Bıçak Sanatı - Forum

"Fırından Yeni Çıktı" bölümündeki eleştiri prensibi

GenelYonetim

• 10
  • Meslek: Forum Yönetimi
Yapılan işlerdeki kalitenin yükselmesi adına,

Forumda paylaşılan tüm işler, Görülen her kusurun dile getirilmesi gibi yeni bir bakış açısı ile gerektiğinde nezaket çerçevesinde eleştirilebilmelidir. Kısaca "Mercek Altında" bölümündeki kurallar "Fırından Yeni Çıktı" başlığı altındaki her işe yönelik olarak uygulanacaktır.

Bu noktada, alınganlık göstermemek temel yaklaşım olarak benimsenmelidir.

Bu bölümlerde iş paylaşan her üye bu koşulları kabul etmiş sayılacaktır.

GenelYonetim

• 10
  • Meslek: Forum Yönetimi
Ynt: "Fırından Yeni Çıktı" bölümündeki eleştiri prensibi
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2015, 10:45:06 »
Referansımız olan olan "Mercek Altında" bölümünün kuralları aşağıdaki şekilde duyurulmuş:

Bu bölümün temel olarak amacı; burada sergilenecek işlerin, tüm duygulardan arınarak sergilenmesini sağlamaktır. Şöyle ki; bu bölümde işimizi sergileyeceksek eleştirilere hazırlıklı olacağız. Bölümde her eleştiri veya beğeniyi belli bir temele dayalı olarak yapacağız. İşi beğeniyorsak “neden” beğendiğimizi, eleştirilecek tarafları da “neden” eleştirdiğimizi açık ve anlaşılır bir şekilde yazacağız. Bu iki temel dışında bu başlıkta sergilenecek işlere yönelik değerlendirme yaparken “ çok güzel, harika, müthiş…” türü övgü sözcüklerini, içini doldurmadan kullanmaktan kaçınacağız.
Bölüm bir anlamda, işini buraya koyan kişiye gerçeğin aynasını tutma işlevini üstleniyor. İşi burada sergileyecek arkadaşımız, eleştirilere alınganlık göstermemeli. Eleştiriyi yapan arkadaşlar ise, onur kırıcı, kişiyi veya yaptığı işi aşağılar bir tarzdan özellikle kaçınmalı ve amaç dışına taşmamalıdır.
Doğal olarak "ben buna hazırım, işimi tüm detaylarına kadar eleştiriye açıyorum ve bunları duymaktan alınıp gocunmayacağım" diyen her arkadaşımız ürününü burada sergileyebilir. Yoksa işlerimizi yine diğer uygun başlıklarda zaten sergileyeceğiz.
İnanıyoruz ki bu tür bir bölümün varlığı ve burada yapılacak eleştiriler bizleri hatalarımızla yüzleşerek daha ileriye taşıyacaktır, iyi kullanılırsa bunu bir tür avantaj olarak görüyoruz.