak 62 HRC sertlikte diye verilmiş. Çok ciddi sertlikte diyebiliriz.  Izledikten sonra bu konudaki yorumunuzu yazmanizi rica ediyorum. Hatta siz benzer bir testi kendi bıçaklariniz için yapıp kiyaslayabilirsiniz.  Sonuçlarını buradan bizimle paylaşırsaniz mutluluk duyarız. "Hatta  video çekerim" mi dediniz ;D o zaman tadından yenmez ;) :2up :2up
Izleyeceğiniz test size çok ciddi bir metod gibi  gorunmeyebilir. Ama dünyanın kabul ettiği keskinlik, ağız tutma vs. testleri bunlar. Herkesin simental dana keserek bıçak kıyaslama şansı yok.  Kağıt,  mukavva,  kıl her yerde kolayca bulunabilen benzer/eşdeğer malzemeler. Buradaki paylaşımlardan bir kazanç sağlayacaksak, bir şekilde kıyas yapmalı ve sizin işinizin zorluk derecesini,  tabiri caizse,  ölçülebilir şekilde ortaya koymalıyız.  Bir de,  özellikle videoda bicagin yeniden bilenmesi ile ilgili Bölüm hakkındaki yorumunuz önem taşıyor.  Bence bilenmesi de çok kolay bir celik olarak öne çıkıyor. 
Ne dersiniz, test sonuçlarını bekleyelim mi?  8)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

egeleme_rampasi

  • *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #46 : 24 Mart 2015, 01:03:56 »
Ustam hoşgeldiniz. İyi ki geldiniz. Bize çok önemli katkılar vereceğinize eminim. Benim kabza ergonomisi konusunda soracaklarım var mesela.

Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #47 : 24 Mart 2015, 01:10:07 »
Benim "ağzı dönmesi" konusunda bir eksiğim var, bu tanım tam olarak nedir ? bilen bir arkadaş burada ne anlatılmak istediğini anlatabilir mi, ya bildiğimiz bir şey ama adlandırılması farklı veya hiç bilmediğimiz bir şey.

Kutsal

  • ***
  • 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #48 : 24 Mart 2015, 01:19:23 »
https://m.youtube.com/results?q=aeb%20l%20cutting&sm=3
Benzer bir video.
Test malzemeleri arasında ipi yazmayı unutmuşum ;)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

ZENON

  • **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #49 : 24 Mart 2015, 01:37:43 »
Hocam kasaplık bıcaklarda ağız dönmesi genelde gözle pek görülmeyen ancak tırnaga rahatlıkla takılan deformasyondur. eger göze paralel tutulursa gözde fark edebiliyor. ayrıca victorinox 5.5203 seklı solıngen ve dick te kullanıyor.. bu sekıl mukemmel bir kasap bıcagı seklı . hem kesim hem yüzüm hemde paça cıkarma yapılabiliyor ancak. yanlız yine çok yanlış söyledıgımız birsey var.kasap ve mezbaha bıcakları cok farklı bence. kasap için bence daha sert celık gereklı olabılıyor cunku kemık sıyırma tamamen farklı bir konu. mezbaha bıçakları ise deri ve kıl ile cok temas ettiği için çabuk yıpranıyor ve ultra keskın olması lazım
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara

Kutsal

  • ***
  • 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #51 : 24 Mart 2015, 14:27:35 »
https://m.youtube.com/results?q=aeb%20l%20cutting&sm=3
Benzer bir video.
Test malzemeleri arasında ipi yazmayı unutmuşum ;)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6858.0

Ustam ben bu bölümü daha önce incelemistim. Paylaşımın maksadıni anlayamadım ::)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #52 : 24 Mart 2015, 14:53:13 »
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa  Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela  zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken  20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #53 : 24 Mart 2015, 15:18:19 »
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa  Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela  zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken  20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.

+1
Okinawian

Kutsal

  • ***
  • 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #54 : 24 Mart 2015, 17:58:13 »
Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa  Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela  zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken  20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.

+1 :D

Bunu zaten forumda çok değişik başlıklar altında okumak mümkün. Furkan Usta da yazdıklarında, farklı şekilde bilenen bicaklarin  (birçok markanın) performanslarının farklı olduğunu deneyerek gördüklerini söylemiş. Bütün boyutları ile (doğru ısıl işlem) olmasa dahi o da bunun farkında.
Bu yazdıklarınıza kimsenin itirazı olamaz yani. 
Benim yazdıklarımdan, kıyaslama yapalım bitsin gitsin gibi bir mana çıkarttiysaniz demek ki anlatamamisim. Bu başlık altında 50'den fazla paylaşım yapmisiz.  Biz bıçak şu özelliklerde olmalıdır diyoruz,  Furkan Usta biz onu denedik beğenmedik, en iyisi bizim için bu diyor. Bu şekilde nasıl bir sonuç alabiliriz ki bu paylaşımdan. Karşılıklı sıkılana kadar yazariz sonra şu ana kadar açılmış olan 7460 konunun arasında kaybolur gider.
Videolarda AEB L'den mamul 62 hrc bıçak ile yapılan testler var. Bu bıçaklar kör veya kötü kesiyor diyebilir miyiz?   Kolay bilenmiyor diyebilir miyiz? Sanirim hayır. Tabii ki daha iyi kesen tasarımlarda olabilir. Ben bunları AEB L çelik hakkında bir fikir vermesi için paylaştım. Furkan Usta'dan kendi bıçaklari ile test yapmasını istememin nedeni ise bizim onun bicaginin performansı hakkında hiçbir fikir sahibi olmamamiz. Aramızda hiç onun biledigi bıçak ile kesim yapan var mı? Yaptığı işin zorluğu hakkında fikir sahibi olan var mı? Biz bundan çok memnunuz dediği bicagin performansı hakkında ölçülebilir bir şekilde fikir sahibi olmadan nasıl daha iyiyi bulabiliriz ki? Bunun icin de bir yerden başlamak lazım.  Yoksa sadece havanda su döveriz gibi geliyor bana. Baslangic için daha iyi bir yöntem söylenirse ona da kabul.  Ölcmeden  degerlendiremezsiniz. Değerlendirmeden de gelistiremezsiniz.
Budur benim derdim 8)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #55 : 24 Mart 2015, 18:40:17 »
Kısaca söylemek isterim; AEB-L den mamul Gilette G3 ile bir ay traş olabiliyorum ve hala kesiyor.

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #56 : 24 Mart 2015, 18:45:06 »
Evet bıçağın taşlama yapısı ve geometriside çok büyük bir etken  Aebl de  doğru bir ışıl işlem ile  çok büyük yanlış yapılabileceğini düşünmüyorum .
Furkan Bey bu arada en sevdiğiniz bıçakları kareli kağıt üzerinde resimleyip atabilmeniz mümkünmü belki  daha sonra  yapılan bir bıçak için size teste yollamak isteyebiliriz..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Furkan CAN

  • *
  • 18
  • Meslek: Mezbaha
  • Yer: Kocaeli
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #57 : 25 Mart 2015, 06:43:49 »
Günaydın , herkese hayırlı sabahlar dilerim.

Öncelikle Furkan Bey foruma hoş geldiniz. Arkadaşların söylediği gibi bu alanda yapılacak bıçakların sahada testi ve geliştirilmesi için tecrübeleriniz ve fikirleriniz önemli. Yapılan av ve doğa bıçaklarının testleri forum üyelerinin çoğunun ilgi alanlarında olduğu için saha performansları test edilip tartışılabiliyor. Fakat seneden seneye kurbanda kullanılacak kesim bıçaklarının testleri konusunda durum aynı değil.(En azından benim gibiler için durum bu) Daha önceden ck67 den yaptığım bıçakları kasap akrabam ağır ve kalın bulmuştu. Yılların kasabı olan akrabam devamlı küçükata bıçaklarını övüyor başka bıçak kullanmam diyordu.Aynı sözleri alışveriş yaptığım kasaptan da duyunca  merak ettim Yalova şubesinden Küçükata bıçak aldım. Geçen kurbanda işini iyi yaptı.Yine mahalle kasabım sürbisayı eleştiriyor bazen iyi çıktı bazen kötü diyordu. Komşumun sapı kırılmış sürbisasını yeniledim. Kabza yaptım. Ben aralarında gerek bilemede gerek keskinlikte çok önemli bir fark göremedim.(masat kullanmadım).2 sene önce kurbanda babadan dededen kasap olan bir arkadaş kılıç marka bıçağı övüyordu. Elinde sadece kesime kullandığı bıçağı görünce bununla mı danayı kesecek diye düşünmüştüm. Bıçak bilene bilene yarıya inmiş namlu boyuda çok kısaydı. Ama işini o da çok güzel yaptı. Ancak acemiler büyük bıçak alır diyordu (Bu arada bu arkadaşın anlattığı  bir durumu da aktarmadan edemeyeceğim. Kesim bıçağını başka hiçbir işte kullanmazmış. Bıçak kullanılamaz hale gelince devamlı hayvan kestiği için atmaz  beze sarıp toprağa gömermiş. Bana ilginç gelmişti)
İşte bu noktada konuda bence olması gerektiği yere geldi-gelmeli diye düşünüyorum. Yoksa Victorinox daha iyisini yapana kadar en iyisi bu mantığı gelişmemimizi sağlamaz.Belki daha iyi yaparız belki yapamayız.Ama deneriz.Bir kısmına cevap verildi ama soruları tekrarlayayım Kasap bıçakları nasıl olmalı(Kesim-yüzme-sıyırma), hangi çelikten, hangi boyutta, ideal sertlik nedir, çelik kalınlığı ne olmalı, ideal kabza nasıldır vs. Konu bu minvalde yürürse kendi adıma çok yararlanacağımı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederim
Küçük ata  kabza yaptığım sürbisa ve kendi yaptığım kurban bıçağı fotoğraflarını da aşağıya koyuyorum.




