Bıçak Sanatı - Forum

KAMA

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: KAMA
« Yanıtla #20 : 28 Haziran 2015, 18:48:35 »
Eline sağlık abi çok güzel olacak.Kolay gelsin. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #21 : 28 Haziran 2015, 22:19:03 »
Çok geç değilse bir teklifte bulunmak isterim:
Ustaların ricasso ile ilgili fikrine katılıyorum. Bir fikir sadece:

https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 29 Haziran 2015, 09:15:26 »

Kutsal Abi ellerine sağlık. Ben resmi görünce vay arkadaş benim niye hiç aklıma gelmedi, rikasso ve saptaki geçişi de bu şekilde sağlarım artık diye düşündüm. Önce sap kısmı ile rikasso kısmındaki geçişi sağlayıncaya kadar rikassoyu biraz sap tarafından küçülttüm sanki biraz güdük kaldı. Seninki gibi düşününce de sap biraz değişik kalıyor. Sonra dedimki bunu en son epoksi ile sap ve namluyu birleştirene kadar her aşamada düzeltebilirim. Hal böyle olunca artık üç farklı şekilde tasarımı tamamlayıp beğeninize sunarım. Çünkü benim göz artık bu haline alıştığı için güzeli fark edemez mi oldu ne. Birde çok anlamıyorum bu işlerden çoğu zaman kriterim bana hoş gelen oluyor. Birazda bu  yüzden yardımınıza ihtiyacım var. Hem akıl akıldan üstündür. Sen bunu göstermesen benim hayatta aklıma gelmezdi namluyla oynamak. Sap uydurmaya çalışıyorum kaç zamandır.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #23 : 29 Haziran 2015, 14:37:57 »

+1

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #24 : 29 Haziran 2015, 15:21:59 »
Tamamen zevk meselesi ama bende kamada bu kadar dar rikassoyu hiç sevmiyorum.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
« Yanıtla #25 : 29 Haziran 2015, 17:41:17 »
Kolay gelsin, sıkı takipteyimm  ;)

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #26 : 29 Haziran 2015, 21:37:23 »
Bu kama yola çıkmadı mı daha atikmehmet usta. :)

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #27 : 07 Temmuz 2015, 16:11:21 »
Biraz havayı yumuşatalım. Kaba kesimler tamamlandı. Besmelenin kesimi kaldı. Bu aralar kesemiyorum. Malum Ramazan olunca gözler pek iyi görmüyor Besmelede uzun olunca küçücük yere kakmak bir haylı zor olacak. Ama yinede hafta sonu denemeyi planlıyorum.

Yalnız şöyle bir sıkıntıyla karşılaştım; pim deliklerini delerken sütun matkapta ve çok ağır ağır delmeme rağmen matkabın çıkış yerlerinde sapmalar gerçekleşti. Ana gövde üzerindeki geniş açıklıklarda bu çok önemli değil ancak özellikle balçak ve arka kısımlardaki gümüşle iç içe olan kısımda bariz hata oluştu. Onun için bir tarafın boynuzunu tekrar kesmek zorunda kaldım.

Baya bir gümüş gitti :) Bir de üzerine yakut yapacağız bizim gümüşçü bir dünyada buna ister şimdi :( Biraz farklı olsun denilince illa pahalı oluyor bu zevkler, neyse artık katlanacağız. Ama eğer böyle giderse ben 3. bıçağa geçmeden ara veririm herhalde bıçak işine :( Ya da işin içine değerli maden veya taş karıştırmadan yapmak gerek.

Bu arada ikinci bıçak için malzemeler netleşti. Kemik ve bronzu ben birbirine çok yakıştırdım. Bir hayli güzel durdu. Bu bittikten sonra aynı desenlerle kemik ve bronz çalışacağım. Balçak kısmı da rumi desenli olacaktı ancak normalde 4mm kalınlıkta olacak balçağı 7mm den kesince çok yoruldum. (Bütün kesimler kıl testeresinde kesildi bu arada) O yüzden bu haliyle bırakacağım. Neyse kesilmiş parçalar aşağıda. Yakında rikassoya da kafa yormaya başlarım. Ama genel olarak çok fazla küçültmeden halletmeye çalışacağım.

www.mehmetatik.com

Kutsal

• 2123
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #28 : 07 Temmuz 2015, 22:50:53 »
Ustam, takipteyiz, çok güzel bir eser çıkacak şüphesiz ;)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #29 : 07 Temmuz 2015, 23:07:56 »
Ustam, takipteyiz, çok güzel bir eser çıkacak şüphesiz ;)

+100000000
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #30 : 07 Temmuz 2015, 23:24:08 »
Ama eğer böyle giderse ben 3. bıçağa geçmeden ara veririm herhalde bıçak işine :( Ya da işin içine değerli maden veya taş karıştırmadan yapmak gerek.

Sizin gibi yetenekli biri, bizim hobimizi terk ederse, bizim adımıza çok yazık olur. Malzeme ucuz olsun bizim olsun! ;) Sizi madden sıkıntıya sokmayacak yollar bulacağınıza eminim.

Ben de ilgiyle takipteyim Üstadım.

« Yanıtla #31 : 08 Temmuz 2015, 00:02:13 »
Epeyce kısmı oluşmuş ama asıl zorlu kısımlar geride duruyor sanıyorum. Merakla takipteyiz, geç olsun güç olmasın. Mehmet, gümüş yerine alpaka kullansan çok çok ucuz olur ama içine siner mi onu bilmem.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #32 : 08 Temmuz 2015, 12:03:57 »
Abiler ilginiz için teşekkür ediyorum. Bende ilk yaptığım için çok merak ediyorum olacak mı nasıl olacak diye bakalım inşallah güzel bir şey çıkar. Sefa Hocam dediğiniz gibi insanın içine sinmiyor bir kaç sefer başıma geldi. İnsan bir emeğe bakıyor bir çıkan ürüne bakıyor. Ucuz malzemeye de harcadığın emeğe yazık oluyor. Bakalım bu aralar biraz durumum sıkıntılıydı onu atlattım sayılır. Sonrasında çokta fazla koymaz herhalde. Dün birleştirmesini bir deneyeyim dedim. Fena olmadı. Balçak biraz kaba oldu heralde ama biraz daha işi var ondan sonra düzelecek gibi. Rikassoyu işaretli yere kadar küçültmeyi planlıyorum. Şimdi Besmele bir yüzün orta kısmına kakılıp  sapın son haline gelene kadar yanlardan ve üst taraftan zımparalanacak, köşeler yumuşaltılacak. Gümüş kısımların kaynağı yapılıp taş işlenecek.

www.mehmetatik.com

« Yanıtla #33 : 08 Temmuz 2015, 14:27:53 »
Sen bilirsin yine de ama rikasso yu o çizginin daha da üstüne çıkarsan çok daha estetik görünecek gibi.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #34 : 08 Temmuz 2015, 16:09:41 »
Dar rikassoyu sevmiyorum dedim ama Sefa Hocam haklı. Profilde de yamukluk var gibi. Sağ ve sol simetrik değil sanki. Önce bu hataları gidermelisin. Acayip bir şekilde sonucu merak ediyorum.

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #35 : 09 Temmuz 2015, 16:02:51 »
Sen bilirsin yine de ama rikasso yu o çizginin daha da üstüne çıkarsan çok daha estetik görünecek gibi.

Dar rikassoyu sevmiyorum dedim ama Sefa Hocam haklı. Profilde de yamukluk var gibi. Sağ ve sol simetrik değil sanki. Önce bu hataları gidermelisin. Acayip bir şekilde sonucu merak ediyorum.

Genel kanı bu yönde olduğuna göre rikassoyu küçültüyoruz o zaman. Yalnız oraya ben logoyu koyacaktım, şimdi başka bir yer bulmak gerekecek. Rumi desenin iç kısmına prinçten yapabilirim belki.

Bu kaynak işi kafamı kurcalıyor. Kaynak sap tek parça halindeyken yapılamayacağından birleştirmeden yapılması gerek.

