Bıçak Sanatı - Forum

BIÇAKÇILIK FESTİVALİ

huseyinmertturk

• 135
  • Meslek: Çakı Bıçak İmalatçısı
BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« : 18 Ocak 2010, 16:12:13 »
Merhaba arkadaşlar beni tanıyan arkadaşlar bilirler ben denizli' ye 45 km mesefade antalya yolu üzerinden denizli serinhisar  yatağan da ikamet etmekte olan bıçak imalatçısıyım. Tanımayan bilmeyen arkadaşlar için anlatayım Yatağan kasabası 950 rakımlı 4000 nüfuslu bir kasabadır yatağan kasabası halkının %80 nin geçim kaynağı olarak el aletleri imalatıdır.Yaklaşık 250-300 imalatçımız mevcuttur.1200 lü yıllardan buyana imalat işi yapılmaktadır.  Yatağanda yapılan el aletleri aşağıdaki gibidir.
YATAĞANDA ÜRETİLEN ÜRÜNLER:
1-   Bıçak
2-   Çakı
3-   Bağ Makası
4-   Narenciye Makası
5-   Üzüm Makası
6-   Şeker Kırma Makası
7-   Pala
8-   Kılıç
9-   Koyun Makası
10-   Satır
11-   Testere
12-   Çekiç
13-   Çapa
14-   Tahra
15-   Canavar Kapanı
16-   Canlı Hayvan Yakalama Kapanı
17-   Keser
18-   Köstebek Kapanı
19-   Köstebek Tüfeği
20-   Orak
21-   Tırpan
22-   Tırpan sapı
23-   Fare Kapanı
24-   Hayvan Tarağı
25-   Kaşağı
26-   Zikke
27-   Mandal
28-   Musluk Lastiği
29-   Odun Çivisi
30-   Makas Yayı
31-   Keski
32-   Ot Testeresi
33-   Saplık
34-   Tırmık
35-   Ahır Küreği
36-   Gelberi
37-   Terzi Makası
38-   Diğer Makine Parçaları
 Şimdi arkadaşlar asıl konumuza dönelim Yatağan Kasabası olarak bıçakçılık festivali yapılmaktadır.2009 yılında 16 ncısı yapılmıştır. Bıçakçılık festivalimiz ağustos ayının ilk hafta sonu yapılır ve Kefe yaylamızda çadırlı kamp alanımız vardır.Festivalimiz cuma günü başlayıp pazar gecesi bitmekle beraber 3 gün 3 gece devam etmektedir.Festivalimizde sanatkar arkadaşlarımız için stantlar ayarlanıp kendi ürettiği ürünleri tanıtmak ve ücreti mukabilinde satış imkanıda vardır.Festivalimizde en kaliteli bıçak yarışması çakı yarışması ve kılıç pala yarışması ve arge destekli yaratıcı ürün yarışması yapılmaktadır.Bu forum üyelerini ve forumu belediye başkanımız Tuncer TUNÇBİLEK'e birazcık anlattım başkanımızda bu sanata gönül veren sanatkarlarımızı bu bıçakçılık festivalimize misafir olarak davet edilmesini imalat yapan sanatkar arkadaşların hem ürünlerini tanıtması isterse ticaret yapmasını ve istenilirse yarışmalara katılmarını rica etti Bende başkanımın bana verdiği yetkiye dayanarak hem yeni birşeyler öğrenebilmeniz, öğretebilmeniz, ve alternatif tatillerden sıkıldıysanız cam ağaçlarının içinde yayla turizmi yapmanız için sizi ağustos ayı ilk hafta sonu yapılan yatağan bıçakçılık ve kefe yaylası şenliklerine davet ediyorum.Katılım yapmak isteyen arkadaşlar isterse bana bildirir gerekli çalışmaları stant ayarlanması yarışma ya kayıt yapılması çadırlı kamp alanından rezarvasyon yapılması hakkında yardımcı olurum.İstenilirsede http://www.yatagan.bel.tr/  internet adresinden gerekli bilgi ve iletişim sağlanabilir.Ama internet sitesini inceleyin gene ama benimle iletişim kurarsanız daha sağlıklı olur saygılar...

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
Ynt: BIÇAKÇILIK FESTİVALİ
« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2010, 17:40:27 »
Ben kendi adıma gelip görmeye niyetliyim ama bu gidişle bu aralar standın izleyici bölümünde olucam   :( üretici olamayınca :(
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 18 Ocak 2010, 18:52:37 »
Hüseyin,
çok sağol davetin için, bir terslik olmazsa geleceğim ama izleyici olarak. Belki bir iki tane yaptıklarımdan getiririm ama standa gerek yok herhalde, bir standa koyacak kadar çok fazladan bıçak üretebileceğimi sanmıyorum ama aklımda, bakalım belki de yapabilirim 3-5 tane. Yarışmalar eğlenceli gibi görünüyor, nasıl yarışmalar bunlar, yani nelere bakılıyor, nasıl değerlendiriliyor? Çok eğlenceli olacağa benziyor, çok çok teşekkür ederim bizden bahsettiğin için başkana. Umarım tüm arkadaşlarımız 2-3 günlüğüne vakit ayırabilir de hep birlikte forum camiası olarak gideriz...

Ellerin dert görmesin, günüm şenlendi  :)

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2010, 19:24:15 »
biz gidemesekte sizler bizim için bolca fotoğraf çekin dostlar..  ;)

« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2010, 22:40:22 »
Hüseyin bu nazik davet için hem sana hem de düzenleyenlere şimdiden teşekkür ederim. O tarihte çok büyük bir aksilik çıkmazsa gelmekten mutluluk duyarım, o zaman kadar daha çok konuşuruz ama belki kollektif olarak forum adına bir stand oluşturulabilir. Yarışmaları bende merak ettim?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2010, 22:54:47 »
Hüseyin, beni zaten biliyorsun gelmeye niyetim var. Kesin mi gelirim? Kısmet...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2010, 23:28:11 »
kendi adıma ben gelecegim. önemli bir aksilik olmaz ise. elimde paylaşabilecegm bir şeyler varsa paylaşmaktan mutluluk duyarım. sonuçta biz pek çok ayrı şehirden pek çok farklı estetik anlayışı ile eserler ortaya cıkarmaktayız. belki de forum uyeleri olarak ortak bir stand ı paylaşabiliriz , bilemiyorum. sonuç olarak yüzlerceyıllık bir gelenek ile modern metalurijinin ısıgında modern bir bçakcılık anlayışının paylaşımı  ilginç olcaktır.  b paylaşımsırasıda  anlaştıgımız ve alaşamadıımz alanlar ebetbulunacakır.ama bizim  ve bizim gibiler için çok önemli olduuna inanıyorum.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 18 Ocak 2010, 23:44:26 »
Bir de eğer o noktaya gelmiş olursam bir pota çeliği üretimi üzerine uygulamalı gösteri hoş olmaz mıydı?  8)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #8 : 18 Ocak 2010, 23:52:01 »
olmaz olurmu :2up

durukan

• 774
« Yanıtla #9 : 19 Ocak 2010, 00:32:16 »
 daha hakim oldugumuz alanlar daha iyi olmaz mı. mesela emre paslanmazlar vs talaşlı imalat gökhan sıcak demircilik konusunda rahtlıkla o ortada bir çalıştay yapabilir. çalıştay demiiişken belkide bizlerde forum üyeleri olarak beraber buluşma çalışma tanışma fırsatı yakalarız. belkide forumdaşlar olarak daha önceden saptanan ayarlanan bir mekanda 2-3 saatlik bir çalıştay yaparız mesela basit bir bıçagın sıcak şekillendrilmesi normalizasyonu, sertleştirilmesi tavlanması gibi. sıcakçeliği uzatma teknikleri, ocak kynagı vs vs...  çok mu abarttım?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 19 Ocak 2010, 00:51:04 »
Tabii bir metalurjik çalıştay hoş olabilir, uygulamalı tane büyümesi kontrolü, ısıl işlem püf noktaları vs. Açıkçası üretim konusunda ne kadar katkıda bulunabiliriz bilemiyorum, açıkçası halen bıçakçılık yapan yatağanlı ustalarımız pek tabii ki bizden çok daha uygulama olarak üstünlerdir eminim, örs başında çok maharetli olduklarına da eminim (açıkçası kendi adıma aşık atmayı düşünmem hiçbiriyle  :-\ ), ancak biz yeni bir soluk olacaksak basit dövme çalıştayı veya talaşlı imalat gibi konularda çalıştay belki düşünülebilir ama Yatağan onlarca yıldır nerdeyse tamamen talaşlı imalat yapmakta, dövme konusunda hemen herkes bir usta. Bir farkımız olsun, yeni bir soluk getirelim istiyorsak:
- Dövme kaynak - damaskus yapımı
- Kille hamon
- Wootz - bulat
- Elle saten bitiriş
????
Gibi yeni teknikleri tanıtmak hoş olabilir diye düşünmüştüm. Sefa gelirse o da orda küçük çapta bir metalurji üzerine anlatım yapsa...

Önceden hazırlıklı gitmek de önemli, kendi çeliklerimiz - bazı alet edevatımız. Yazılı kaynaklar, önceden hazırlanmış gösteri malzemesi (örneğin su verme konusunda eğer bir anlatım yapılacaksa bununla ilgili bir kaç basit test bıçağı - anlatım sırasında su verilecek). Mıknatıs, zımpara, biley taşı vs vs...

Eğer wootz konusunda bir anlatım yapmayı göze alırsam küçük bir kömürde eritme ocağı yapmam gerek portatif  :))

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2010, 00:56:19 »
 hani yanlış anlama lmasın . ben çalıştayı bizler arasında kast etmişim. onceden br atolye ayarlanarak bizbize bir çalışmada yapılabilr.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 19 Ocak 2010, 01:05:58 »
Hımm, yanlış anlamışım  :)
Aramızda bir çalıştay yapabilirsek çok güzel olur. Bakalım kimler gelebilecek? Eğer hepimiz gelebilirsek güzel birşeyler çıkabilir gibi geliyor...  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #13 : 19 Ocak 2010, 09:04:41 »
Sizlere şöyle anlatmaya çalışayım bu kadar uzun bir süre önce söylememin sebebi emre abi zaman uzun olduğu için değişik ürünler hazırlanabilir stant olsun yarışma olsun yarışmaya komite oluşturuluyor mesela kimler olur komitede eski bir ustamız endüstri meslek lisesinden idarecilerimizden birisi kosgeb den katılımcı uzman müdürlerimiz el sanatları ustası gibi önem verilen estetik kalite görünüm standartlık mesela palanın orjinal ölçüde olup olmadığı Yarışmalarda dereceye girenlere plaket ve hazırlanmış değişik ödüller veriliyor. (Arada azcık reklamın zararı olmaz sanırım geçen 2009 yılında festivalde ben yarışmalara katıldım benim bıçağım birincilik ödülü aldı ) reklamlar sona erdi.. ;) festivalimize yaklaşık 50 000 kişi katılır konser olur bıçak yarışması söylemiştim koca çal diye ismi olan dağımız var oraya zirve yarışı güreşler at yarışları cirit gösterileri kros uçurtma yarışları daha aklıma gelmeyen bir sürü aktivite Kefe yaylamız da vermiş olduğum internet adresini inceleme fırsatını bulan varsa görmüştür çadırlı kamp alanımız vardır yayla turizmi yapılır aile yeridir. İster kendi çadırınızı kurarsınız isterseniz hazır kurulmuş çadır kiralayabilirsiniz kendi çadırınızı kursanız dahi çadırınıza kadar elektrik uzatılır  her çadıra bir televizyon bir buzdolabı bir kaç tanede aydınlatma lambası çalıştırılabilecek kadar elektirik verilir yaylamızda Banyo,tuvalet,kahvehane,mescit,pide fırını,market,lokanta,güvenlik hesi mevcuttur.Aslında şöyle diyem yaylamızda kamp alanı nisan gibi başlar ağustos sonuna kadar devam eder yani 3-4 ay kalsanız bile her türlü olanak var.Öyle anlatayım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #14 : 19 Ocak 2010, 10:34:02 »
Mümkünse bir kaç atölye, imalathane gezelim derim. Bakalım işler nasıl yürüyor. Karşılıklı bilgi paylaşımı için faydalı olur.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #15 : 19 Ocak 2010, 10:36:29 »
Atölye gezmek banada çok cazip geldi :D
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #16 : 19 Ocak 2010, 11:11:46 »
Atölye gezme işi olur hiç sorun değil ama ne olur mesela malesef festivalde üç gün pek çalışan olmaz ustalarımızı çalışırken görmek istersek ya bir kaç gün önce gelecez yada bir kaç gün fazla kalınacak ama festival alanında profosyenel olmasada kültürümüzü yansıtan atölye kuruluyor demir dövülür boynuz doğrultma işlemi olur sembolik atölyemiz oluşuyor festival alanında şöyle bişey mevcut festivale devlet erkanından millet vekilleri bakanlar belediye başkanları onur konukları misafir edilir onlarada sembolikte olsa demir dövdürürüz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 48
  • 9511
« Yanıtla #17 : 19 Ocak 2010, 11:41:04 »
Aslında ustaların çalışmasını görmekten ziyade ekipmanı, atölye organizasyonunu görmek açısından atölyeler faaliyette değilken söyle hızlıca bir gezi fena olmayabilir. Zaten aksi halde işleri böleriz, bu da çok şık olmaz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #18 : 20 Ocak 2010, 10:13:24 »
şöyle bir düşündümde, böyle bir fırsat bir daha ele geçmez sanırım  ;) o yüzden koşulları zorlayacağım ve bir terslik olmazsa bende orada olmaya çalışacağım.

aslında durukan haklı, kayahan beyde cebehanede söylemiş yapılabilecek çok şey var ve hepimiz elele verirsek güzel işler ortaya çıkartabiliriz.

hüseyin bizim için gerekli birkaç malzemeyi bulursa, sefa ustam, durukan ve emre ile birlikte bir damascus bıçak bile yapabiliriz orada, bir günde tamamı bitmese bile çeliğini yaparız. böylece oradaki ustalarda bunu öğrenmiş olur.. belki bu buluşma oradaki ustalar, bizim ve türk bıçakçılığı için bir dönüm noktası olur ;)

« Son Düzenleme: 20 Ocak 2010, 10:43:28 Gönderen: gökhan bakla »

huseyinmertturk

• 135
« Yanıtla #19 : 20 Ocak 2010, 12:08:23 »
Gökhan Bey çok güzel düşünmüşsünüz çok güzel olur bende üzerime düşen görevi yapmaya hazırım malzeme konusunda da hiç sıkıntınız olmasın gerekli ekipmanı ben hazırlarım.Hem de bu festival sayesinde büyük buluşma olur .( Şöyle düşünürsek gündüz bu olay gece sohbetler fikir alış verişi çadırları yakın ayarlandımı zannedersem sıra gecesi gibi  ;) kendi aramızda emre beyin yapmak istediği bıçak değiş tokuş çekilişi ne bileyim gibi farklı beyinlerden farklı bir çok güzel aktiveteler çıkabilir. Ben yatağanlı olmama rağmen çok ilgi çekici ve güzel görünüyor.)Ne dersiniz. Birde türkiye çapından bıçak koleksiyonerleri toptancılar malzeme tedarikçileri geliyor.Faydalı olucağına eminim.