Bıçak Sanatı - Forum

Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)

Furkan CAN

• *
  • 18
  • Meslek: Mezbaha
  • Yer: Kocaeli
Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« : 22 Mart 2015, 04:01:16 »
Merhaba saygıdeğer bıcaksanati.com üyeleri,
Öncelikle kendimi tanıtayım ;
Adım Furkan CAN , 30 yaşındayım , Kocaeli'de yaşıyorum ve işim gereği bıçaklarla ve masatlarla haşır neşir olan biriyim. Aslında youtube'a video yükleme gibi bir alışkanlığım yoktu ama videolarda kesmeyen bıçaklar altına yatırılan hayvancağızları gördükten sonra youtube'a video ekleme gereği hissettim ve kesim videolarımdan sadece birkaçını eklediğimde gördüm ki insanlar bu şekildeki kesimlere alışkın olmadıklarından ötürü videolarımı ilgi duymaya başladılar ve bıçak keskinliği gözlerinden kaçmadı tabiki. Bende tamamen iyi niyetimle , kendi bilgi ve tecrübelerimle kendime has bileme yöntemimi paylaşmaya karar vererek bir video çekimi yapıp onuda youtube'da ekledim. Ve sonra gördüm ki bazı kimseler bu tekniği deneyerek belli başarılara ulaşmışlar ve hatta sırf bana göstermek amaçlı kısa videolar çekip bana ulaştırıp izlememi ve değerlendirmemi istediler. Bende gösterilen ilgi alakadan dolayı gene kendi bilgi ve tecrübelerime dayanaraktan başta masat kullanımı olmaz üzere birkaç video daha çekip paylaştım.

Ben aslında forumlarda takılan biri değilim.Ve itiraf etmeliyim ki böyle bir forum olduğundan da haberim yoktu. Ta ki facebook hesabımda ekli olan arkadaşım (ZENON) İlhan bana burda benimle alakalı bir tartışmanın linkini verene kadar.

Konuya girdiğimde gördüm ki yaptığım işe saygı gösterenlerin olduğu kadar ön yargılı davranıp ağır yazanlarda var.
Şimdi şöyle söyleyeyim ;
Lütfen kimse yanlış anlamasın sadece kendi adıma konuşuyorum , eğer internet'te bir paylaşım yapıyorsanız olumlu yada olumsuz her türlü eleştiriyi baştan kabul etmiş sayılırsınız bana göre.
Peki olumluyu anladıkta , olumsuz eleştiri nedir ???
Arkadaşlar , beni sevmiyor olabilirsiniz , kesimi sevmiyor olabilirsiniz , benim yanlış iş yaptığımı savunuyor olabilirsiniz yada türlü türlü hareket,konuşma yada tavırlarımıda beğenmiyor olabilirsiniz bunu kabul ederim ve saygı duyarım.

Ama önyargıyı olumsuz eleştiri olarak kabul edemem ben. Hiçbir zaman hakkında tam fikir sahibi olmadığım konu için net cevaplar vermedim ben.
O konuda benim için bir arkadaşım (ersin7500)
-Bu arkadaş kendince eğleniyor
-Bıçak bilemeden haberi yok.
-Bu arkadaş bim de satılana fabrikasyon yapım sürmene  bıçagını almış kafasına göre acıda ağız açıyor ve bileme yapıyor.
demiş.

Şimdi şöyle açıklayayım ;
Benim eğlendiğim falan yok.Eğlenicek olsam bıçak bileyerek eğlenmek yerine başka yolu tercih ederim.
Bıçak bileme konusuna gelince ise; İllaki bu işin yolu vardır ve bu yolda tek yol değildir. Bilirsiniz her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır diye bir söz var. Sen farklı bir bileme yaparak bıçağını kestirirsin.Ben bu yöntemle , diğeri başka bir yöntemle.Bu böyle uzar gider...
Fakat bilemeden haberi yok dersen , ben sana o zaman "orada dur bakalım" derim.
Baştan söyleyeyim , ben çakıdan kılıçtan , çelik dövmekten falan anlamam.Ben çeşit çeşit bıçak tedarik ederim , sonra o bıçakları ağır şartlar altında 1 hafta kullanırım. Taşta bilenmesine , masatta düzelmesi , kesim kalitesine bakarım ve seçimimi yaparım.
Neyse , tekrar konuya dönecek olursak ; Madem benim bıçak bilemekten haberim yok. O halde canlı ağırlığı 1400-1500 kg'ları bulan o hayvanlar nasıl oluyorda tek bir çekişte omurgaya kadar kesiliyor ??? Lütfen bana bıçağın kesmiyor yahut haberin yok diyen biri çıkıpta bunun sırrını anlatsın.

Hayvandan ne kadar anlarsınız bilemiyorum ama , bir simental türü dananın derisinin kalınlığı , bir angus ve montofon ırklarının derisinin kalınlığını ancak ve ancak bu işin içindeki kimseler bilir ki bu ırkları kesmek çok ciddi zordur.Gerek derisinin sertliğinden , gerek yeleli olmasında gerek kıllarının sertliğinde hatta ve hatta açık besi olanlarının boynundaki ve gırtlağındaki toz topraktan dolayı. Hele ki angus türünde boynuzunda olmadığını belirtirsek kelleyi adam gibi gerdiremediğiniz durumda o bıçağın o kelleyi nasıl keseceğini ve kesicinin o esnada içinden geçenleri kaç kişi bilebillir ???

İyi bilenmiş bir bıçaklar evet kurban bayramında kendi hayvanınızı rahatlıkla kesebilirsiniz. Peki benim için bu şekilde önyargılı olanlara soruyorum ; bilediğiniz bıçak ile hiç durmadan ve yağ tası kullanmadan en fazla kaç tane tosun kesebilirsiniz ???
Ben cevap vereyim ; kusursuz bir bileme yapmadıysanız ve yine kusursuz şekilde masat kullanmayı bilmiyorsanız keseceğiniz hayvan sayısı üzülerek söylüyorum ki 15 i geçmez.

Bu söylediğimi yanlış anlamayın konu açıldığı için söylüyorum ; açık besi hayvanlara ve yukarıdaki ırkların bulunduğu hayvanlara denk geldiğim birgün arka arkada 148 tosunu tek bıçakta kestim.
2014 Kurban bayramında 215 tosun tek bıçakta kesildi.

Bu hayvanlar nasıl kesiliyor böyle arkadaş , elimdeki sihirli değnek midir bu nedir ???

Haftada 250 tosun , yıldan ortalama 12.000 tosun kesiyorum.Bıçak bilemekten haberi olmayan bir kimse bu kadar hayvanı nasıl kesiyor ? Hemde tek bıçakta. Birlikte çalıştığımız ve bana bileme öğreten arkadaşım , ustam. Gözümün önünde tam tamına 195 hayvan ve neredeyse hepsi tonluk. 195 tanede 195 tanesini tek bıçakta kesti. Bu nasıl olur ???

Son olarak bim bıçağı denmiş. Bu işten ekmek yiyen ve hakkı ile yapan biri olarak ben gidipte bimden kesim bıçağı almam. Alsamda mezbahda kullanmam. Bu hem bana yakışmaz , hemde benim mezbahadaki prestijimi sarsar. Bimden aldığım bıçakla yapsam yapsam evde elma soyarım.
Benim bıçaklarım ;

4 tane Victorinox 5.5203.18
4 tane Victorinox 5.5203.16 (Kesim için)
3 tane eski dövme çelik sürmene (Siyah saplı,3 tane sarı perçini bulunan ve sapının arkasında sürmene damgası bulunan)

Son olarak şunlarıda eklemek istiyorum ;
En baştada dediğim gibi bu güzel platforma muhakak ki çok çok iyi bıçak bileyen ustalarımız vardır. Hepsini saygıyla selamlıyorum. İllaki kendilerinden birşey öğrenirim , illaki çok faydalı paylaşımları vardır. Hiçbir sözüm yok , aksine sonuna kadar saygı duyuyorum.

Ama lütfen önyargıdan uzak durun ve bana ön yargı ile yaklaşmayın.Haberi yok denilen iş ile yaptığım işi videolar kanıtlamakta ve bunu youtube'daki 225.000 izlenme ortaya koymaktadır.