Zaten pimleri takınca parçalar bir arada duruyor, birazda japon yardımıyla geçici olarak tutturup bitirişi bu şekilde yaptıktan sonra gümüş kısımların kaynaklarını yapıp öylece epoksileyeyim diyorum. Ancak metal kısımdaki pimlerin baş kısımlarını epoksiyle beraber şişireceğim sağlam tutsun diye. Öyle olunca da rumi modelle pimler çok yakın olduğu için üzerini zımparalamak sanki zor olacak gibi. Neyse bir yapalım bakalım nasıl olursa artık. Ama herşeyden önce yazının kakmasının bitmesi gerek.

Eser istanbul tarzı kakmalarda genel itibariyle 1.5mm kalınlığında papeller kullanılır. Kakma yapılacak malzemede yine bu kalınlıkta olur. Ancak bıçak sapı gibi genelde bombeli düzlemlerde en az 4-5mm gibi çalışmak gerekiyor. Bu da ister istemez kakma kalitesini düşürüyor. Ben bu çalışmada yaklaşık 3mm gibi bir kalınlık kullandım (Boynuz için) gümüş kısımlar 1.5mm. Ancak bu kadar eğim sağlayabiliyorum. Bu açıdan bakınca bıçak sapı dümdüz olacak. Gerçi görüyorum bazen bu şekilde çalışan ustalarda var.  Nasıl olacağını tam olarak bitince anlayacağım galiba.
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #36 : 24 Temmuz 2015, 23:03:03 »
Biraz ilerleme kaydettim. Besmelenin kakması yapıldı. Bağa içine fildişi. Dış kasa 1.5mm kalınlığında gümüş. İşlemle alakalı bir kaç görsel ekliyorum

www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1187
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #37 : 24 Temmuz 2015, 23:12:46 »

Rumi kısımları da eklersek böyle olacak. Burda balçak yok evdeki yaramaz yürürmeye başladı nereye koymuşsa bulamadık.

Bende yeniden yapayım dedim. Paslanamza karşı bir önyargım vardı işlenmesi zor oluyor diye, malum ben ne yapıyorsam kıl testeresi  ile yapıyorum. Bunda artık eğe ve şerit zımparayı kullnmak durumunda kaldım. Tabi hassasiyet düşüyor ama olsun işimiz görüldü sanıyorum. Balçağın dış kısmı hala düzeltilecek kabasını alıp bırakmıştım.

sapın son kısmı için kök yakut kullanacaktım ama bağayla uyumlu olması için galiba kehribar kullanacağım bakalım yarın gümüşçüye uğrucam eğer bu ay para istemezse yaptırmayı planlıyorum.

Bu arada sanki bronz daha mı yakışmıştı ne. Birde 5mm balçak için fazla kalın sanki yarın onuda 4-4.5mm gibi yapabilirsem o şekilde ayarlıcam. İnşallah sorunsuz sıkıntısız biter. Yoruldum. Zor bir iş bıçak yapmak. Şöyle bir kaç saat içinde halledip izleyemiyosun :(
www.mehmetatik.com

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #38 : 24 Temmuz 2015, 23:27:17 »
Yoruldum. Zor bir iş bıçak yapmak. Şöyle bir kaç saat içinde halledip izleyemiyosun :(

Aslında, bence en keyifli kısmı da bu zorluğu.

Elinize sağlık, çok iyi gidiyor. Genelde eserlere "yorum yapmak benim haddime değil" düşüncesi ile artık yorum yapmıyorum.

Ama bu tarz çalışmaların cesaretlendirilmesi gerekiyor. Ben de kendi çapımda karınca kararınca "ara gazı" veriyorum. ;)

Ali Yiğit Özkan

• *
  • 1294
  • Meslek: Tıp Yayıncılığı
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #39 : 24 Temmuz 2015, 23:54:56 »
Mehmet hocam bu projeyi adım adım takip etmek gerçekten çok keyifli ve büyük ayrıcalık benim için. Sonlanmış haline yaklaştıkça heyecanlanıyorum açıkçası :)

Konu ile alakasız olarak bir sorum olacak, acaba ebru yapıyor musunuz?