Bıçak Sanatı - Forum

KAMA

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
KAMA
« : 21 Haziran 2015, 18:15:48 »
İsim böyle açıldı ama bıçağın aslında tam olarak neye benzediğini bilmiyorum. Belki literatürde karşılığı vardır.

Özgür Abi bana bir profil hediye etmişti. Artık yavaştan çalışmalara başlayayım dedim ve tasarımını çıkardım. Bıçak bitmeden paylaşmak pek hoş değil belki ama hem kın hem balçak hemde kabzada biraz farklı bir tasarım yapmak istedim. Daha evvelinde illaki yapılmıştır, farklılık derken kendi çalışmalarıma yönelik olarak. Hem bu sayede aslında yapmakta olduğum sedef kakma sanatını da bıçağa aktarmış olurum diye düşündüm.

Fatih Usta gibi gravür yapamayacağımdan, aynı zamanda Türk - İslam süsleme motiflerini de bıçaklarımda kullanmak isteyişimden (acanthus yapraklarının yerine Rumii ve hatai desenler mesela) çözüm yolu ararken en basitinden ajur kesimi yapılan gümüşü kaynakla gövdeye yapıştırırız diye düşündüm. Görünüş olarak güzel olacağından emin gibiyim ancak kullanım olarak nasıl olur onun hakkındada siz değerli ustalarımızla istişare yapmak fikirlerinizden yararlanmak isterim. Gerçi daha motifler şekillenmedi. Bir şeyler tasarladıktan sonra tezhip hocam Berna Hanımdan onay almam gerekecek. Daha işin en başında olan biri olarak ta ha deyince desen çıkmıyor. Neyse gelişmeleri zaten yazarım. Sizin görüşlerinizi de alırım desenler hakkında. Sözü çok uzatmadan tasarımı paylaşıp aklıma takılanları sorayım ben en iyisimi

« Son Düzenleme: 21 Haziran 2015, 18:18:34 Gönderen: atikmehmet »
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
Ynt: KAMA
« Yanıtla #1 : 21 Haziran 2015, 18:17:59 »

Bu da kın ama daha malzeme ve tasarım netmeşledi

www.mehmetatik.com

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 21 Haziran 2015, 19:45:52 »
Çıkacak sonucu merakla bekliyorum. Bu tür işler yapan arkadaşlarımızın ve hatta mesleği kuyumculuk olan arkadaşların bu yeteneklerini bıçak üzerinde sergilemelerini çok istiyorum. İnanılmaz derecede güzel işler çıkacağına inanıyorum.

Zafer ÇELİKOĞLU

• 557
  • Meslek: Emekli
  • Yer: izmir / Buca
« Yanıtla #3 : 21 Haziran 2015, 23:55:08 »
Merakla beklemekteyim.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #4 : 21 Haziran 2015, 23:58:53 »
Beklediğiniz kabahat!

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 22 Haziran 2015, 11:46:37 »
Son işinizi görünce birden heyecanlandım, sonucu sabırla bekliyorum.
Umarım benim gibi merak edenlere tüm aşamaları resimleyerek anlatırsanız çok seviniriz ;)

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #6 : 22 Haziran 2015, 12:21:48 »
Takipteyim.  :2up
Ünye

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #7 : 22 Haziran 2015, 13:09:47 »

Sonucu merakla bekleyenlerdenim. Tasarımınız çok güzel fakat akışı bozan bir kısım gözüme takıldı. Balçak kısmının sağ ve sol ( namlu ile kabze başlangıçları) bir biri ile uyumlu olmamış. Kabzenin başlangıcındaki eğimi takip eden bir ricasso çok daha albenili olur diye düşünüyorum. Tabi ki karar sizin.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #8 : 22 Haziran 2015, 13:43:15 »
Şimdi Makta tarzında birşey beklemek pek uygun olmaz beklentiyi çok yüksek tutmamak lazım :) Malum çalışılacak şey bir bıçağın sapı. Makta daha hassas olduğu için tasarımdaki detay, desende yoğunlukta sıkıntı olmuyor. Bıçak sapında ise bütüne yakın tasarımlar yada pimlerle muhafaza edilecek parçalar kullanırım diye düşündüm zira zamanla yıpranmayı minimize etmek gerek.

Bütün detayları paylaşırım inşaallah. Hep beraber eksiklerimi de görmüş oluruz. Dediğim gibi desenler henüz belirlenmedi.Önce onların hazırlanması gerek. Onlarda ancak bu hafta sonuna hazır olur. Ben yapamazsam zaten beraber çalıştığım müzehhibe arkadaşa tasarlatmayı düşünüyorum. Ki böyle olunca da şu andaki maddi olumsuzluklar devreye giriyor falan falan. Ama inşallah hepimizin beğeneceği bir şey çıkar diye umut ediyorum.

Murat Bey o konuda çok haklısınız bende biraz kafa yordum. Ancak dediğim gibi Profil Özgür Abiden hediye geldi. Bu şekilde tasarlanmadığı için ancak böyle yorumlayabildim. Ama yinede tekrardan bakarım.

Bıçağın içine doğrudan kakmasını yapacağım (makta gibi) bıçakların desenleri de hazır aslında ama bu profilin suyu verildiği için bundan başlamak daha uygun geldi.

Bu arada benim sormak istediğimde bazı şeyler var. İlk olarak bu resim bıçağın bir yüzü. Diğer yüzde besmele olmaz gibi. Başkada birşey yapmak sanki hem emeği hemde ücreti çok artıracak. Yinede sizce olması gereken ne ise fikir verebilirseniz çok sevinirim. Acaba sadece çerçeveyi koyup bağa boş mu kalsa diyorum o zaman da içi boş bir çerçeve olur sanki. Hiç bir şey koymasak çok mu tuhaf olur.
İkinci olarak balçak ajur kesim olacak. Yani bronz yada prinç kısımdan beyaz kısımlar kesilerek çıkarılacak. bu durum balçağın namluya yaslanan kısmında (epoksiyle yapışılan kısım) kötü bir görüntü oluşturmaz mı?
www.mehmetatik.com

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #9 : 22 Haziran 2015, 13:59:54 »
Besmele hem ayettir, eğer sadece vitrinde süs olarak saklanacak bir eser olmayacaksa. "Kelamı Kibar" nevinden birsey yazılabilir.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #10 : 22 Haziran 2015, 14:25:09 »
Gökhan Hocam ayetin bıçak namlusunda yada sapta yer almasında bir sıkıntı var mıdır. Zira ben yer yer rastlıyorum genelde fetih suresinden ayetler namlu üzerine işleniyor. Acaba ecdat böyle bir uygulama yapmış mıdır bilginiz var mı?

Söz olarak çok kısa sözler olması gerek yoksa benim gözler Allah göstermesin... Kakma işlemi hem çok zor hem de biraz pahalı. Eğer uzun birşey yazacak olursam benim bir -iki ayımı sadece yazıya ayırmam gerekir.

Ama yazılabilecek kadar kısa birşey de ben kendim bulamadım. Önerisi olan var ise din ve milletim özelinde her şeye açığım :)
www.mehmetatik.com

forester

• 307
  • Murat pekdemir-1975
  • Meslek: müzmin işsiz ...
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #11 : 22 Haziran 2015, 15:04:03 »
Benim  istediğimde bu tarz uzun sürecek bıçaklar  yapmak fakat  imkanlar ölçüsünde pek bir şey olmuyor anca hobiden soğumamaya gayret ediyorum. Gümüş ve altının buluştuğu bıçaklar inanılmaz güzel görünüyor , Mogan bıçakta bazı eserleri görme şansım oldu.

Naçizane tavsiyem , bana göre kullanılan malzemelerde renk uyumunu yakalamak şart ,şöyle bir yan yana getirip bakmak lazım .

Kullanılacak malzemeye ,tasarıma bakınca müthiş bir şey çıkacak gibi  ortaya , takipteyiz , kolay gelsin...

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #12 : 22 Haziran 2015, 15:27:17 »
Mehmet bey, böyle bir çalışma içerisine girecekseniz tavsiyem hazır bir profil kullanmayınız. Ben olsam öyle yapardım. Ufak bir çizim yaptım. Ricasso kısmına da oyma olsa tadından yenmez.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #13 : 22 Haziran 2015, 16:27:58 »
Mehmet Bey  bir arkadaşım ısrarla benden kama bekliyor.Bu nedenle çalışmanızı merakla bekleyenlerdenim.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #14 : 22 Haziran 2015, 16:49:32 »
Mehmet bey, böyle bir çalışma içerisine girecekseniz tavsiyem hazır bir profil kullanmayınız. Ben olsam öyle yapardım. Ufak bir çizim yaptım. Ricasso kısmına da oyma olsa tadından yenmez.

Açar açmaz Vaay güzel olmuş dedim :) ilginize ayrıyeten çok teşekkür ederim. Kama profili çok büyük ustalık isteyen bir çalışma. Ben onun altından kalkamazdım. Turgut Abi yetişti ona da. Saolsun bana birkaç profil çıkardı. Onun ustalığı bambaşka. Onlara da sıra gelecek gerçi konudan sapmayalım. Özgür Abi bize bir profil hediye etti hediyesini en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyorum nasipse.  Anladığım kadarıyla profili sapa uydurmuşsunuz. Bu şu anda pek ihtimaller dahilinde değil gibi. Profili balçağa yakın kısmını dış bükeyden iç bükeye alırım ama sap kısmını pek uyduramıyorum çünkü bağlantı kısmı çok ince olur diye düşünmüşütüm. Gerçi sizin yardımınızla şöyle bir şey oluşabilir tekrar bir kontrol ederim eğer olursa gayette güzel olur gibi. Tabi evde uygulamasına bakmak lazım. İmkan varsa bu daha zarif duruyo sanki.

Rumi desenin namlu üzerine geçmesi hususu ise bu seferlik bunu kullanmayacağım. Aklıma geldi ancak oraya pim atamam, suyu verilmiş çelik delmek beni uğraştıracak o yüzden o kısma amblemi yerleştirmek istiyorum.

www.mehmetatik.com

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #15 : 22 Haziran 2015, 17:45:59 »
Rica ederim ne demek. Faydalı olsun yeter ki. İncelediğim çalışmalarınız çok güzel. Ellerinize sağlık. Bu çalışmanızda da bayağı emek harcayacağınız düşünerek yapmışken mükemmel bir esere sahip olun isterdim. Elde ısıl işlem görmüş bir profil varsa pek müdahale edilemez o kesin. İmkanlar içerisinde hareket etmekte fayda var. Ricasso kısmını iç bükey olarak kabzeye uydurmak güzel olur. Ama üzerinde çalışmalı, aşırıya kaçılırsa tamamen çöp olabilir.
Ricasso kısmında benim düşündüğüm; mesela kın üzerine çizdiğiniz motifi ricasso kısmına aktarıp, içini tamamen boşaltmaktı. Kın üzerindeki motifinde içi boşaltılmış olsa, kama kındayken çok uyumlu olurdu.

« Yanıtla #16 : 22 Haziran 2015, 21:28:29 »
Çok güzel bir proje, hiç ses çıkarmadan merakla izleyeceğim  ^-^ Profilin balçakla birleştiği bölgede sanki bir sorun var gibi, bu kısım genel forma bakınca sanki biraz daha geniş olmalıymış gibi gözü rahatsız eden bir duruşu var, çok emek verilecek bir iş olduğundan bunu da göz önünde tutmakta yarar olabilir  ::)

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #17 : 23 Haziran 2015, 00:05:14 »
İnsallah  çok güzel birsey olacak merakla bekliyorum.Eger  kullanımlık olacaksa   besmele cokuygun olmayacakmış  görünüyor  , tuğra  ilave edilebilir mesela.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #18 : 23 Haziran 2015, 16:29:58 »
Çok güzel bir proje, hiç ses çıkarmadan merakla izleyeceğim  ^-^ Profilin balçakla birleştiği bölgede sanki bir sorun var gibi, bu kısım genel forma bakınca sanki biraz daha geniş olmalıymış gibi gözü rahatsız eden bir duruşu var, çok emek verilecek bir iş olduğundan bunu da göz önünde tutmakta yarar olabilir  ::)

Sefa Hocam haklısınız biraz daha düşünmek gerekecek çünkü profil hazır. Daha uygun bir çözüm bulurum belki. Bakalım bu hafta yavaştan  başlarım ben artık.

İnsallah  çok güzel birsey olacak merakla bekliyorum.Eger  kullanımlık olacaksa   besmele cokuygun olmayacakmış  görünüyor  , tuğra  ilave edilebilir mesela.
Hüseyin Bey bu gibi kamaları kim nasıl derde kullanır hiç bilmiyorum. İşin aslı tahmin dahi edemiyorum. Ben olsam arada çıkarır bakımını yapar yine yerine koyarım heralde. Ancak kullanılsa bile besmelenin olmasında nasıl bir sakınca olabilir. Eğer varsa öğrenmek isterim. Çünkü bu akşam çıktıları alıp malzemelere yapıştırmaya başlayacağım. Kesime geçmeden netleşmesi gerek :)
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #19 : 28 Haziran 2015, 18:41:16 »
Tasarım tamam İnşaallah. Malzemeleride yapıştırdık. Artık kesim kesime de başlarım bu hafta hayırlısı ile.

Sırasıyla malzemeler soldan sağa Abanoz, Bronz, Kemik, Boynuz ve gümüş
www.mehmetatik.com