Bıçak Sanatı - Forum

Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Hakkımda Yapılan Eleştiriler (Furkan CAN)
« Yanıtla #60 : 25 Mart 2015, 09:44:07 »
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.

Senin civalar da fena kesiyor.
Okinawian

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #61 : 25 Mart 2015, 10:24:34 »
e şimdi forumun boynunun borcudur furkan kardeşe bi boğazlama bıçağı yapıp yollamak. En iyisi kendisi sahada test eder bizde anlarız. ben havalar biraz ısınsın bi civa çeliği dövücem bakalım.

Furkan ın son yazdıkları internette yerli/yabancı sitelerde farklı farklı oto markaları için uyarlanmış haline ara sıra denk geldiğim, sanırım şehir efsanesi olan bir hikayeyi aklıma getirdi.

http://www.fikracenneti.com/komik-yazilar/ilginc-sikayet

Eskidikçe daha iyi kesme, yeni biçağı hemen hırpalamaya başlama.... Eski bir iş arkadaşımın elektronik konusunda içinden çıkmakta zorlandığımız durumlarda söylediği bir laf vardı: ilme irfana aykırı şey olmaz.

Bunların altındaki mantığı çözmeden m390 dan 65hrc bıçak ta versek istediği performansı alamayabilir. Hemen ocağın başına geçmekte acele etmemeli.
« Son Düzenleme: 25 Mart 2015, 10:26:36 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #62 : 25 Mart 2015, 12:14:53 »
Furkan bey, zahmet olmayacaksa sizden ricam şu anda çok iyi performans aldığınız ve sizin tabirinizle hırpalanmış kesim bıçağının ölçülerini net bir şekilde yazabilirseniz çok faydası olacaktır.(Yüz genişliği, sırt kalınlığı, tam boy ve namlu boyu)Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama victorinoxların sırt kalınlığı 2,3 mm diye hatırlıyorum.
Ahmet abi bu durum soba fıkrasına  döner mi bilmiyorum ama ilk atışı ben yapayım.(http://www.fikracenneti.com/cesitli-fikralar/sobadaki-hikmet-2)Furkan bey bıçağı tam yatırarak bilediğini de düşünürsek ağız bileme açısı ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum.Ağız hırpalandıkça yan genişlik azalmakta ve istenilen bileme açısına gelmekte. :-\ Furkan bey net ölçüleri yazınca sinüs cosinüslerle arası iyi olan bir arkadaş açıyı hesaplar.
Bana düşük ihtimal gelse de yüzeyin bileme neticesinde çizikler nedeniyle yapışmaması ama ustalarımız daha iyi bilirler.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #63 : 25 Mart 2015, 12:20:33 »
Sobaya mühendis laf söylememiş, benim açımdan sorun yok  :P Açı hesabı kolay, ölçüler gelsin. Kalınlık 2mm'yi geçmesin  dediğine bazı arkadaşların dikkatini çekerim. İnce çelik organizasyonu pek olmadı bir türlü.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #64 : 25 Mart 2015, 14:11:35 »
Sobaya mühendis laf söylememiş, benim açımdan sorun yok  :P Açı hesabı kolay, ölçüler gelsin. Kalınlık 2mm'yi geçmesin  dediğine bazı arkadaşların dikkatini çekerim. İnce çelik organizasyonu pek olmadı bir türlü.
+1
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

ZENON

• **
  • 89
  • Meslek: jeoloji mühendisi
  • Yer: Hakkari
« Yanıtla #65 : 25 Mart 2015, 23:38:32 »
Sayın Hocalarım günlerdir bu yazıyı takip ediyorum ben ne anlatılmak istenildiğini anlamadım. şimdi anlatılmak istenen Furkan yanlış açıylamı biliyor diyorsunuz yoksa victorinox yumusaktır yumusak çelikten bıçak nasıl olurda iyi olurmu diyorsunuz, yoksa bıçak tam yatarsa kalınlığı bütün her yerınde ıincelir ne gerek varmı diyorsunuz ANLAYAMADIM
Bilmek anlamak yetmez ben yapmanın aciliyetine inanırım!

Furkan CAN

• *
  • 18
  • Meslek: Mezbaha
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #66 : 25 Mart 2015, 23:57:40 »

:) :) Valla deneriz hiç problem değil.

Furkan kesimde kullanılacak bıçağın kabzasında aradığın özellikler nedir?
Şekli, malzemesi ne olmalıdır?

Şekli çok fazla önemli değil. Diğer bıçakların kabzaları gibi olsa yeterlidir.
Fakat malzeme konusunda gelince ise ; ilk tercihim fibrox sap olmasıdır. Eğer fibrox mümkün değilse elde kaymayacak ne varsa olabilir. Ama yeterki çok hafif birşey olsun. Hafiflik bizim için çok önemli.

Furkan ın son yazdıkları internette yerli/yabancı sitelerde farklı farklı oto markaları için uyarlanmış haline ara sıra denk geldiğim, sanırım şehir efsanesi olan bir hikayeyi aklıma getirdi.

Eskidikçe daha iyi kesme, yeni biçağı hemen hırpalamaya başlama.... Eski bir iş arkadaşımın elektronik konusunda içinden çıkmakta zorlandığımız durumlarda söylediği bir laf vardı: ilme irfana aykırı şey olmaz.

Bunların altındaki mantığı çözmeden m390 dan 65hrc bıçak ta versek istediği performansı alamayabilir. Hemen ocağın başına geçmekte acele etmemeli.

Bununla ilgili şöyle söyleyeyim ;
Bizim en çok tecrübe ettiğimiz konulardan birisi yeni bıçağın zor bilenmesidir. Tabi bu zor bilenme eski bıçaklara oranla...
Şuana kadar kaç tane bıçak eskittim bilmiyorum , saymadım ama hepsinde ama istisnasız hepsinde gördüğüm şudur ki , bıçak eskidikçe taşta çok daha rahat bileniyor. Sıfır bıçakta 5 uğraşıyorsan eski bir bıcakta 1 uğraşıyorsun.

Masat atmada bir fark yok eskide aynı yenide.

Furkan bey, zahmet olmayacaksa sizden ricam şu anda çok iyi performans aldığınız ve sizin tabirinizle hırpalanmış kesim bıçağının ölçülerini net bir şekilde yazabilirseniz çok faydası olacaktır.(Yüz genişliği, sırt kalınlığı, tam boy ve namlu boyu)Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama victorinoxların sırt kalınlığı 2,3 mm diye hatırlıyorum.
Ahmet abi bu durum soba fıkrasına  döner mi bilmiyorum ama ilk atışı ben yapayım.(http://www.fikracenneti.com/cesitli-fikralar/sobadaki-hikmet-2)Furkan bey bıçağı tam yatırarak bilediğini de düşünürsek ağız bileme açısı ile ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum.Ağız hırpalandıkça yan genişlik azalmakta ve istenilen bileme açısına gelmekte. :-\ Furkan bey net ölçüleri yazınca sinüs cosinüslerle arası iyi olan bir arkadaş açıyı hesaplar.
Bana düşük ihtimal gelse de yüzeyin bileme neticesinde çizikler nedeniyle yapışmaması ama ustalarımız daha iyi bilirler.

Estg. ne zahmeti :) Bi elime metreyi aldım diğer elime bıçağı ve ölçüleri yazıyorum  :)

Tam boy: 29cm
Kabza boyu: 14cm
Kabza genişliği: 3.5cm
Kabca kalınlığı: 2cm
Namlu boyu: 15cm
Namlu genişliği: 3cm
Namlu et kalınlığı: 2mm

------------

Bu arada , kesim bıçağımla kağıt kesme testi yaptım bende. Linkini paylaşacağım burada. Kullanılmış bıçağı bilemeden , sadece masat kullanarak yaptım testi. Hep birlikte izleyelim bakalım.

Saygılar,
« Son Düzenleme: 25 Mart 2015, 23:59:54 Gönderen: Furkan CAN »
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #67 : 26 Mart 2015, 00:02:21 »
Ben anladiklarimi yazayim o zaman.
Bu sanata gonul vermis bu platformdaki ustalarimiz genel anlamda mukemmeliyetci kisiler bicaklarinin agizlarinin donmesini pek kabullenemezler bicak agzi saglam duracak saga sola yamulmayacak, zirt pirt bileme istemeyecek bileme acisi belli olacak ve mumkunse pek cizilmeyecek. Ama elbette bir de kullanim mevzu var furkan beyin dediklerini baska kasaplardan da duydum bizim bicaklarimiz yumusak olacak esnek olacak cok kalin olmayacak gibi soylemleri. Ama bence asil mesele edinilen tecrube ile dogru olanin bulundugu mu yoksa tecrube edinilecek adam akilli agiz dayanimi iyi olan surekli bileme ve masat istemeyen bicak bulunamadigi mi? Benim anladigim burada konusularak ogrenilmek istenen bu.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #68 : 26 Mart 2015, 00:09:39 »
Bence Furkan bey kendi amaçlarına göre doğru bileyliyor. Bu biley açısı uzun ömürlü değil ama masatla hızlı keskinleştirilmeye göre çok müsait. Çelik te yumuşak olduğundan masata çok hızlı tepki veriyor ve saniyeler içinde tekrar keskinleşen bıçak sanki hiç körelmiyormuş hissi veriyor.
Ve sanıyorum ki masat bıçağın ağzında mikro testere izleri yaratıyor ve bu et kesmede daha iyi performans veriyor

Ama böyle bir ağız başka amaçlar için pek uygun olmaz. Şayet tahta üzerinde soğan doğrasanız o kadar ince ve yumuşak ağız tahtaya değdiği an dönecektir.

Geçen sene kurbanda ben eğeden yapılma bıçağımı götürdüm denemek için. Bıçak kılı kesecek kadar keskindi ama et kesmede iyi performans gösteremedi. Ama kasabın masatına sürtünce (bayağı masatlamak gerekti) çok iyi performans verdi ama bu sefer kılı kesemedi

Eskiyen bıçağa gelince sanırım bıçaklar su verilirken ilk ağzı daldırıldığı için sırttan daha sert oluyor. Bu da ağız kısmının daha zor bilenmesine ve masata iyi tepki vermemesine sebep oluyor

Tabi ben konuya çok hakim değilim varsayım yapıyorum

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #69 : 26 Mart 2015, 00:13:27 »
Eski bıçağın daha iyi bilenmesi meselesi aklıma şunu getirdi,  hem de forumdan öğrendiklerimi test edeyim,  bakalım iyi bir öğrenci olmuş muyum :D
Çelige su verildiği zaman sertleşme bütün yapıda eşit olarak gerçekleşmiyor. Çelik cinsi fark etmekle birlikte, daha ziyade dış yüzeyde gerçekleşiyor. Benim yorumum; Furkan Usta ve arkadaşları sert dış katmanı iyice aşındirdiktan sonra istedikleri gibi bıçak elde ediyorlar.  ::)
« Son Düzenleme: 26 Mart 2015, 00:15:05 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #70 : 26 Mart 2015, 00:14:20 »
Eski bıçağın daha iyi bilenmesi meselesi aklıma şunu getirdi,  hem de forumdan öğrendiklerimi test edeyim,  bakalım iyi bir öğrenci olmuş muyum :D
Çele su verildiği zaman sertleşme bütün yapıda eşit olarak gerçekleşmiyor. Çelik cinsi fark etmekle birlikte, daha ziyade dış yüzeyde gerçekleşiyor. Benim yorumum; Furkan Usta ve arkadaşları sert dış katmanı iyice aşındirdiktan sonra istedikleri gibi bıçak elde ediyorlar.  ::)
Olmadı otur sıfır  :D
Victorinox 4110 çelik kullanıyor 160 derece menevişle 56 hrc bir bıçak çıkıyor ortaya.4110 çelikte bir kısmı sertleştirelim diğer kısmı yumuşak kalsın olmaz abi.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Furkan CAN

• *
  • 18
« Yanıtla #71 : 26 Mart 2015, 00:17:10 »
Bence Furkan bey kendi amaçlarına göre doğru bileyliyor. Bu biley açısı uzun ömürlü değil ama masatla hızlı keskinleştirilmeye göre çok müsait. Çelik te yumuşak olduğundan masata çok hızlı tepki veriyor ve saniyeler içinde tekrar keskinleşen bıçak sanki hiç körelmiyormuş hissi veriyor.
Ve sanıyorum ki masat bıçağın ağzında mikro testere izleri yaratıyor ve bu et kesmede daha iyi performans veriyor

Ama böyle bir ağız başka amaçlar için pek uygun olmaz. Şayet tahta üzerinde soğan doğrasanız o kadar ince ve yumuşak ağız tahtaya değdiği an dönecektir.

Geçen sene kurbanda ben eğeden yapılma bıçağımı götürdüm denemek için. Bıçak kılı kesecek kadar keskindi ama et kesmede iyi performans gösteremedi. Ama kasabın masatına sürtünce (bayağı masatlamak gerekti) çok iyi performans verdi ama bu sefer kılı kesemedi

Eskiyen bıçağa gelince sanırım bıçaklar su verilirken ilk ağzı daldırıldığı için sırttan daha sert oluyor. Bu da ağız kısmının daha zor bilenmesine ve masata iyi tepki vermemesine sebep oluyor

Bana ne kadar inanırsınız bilmiyorum ama bıçak bileniyor sonra tam hakkıyla bir masat attıktan sonra bıçağı kolunuza koyun ve kendi ağırlığı ile aşağı inmesini gözlemleyin.  ;)
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #72 : 26 Mart 2015, 00:18:41 »
Çele su verildiği zaman sertleşme bütün yapıda eşit olarak gerçekleşmiyor. Çelik cinsi fark etmekle birlikte, daha ziyade dış yüzeyde gerçekleşiyor. Benim yorumum; Furkan Usta ve arkadaşları sert dış katmanı iyice aşındirdiktan sonra istedikleri gibi bıçak elde ediyorlar.  ::)
Olmadı otur sıfır  :D
Victorinox 4110 çelik kullanıyor 160 derece menevişle 56 hrc bir bıçak çıkıyor ortaya.4110 çelikte bir kısmı sertleştirelim diğer kısmı yumuşak kalsın olmaz abi.
O zaman butunlemelere kadar calismaya devam  ;D

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #73 : 26 Mart 2015, 00:18:50 »

Bana ne kadar inanırsınız bilmiyorum ama bıçak bileniyor sonra tam hakkıyla bir masat attıktan sonra bıçağı kolunuza koyun ve kendi ağırlığı ile aşağı inmesini gözlemleyin.  ;)

Size inanıyorum. Benim bıçağın ağzı bayağı kalındı :)

Furkan CAN

• *
  • 18
« Yanıtla #74 : 26 Mart 2015, 00:26:20 »
Anladım , doğrudur evet kalınsa kesmez. Biz o yüzden sürekli bıçakları kontrol ederiz ki , kalınsa eğer hemen müdahale edelim.

Ayrıca şunu eklemek istiyorum ; Bıçağı tam yatırıp yanaklarınıda girit taşına sürtmemizin nedeni gelecekte gene kendimiz rahat edelim diye. Bıçak bitene kadar yanaklardan da ne kadar yedirebilirsek kabza kalınlığı o kadar incelecek ve bıçağın bitmesine yakın yanaklar odun gib olup kesen kısmı incecik kalmayacak. Bir nevi gelecek için zemin hazırlıyoruz diyebiliriz.
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

Furkan CAN

• *
  • 18
« Yanıtla #75 : 26 Mart 2015, 00:40:24 »
Merhabalar ;
"Kutsal" nickli arkadaşımın isteği doğrultusunda  kağıt kesme testi yapıp bende sizler için youtube'a yükledim.
İzlemek isteyen arkadaşlar linki tıklayarak videoya ulaşabilirler.

Ayrıca videoda belirttimi burada yazıylada belirtmek istiyorum ; Videoda test yaptığım bıçak bilenmeden , pis ve ağır şartlar altında kullanıp sadece masatla iş yürüttüğüm bıçaktır. Aynı gün içerisinde ağzıda döndü , kılağıda oldu ama tüm olumsuzluklara rağmen masatla müdahale ettim. Video çekim esnasında bile bıçakta bölgesel dönüklükler olduğu halde bence iyi iş çıkardı.

https://www.youtube.com/watch?v=67DALPHTL-8&feature=youtu.be
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #76 : 26 Mart 2015, 00:59:14 »
Şimdi evvela basın yayın ve halkla ilişkiler uzmanlığıma dayanarak bir yorum yapayım;
Kamera hakimiyeti güzel,  hitabet iyi,  rahatlık yerinde.  ;)
Elinize sağlık,  video çekmekle ugrasmışsınız, sağolun :)
Bıçağın güzel kestiğini de gördük.
Ama;
Maksat hasıl olmadı bence :(
Benim sizin bilediginiz Bıçağın kağıt keseceği ve korelince masatla bilenerek tekrar kesecegi hakkında zaten bir şüphem yoktu.
Bilenmis bıçağın masat gerekene kadar kullanım ömrünün,  benzer malzemeler ile testini görebilmekti.
Yine de bir fikir edindim,  sağolun.

Furkan CAN

• *
  • 18
« Yanıtla #77 : 26 Mart 2015, 01:18:27 »
Anladım , keşke öyle yapsaydım. Neyse öyle bir test yapayım sonucu gene burdan yazarım. Bu şekilde istemediğinizi düşünemedim ben. Ama benim açımdan da iyi oldu. En azından ne demek istediğimi bu videoda daha iyi anlatmıs oldum.

Yani iyi bir bileme + iyi masat kullanımı ile at masatı devam et tekniğini göstermiş oldum. :)
Furkan CAN
Kocaeli Mezbahası

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #78 : 26 Mart 2015, 01:22:37 »

Ahmet ustama katılıyorum. İlk önce "mevzuyu" anlamamız lazım. Kalınlığın bilemeyle düşürülmesi, yüzün genişliğinin azalması, çeliğin 1-2 hrc de olsa daha yumuşak iç kısmının kulanılması dikkate alınması gereken noktalar. Bunların teknik, ilmi karşılıklarının tespit edilip ona göre çözümler üretilmesi lazım. Yüz genişliği azaldıkça ağız açısı da artıyor, bu da gözden kaçmamalı.

Eğer yanlış hesaplamadıysam 2 mm kalınlık 3 cm genişlikteki bir bıçağın tam taşlama ağız açısı 4 derece civarında, bir süre kullanılıp inceldiğinde misal    yüzü 2 cm civarı olduğunda açı 6 derece gibi bir değere ulaşıyor. Bu da uygun açının 6-7 derece olduğunu gösteriyor olabilir.
« Son Düzenleme: 26 Mart 2015, 01:31:30 Gönderen: against »

Kutsal

• 2123
« Yanıtla #79 : 26 Mart 2015, 01:22:58 »
Bileme tekniğinizin sizin işiniz için en uygun yöntem olduğunu söylüyorsunuz, buna hiçbir eleştiri getiremem.
Teknikleri yarıştırmak gibi bir niyetimiz de yok. Sizinki de yıllarca denenmiş işinizde kabul görmüş bir yöntem.
Buradaki maksat; acaba sizin için daha iyi bir bıçak nasıl mümkün olabilir sorusunun cevabını bulmak. Belki hiçbir sonuç  alamayabiliriz, yine de denemeye değer.
Masatt kullanımı konusunda  uzmanlığınızi gördüm ve gerçekten beğendim. :2up