Evet daha öncede dediğim gibi türlü türlü bıçaklar denedik artık sayısını hatırlamıyorum.
Çok net olarak söyleyebileceğim bir şey var ki o da şudur ; Gerek victorinox olsun gerek diğer bıçaklar olsun yeni iken tam olarak istediğimiz gibi kesmiyor. Bıçak ne zaman peşpeşe bilenmeye başlıyor , ne zaman iyice hırpalanmaya başlıyor o zamanlarda bilendikçe çok daha iyi kesmeye başlıyor. Yani bu nedenle biz bayiden sıfır bıçak aldığımızda , aldığımız günü başlarınız her tarafına tırpan taşını ve yağ taşını sürmeye. Mezbahada ne kadar olur olmadık yer var orada ağır şartlarda kullanırız ki bıçak bir an evvel eskisin ve tam performansına ulaşsın. Şuanki kesim yaptığım victorinox 16 bıçak , elimdeki en eski bıçaktır. Muhtemelen suanda 14cm e düşmüştür.En olarakta 1 cm civarında daraldı.Ama gel gelelim girit taşına 2 sürtmeyle adeta neşter oluyor. O videolarıda gördüğünü hayvanların %90'ını o bıçakla kesiyorum. Mezbahadaki diğer arkadaşlarda bitmeye yakın olan bıçaklarına yeni bıçaklardan cok daha önem verirler. Çünkü artık bıcak son derece acılmıstır.

Fakat şu toprağa gömme olayını bilmiyorum.Toprağa gömmekle alakalı olarak bildiğim tek şey masatın toğrağa gömülmesidir. Nitekim gene mezbahadan arkadaşlarım yaklaşık 3 aylıgına masatlarını toğrağa gömüp deforme olmalarını sağlamışlardı.

Kasap bıçakları bize göre ;
Kesim , yüzüm ve sıyırma için metal kısım 16cm,
Sıyırma bıçağı uç kısma doğru geldikçe sivrilen ve diğer bıçaklara nazaran daha sert olan bir çelikten,
Bıçağın sırt kısmının kalınlığı 2mm yi geçmeyecek,
Kabzası ağır olmayıp seri kesimde yormayacak şekilde olmalıdır bizim için.

İdeal sertlik konusuna gelince ise ; bunu nassıl tarif ederim bilemiyorum ama victorinox tam ideal sertlikte ancak onu referans verebilirim.


https://m.youtube.com/watch?v=6B4QH7DJvVE

Furkan Ustam,
Ustalarımız AEB L celiginin kasap bicagi için biçilmiş kaftan olacağını soylemisler. AEB L en kabul görmüş traş bıçağı ve mutfak / kasap bıçağı celiklerinden birisi.
Yukaridaki videoda AEB L çeliginden bıçak ile yapılmış olan keskinlik testi var. Hem de bıçak 62 HRC sertlikte diye verilmiş. Çok ciddi sertlikte diyebiliriz.  Izledikten sonra bu konudaki yorumunuzu yazmanizi rica ediyorum. Hatta siz benzer bir testi kendi bıçaklariniz için yapıp kiyaslayabilirsiniz.  Sonuçlarını buradan bizimle paylaşırsaniz mutluluk duyarız. "Hatta  video çekerim" mi dediniz ;D o zaman tadından yenmez ;) :2up :2up
Izleyeceğiniz test size çok ciddi bir metod gibi  gorunmeyebilir. Ama dünyanın kabul ettiği keskinlik, ağız tutma vs. testleri bunlar. Herkesin simental dana keserek bıçak kıyaslama şansı yok.  Kağıt,  mukavva,  kıl her yerde kolayca bulunabilen benzer/eşdeğer malzemeler. Buradaki paylaşımlardan bir kazanç sağlayacaksak, bir şekilde kıyas yapmalı ve sizin işinizin zorluk derecesini,  tabiri caizse,  ölçülebilir şekilde ortaya koymalıyız.  Bir de,  özellikle videoda bicagin yeniden bilenmesi ile ilgili Bölüm hakkındaki yorumunuz önem taşıyor.  Bence bilenmesi de çok kolay bir celik olarak öne çıkıyor. 
Ne dersiniz, test sonuçlarını bekleyelim mi?  8)

Linkini verdiğiniz videoyu izledim. Çakı ilk baştan iyi kesiyor ama sonradan yavas yavas durmaya başlıyor gördüğüm kadarı ile. Haklısınız herkes byük hayvan keserek test etme fırsatı yakalayamayabilir fakat videomda da söylediğim gibi kağıt keserek tam olarak keskinlik testi yapılmaz bana kalırsa. Çünkü kalın bir deri kesmek kağıt kesmekten kat ve kat daha zordur çok net olarak söyleyebilirim ki. Ama sizin için bir bıçak bileyip kağıt kesme videosu çekmeye çalışacağım en kısa zamanda. Burayı takip ederseniz paylaşıcam burada.


Ustam hoşgeldiniz. İyi ki geldiniz. Bize çok önemli katkılar vereceğinize eminim. Benim kabza ergonomisi konusunda soracaklarım var mesela.

Çok teşekkür ederim , hoşbulduk. Tamam siz sorun , ben kasap bıçaklarında olması gereken kabzayı dilim döndüğünce size izah edeyim. Face'den konuşalım diyeceğim ama o zamanda konuştuklarımıza diğer bıçak yapan arkadaşlar göremez ve fikir edinemezler diye burda ortada konuşmayı tercih ederim.

Benim "ağzı dönmesi" konusunda bir eksiğim var, bu tanım tam olarak nedir ? bilen bir arkadaş burada ne anlatılmak istediğini anlatabilir mi, ya bildiğimiz bir şey ama adlandırılması farklı veya hiç bilmediğimiz bir şey.

Sefa Bey , ağzı dönmesi demek bizim tabirimizle şu oluyor ;

Bıçağın kesen kısmının bir bölümü yada tamamı bıçağın sağ veya sol yanına doğru yamuluyor. Tırnagınızla kontrol ettiğinizde tırnaklarını takılır dönen kısma. Dönmesinin çok sebepleri var ama en cok yapılan hatalardan birisi şudur ;
Bıçağı çok fazla keskin yapmak amacıyla taşta çok bilemeye çalışmaktır. Biledikte ağız kısmı dahada inceliyor bu sert derili bir hayvanda yada eklem arasına girmesi durumunda hemen döner. Bu olay defalarca başımıza geldiki artık öyle olması durumunda başka bir aksiyon izliyoruz.

Çünkü farklı türlerden çeliklerden yapılmış bıçakların ağız dayanım performansını test etmek için sadece kutu, ip kesmek birşey ifade etmiyor. Aynı çelikler dahi olsa  Isıl işlem, Kesici alan boyu, Ağız açısı, Ne tür bir bileyleme yapıldığı çok farklı sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Bunu Pavor Sandor un hazırladığı pdf de ayrıntısı ile gormek mumkun. Mesela  zdp 189 .. 31derece açı ile 2000 kesim yaparken  20 derece açı ile bilenirse 9400 kesim yapıyorki aradaki fark muazzam. O yüzden elimize bir bıçak alıp ağız dayanımını ögrenmek için tüm bıçakları da aynı kriterlere gore sınamak lazım diye düsünüyorum.

+1 :D

Bunu zaten forumda çok değişik başlıklar altında okumak mümkün. Furkan Usta da yazdıklarında, farklı şekilde bilenen bicaklarin  (birçok markanın) performanslarının farklı olduğunu deneyerek gördüklerini söylemiş. Bütün boyutları ile (doğru ısıl işlem) olmasa dahi o da bunun farkında.
Bu yazdıklarınıza kimsenin itirazı olamaz yani. 
Benim yazdıklarımdan, kıyaslama yapalım bitsin gitsin gibi bir mana çıkarttiysaniz demek ki anlatamamisim. Bu başlık altında 50'den fazla paylaşım yapmisiz.  Biz bıçak şu özelliklerde olmalıdır diyoruz,  Furkan Usta biz onu denedik beğenmedik, en iyisi bizim için bu diyor. Bu şekilde nasıl bir sonuç alabiliriz ki bu paylaşımdan. Karşılıklı sıkılana kadar yazariz sonra şu ana kadar açılmış olan 7460 konunun arasında kaybolur gider.
Videolarda AEB L'den mamul 62 hrc bıçak ile yapılan testler var. Bu bıçaklar kör veya kötü kesiyor diyebilir miyiz?   Kolay bilenmiyor diyebilir miyiz? Sanirim hayır. Tabii ki daha iyi kesen tasarımlarda olabilir. Ben bunları AEB L çelik hakkında bir fikir vermesi için paylaştım. Furkan Usta'dan kendi bıçaklari ile test yapmasını istememin nedeni ise bizim onun bicaginin performansı hakkında hiçbir fikir sahibi olmamamiz. Aramızda hiç onun biledigi bıçak ile kesim yapan var mı? Yaptığı işin zorluğu hakkında fikir sahibi olan var mı? Biz bundan çok memnunuz dediği bicagin performansı hakkında ölçülebilir bir şekilde fikir sahibi olmadan nasıl daha iyiyi bulabiliriz ki? Bunun icin de bir yerden başlamak lazım.  Yoksa sadece havanda su döveriz gibi geliyor bana. Baslangic için daha iyi bir yöntem söylenirse ona da kabul.  Ölcmeden  degerlendiremezsiniz. Değerlendirmeden de gelistiremezsiniz.
Budur benim derdim 8)

Gerek el yapımı olsun gerek fabrikasyon olsun kullandığımız bıçakların bir çoğunu beğenmedik. Tabi bizim beklentimiz farklı olduğundan beğenilmedi. İçlerinde illaki çok kaliteli bıçaklar vardı fakat ya kabzası ağırdı yada çeliği çok serttir. ÇEliğinin sert olması doğada yada başka bir alanda işe yarıyor olabilir ama bizim işimizde biz tercih etmiyoruz. Bu nedenle beğenmediğimiz bıçaklar kötüdür demiyoruz , bize uygun değil diyoruz.

Kısaca söylemek isterim; AEB-L den mamul Gilette G3 ile bir ay traş olabiliyorum ve hala kesiyor.

Doğrudur , inanırım kesinlikle. Ama önemli olan o çelikten yapılmış bir bıçağı kesim alanında görmek beni çok mutlu eder ve merakımı dindirir.
Yanlış anlamayın sadece merak ettiğimde söylüyorum ki bu çelii bu forumda çok övüyorlar (Ateş olmayan yerden duman çıkmaz)

Şu 1 ay sakal traşı olduğunuz çelikle yapılmış bıçak  nasıl bileniyor , kesimi nasıl , masata nasıl tepki veriyor çok merak ettim. Onu geçtim bakalım seri kesimde kaç tane dana kestikten sonra duruyor...

Evet bıçağın taşlama yapısı ve geometriside çok büyük bir etken  Aebl de  doğru bir ışıl işlem ile  çok büyük yanlış yapılabileceğini düşünmüyorum .
Furkan Bey bu arada en sevdiğiniz bıçakları kareli kağıt üzerinde resimleyip atabilmeniz mümkünmü belki  daha sonra  yapılan bir bıçak için size teste yollamak isteyebiliriz..

Tamam resmini çeker atarım ama benim en çok kullandığım bıçak Vicorinox 5.5203.16 dır. Eğer sadece bıçağı merak ettiğinizden dolayı resmini görmek istediyseniz google'da var fotoğraflar. Ama yok , şuanki halini görmek istiyorsanız tamam hiç sorun değil eklerim fotoğraf.

Test için elbette bıçaklar gönderebilirsiniz , inanın ben ve diğer bir arkadaşım daha var , biz ikimizde bundan çok mutluluk duyarız çünkü belki tam anlamıyla ihtiyacımızı karşılayan bir bıçak denk gelirde biz kullanma fırsatı buluruz , sizde para kazanırsınız.

Herkese hayırlı günler dilerim , sormak istediğiniz , yazmak istediğiniz ne varsa bu başlık altından sorup yazabilirsiniz. İlgilendiğiniz içinde çok teşekkür ederim. Bende bu başlık altından yazmaya devam edeceğim.

Sayglar,
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #58 : 25 Mart 2015, 09:40:43 »
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #59 : 25 Mart 2015, 09:43:34 »
Furkan kesimde kullanılacak bıçağın kabzasında aradığın özellikler nedir?
Şekli, malzemesi ne olmalıdır?
Okinawian