Saygılar,

Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #1 : 22 Mart 2015, 04:14:21 »
Hoşgeldin Furkan usta. Umarım eleştiri yapan değerli dostlarımız açıklama yaparlar yahut ufak bir özür. Burada hepimiz birşeyler öğreniyoruz ancak iftira bence yakışmaz bize. Umarım senin gelmen senin ve bizim için faydası olur burda
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 22 Mart 2015, 04:44:31 »
Tekrar hoşgeldiniz.  :)
Bu foruma katilmanız inşallah hepimize faydali olur.
Sizin bıçak ve kullanımı konusunda müthiş tecrübeleriniz olduğuna inanıyorum. Çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Allahın izni ile can alıyorsunuz ve bunu doğru şekilde, en uygun bıçakla yapmak gibi bir sorumluluğunuz var.
Geçmişte bazı sert yorumlar yapılmış olabilir, bunları unutmanizi rica ediyor ve ben sizden maksadını aşan yorumlar için özür diliyorum.   Biz bu forumda bir aile gibiyiz ve sizin de bu ailenin parçası olmanizdan mutluluk duyarız.  :)
Nacizane tavsiyem,  youtube videolarinizdan en açıklayıcı olduğunu düşünduklerinizi buradan yeniden paylaşın,  aciklamaniz gereken bölümler varsa buraya yazın,  mutlaka karşılıklı olarak öğreneceğimiz, ders alabileceğimiz şeyler vardır.  Kasap Bıçaklarini sizin kadar yoğun kullanan çok insan olduğunu sanmıyorum. Siz bu tip bıçaklarin kullanımında pratik konusunda eşsiz bir kaynaksiniz bence.  :2up
Bizim forumumuzda hem pratik hem de teori konusunda büyük ustalarımiz var. Karşılıklı olarak bir sentez oluşturulabilirse, hepimiz kazanmış oluruz. Bu arada fırından yeni çıktı, bıçak bileme vb. bölümleri incelemenizi tavsiye ederim.
Tekrar hoşgeldiniz,  hepimize hayırlı olur inşallah.  :)

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #3 : 22 Mart 2015, 08:33:04 »
Videoyu izledigimi hatırlıyorum da konu neydi, birşey yazmismiydim hatırlayamadım, döndüm baktım yazmamısim. Rahat rahat yüzünüze karşı yorum yapabilirim yani.

Konuda bir arkadaş dışında herkez olumlu yazmış. Ersin de çok çok biraz iğneleyici bir üslup ile tekniğini begenmedigini söylemiş. Eğlence için bıçak bilemiyor olabilirsiniz ama burada ben dahil eğlence için bıçak bileyen, bunu garip sekillerde test eden epey kişi var. Hatta iki üç tane meslek olarak bileycilik yapan arkadaş var ki ikisi dünkü toplantidaydi. İsi bileycilik falan olmayan
Kaya nin kolunda kil kalmamisti, bir de oyle dik aci tutarsan keser tabii boyle egik tutucan bak diyordu   ;D

Ustanizdan öğrendiğiniz tek şey bilmek değildir bence. Nasıl kesim yapılacağını,bıçağın nasıl uzun süre keskin kalmasının saglanacagina dair de birşeyler öğretmiş belli ki. Sizin bilediginiz  bıçağı başka biri eline alsa o kadar danayi tek bicakla kesebilir mi?

Videoyu seyredince vaktiyle çevirip özetini foruma koydum bir mevzuu aklıma geldi  at idrarinda celige su vermek. Günümüz kosullarinda saçma sapan gelen bu teknik eskiden kullanılmış, iyi de bu sonuçlar vermiş. Altını kaziyinca nitrurleme etkisi gibi bir kanaate varılmıştı. Ancak  bugün ve bu bilgi seviyesi ile nitrurleme yapmak isteyen hiçbir arkadaş at idrarinda peşinde koşmaz.

Diyeceğim o ki bileme tekniginizin bir kısmı dünyada kabul girmiş yontemler ile örtüşüyor, bir kısmı örtüşmüyor. Bu teknik ile tartışılmaz biçimde iyi sonuçlar alıyor olmanız maalesef mükemmel olduğunu gostermez. Ara sıra arkadaslarima söylediğim bir laf vardır insan daha iyisini görene kadar elindekini en iyi zanneder. Vakit ayirir forumu okursanız tekniginizin hangi kismi doğru hangi kısmı daha iyiye goturulebilir kendiniz çözeceksiniz. Hatta üzerine bıçaklar ve çelikler hakkında mutlaka işinize yarayacağını dusundugum çokça şey öğrenirsiniz.

Ben foruma iyi bir "field tester" katıldı diye bakiyorum. İyiki geldiniz, hoş geldiniz.
« Son Düzenleme: 22 Mart 2015, 08:46:16 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

hüseyin75

• 935
  • Yer: kirobasi yaylasi silifke yaş 30
« Yanıtla #4 : 22 Mart 2015, 08:55:29 »
Bir kaç videonuzu izledim simental danayı kesmeniz bir saniye falan sürdü. Bizim sizden sizinde burdan öğrenebileceğimiz çok şey var. Aramıza hoş geldiniz gelişinizin kalıcı olmasını diliyorum. Burda herkez birbirini abi kardeş gözüyle görüyor. Ustalar tüm bildiklerini hiç bir çıkar gözetmeden paylaşıyor.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #5 : 22 Mart 2015, 09:03:22 »
Bence yaptığınız bileme kesinlikle yanlış değil. Ve sonuç çok iyi. Yani sizin bilediğiniz bıçağa kimse çıkıp yeterince keskin değil demez diyemez.

Yalnız burda bıçak üreten arkadaşlar günlerce bıçağın perdahı için uğraşıyor. Yuzeydeki tek bir çizik için bütün yuzeyi baştan sona zımparalamak gerekir. Hele de sulu bir hava çelik ise bu saatler ve sayfalarca zımparaya maal olur.

Sizin tekniğinizin tek sorunu bıçak yuzeyine dikkat etmemeniz. Biz bıçağı sadece bir alet değil bir sanat eseri olarak da görüyoruz herhalde bazı ustalar ordaki bıçağın kendi bıçağı olduğunu hayal edip irkildi.

Orda benim de bazı yorumlarım oldu. Eğer size ters, sizi kıran bişey demişsem kendi adıma özür diliyorum

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #6 : 22 Mart 2015, 09:06:01 »
Furkan Bey hoş geldiniz.

Videonuzu forumda paylaşmadan önce izlemiştim. Bu arkadaş aramızda olmalı diye düşündüm.

Şimdi bir işin erbabı profesyonel olarak bileme yöntemini tartışabiliriz. :)

Masat hakkında güzel bilgiler veriyorsun ama bileme konusu büyük bir deniz gibi. Taşın ve yöntemlerin çok çeşidi var. Bir tane doğru yok ama bazı temel yanlışlar oluyor. Mesela bıçağın yanağını taşa yatırıp çizmen gibi.

Bıçak konusunda da kasaplar masatla kronikleşebilir bıçaklar istiyorlar ama bizim bıçaklarımızın sertlikleri ve ağız dayanımı çok yüksek olduğu için klasik kasap masatları almıyor.  Seramik masattan kimsenin haberi yok. Bizimle beraber tartışıp yeni yöntemler öğrendikçe videolar yayımlamalısın. Gerçekten takdir ediyorum.

Aramıza tekrar hoş geldin.
Okinawian

Süleyman Daşkın

• *
  • 51
  • Gazi İşletme
  • Meslek: Öğrenci
« Yanıtla #7 : 22 Mart 2015, 09:08:49 »
Hoşgeldiniz,
Bıçaklarla ilgilenen yolun başında dahi olmayan birisi olarak eleştirmek bana düşmez ama videolarızı seyreden birisi olarak izlenimlerimi aktarmak isterim.

Kurbanlıkların yüzünü göremeden 50 tosunu sıra sıra bacağından dizip etrafı kan gölüne çeviren kesimhanelere tamamen karşıyım. Sonuçta bu bir ibadet kurbana saygı kesinlikle bu olmamalı. Zaten sizin videolarınıza da rastlamamın sebebi de acaba bunu ben nasıl yapabilirim düşüncesi oldu. Kesim için verdiğiniz bilgiler benim için paha biçilemez. Samimiyetiniz ve yorumlara olan alakanız da hoşuma gidiyor. Kurbana layık bir bıçağım olduğunda inşAllah dediklerinizi de hakkıyla yapmaya gayret edeceğim.

Ama bıçağın dilinden anlamak gibi iddialı bir video başlığınızın olması bile "efendim yaptım oldu" tarzı söylemleri kaldıramayacak bir seviyede olmanızı gerektiriyor. Buradaki ustalar sizin bıçağı bilerken mahvettiğiniz polisajı için tam gününü veriyor biraz sinirlenmelerini haklı görün.

Kısacası bu tür bilgileri paylaşan birisi olarak size saygım sonsuz. Bunlar önemli teknik bilgiler. Dediğiniz gibi pratiği de deneyimle kazanılacak. Ancak bir bıçak ustası olarak gördüğümü söyleyemem. Usta demek bıçağın dilinden anlamak demek bambaşka bir meziyet. Zanaattan öte bir sanat. Eğer bu denli eleştirileri duymak istemezseniz başka yiğitlere de bakın derim yoğurdu nasıl yiyorlarmış  :)

Sağlıcakla kalın.
« Son Düzenleme: 22 Mart 2015, 09:32:09 Gönderen: Süleyman Daşkın »

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #8 : 22 Mart 2015, 10:54:06 »
Deniz, sanirim Ozgur 600kum uzeri perdahin etin bicak yuzeyine yapismasina neden oldugunu soylemisti. Gerci kesim ayri, yuzme ayri siyirma ayri is.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Furkan CAN

• *
  • 18
« Yanıtla #9 : 22 Mart 2015, 10:56:37 »
Hosbulduk , cok tesekkur ederim.
Forumda aranizda olmani hayirli olmasini bende umut ediyorum. Ayrica birbirimizle karsilikli olarak bilgi alisverisi yaptigimizda herkesin birseyler ogreneceginden hicbir kuskum yok.

Hobi amacli eglence amacli bicak bileyenler vardir evet hepsine saygim sonsuz. Cunku herkes ayni amacla bicak bileyecek diye bir kaide yok tabiki.

Elbette cok dogru soyluyorsunuz ben asla kendim icin mukemmel demiyorum. Iyinin iyisi vardir elbette bicagimi kestirebildigim asikar.

Şu konuya aciklik getirmek istiyorum ;
Hobi amaciyla yada ticari amaclarla bicak bileyen ustalarin bicak yuzeyine onem vermeleri , sayfalar dolusu zimpara kullanmalari vs hepsi illaki onemlidir fakat bizim boyle birseye ihtiyacimiz yok. Ben bicagimi is icabi biledigimden dolayi yuzeyindeki cizikler darbeler beni rahatsiz etmemekle birlikte orada bulunmalarini onleyecek hicbir calismada yapmiyorum.

Cunku bana gerekli olan keskinligi ben ancak bicagimi tam yatirdigimda elde edebiliyorum. Eger yanaklarina dikkat etmeye calisip bicagi dik aciyla bilersem ayni keskinligi belki yakalayabilirim ama keainlikle uzun sureli gitmiyor. Biz mezbahadaki arkadaslarla bunu defalarca denedik. Bu keskinlige ulasabilmek icin mecburen bicagi yatirmak durumunda kaliyoruz.
Mezbahada bicaklari en iyi kesen 4-5 kisiden biriyim ve inanin bana biz hepimiz ayni sekilde bicak bileriz.

Kesinlikle cok dogru soyluyorsunuz ve hatta ilk mesajimdada belirttigim gibi bilemenin cesitli yontemleri vardir. Illaki birbirimizden birseyler ogrenip yeni videolar cekebilirim. :)

Bicagin dilinden anlamak basligini koyarken aslinda kesinlikle bir iddiam yoktu. Inanin bana aklimdan gecmedi bile. Bunu yalnizca kesim esnasinda olusabilecek durumlar karsisinda ne oldugunu anlayabilmek ve o durumda o imkanlar ile ne yapilabilir bunu aciklamak istedim.
Bu basligin yanlis anlasilmasina uzuldum gercekten ve birazdan o basligi degistiriyorum.

Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #10 : 22 Mart 2015, 11:50:47 »
Furkan bey, hoş geldiniz.Videonuzu izledim hatta bir kaç tane daha vardı onları da izledim. Bıçağı tam yatırmanız bileme şekliniz. Tam taşlama bir bıçak denediniz mi?İyi keser.
Ayrıca karışımınızda gaz yağı kullanmıştınız yanlış hatırlamadıysam. Gaz Yağı bıçağın taş üzerinde kayması için değil, taşa daha iyi sürtünme sağlaması-tutunması içindir diye bir arkadaşımla konuyu değerlendirmiştik. Ne amaçla kullanıldığını açıklarsanız sevinirim. Selamlar.
YUCELMORE

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #11 : 22 Mart 2015, 12:06:11 »
 Victorinox'dan numarasını verdiginiz bıçaklarin hangi çelik ile üretildiğini bulmaya çalışıyorum.
Ama her yerde sadece paslanmaz çelik diye veriliyor.  Arkadaşlardan kaynak bilen varsa paylaşırsa sevinirim.

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #13 : 22 Mart 2015, 12:39:26 »
[quote buauthor=sefaçabuk link=topic=7768.msg157476#msg157476 date=1427020438]
Victorinox bildiğim kadarıyla 1.4110 kullanıyor, daha önceden konuşmuştuk sanırım.
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?155454-How-good-is-1-4110-stainless-steel
http://www.knifeup.com/what-is-victorinox-steel/
http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/679189-Victorinox-Steel
[/quote]
Sağolun Hocam :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 22 Mart 2015, 14:26:53 »
Deniz, sanirim Ozgur 600kum uzeri perdahin etin bicak yuzeyine yapismasina neden oldugunu soylemisti. Gerci kesim ayri, yuzme ayri siyirma ayri is.

Abi D2 için geçerliydi sanırım.
Okinawian

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #15 : 22 Mart 2015, 14:39:56 »
hocam victorinox kasap ve çakıları için farklı çelik kullanıyordu sanırım.yanlışım da olabilir

« Yanıtla #16 : 22 Mart 2015, 15:21:57 »
hocam victorinox kasap ve çakıları için farklı çelik kullanıyordu sanırım.yanlışım da olabilir

ZENON

• **
  • 89
« Yanıtla #17 : 22 Mart 2015, 15:44:37 »
tamamdır yukarıdakı yorumları tam okumadım

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #18 : 22 Mart 2015, 17:02:25 »
Hoşgeldiniz. Yukarda farklı bileme açıları denediginizi ve bir açıda en uzun agız dayanımı elde ettiginizden bahsetmişsiniz. Bu forumun en acemilerinden biriyim ama şunu iyi biliyorum. Agız dayanımı, bileme açısından çok, çelikle ve çeliğin ısıl işlemiyle alakalı bir durumdur. Bileme açısı sonraki planda kalır. İşlerimden fırsat bulup bıçakların başına geçtigim de, sizin için bir bıçak yapıp hediye etmek isterim. (korkmayın, ısıl işlemi ustalarımız yapıyor :)) Ben de böylece, yaptıgım bıçagın, bir profesyonel elinde test etme imkanı yakalamış olurum. Adresinizi özelden gönderin lütfen.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Furkan CAN

• *
  • 18
« Yanıtla #19 : 22 Mart 2015, 21:07:23 »

Furkan bey, hoş geldiniz.Videonuzu izledim hatta bir kaç tane daha vardı onları da izledim. Bıçağı tam yatırmanız bileme şekliniz. Tam taşlama bir bıçak denediniz mi?İyi keser.
Ayrıca karışımınızda gaz yağı kullanmıştınız yanlış hatırlamadıysam. Gaz Yağı bıçağın taş üzerinde kayması için değil, taşa daha iyi sürtünme sağlaması-tutunması içindir diye bir arkadaşımla konuyu değerlendirmiştik. Ne amaçla kullanıldığını açıklarsanız sevinirim. Selamlar.

Merhaba ,
Tam taşlama nedir bilmiyorum malesef ama ben bıçaklarımı tam yatırarak bilerim.
Sadece mazot kullanarakta bileme yapıyorum , sadece gazyağı kullanarakta. Fakat şöyle bir gözlemim var ; Bana göre , sadece gazyağı kullanırsanız bıçak taşı çok güzel tutuyor ama sürekli taşa püskürtmeniz gerekiyor. Sadece mazot kullanırsanızda taş üzerinde uzun süre kalıyor ama sanki biraz kaydırıyor gibi. O yüzden her ikisini karıstırdığım bana göre daha iyi oluyor gibi. Bu nedenle ben o şekilde kullanıyorum ve şuana kadar olumsuz birşeyini görmedim.

Hoşgeldiniz. Yukarda farklı bileme açıları denediginizi ve bir açıda en uzun agız dayanımı elde ettiginizden bahsetmişsiniz. Bu forumun en acemilerinden biriyim ama şunu iyi biliyorum. Agız dayanımı, bileme açısından çok, çelikle ve çeliğin ısıl işlemiyle alakalı bir durumdur. Bileme açısı sonraki planda kalır. İşlerimden fırsat bulup bıçakların başına geçtigim de, sizin için bir bıçak yapıp hediye etmek isterim. (korkmayın, ısıl işlemi ustalarımız yapıyor :)) Ben de böylece, yaptıgım bıçagın, bir profesyonel elinde test etme imkanı yakalamış olurum. Adresinizi özelden gönderin lütfen.

Bunu ben şöyle açıklayayım ;
Eğerki biz bıçağı dik açıyla bilersek bıçak gayet iyi kesiyor ama kısa süre sonra yavas yavas durmaya başlıyor. Çünkü sürekli kullanıyorum ve sürekli masat atıyorum. Her defasında bıçağın ağzı tekrar tekrar bozuluyor ve tekrar tekrar masatla düzeltiyoruz.Bir zaman sonra bıçağın ağzı kalınlaşmaya başlıyor. Bunu şöyle örnekleyebilirim ;
Okul okuduğumuz dönemlerde tahtakalemi kalemtraşla açtığımda çok sivri olurdu ve incecik yazardı.Fakat kullandıkça yavaş yavaş kalınlaşıp bir zaman sonra odun gibi kalın yazmaya başlardı.

Şimdi eğer biz bıçağı tam yatırmayıp dik açıyla bilersek kalemi kalemtraş ile yarım açmış oluruz.Ama tam yatırarak bilersek kalemi sonuna kadar açmış oluruz ve bu bize istediğimiz keskinliği vermekle birlikte masatta kullanarak bu keskinliğin uzun süre gitmesini sağlıyor ki işin ortasında bizim bıçaklarımız durmasın.

Ve sizinde dediğiniz gibi bunda çeliği önemi çok büyük.Victorinox yumuşak çeliğe sahip olduğunda bıçağın ağzının dönmesi çok kolay oluyor.Fakat dick , sürbisa gibi markaların bıçakları victorinoxa göre daha sert olduğundan ağzı daha dayanıklı oluyor.Ama biz ağzı dayanıklı olup masada zor tepki vereceğine , ağzı çok fazla dayanıklı olmasada masatla hemen tekrar düzelen bıçakları tercih ediyoruz.

Nitekim defalarca kez kesim sırasında bıçağımın ağzı döndüğünde bile çeşitli tekniklerde masadı kullanaraktan hiç taş kullanmadan tekrar eski keskinliğine geri getirmeyi başararak kesime devam ettim.

Bunu dışında çok kez bıçaklar denedik ki sert olduklarından hiçbir işe yaramadıklarını gördük. Ne bilenme bileniyorlar ne masada karşı tepki veriyorlar nere kesiyorlar.Metal yığınından başka bir anlam ifade etmiyor bizim için.

Hediye konusuna gelicek olursak , evet kullanmak isterim bıçağınızı. Kim bilir belki tam bizim istediğimiz bir bıçak üretiyor olabilirsiniz. Ama şunu önemle vurguluyorum , biz mezbaha personeli olaraktan bıçağın çeliğine verdiğimiz önem kadar sapınada veririz ki eğer sapı ağırsa metali istediği kadar iyi olsun hiçbirimiz kullanmayız çünkü seri kesimde insanı çok yorar. Adresimi özelden yazıyorum.

Saygılar,
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası