Merhaba saygıdeğer bıcaksanati.com üyeleri,
Öncelikle kendimi tanıtayım ;
Adım Furkan CAN , 30 yaşındayım , Kocaeli'de yaşıyorum ve işim gereği bıçaklarla ve masatlarla haşır neşir olan biriyim. Aslında youtube'a video yükleme gibi bir alışkanlığım yoktu ama videolarda kesmeyen bıçaklar altına yatırılan hayvancağızları gördükten sonra youtube'a video ekleme gereği hissettim ve kesim videolarımdan sadece birkaçını eklediğimde gördüm ki insanlar bu şekildeki kesimlere alışkın olmadıklarından ötürü videolarımı ilgi duymaya başladılar ve bıçak keskinliği gözlerinden kaçmadı tabiki. Bende tamamen iyi niyetimle ,
kendi bilgi ve tecrübelerimle kendime has bileme yöntemimi paylaşmaya karar vererek bir video çekimi yapıp onuda youtube'da ekledim. Ve sonra gördüm ki bazı kimseler bu tekniği deneyerek belli başarılara ulaşmışlar ve hatta sırf bana göstermek amaçlı kısa videolar çekip bana ulaştırıp izlememi ve değerlendirmemi istediler. Bende gösterilen ilgi alakadan dolayı gene
kendi bilgi ve tecrübelerime dayanaraktan başta masat kullanımı olmaz üzere birkaç video daha çekip paylaştım.
Ben aslında forumlarda takılan biri değilim.Ve itiraf etmeliyim ki böyle bir forum olduğundan da haberim yoktu. Ta ki facebook hesabımda ekli olan arkadaşım (ZENON) İlhan bana burda benimle alakalı bir tartışmanın linkini verene kadar.
Konuya girdiğimde gördüm ki yaptığım işe saygı gösterenlerin olduğu kadar ön yargılı davranıp ağır yazanlarda var.
Şimdi şöyle söyleyeyim ;
Lütfen kimse yanlış anlamasın sadece kendi adıma konuşuyorum , eğer internet'te bir paylaşım yapıyorsanız olumlu yada olumsuz her türlü eleştiriyi baştan kabul etmiş sayılırsınız bana göre.
Peki olumluyu anladıkta , olumsuz eleştiri nedir

Arkadaşlar , beni sevmiyor olabilirsiniz , kesimi sevmiyor olabilirsiniz , benim yanlış iş yaptığımı savunuyor olabilirsiniz yada türlü türlü hareket,konuşma yada tavırlarımıda beğenmiyor olabilirsiniz bunu kabul ederim ve saygı duyarım.
Ama önyargıyı olumsuz eleştiri olarak kabul edemem ben. Hiçbir zaman hakkında tam fikir sahibi olmadığım konu için net cevaplar vermedim ben.
O konuda benim için bir arkadaşım (ersin7500)
-Bu arkadaş kendince eğleniyor
-Bıçak bilemeden haberi yok.
-Bu arkadaş bim de satılana fabrikasyon yapım sürmene bıçagını almış kafasına göre acıda ağız açıyor ve bileme yapıyor.
demiş.
Şimdi şöyle açıklayayım ;
Benim eğlendiğim falan yok.Eğlenicek olsam bıçak bileyerek eğlenmek yerine başka yolu tercih ederim.
Bıçak bileme konusuna gelince ise; İllaki bu işin yolu vardır ve bu yolda tek yol değildir. Bilirsiniz her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır diye bir söz var. Sen farklı bir bileme yaparak bıçağını kestirirsin.Ben bu yöntemle , diğeri başka bir yöntemle.Bu böyle uzar gider...
Fakat bilemeden haberi yok dersen , ben sana o zaman "orada dur bakalım" derim.
Baştan söyleyeyim , ben çakıdan kılıçtan , çelik dövmekten falan anlamam.Ben çeşit çeşit bıçak tedarik ederim , sonra o bıçakları ağır şartlar altında 1 hafta kullanırım. Taşta bilenmesine , masatta düzelmesi , kesim kalitesine bakarım ve seçimimi yaparım.
Neyse , tekrar konuya dönecek olursak ; Madem benim bıçak bilemekten haberim yok. O halde canlı ağırlığı 1400-1500 kg'ları bulan o hayvanlar nasıl oluyorda tek bir çekişte omurgaya kadar kesiliyor

Lütfen bana bıçağın kesmiyor yahut haberin yok diyen biri çıkıpta bunun sırrını anlatsın.
Hayvandan ne kadar anlarsınız bilemiyorum ama , bir simental türü dananın derisinin kalınlığı , bir angus ve montofon ırklarının derisinin kalınlığını ancak ve ancak bu işin içindeki kimseler bilir ki bu ırkları kesmek çok ciddi zordur.Gerek derisinin sertliğinden , gerek yeleli olmasında gerek kıllarının sertliğinde hatta ve hatta açık besi olanlarının boynundaki ve gırtlağındaki toz topraktan dolayı. Hele ki angus türünde boynuzunda olmadığını belirtirsek kelleyi adam gibi gerdiremediğiniz durumda o bıçağın o kelleyi nasıl keseceğini ve kesicinin o esnada içinden geçenleri kaç kişi bilebillir

İyi bilenmiş bir bıçaklar evet kurban bayramında kendi hayvanınızı rahatlıkla kesebilirsiniz. Peki benim için bu şekilde önyargılı olanlara soruyorum ; bilediğiniz bıçak ile hiç durmadan ve yağ tası kullanmadan en fazla kaç tane tosun kesebilirsiniz
Ben cevap vereyim ; kusursuz bir bileme yapmadıysanız ve yine kusursuz şekilde masat kullanmayı bilmiyorsanız keseceğiniz hayvan sayısı üzülerek söylüyorum ki 15 i geçmez.
Bu söylediğimi yanlış anlamayın konu açıldığı için söylüyorum ; açık besi hayvanlara ve yukarıdaki ırkların bulunduğu hayvanlara denk geldiğim birgün arka arkada 148 tosunu tek bıçakta kestim.
2014 Kurban bayramında 215 tosun tek bıçakta kesildi.
Bu hayvanlar nasıl kesiliyor böyle arkadaş , elimdeki sihirli değnek midir bu nedir

Haftada 250 tosun , yıldan ortalama 12.000 tosun kesiyorum.Bıçak bilemekten haberi olmayan bir kimse bu kadar hayvanı nasıl kesiyor ? Hemde tek bıçakta. Birlikte çalıştığımız ve bana bileme öğreten arkadaşım , ustam. Gözümün önünde tam tamına 195 hayvan ve neredeyse hepsi tonluk. 195 tanede 195 tanesini tek bıçakta kesti. Bu nasıl olur

Son olarak bim bıçağı denmiş. Bu işten ekmek yiyen ve hakkı ile yapan biri olarak ben gidipte bimden kesim bıçağı almam. Alsamda mezbahda kullanmam. Bu hem bana yakışmaz , hemde benim mezbahadaki prestijimi sarsar. Bimden aldığım bıçakla yapsam yapsam evde elma soyarım.
Benim bıçaklarım ;
4 tane Victorinox 5.5203.18
4 tane Victorinox 5.5203.16 (Kesim için)
3 tane eski dövme çelik sürmene (Siyah saplı,3 tane sarı perçini bulunan ve sapının arkasında sürmene damgası bulunan)
Son olarak şunlarıda eklemek istiyorum ;
En baştada dediğim gibi bu güzel platforma muhakak ki çok çok iyi bıçak bileyen ustalarımız vardır. Hepsini saygıyla selamlıyorum. İllaki kendilerinden birşey öğrenirim , illaki çok faydalı paylaşımları vardır. Hiçbir sözüm yok , aksine sonuna kadar saygı duyuyorum.
Ama lütfen önyargıdan uzak durun ve bana ön yargı ile yaklaşmayın.Haberi yok denilen iş ile yaptığım işi videolar kanıtlamakta ve bunu youtube'daki 225.000 izlenme ortaya koymaktadır.
Saygılar,
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası