Kafama takılan birkaç soruyu sormak istiyorum. Mesela daire testereden bıçak yapmak istiyorum ve menevişlemem gerekiyor. Anladığım kadarıyla Orta Sıcaklıkta Menevişleme uygulamam gerek. Bu iş için bir mutfak fırını yeterlimidir.Yeterliyse en az ne kadar süre tutmam gerekiyor.
Berke, daire testereyi bir şekilde keseceksin, şekil vereceksin. Bunları nasıl yapacaksın? Çeliği sert olduğundan eğe ile yapman imkansız. Ancak Bant zımpara gibi birşeye ihtiyaç duyarsın, onda bile işin zor. Haa yapan yok değil, ancak suyunu kaçırmamak için çok gayret ediyorlar yapanlar.
Bunun diğer yolu da daire testereyi spiralle kesip ya da bir demirciye veya sanayide birine kestirtmen olabilir. Bunu sen yapabilir misin bilemiyorum, sonuçta spiral tehlikeli bir alettir ve ilk alışana kadar spirali sabit tutmakta çok zorlanır insan. Bunun için tavsiyem eğer daire testereden bıçak kesmek istiyorsan spiralle veya sanayide plazmayla kabaca şeklini kestirmendir.
Ancak problem burada bitmiyor. Bununla çalışabilmen için çeliği yumuşatman gerek. Bu iş için de en azından bir kömür oacağına ihtiyacın var, çünkü çıkman gereken ısılar en azından 800 derecelerde (çelik tipine bağlı olarak değişir). Çeliği tam olarak bilemeyeceğin için de bir çok deneme yapman gerekir, örneğin HSS çelik ise yumuşatma tavı yaklaşık 850 derecelerden çok yavaş düşüş ile yapılır. Daha az ısıda sertliğini tam olarak kaybetmez sana da çok sıkıntı yaratır şekil vermeye çalışırken....
Şekil verdin diyelim, eğe de artık çeliğe işleyecek kadar yumuşak oldu. Bu durumda işin bittiğinde, kabzayı takmadan önce bir de sertleştirmen lazım. Bu durumda da çeliği yine ocakta 800-900 arası bir ısıda ısıtıp, bu ısıda biraz bekletip sonra hızla soğutmak gerekir. Bu iş için en uygunu yağ olur. Bu yağların en uygunu da Ayçiçek veya kanola yağı gibi ince yağlar. Bu işe de dikkat etmek lazım, biliyorsun geçenlerde ben atölyeyi yakıyordum yağda su vereceğim diye (gerçi su vermeyle alakası yok, tamamen benim aptallığımdı).
Bu iş bitince fazla zaman geçirmeden bunu evindeki fırına atıp 200 derece civarında 1-2 saat bekletmen gerek ki çok kırılgan olmasın. Yalnız unutma çeliği bilmediğinden bu ısıl işlem konusu çok bilinmeyenli bir denklem, bu yüzden testerenin bir parçasında yumuşatma ve sertleştirme denemeleri yapman lazım ki hangi ısılarda işlem yapman gerektiğini anlayasın....
Gördüğün gibi bilinmeyen bir çelikle çalışmak bilinen bir çelikle çalışmaktan daha teferruatlı, ancak eğer bu yoldan gitmek istiyorsan bence bir sorun yok, sadece ciddi bir kararlılık ve araştırma gerektirir. Bilinen çeliğin avantajı bu deneme yanılma döngüsünü azaltıp sonuçları daha tekrarlanabilir hale getirmesi. Haa bilinen çelikle çalışınca herşey güllük gülistanlık mı? Hiç sanmam