Bıçak Sanatı - Forum

Su Verme-Sertleştirme

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Su Verme-Sertleştirme
« Yanıtla #100 : 24 Eylül 2019, 15:24:03 »
Olabildiğince loş bir ortamda çeliğin tav rengine bakmak ve doğru rengi tutturduğunu görmek doğru sıcaklığa çıktığını anlama adına faydalı olacaktır. Renkler ile ilgili forumda bilgi var. Tabi renkleri biraz da tecrübe etmek de gerek...

Renkleri öğrenmek adına bir kaç tane çubuğu ısıtıp rengine bakmak ve çubuklara su vermek, sonrada bunları kırmak faydalı olacaktır. Kırılıyorsa ve kırıktaki kumlu görüntü çok inceyse hem su verebilecek sıcaklığa çıktınız hem de o sıcaklık aralığını aşmadınız demektir. Zor kırılıyor yada kırılmıyorsa sıcaklık düşük, kırılınca gördüğünüz, kaba kumlu gibi bir görüntüyse sıcaklık yüksek demektir. Doğru sonucu aldığınız rengi aklınıza yazarsınız.

Tabi yukarıda test önerirken sadece su verip kırmaktan bahsettim. Test için temperleme yapmamalısınız, bıçakta ise temperleme tabi ki yapacaksınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet5505

• **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
« Yanıtla #101 : 24 Eylül 2019, 22:27:19 »
Akşam kok kömürü bıçağı ısıtıp mıknatısa yapışmayacak hale geldikten sonra biraz daha ateşte tutup ısıtılmış kanola yağına daldırdım.Fakat bıçağın

uca doğru yarı kısmında erimeye benzer yuvarlak şekiller oluştuğunu gördüm.Desen çıktı sanki.Çeliği erittim mi acaba?

mehmet5505

• **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
« Yanıtla #102 : 24 Eylül 2019, 22:29:24 »
Zaten bu seferde bu ısıl işlemi yapamadıysam büyük bir hevesle başladığım hobimi çok çok büyük bir üzüntü ile bırakacağım.Olmayınca çok da üstelememek gerekli.Çocukluktan itibaren merakım olan bıçak yapımı benim için artık sonlanmak üzere.

HüseyiN.TufekCi

• 269
  • hüseyin
  • Meslek: Elektrik
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #103 : 25 Eylül 2019, 00:03:46 »
Dostum daha baslardasin usanmadan sıkılmadan devam et.yenisini denedikce hatani anlayıp telafi edip daha iyisini yapacaksın sadece sabır diyorum.ayni sorunu ben dahil bu işe gönül veren herhes yaşamıştır ki bende baslardayim. Hala daha 😃
Beni ancak bir ÂMÂ gördü, göremeden anladı neler hissettiğimi.Dert size zeval olmaz. Bana ancak dilsiz anlattı dili olanın dile getiremediklerini.Teşbihte kusur olmaz.